Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakim ayligimız başka yerde yaşayan kardeşimden dolayı kesildi!?

Fulya Ayça

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar...Çok sıkıntılı bir konum var...Bir türlü çözüme ulastiramadim.
.Ben de yirmi yıldır yürüme engelliyim...
Ben yaklaşık on yıldır evde bakım aylığı almaktayım annem bakıcım...Ancak iki kasımda gelen inceleme heyeti direk evde kaç kişi olduğumuzu sorararak kaba bir uslupla bizi dolandırıcıymışız gibi itham etti..Sebebi bekar kız kardeşimin de bizimle yaşadığını düşünmeleri halbuki kardeşim bizden 10 yıldır ayrı 35 yaşında...Özel güvenlik olarak çalışmakta ve bekar...Adresi benim evimin ikametgahını göstermiyor nüfus idareside bunu teyit ediyor...Daha sonra aynı inceleme ekibi kardeşimin yaşadığı eve gidiyor ve kardeşim kapıyı açıyor onunda odasını talan eder gibi şahsi eşyalarına bakıyorlar ve yetersiz buluyorlar sözde...Babam emekli 1690 tl maaş alıyor evde ben annem babam oturuyor ikametgahlarımız ve yapılan tüm resmi evraklar yasal ben %97 yürüme engelliyim ve raporum var...Şimdi ben ne yapmalıyım ? bu parayla geçiniyoruz.Yeni bir heyet için sincan sosyal hizmetlere dilekçe verdim 2 kez bimere durumumu izah ettim...Hala ne gelen var ne giden...sözde ayrı ikametgah gösterip aynı evde yaşadığımızı düşünüyoruz diyorlar eve giren gelir kriterini geçiyormuşuz ikametgah farklı yerde olan kardeşimide gelire dahil ediyorlar hangi hakla? hangi yolu izlemeliyim? dava açsam kazanırmıyım.. ....Acil cevaplarsanız çok sevinirim...

Eve mektup geldimi kurumdan neden kesildi diye?ne yazar.
Galiba ayri gelirden dolayimi haberlerimi yok.
Kardesi neden evi incelemisler onu anlamadim..
Kurumu mahkemeye verse bisey kazanilmaz.vaktinize yazik olur.aman isi iyice karistirmayiniz.kurumla dusman olmayiniz.
Her engellinin maaslari kesiliyor sonra tekrar baglaniyor.
Hic vakit kaybetmeden kuruma tekrar basvurun.annen yine bakici olsun.

Kurumdan yazı gelmedi.2 ay oldu hiçbir netice yok...Anlayacağınız ayrı ikamette olup birlikte yaşadığımızı dayatmaya çalışıyorlar. Düşüncem bu yönde diyen bir sosyal hizmet görevlisi var...Bir türlü aşamıyoruz...Yasal belgelerimiz de sıkıntı yok ...kardeşimin bulunduğu ikametgah adresini araması gerçekten yaşanır bir yermi diye galiba...Çok anlamsız..düşünceye göremi yasal kağıtlar ne gösteriyorsa o mu anlamadım geçmişe dönük borç çıkarmaya mi çalışıyorlar amaç ne bilemiyorum...

Kardesinizin kaldigi ev yakinmi,
Galiba birileri sikayet etmis olmali
Kardesnzle evde kaldiginizi belirtmis.guvenlikcymis.onun evide aramis.memurlarin kanit,ispat bulamadiklari iyi oldu.
Endiselenmeyin.borc cikmaz.
Birde emin olun kardesiniz ayri ikamette bulunsun,nüfus müdurlugünden kontrol ediniz.
Yeniden basvur hanede annen baban sen.

Ayrı mahalle çokta yakın sayılmaz..Ispat ve delil bulamadiklari iyi oldu derken neyi kastettiniz? Anlamadım kesilirse maaş bişey olmamış gibi yeniden basvurabilir miyiz?

(Daha sonra aynı inceleme ekibi kardeşimin yaşadığı eve gidiyor ve kardeşim kapıyı açıyor onunda odasını talan eder gibi şahsi eşyalarına bakıyorlar ve yetersiz buluyorlar )demişsiniz.
İste sizin orada yasadiginA dahi kanit delil bulamadi.bu iyi oldu.
Maas kesilmediyse devam eder.

valla şaka gibi ya manyak mı bunlar engelli bir insanın aldığı maaşta gözlerimi var yazıklar olsun ülkenin haline bak . ülkeyi soyup soğana çevirip satmadıkları kurum kalmadı engellinin maaşının peşine düştüler.

Fulya Ayça

[FONT='inherit'] evde bakım maaşı aylık olarak alınan bir maaştır 2 kasımda gelmişler ocak 11 deyiz 2 aydan fazla olmuş hadi ocak evde bakım maaş günü gelmedi diyelim aralık ve kasım maaşı aldınız mı aldıysanız şuan sıkıntı yok gibi görünüyor alamdınızsa kesilmiş demektir e devletten durumunuza bakın orda görebilirsiniz[/FONT]

Aralık ayı alamadım .Bugün sosyal hizmetlerdeki müdür yardımcısını aradım.Bana evde bakım aylığımın kesileceğini daha sonra sikayet dilekçesi vermemiz halinde bağımsız bir heyetin bizi tekrar inceleyip sartlarimizin uygunluğu(ki şartlarım uygun olduğu halde bir sosyal hizmetli görevlisinin düşüncesinin ispata muhtaç haksız bilgisiyle yola çıkıldı anlayacağınız her meslek grubunda olduğu gibi) halinde tekrar maaşımıza kavusabililecegimiz soylendi...bekliyoruz umarım duzelir

İNŞALLAH düzelir.malesef ki her kurumda işgüzar(kendilerince haklı olan görevliler)olabiliyor.Haklılıgınız ispat olunursa tam emin olmadığım için güvendirmek istemiyorum ama almadıgınız aylara ait maaşıda alma durumunuzda var

Konuyu bir avukata anlattım ikinci heyetten sonra olumsuz olursa konuyu yargıya gidebileceğini kazanabilecegimi söyledi..Bakalım...

(Bugün sosyal hizmetlerdeki müdür yardımcısını aradım.Bana evde bakım aylığımın kesileceğini daha sonra sikayet dilekçesi vermemiz halinde bağımsız bir heyetin bizi tekrar inceleyip sartlarimizin uygunlugu halinde tekrar maaşımıza kavusabililecegimiz soylendi.)
Böyle dediniz .
Aralikta kesilmis alamadiniz.
Neden daha itiraz dilekce vermediniz?acele edin.
Verin baska gorevliiler gelirler.

Dilekçemi verdik..Yeni bir heyetin beni inceleyeceği söylendi...Uygunluğu halinde geçmiş maşlarda dahil bakım aylığına geri döneceği söylendi.Galiba15gün içersinde gelirlerde hakkımızın iadesi sağlanır...

Okuyunca cokk sasirdigim bir konu.ins maduriyetiniz tez zamanda duzeltilir.ikamet ayriysa ,yasal olarak zaten problem olmamali .bencede sikayet edilmis olabilir

Öncellikle Herkese hayırlı cumalar.
engellilerin maaş kesilmesinde etken,
çokluk yüzünden ve Haksiz kişileri maaşa bağlamalari.

Sosyal servis calisanlarinin yersiz haksiz kanaatleri

Merhaba Kalem Hanım...Ben 2008 yılından beri evde bakım aylığından yararlanmaktaydim.Ta ki 2 Kasım 2016 yılına kadar .Sorun şu ki; ikametgahı ayrı olan bazı zamanlar ihtiyaç halinde benimle de kalan çalışan kız kardeşimi hane gelirine katmalarï...
Tüm hayat düzenim bozuldu.Maddi manevi yıkıldık.Biz evde annem babam ve ben oturmaktayiz yani emekli aylığı 1750 Tl. Artı bakim ayligiyla geçinmeye çalışıyorduk.Kasımda senelik kontrole gelen sosyal servis memurları kardeşimi ayrı ikamet gösterip aynı evde yaşadığımıza kanaat getirip maaşımı kestiler.
Ben de tekrar başka bir inceleme heyetinin durumumu tekrar değerlendirmesini istedim ...İkinci bir heyette durumu aynı şekilde değerlendirip kardeşimi de gelire dahil edebilecegimizi 7 tl farkla 847 tl yi aşmadigimizi tekrar maaşımı alabileceğimi söylediler .

Ancak kardeşim asgari ücret bazlı saat ücretli yani mesaisi her ay değişmekte.her ay farkli maaş alıyor.Şuan 7 tl kimbilir gelecek ay 2-3 tl geçebilirde 847 sinirini. Ben şimdi her ay nasıl takip edebilirim bir ay tuttu diğer ay tutmadi diye.

Çok büyük cikmazdayim.Bu paraya çok ihtiyacım var.Bu gelir kriteri biz engellilere sunulan sosyal devlet handikapi..5tl 10 tl bizi zengin mi yaptı.Annemin benim çektiği çileyi hangi para birimi odeyebilirki???
şimdi bu durumda yasal sürece girmeyi düşünüyorum acaba doğru mu yapıyorum ???Yardımcı olursanız çok sevinirim.Aslında yönetmelik engelli ve bakıcisinin calismamasi durumunu yeterli almıyor mu

Fulya Ayça daha önce şurada yazdıklarınızı da okudum: https://www.engelliler.biz/forum/ev...yerde-yasayan-kardesimden-dolayi-kesildi.html

öncelikle son sorunuza cevap vereyim. yürürlükte olan bir yönetmelik yok:) elde olan tek yönetmelik mülga. yeni yönetmelik yayınlanana kadar mülga yönetmeliğin 2828 sayılı sosyal hizmetler kanunu ek 7. maddeye aykırı olmayan hukumleri uygulanacak sadece.

Kanun gereği evde bakım aylıklarında hane geliri esas alınır.Hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa gelir uygun kabul edilir. hanede ikamet eden ve ikamet adresi olmasa bile yaşadığı tespit edilen herkes hane gelirine dahil edilir. uygulama bu yöndedir. yeni yönetmelikte de bu durumun değişeceğini sanmıyorum.

şimdi size daha iyi yardımcı olabilmem açısından şu sorularımı cevaplar mısınız?
1. kız kardeşiniz aylık ortalama ne kadar maaş alıyor?
2. kız kardeşiniz sizden ayrı kalıyormuş. tek başına mı kalıyor o evde? fatura vs ödüyor mu hiç? elinde su,elektrik vs ödenen fatura var mı?
3. kız kardeşiniz hakikaten hep sizde mi kalıyor? yoksa arada mı sizle kalıyor?
sorularımı cevaplayın devam ederiz.

öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.Kardeşimin şuanki Ocak ayı bordrosu1617 tl.Mart ayı itibariyle 1650-1700 tl.ye çıkabileceğini söyledi.Tamda emin değilim1600-1700 arası diyebiliriz kusuratlari bilemiyorum...ikametgah adresine ait bir fatura üzerine tabi değil..Benim sağlık problemlerim ve yardıma ihtiyac dönemlerine göre bende bazen daha fazla kaldığı günler ay ve yıl içinde olabilmekte.Ailevi bazı sıkıntılar ve babamla anlaşmazlığı yüzünden 20 yıllık aile dostlarimizla yaşamakta.Yaşadığı yer bize çok yakın değil.yaşlı karı koca var düzgün biryerde.Babam koah hastası çok sık acillik oluyor annem mecburen gidiyor bu durumda kardeşim benimle olmak zorunda olduğu zamanlar olabilmekte.

Fulya Ayça başka adreste aile ahbaplarınızda gözüküyor ikamet adresi yani. sizle yaşıyor diyebilir miyiz? biliyorsunuz bir hanede yaşamak farklı bir şey. birisi oraya buraya gidebilir ama yaşadıgı ev bellidir. kız kardeşiniz hakikaten sizle mi yaşıyor? bu cevap benim için önemli.
çünkü bakım hizmetleri değerlendirme heyeti kız kardeşinizin başka adreste yaşadığına kanaat etti diyorsunuz. bu kararı öylesine verme hakları yok. eger kız kardeşinizin ikameti başka yerdeyse gerçekten orada yaşamalı. size gelmesinde sık sık gelmesinde hatta kalmasında sorun yok. onemli olan ikamet ettiği yerde gerçekten yaşaması orada düzen kurması. böyle bir şey var mı?
eger yoksa, sizle yaşıyorsa, ikamet ettiği adres göstermelikse, ikamet ettiği adreste misafir gibi duruyorsa sizin haneye dahil edilir. aksi durumda hiçbir şekilde hane gelirine dahil edilemez.
buna misilleme olarak da siz de hanenize birini alın. o kişi sizle yaşasın bunu da kuruma bildirin:) ikameti sizdeyse ve sizle yaşıyorsa hane gelirine dahil edilir. bu kişinin geliri olmasın hiç. akraba olması da şart değil. mahkemede ugraşıp didinene kadar 18 yaş üstü birini bulun haneye alın:)

Son iki yıldır nerdeyse bizde.Sebebi babam hastanelerde çok sık yatmakta dolayısıyla annem yok kardeşimin bakımına ihtiyaç duymaktayim.Biri de yok yanımızda gosterebilecegimiz.Ki bunu da arastirmazlarmi?

Fulya Ayça heyetin tespiti doğru demek ki. yani kardeşiniz neredeyse 2 yıl sizle yaşıyormuş.

saçma olabilir ama hanede ikameti olmasa bile hanede yaşadığı tespit edilen kişi de hane gelirine dahil ediliyor. uygulamaları bu yönde maalesef. kardeşinizin geliriyle birlikte hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçiyorsa bu durumda ya mahkemeye gideceksiniz. ki mahkemeden sonuç alabilir misiniz bilemiyorum. ya da haneye bir kişi alacaksınız. ikameti sizde olup sizle yaşadıktan sonra kimse buna bir şey diyemez. ya da başka bir seçenek, kardeşiniz o yakınlarınızın yanında kalsın size misafir gibi gelip gitsin. yaşadıgı ev orası olsun. elbette sizin yanınıza istediği zaman gelebilir. buna kimse bir şey diyemez. sizle kalabilir de hatta. ama bir evde yaşamak farklıdır, bir eve gelip gitmek farklıdır. son seçeneği düşünürseniz eger bir iki hafta bekleyip il müdürlüğüne gidin. kardeşinizin sizle kalmadığını ama istediği zaman size gelip gidebileceğini ikametinin ayrı oldugunu ve evde bakım aylıgının tekrar baglanmasını isteyin başvurunuzu yapın.

Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler Kalem Hanım..Sosyal hizmetlerden bana verilen bilgiye göre; kardesiminde hane gelişine katılması suretiyle 7 TL gibi bir farkla evde bakım ücretimiz verileceği söylendi...Yalnız beni düşündüren kardeşimin saat ücretinin her ay geçti geçmedi diye kontrol etme zorunluluğum ..Acaba ilerde bir dilekçe ile ikametgahi ayrı adreste bulunan kardeşimin bizle yaşamadığını bildiren bir beyan verebilir miyiz? Yani hane gelirinden ayırabilir miyiz?Zaten var olan bu durumu yeniden teyit ettirebilir miyiz? Birde merak ediyorum gelir kriteri ilerde yeni bir düzenlemeye Tabi olur mu? Yani kalkması yada 1000 TL olması gibi?

benim anlamadıgın ayrı bir birey olan kardeşinizin evine nasıl gidip te kurum onun evinde inceleme yapabiliyor böyle bir hakkı veya yetkisi yok oldugu kanaatindeyim bir akrabanızın evine bekar diye gidip kontrol edemez gibi burada bir yanlışınız olmasın

Anlattıklarım doğru ve yaşanmış gerçeklerdir...Yalnış yok..Anladığım psikolojisi bozuk bir sosyal servis yetkilisinin kendini haklı çıkarma cabasidir...Her meslek grubunda olduğu gibi görevini kötüye kullananlarda var.Yaşayınca öğreniyor insan...Maalesef devletin verdiği yetki bazen yalnış ellere düşebiliyor ...Allah iyilerle karşılaştırsın...

Fulya Ayça ablanın geliriyle birlikte sınırı geçmiyorsanız gelir şimdilik uygun çıkar. aradaki 7 liralık fark 1 temmuz itibariyle kapanır, sınırı da geçersiniz. niye mi?
hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı biliyorsunuz 847,16 TL. bu miktar 1.1.2017- 31.12.2017 tarihleri arasında geçerli. yani 2017 yılı boyunca bu sınır değişmeyecek. oysa ablanın maaşı 1 Temmuz itibariyle zamlanacak. boyle olunca 1 temmuzdan sonra sınırı geçeceksiniz.
hele şu aylık baglansın. daha sonra da ablan ayrı yaşamaya başlasın. sonra da gidip il müdürlüğüne ablanızın artık sizle yaşamadıgını zaten ikametinin de ayrı oldugunu bildirin dilekçe verin. onlar da hane kişi sayısını yeniden düzenlesinler. beyanın sorumlulugunun sizde oldugunu istedikleri zaman kontrol edebileceklerini de soylersiniz. (çok saçma ama bu saçmalıklarla ugraşıyoruz işte:)
başka bir seçenek de hanenize geliri olmayan birini alın. hem ikameti sizde olsun hem sizle yaşasın.
bu olmazsa mecburen ablan artık başka hanede yaşayacak. size istediği zaman gelebilir. bunda sorun olmaz.

Kalem Hanım verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim...Anladığım kadarıyla maaş bağlansın akabinde de dilekçe ile ilçe müdürlüğüne başvuruda bulunacağız.Il müdürlüğü demişsiniz acaba il mi ilçe mi?umarım durumu düzeltirler...Birde iki hafta önce evde bakım aylığı 7 TL farkla onaylandığı söylenildi.Acaba Bu ayin maaşıni alabilir miyiz? Buarada her ayın 13 ü maaş zamanı...Yoksa Nisanda mi alabiliriz?benim ilçe müdürlüğünü aramam gerekir mi? yapmam gereken bir işlem var mı diye?Mayıs.gibide dilekçeyi vermem uygun mudur?
Şimdiden teşekkürler ...Esen kalın...

Fulya Ayça evde bakım aylığınız onaylandı ise aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünün onayladığı tarihi takip eden 1 aylık bakım hizmetinin ücretini sonraki ay alırsınız. evde bakım aylıkları peşin ödenmiyor. 1 aylık bakım hizmetinin ücreti sonraki ay ödeniyor.
sizin evde bakım aylıgınız henuz yeni onaylanmış.
il müdürlüğünün evde bakım aylıgını onayladığı tarihi takip eden 1 aylık bakım hizmetini vereceksiniz. sonraki ay da bu hizmetin ucreti ödenecek size. bu ay evde bakım aylıgı ücreti alamazsınız. Nisan'da alırsınız ilk aylıgınızı.

kız kardeşiniz hemen ayrı evde yaşamaya başlasın. çevreniz de buna inansın. yaşadığı çevre de artık orda yaşadıgını bilsin. daha sonra mayıs başında aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne varsa ilçe müdürlüğüne gidip "kız kardeşinizin ikametinin ayrı oldugunu, daha önceden sizle yaşadığını ama mart ortasından beri sizle yaşamadığını" yazılı olarak bildirin. ayrıca aynı yazınızda "hanedeki kişi sayısının bu bildirimin dikkate alınarak yeniden düzenlenmesini" talep edin. gerekirse onlardan yardım alın.
bu işi kesinlikle 1 Temmuz'dan önce çözmeye çalışın. kesinlikle 1 Temmuz'dan önce kız kardeşiniz sizin adreste sayılmamalı.

Üst Alt