Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde Bakım aylığına dair SHÇEK ile mahkemelik olduk!? `| Kazandık

asd2934

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
14 Haziran 2012 Güncel:

Gelir durumunu sakladığımız gerekçesiyle gelen cezaya karşı açtığımız davayı kazandık
yaklaşık 32 ay önce sosyal hizmetler eve gelerek bir incelemede bulunduktan sonra 1 hafta sonra bir kağıt gelerek gelir durumunu gizlemişsiniz ve yaklaşık 12.500.00 tl 15 gün içerisinde aşağıdaki hesaba yatırın diye kağıt aldık ve gelir gizleme ( tek gelir baba memur maaşını gizlemiş ) neyse bizde mahkemeye verdik 27 ay maaş aldık her 6 ay da bir memur geldimi yok her memura yapılan zam banada yapıldı. ilk başvurduğumuzda 2 araç vardı 27 ay sonra geldiğiniz 1 tane araç var ve asıl bomba bize 9.700 küsür para ödemiş ziraat bankasından hesaba yatırılan ama onlar 12.500 ödedik 3.000 bine yakın para ortada yok mahkeme 32 ay sonra karar vererek sosyal hizmetlerin suçlu olduğunu ve 1 haftada üst mahkemeye itiraz yapacağını söyledi hakim bey , kararı siteye yükliycem örnek olsun

benim 25 yaşında % 91 raporlu ablam 6 yaşında havale sonucu engelli kaldı. 2006 sonunda babama devlet mahkeme açtı bişey bildirmediğinden dava sonucu birde o zaman 140tl ceza ödedi ve engelli maaşınada bağlama kararı aldı
neyse 2007-2 ayında evde bakım ücretine başvurduk babam polis memuru kendisi ve 2007-6 maaşı 1,350 ve biz evde 5 kişiyiz o zaman maaşı bağladılar tabi babam nato, korumalık,eskortluk ek görev filan aydan aya maaşı hep değişti.2007-6 ayında bir ev ve 2 arabamız bulunmaktaydı.

neyse 2010- ocak ayında tekrar bizde mal bildirimi istediler tabi babamın maaşı her memur gibi zamlarla artmış ve 2 arabanın diğerinde satmıştık il sosyal hizmetleri eksik beyan bildirimi var diye babamın maaşı deftarlık istediler ve bu sefer eksik beyan bildirdik diye suçladılar.
O zaman 2 arabamız vardı şimdi 1. Ev aynı ev neyse bize kağıt gönderdiler 12.536,40 tl geri ödeme çıkardılar 15 gün içerisinde valiliğin bir hesabına yatırın diye tabi avukat tuttuk ödemeyi durdurduk
mahkememiz kasım ayında

bir de bize 2007 -11 ve 12 ayını maaşını ödemediler ama onlar ödedik diyor ziraat bankası hesabama öyle bir işlem yok diyor.
şimdi biz mahkemeyi kazanır mıyız. Kazanırsak maaş geri bağlanır mı kazandık bir de tazmınat davası açmayı düşünüyoruz

saygılarımla iyi bayramlar...

asd, şurayı iyice inceler misin? http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

Evde bakım aylığı baglandıktan sonra bakmakla yükümlü olunan kişilerin gelir durumunda değişiklik oldu mu?
Ya da evde bakım aylığı baglanırken bakmakla yukumlu olunan kişilerin tüm gelirleri beyan edildi mi?
Arabanın satışından elde edilen geliri beyan ettiniz mi?
Hanede yaşayan kişi sayısında azalma/artma oldu mu?
Ayrıca babanın maaşı dışında çalıştıgı işler kayıtlarda sorgulanabilior mu? bu maaş dışındaki çalıştıgı ek işlerden kazandığı gelirini evde bakım maaşı sırasında beyan etti ve bildirdi mi? Maaşa mı dahil bu ek iş dediğin?
Bir de kardeşin için 2022 özürlü aylığı halen alınıyor mu?

bi de 2006 yılında babana devlet hangi sebeple dava açtı? açıklar mısın burayı biraz?

bakım parası anneme bağlandı ? evde tek çalısan babam tek maaş araç 2004 satılmıstı ama araç halen babamın üzerine kayıtlıydı arabayı alan adam 2009 da kendi üzerine aracı aldı , ailede azalma artamada yok özürlü aylığını alıyor devlet babama ablama eğitim aldırmadığı için dava açmıştı ve o mahkemeden sonra bi hafta biyere gitti ordan eğitim alamaz raporu aldı zten yatalak başka sorun varmı?

o halde beyan ettiğiniz gelirde bir yanlışlık yok daha sonra da değişiklik olmamışsa ve hanede kişi başına düşen gelir 363 TL'yi geçmiyorsa(bugün itibariyle) sorun olmaz mahkemeyi kazanırsınız. Ancak gelirin yasal sınırdan yuksek çıkma durumunda haksız olursunuz. verdiğim linki incelemiş ve ona gore gelir durumunda bir sorun gormuyorsanız dava lehinize sonuçlanır.
Demek ki sosyal hizmetler bir ev ve iki arabayı gorunce huylanmış ve gelir durumunda eksik beyan oldugunu düşünmüş. yani beyan ettiğiniz gelirle yaşam standartlarınız arasındaki farklı gorerek dava açmış. bu farkı yasal açıdan tesbit edemediği sürece sorun olmaz.
maaş zamlarıyla birlikte hanede kişi başına düşen gelirde artış olmadıysa da sorun olmaz.

Bu konudaki gelişmeleri paylaşmaya devam edin lütfen. Benzer durumda olan arkadaşlarımızolursa, tecrübelerinizden yararlanmış olurlar

mrb.annem abim adına 9 aydır bakıcı maası alıyor.biz evde 5 kişi kalıyoruz.ben maas baglandıgı sıralar calısmıyordum.daha sonra sigortalı işe girdim akrabalarımın bir iş yerine.4 aydır da iş yeri benim üzerime bagkurluyum yani.bu durumu heyete bildirdim bana gelir beyannamesi getir dediler.ben bu olayı yeni duydum bildirmem lazım biliyorum ama korkuyorum da maas kesilirse diye ...

bilir kişi raporuna göre şuan tamemem biz haklı çıktık ve mahkeme sonucu bekliyoruz sosyal hizmetler memurları her ay 6 ayda bir gelmeleri gerekirken gelmemiş memurlar suçlu ve kurum memuru suçlu çıktı

aile hekimi mantığında olduğu gibi,desteğe muhtaç özürlü ailelerinden birebir sorumlu sosyal hizmetler memuru olmalı ve aile kendisinden sorumlu memura danıştığında aldığı cevap , karşılaştığı sorunlar karşısında referans olmalı. bu memurun haberi olmadan yardım kesilmemeli, mutlaka kesilmesi gerekiyorsa,neden kesilmesi gerektiği konusunda vs. özürlü yakınları önceden bilgilendirilmeli. herkese yalan beyanda bulunan üçkağıtçı muamelesi yapılmamalı.

herkes gelirini giderini ona göre ayarlıyor, zaten hayat kendileri için zor olan insanlar birde bankamatik para vermeyince o an anlıyor ki yardım kesilmiş,siz düşünün o insanın o anki haleti-ruhiyesini.

sosyal hizmet dediğin insana,onun ihtiyaçlarına,psikolojik durumuna öncelik vermeli. bankacılık mantığıyla sosyal hizmet olmaz.

Memurlar bu konularda bilgisiz oluyorlar.Memurlar eğitilmeli bence aylık bir eğitimleri olmalı.Kanun ne diyor,kanunda değişiklik varmı diye eğitime tabi tutulmalılar.Bir konu hakkında her memur farklı bir şey söyleyebiliyor.Özürlü yakınları olarak biz zaten sıkıntıda iken birde bilgisiz memurların mağduru olmamalıyız.Bilgi net ve güvenilir olmalı.

Gelir durumunu sakladığımız gerekçesiyle gelen cezaya karşı açtığımız davayı kazandık

yaklaşık 32 ay önce sosyal hizmetler eve gelerek bir incelemede bulunduktan sonra 1 hafta sonra bir kağıt gelerek gelir durumunu gizlemişsiniz ve yaklaşık 12.500.00 tl 15 gün içerisinde aşağıdaki hesaba yatırın diye kağıt aldık ve gelir gizleme ( tek gelir baba memur maaşını gizlemiş ) neyse bizde mahkemeye verdik 27 ay maaş aldık her 6 ay da bir memur geldimi yok her memura yapılan zam banada yapıldı. ilk başvurduğumuzda 2 araç vardı 27 ay sonra geldiğiniz 1 tane araç var ve asıl bomba bize 9.700 küsür para ödemiş ziraat bankasından hesaba yatırılan ama onlar 12.500 ödedik 3.000 bine yakın para ortada yok mahkeme 32 ay sonra karar vererek sosyal hizmetlerin suçlu olduğunu ve 1 haftada üst mahkemeye itiraz yapacağını söyledi hakim bey , kararı siteye yükliycem örnek olsun

Muhtemelen sosyal hizmetler bakicinizin imzaladigi taahhut sozlesmesi de yer alan gelir durumu degisikliklerini 15 gun icerisinde kuruma bildirme taahhudunu one surecektir ve bakicidan taahhudunu yerine getirmedigi sure baslangicindan itibaren odenen maasi faiziyle birlikte geri isteyecektir. Bu konu daha once de mahkemelik olmus ve karar sosyal hizmetler lehine yargitayca da onanmistir. kurum mutlaka yargitaya konuyu tasiyip karara itiraz edecektir.

Aradaki para farkida muhtemelen faizdir.

evde bakım parası alıyoruz.ozurlu maasına basvurmustuk.onaylandı.fakat shçek ozurlu maasını aldıgımız için bakım parasını kesti ve bize odeme cıkardı.askeri ucretin 3/2 hesaplanırken ozurlu maasını da bu hesaba dahıl ediyorlar mı.

bilgisi olan varsa lutfen kısa surede cvp yazarsa sevinirim.cunku odeme yarın son gunu.

devlet bu parayı herkese ödememek için çıkardığı yasaya ( evde bakım aylığı) ek maddeler getirmiştir yasanın TBMM onay durumunda evde bakım aylığı alacak kişinin yani kendi kendine bakamıyacak durumda ki kişinin gelir düzeyi maaşı dikkate alınırken ve aslında asgari ücretin 3/2 si gibi bir durumda tezattır bu yasa meclisten geçtikten sonra yasaya ek maddeler koyarak kişinin ve kişiye bakmakla hükümlü ve yine diğer fertlerinde gelirleri hesaba dahil edilmiş bu durumda çok komik ancak kendine bakamayan hasta kişi evde dört kişiyle yaşıyorsa onlara bakar durumdaymış gibi bir durum ortaya çıkıyor böyle tezat bir durum var ortada sözün kıssası devlet bu kazanılmış hakktan bile yararlanacakları minumum düzeyde tutma arayışında.

yani tuzuge gore ozurlu maasını da hesaba katıyolar oylemi

Biraz daha net bilgi, hatta mümkünse mahkeme kararını yükleyebilirmisin

Kalem;
Kimler bakıcı olabilir tanımını genelgedeki haliyle vermek yararlı olmuyor. Esasen 2. bölümün yorumu önemli. Yani kanunen bakmakla yükümlü eşi ve 18 yaşından küçük özürlünün anne ve babası ifadesi çok muğlak. Dolayısıyla 18 yaşından büyük özürlünün anne ve babasının gelirinin hesaba alınmaması gerekmez mi? Alındığı da bir gerçek. Bunu nasıl yorumlayacağız. Değerlendirmelerinize ihtiyacımız var.Selamlar

asd2934, bu konuda son durum nedir acaba? Gelişmeleri burada paylaşırsanız çok yararlı olacaktır...

asd2934;

asd2934 arkadaşım biz 3 senedir bakım parası alıyoruz bize sadece 1 kerre kontrole geldiler,6 ay da bir gelmeleri gerekirmiş bilgisine çok şaşırdm,biraz daha teferruat verirsen bilgileniriz sayende,ayrıca hak aramandan dolayı şahsım adına kutlarım

ACİL YARDIM!!!!

%96 ağır engelli kardeşim var.Evde bakım ücretini annem kardeşimi götürdüğü özel eğitim de öğrenmiş ve müracat edelim dedik.
sosyal hizmetlerin istediği bütün evrakları bizzat kendim ilgilenip kuruma teslim ettim.bizden gelirle ilgili herhangi bir belge istemediler,sosyal devletin yükümlülükleri adı altında engelli kişiye baktınız için bi destek dediler.
ilk yıllarda sık sık kontrole geldiler kontrollerini yaptılar.taaki 2 hafta öncesine kadar yine bir heyet geldi ve bizden bir sürü evrağımızın eksik oldunu gelir tespiti yapmamız gerektini ikametgah adreslerimizi aile sicil beyanlarını ailede emekli olanların sgk dan son aldığıu maaşı,tapdan üzerimize bir mal varlığı olup olmadığını ,dükkanımızın 2014 yılına ait gelir beyanını,kira kontralarını istediler.
tabi ki dedik biz de.

bi ararştırdımki bu aylığı almak için gerekli kriterler varmış.
Ben evliyim ve kendi evimde yaşıyorum annem babam ve engelli kardeşim aynı evde yaşıyor. Annem evde bakım ücreti alıyor babam emekli annemde emekli babmın dükkanı var 2 kiracısı var(2 kiracı var derken gecekondu ev geliri düşündüğünüz gibi değil )
bunları hesapladığımda biz enbaştan beri bu yardımı almayı hak etmiyormuşuz bu konuda hemfikiriz.
bizde bu paraya ihtiyacımız var diye almadık hak tanınmış diye aldık ve bize bu şekilde izah edildi.
maaş bağlandıktan 4 ay sonra annem emekli oldu diğer gelirler değişmedi.bizede geliriniz nedir diyede bişey hiç sorulmadı ve gelir artışınız olursa bize bildirin diyede ne bir yazı ne bir imza ne de sözlü bişey söylendi.

gelir yüksek olduğu için 80 000 tl civarında bir para isticekmiş bizden sosyal hizmetler suan evrakları topluyorum nasıl bir yol izlememiz gerekiyor acaba.
maaş bağlanırkenki evraklarıda inceledim dosyamıza baktık hakikatten bizden sadece kardeşimin özürlü olduna dair rapor almışlar başka bişey yok. 4 sefer kontrole gelmişler neden uyarmamışlar.
illegal bir iş yapmadık ve yapmayızda fakat şuan mağdur duruma düşücez.

çoğu kamu kurumlarındaki memurlar bile kanunun kapsadığı yönetmeliklerini nasıl işlendiğini bilmiyo vatandaşda kulaktan duyma bilgilerle gidince bu tarz şeyler çıkıyo işte

4 sefer heyet geldi eve sonuç olarak bizmi haksız olucaz yoksa mahkemeye versek memeur hatası deyip geri ödemeyi iptal ettirme şansımız varmı.hak etmiyorsak anneme verilen maaş kesilsin ama geriye dönük faiziyle geri istemeleri vede kendi hatalarından dolayı insanın canını sıkıyor.zaten annemim bababamın 18 yıldır sosyal hayatı kalmadı kardeşime bakıcaklar diye keza ben ablam ve diğer erkek kardeşimde yardım ediyoruz ve bizim bile sosyal hayatımızı engelliyor,bizler şikayetçi değiliz ama devlet neden elini uzatmıyor bu tip doğuştan ağır engelli vatandaşlarına.dünyanın çoğu yerinde engelliye geliri varmış yokmuş diye bakmadan desdek olunuyor bizde tam tersi.birde engelli ihtiyacı var diğer engelliye ihtiyacın yok kardeşim niye alıyorsun diyor.kendi içimizde bile çatışıyoruz.

kardes bu gibi bir durum bizde de mevcut geri ödeme yapacaksınız denildi yaklasık 1 yıul gecti aradan ve ceza hesaplanıyor deniyor hala gelmedi cezada sizde son durum nedir cezaya itiraz falan ettiniz mi bi bilgi varmı

bize ceza geldi 17000 tl civarı ama ödeme yapmadık mahkemeye vericem dedim.bana bi af dilekçesi yazmamı söylediler.dilekçe yazdım sonra eve geldiler 2 ay sonra tekrar aynı soruları sordular geliriniz nedir mal varlıklarınız nelerdir filan.bidahada gelmediler giderkende genel bi af olabilir dediler beklemedeyiz bakalım.ne arayan oldu ondan sonra nede soran bi ara sosyal hizmetlere gidip sormam gerekiyor aslında.. yardımcı olabilieceğim bişey olursa 0532 5247030 numaram arıyabilirsiniz syn pashcowboy.

sagolasın bizdede benzer bir durum oldu dedem var 100 yasını gectı bakıma muhtac gözler görmüyor annem bakıyor babam emeklı olunca bildirmemiz gerekiyormus bildirmediğimiz için kesildi ceza gelecek dediler gecen yıl yani 2014 temmuzda 1 yılı gectı hala gelecek ceza gecen gun annem sosyal hizmetlere sormaya gitmiş ceza cıkmıs ama hesaplamaya gitmiş dediler bakalım ne olacak bekliyoruz bizde galiba ceza gelince itiraz edecegiz değilmi

kardes "af dilekçesi yazmamı söylediler.dilekçe yazdım" dedin ya bu dilekçenin bir örneğini gönderebilir misin? (pashcowboy@hotmail.com) zahmet olmazsa bide nereye verdin ne zaman incelendin ne kadar sürede tekrar incelediler bu süreç ne kadar sürdü bizim süreç 1 yılı geçti hala ceza gelecek diye bekliyoruz itiraz falan da etmedik sadece 1 kez geldiler gecen yıl 2014 temmuzda 1 ay sonra maaş kesildi ama ceza falan gelmedi bu yıl 2015 kasımda annem sormaya gitmiş ceza hesaplanıyordur falan demişler normal mi acaba

annem dedeme bakıyordu 2009 da bakım maası baglandı 2012 yılında babam emekli oldugu için bunu bildirmem gerekiyormus ancak bize bilgi verilmedi bildirin falan denilmedi 2012 ve 2013 yıllarında geldiler bişey yine söylenmedi 2014 yılı 10. ayda gelen heyet babamın emekli oldugunu bildirmediğimiz gerekcesi ile maası kesti hadi tamam kessinde sonra 2012 de 2013 te gelen heyetler neden bunu bize söylemedi açıklamadı yönetmeliğinde rehberlik eder yazıyor neyse dedem öldü 10 gün sonra 9000 lira ceza geldi ne yapmamız gerekiyor acaba dava açsak kazanırmızyız örnek emsal mahkeme kararı falan varmı kalem hanım yardım edermisiniz:(

kararı siteye yükliycem demişsiniz hala yüklemediniz acaba mail atabilirmisiniz

Üst Alt