Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı mı, eğitim-sağlık-istihdam-sosyal güvence hizmetleri mi? [Tartışma]

yalnizbiropera

Yeni Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar,
kafama takılan bir konu var, düşüncelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

anladığım kadarı ile devlet, belirli kriterlere uyan engellilere evde bakım aylığı ismi altında 400-500 tl civarında bir aylık bağlıyor. kriterleden biri engelli kişinin maddi durumunun kötü olması. ilk aşamada yapılan bu hizmet kulağa hoş geliyor. yararlanan pek çok kişi de anladığım kadarı ile durumdan memnun. bunun sanırım en büyük nedeni, miktar küçük olsa da eve maddi anlamda iyi bir katkı sağlaması.

peki engelli ya da ailesi neden fakir durumda. çünkü işsiz olabilir. işi vardır ama geliri düşüktür. peki sosyal devletin ilk görevi vatandaşlarına iş imkanı sağlamak değil mi? ama sağlayamıyor, dolayısıyla bazı vatandaşları maddi anlamda sıkıntıda. peki evde bakım aylığı alan engelli, eğitim almak istediğinde sııntılarına çözüm bulunuyor mu? okula gidip gelebiliyor mu, diyelim ki gitti, okulun fiziki şartları uygun mu? sağlık hizmetini kolayca alıyor mu? okulu bitirdi diyelim, iş bulabiliyor mu? devlet evde bakım aylığı bağladığı kişilere iş imkanı yaratıp onları üretime dahil edip emeklerine ücret verse daha anlamlı olmaz mı? peki bu para engellilerin, sinema, tiyatro, sergi, gezi gibi sosyal aktiviteler yapmalarına yardımcı oluyor mu?

ben sosyal devlet kavramını, herkese eşit hak ve sorumluluk verilmesi olarak algılıyorum. gelir dağılımın çarpık olduğu bir ülkede, devlete ödenen vergilerle trilyonlarca paraya köşk döşemek yerine, lüks makam arabaları yerine, kaynakların herkese eşit hizmet gidecek şekilde harcanması gerekmiyor mu?

evde bakım aylığının miktarı gerçekten maddi durumu kötü olan biri için yüksek olabilir, açken karnı doyuyorsa şükredebilir. eğitim, sağlık ve istihdam ihtiyaçları karşılanmasa da memnun olabilir. peki maddi durumu iyi olduğu öne sürülen yani evde kişi başına düşen gelir 330 tl üzerinde olan kişiler ne yapsın? onların eğitim, sağlık, istihdam sorunları? sonuç olarak nasıl bir toplum yaratılıyor? engellileri evde bir toplum. eskisi gibi. sadece biraz daha karınları doyuyor.

ben herkesin muhakkak eğitim gördüğü, sağlık hizmetlerinden kolayca yararlanabildiği, okulunu bitirince iş bulabildiği ve üretime katılarak para kazanabildiği bir toplum istiyorum. 3 kuruş alıp evinden çıkamayan engellilerle dolu bir toplum değil.

yanlış düşünüyor olabilirim. düşüncelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

selam ve sevgilerimle.

Çok kişinin düştüğü bir yanlışa düşmüşsün, sevgili Şule.. :)

"Evde bakım aylığı" engelliye bağlanmıyor ki! Adı üstünde "bakıcı"ya bağlanıyor.. Yani bu aylığın bağlanması için, engellinin evinde yaşıyor olmak bile şart değil! SHÇEKin atadığı bir personel olmak (gerekli ve) yeterli.. Akrabanın bakıcı olması "eğer yeterli personel yoksa" şartına bağlı ve o da güzel yurdumda ne hikmetse bir türlü sağlanamıyor.:(

Bir diğeri de evde bakım hizmeti alabilmek için "ağır özürlü" ibareli rapor şart! Bu da engellinin çok şeyi yapamadığı anlamına geliyor! Okula gidemediği, sosyal hayatının olmadığı falan..

Tamam.. Düşüncelerin yanlış değil ama desteklendirdiğin olgu biraz yanlış olmuş gibi geldi bana..

verdiğin bilgiler için çok teşekkürler babür, konuyu iyice incelemeden yargılara varmışım. yine de durum senin dediği gibi olduğunda da bir sürü yanlış olduğunu düşündüğüm şey geliyor aklıma. "ağır özürlü" birine 400-500 tl aylıkla bakıcı vermek, ya da ailsinden birine bu parayı vermek, kişi ağır özürlü ise bu para hangi ihtiyaca yeter ki? bakımevleri ile ilgili biraz araştırma yaptım, sanırım personel ücretleri orada da çok düşük, personel kriterlerine uymadığı halde okuma yazma bile bilmeyen insanlar personel olarak çalışıyor bu yerlerde. bu elemanlar özel anlamda bakıma muhtaç kişiye nasıl fayda sağlayacak?

ben en iyisi bu konularla ilgili biraz daha araştırayım, ondan sonra tekrar buraya konu açarım.

selamlar.

Üst Alt