Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım gelir kriterlerine dahil edilecek kişiler için yaş sınırı var mı?

YILMAZ351

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba benim bir sorum olacak,anladığım kadarıyla evde bakım ücretinde tek önemli olan şey toplam gelir ve kişi sayısı.Fakat kafama takıldı biizm evde babam,annem,ablam,kızı(13 yaş),ben ve bnm kızım (8 yaş) yaşıyoruz.Anlamadığım kişi sayısı kriterinde bu 2 ufak kız cocugumuzda sayılıyomu yoksa sadece 18 yaşının üstündekilermi sayılıyor hesaplanırken.
Birde babam memur emeklisi 1300 alıyomus vede babam ile annem bir mücellithane dükkanları vr ufak annemde orda sigortalı görünüyor.Biri hesaplayabilirmi bu maaş ve kişilere göre evde bakım ücretinden yararlanabilirmiyim raporum vr işim yok tesekkürler.

hanedeki tüm kişileri ve tüm gelirlerin toplamını dikkate alırlar (emekli,çalışan,gelir getiren 2. ev-araba,dükkan,tarla dahil).

evde 6 kişisiniz sanırım öyleyse

6 X 572,64 (sınır) = 3435,84 TL'yi geçmemesi gerekli toplam gelirin..

YILMAZ35

gelir hesabında hanede ikamet eden herkes dikkate alınır. yaş sınırı yoktur.
gelirinizin uygun olması yetmez.
ayrıca % 50 ve üstü ağır özürlü engelli sağlık kurulu raporunuzun olması,
bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunmanız şarttır.
gelir kriterleri, ağır özürlü rapor ve bakıma muhtaçlık kriterlerinden birinde bile uygun bulunmadıgınız takdirde evde bakım aylığı baglanmaz.
bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle şu linke tıklayarak inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

iyi aksamlar melek hanım ben önemli bir soru soracağım internette bir yerde bundan sonra evde bakım ücreti alan kişilerin aylıklarıda(sanırım 870 tl) 2022 maaşı başvuru veya önceden bu aylığa hak kazananların yeni hesaplamasına da dahil edilcekmiş şeklinde okudum.Nedir bu haberin aslı beni bilgilendirirseniz sevinirim.Aklıma takılanlar şunlar eğer bu haber doğruysa...
1-ben kirada çalışmıyorum,ben ve kızım yaşıyorum,gelirim yok,sadece evde bakım aylığını alan kişi annem(oda yan evde oturuyor) Bu konuda bilgisizim evde bakım aylığı alacak yakınım illa benimle aynı evdemi yaşaması gerekiyor.Gerekiyorsa ve haberde doğruysa annem askeri ücret alıyor,bakım paramıda alıyor diyelim 1800 tl %3=600 yani 2022 alamam 2-Eğer yine bu haber doğruysa fakat bakım parası alan yakınımın benimle yaşaması gerekmiyor ise o halde baska evde yani yan evde yasayan annemin aldığı bakıcılık parası benim kızımla olan evimin hanesine dahil edilirmi,edilmez ise 2022 hak kazanırım sanırım,yada bu haberin aslı yok mu... Not:Varsayımlarla hareket ediyorum ama yeni devlet hastanesinden kişisel başvuru ile rapor aldım ağır engelli,bakım hizmetinden yararlanır seklinde sadece sizler sayesinde haklarımı öğrenmek istiyorum 2022 ve bakım hizmeti konusunda şimdiden teşekkür ederim.

evet, 2022 aylıgı gelir hesaplaması yapılırken alınan evde bakım aylıkları da gelir hesabına dahil edilir.
anladığım kadarıyla henüz 2022 engelli aylıgı da evde bakım aylıgı da almıyorsunuz. ama her iki aylıga da başvurmak istiyorsunuz. doğru mu anladım? siz şu an mevcut durumunuzu yazın varsayımları bana bırakın olur mu?

hanede 2 kişi kalıyorsanız evde bakım aylıgı baglanırsa hanede kişi başına düşen aylık geliriniz evde bakım aylıgıyla birlikte 303,47 TL üstünde olacagından 2022 aylıgı baglanmaz baglanmışsa da kesilir. anneniz bakıcınız olup ayrı hanede kalsa bile bakıcı aylıgı sizin gelir hesabınıza dahil edilir. çünkü evde bakım aylıgı akrabanızın hanenizde size haftanın 7 gunu 24 saat bakım hizmeti vermesini saglamak için yapılan sosyal bir yardımdır.
hanede 2 kişiyseniz ve evde bakım aylıgı baglandıgı takdirde 2022 aylıgı alamazsınız.

eger % 50 ve ağır özürlü raporunuzu almışsanız evde bakım aylıgı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurabilirsiniz. evde bakım aylıgı açısından geliriniz uygun. kızınız küçükse ve bakamayacak durumdaysa tabi ki anneniz ayrı hanede olsa bile bakıcınız olabilir. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti buna göre raporu hazırlar. bu durumda anneniz haftanın 7 gunu en az sekiz saatini sizle geçirmek ve haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini aksatmamak kaydıyla bakıcı olabilir. tabi bu hizmeti verebilmesi için her gün gidip gelebilecek yakınlıkta olması gerekiyor. zaten burada sorun da yokmuş. anneniz size yakınmış.
anneniz ayrı hanede yaşadıgından gelir hesabına dahil edilmez.
anneniz eger çalışıyorsa bakıcılığa uygun bulunmaz. hem ayrı hanede hem çalışıyor durumda bakım hizmeti şartlarını yerine getiremez.

gelir ve raporun uygun olması evde bakım aylıgının baglanacagı anlamına gelmez. bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunmanız şarttır. o yüzden vereceğim şu linki dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

eger linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duymadıgınız belirlenirse bakıma muhtaç sayılmazsınız ve evde bakım aylıgı baglanmaz.

anladım melek hanım tesekkür ederim.Anlaşılan annem sigortalı göründüğü için bakım aylığı alamaz,zaten ondanda baskası bu işi yapmazdı.Evde 6 kişi olmamıza rağmen gelirde 303 tl nin üzerinde olduğu için 2022 de başvuramam önümde tek şık var gibi ama ondanda ümitsizim yinede sormak istiyorum Melek hanım.Ekpss başvuru şartlarını okudum,%40 üstü raporu olmak fakat çalışabilir durumda olmak yazıyordu,ben Ekpss ye girebilirmiyim 2016 Nisan ayındaki,ama raporumda sürekli,ağır özürlü, 90 puan,istihdam Hayır yazıyor onada mı giremiyeceğim yani bir çıkış arıyorum ama sanırım her yer bana kapanmış:(

Son düzenleme:
annenizin sigortalı olması evde bakım aylıgı için engel değil. ama bakıcı olacaksa çalışması engel. haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini sağlayamaz çünkü.
ama bence çalışmasına gerek yok ki. çalışmasın evde bakım aylıgına başvurun siz.

raporundaki ibareler önemli değil EKPSS sınavına girmeniz için. önemli olan rapor oranıdır. % 40 ve üstü rapor oranınız oldugu için sınava girebilirsiniz. ama çalışabilmeniz için yeni rapor gerekecek.

Annem emekli olmak için gün için kendini sigortalı göstermek zorunda zaten babamın işyerinde görünüyor para almıyor ama işte emekli olmak için o olmaz.Anladığım sınava girebilirim,diyelim şansımda yaver gitti kazandım atanacagim yer çağırır burada çalışamaz yazıyor,sınavı kazandın kurada seçildin ama çalışır raporu gerekiyor derler yanı anladim TSK ederim melek hanım ve herkese iyi bayramlar.

e anneniz çalışmayacaksa ve sadece çalışıyor gorunecekse bakım hizmeti verebilir. ama bu duurmu il müdürlüğüne bildirmelisiniz. sonuçta çalışıyor gorunecek ve çalışıyor sanacaklar annenizi. çalışmadıgını anlatırsanız sorun çıkmaz. sigortalı olması engel değil zaten. ama resmi kayıtlarda gösterilen maaş gelir hesabına katılır sizle kalacaksa.
diğer şartlarınız uygunsa anneniz de size taşınsın ve bakıcılık için başvursun.

Kalem

Bir konuda daha beni aydınlatırsanız memnun olurum annem ağır engelli rapor lu ablam evde bakım maaşı alıyor annem için benim bankaya kredi ve kart borcum var evde bakım maaşı benim yüzümden kesilir mi

Phantom
hayır o sebeple kesilemez. ayrıca evde bakım aylıkları hazcedilemez.

Biri bana 60 puan ve üzeri raporu olanlar 1800 günden emekli oluyorda,1. dereceden vergi indirimi kazananlar neden 3600 günden emekli oluyor bunu açıklayabilir mi? Çalışırken malulen emeklilik için başvurupta 60 puan alıp emekli olmak ile,yine çalışırken hem de 70 puanla 1. dereceden vergi indirimi alıpta 1800 günden emekli olamamak arasında ki çelişkiyi soruyorum yani.

Son düzenleme:
Kalem hanım bişey daha danışmak istiyorum abim gss testine giremedi ve sanırım en üst düzeyde aylık tutar çıkacak ablamın aldığı bakım maaşına bu durum engel olurmu gelir yüksek demeye hakları olurmu?

Tamam biri malül olduğu için 1800 den emekli ediliyor,diğeri vergi indirimine başvurdugu icin maaşında az artış kazanıyor ama kafama takılan vergi indirimi kazandığı için belliki bu kişilerede 3600 günden emeklilik hakkı verildiğine göre onlarda malul görülmüş.İşte bunu anlamıyorum...Her ikiside çalısırken rapor alıp malul düşmüsse,neden 1. dereceden Ankara dan onaylı raporuu SGK ya verip emekli olamıyor.Çünkü bir kişi,1800 gün ile 60 puan Ankara onaylı raporuyla çalışırken emekli hakkı olup işinden ayrılıp emekli olabiliyorken,yine çalışırken rapor alıp Ankara ya gönderip 70 puan onaylı rapor alıp,1. dereceden vergi indirimi hakkı verilen diğer kişi neden 3600 günü beklemek zorunda kalıyor.Adamın ne zoruna belliki oda malül düşmüş 70 puan almış ama o adama sen çalış 3600 bekle sabret der gibiler.O adamın ne zoru var!Sen o adama 1. derecede vergi indirimi elde edenler 1800 günden emekli olabilir dedinde,onlar çalışırken malül düşmesine rağmen onlarmı hayır ben çalışacağım dedi sanki.Şimdi biriniz çıkıp diyecektir,madem ozaman vergi indirimine değilde malülen emekliliğe başvursun.Ben de diyorum ki sonuçta iki raporda Ankara dan onaylı gelmiyo mu?

sayın @Kalem hanım.

aylık geliri 1100 tl olup. evde bakım maaşı alan bir çift var. bunların 21 yaşında üniverside okuyan bekar, erkek çocuğunun ikametgahı 4 yıldan beri başka şehirdeki akrabalarında kayıtlı.
sorun ;
bu çocuk yaz tatillerinde çalışırsa.
aldığı maaşla da evde bakım kriterlerini geçerse, bakım maaşı kesilirmi ?
neden soruyoruz ?
eve kontrole gelen sgk yetkilileri tekrar geçim bildirimi istediklerinde, başka ikamette olan çocuğunda gelir durumunun da istenmesi.
yani. çocuk çalışsaydı, bakım maaşı kesilebilirmiydi,

ikametgahı hanede olmayan kişinin gelir durumunu istemeleri doğrumu. ?

bu aile 3 yıldan beri bakım maaşı alıyor.
bu süre içerisinde de çocuk çalışmadığı için, gelir kriterleride asla geçilmedi.

gelir kriterlerinin hesaplamasında,hanede ikametgah kağıdına göre ikamet edenlerin geliri dikkate alınır. Çocukları zaten başka yerde ikamet ediyorsa onun geliri dikkate alımaz,sadece çalışan çocuklarının ikametgahını 1100 TL gelir hesap edilen evde görürlerse kesilir.Mühim olan ikametgahtaki hanede oturan fertler ve onların gelirleridir.Bazı durumlarda aileye yakın olan 3. şahıs oturulan eve çok yakın oturuyorsa ve komşu araştıralarında eve girip çıktığı ve yattığı öğrenilirse 3. kişinin de gelirini sorabilirler,tutanağada geçerler.

yelpaze

bu çocuğun ikamet adresi engellinin yaşadıgı hanede değilse ve o hanede yaşamıyorsa hane gelirine dahil edilmez.
buna ragmen o çocugun geliriyle ilgili bilgi ve belge de istenir.

evde bakım aylıklarıyla aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğü ilgilenir. sgk'nın yetkisi yoktur evde bakım aylıklarında.

Kalem;

çocuğun ikametgahı aynı şehirde bile değil. lakin yaz aylarında ailesinin yanına geliyor. haliyle çalıştığı yerde ailesinin yanında gözükecek gelir kayıtlarında.
ayrıca, her ne kadar ailesinden başka yerde yaşasada, öğrenci olduğu için sağlık güvencesi ailesi tarafından sağlanmaktadır. (baba bağ-kur emeklisi)
bu halde dahi sorun çıkmazmı.

yelpaze
çok zor soru sordun valla:) ne etsem ne desem bilemedim:) dur ben derdimi anlatayım sen karar ver artık:)

şimdi olay şu.
evde bakım aylıkları ile ilgili Yönetmelik, 2828 Sayılı Kanun ek 7. Madde'ye göre hazırlandı.
ama gel gör ki bu ek 7. madde geçen sene değiştirildi. bu değişikliğe göre gelir hesabı şöyle yapılacak:

"Ek Madde 7-
Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır.
..."

Kanun, hanede kişi başına düşen aylık gelire bakılacak diyor.

bu durumda Yönetmeliğin değişmesi gerekir. Çünkü Kanun'a aykırı hükümler var.ama gel gör ki yeni Yönetmelik de yayınlanmadı.
Bakanlık da yeni yönetmelik yayınlanana kadar Kanun maddesine aykırı hükümler hariç mevcut yönetmelik uygulanacak diye genelge yayınladı ve yeni yönetmelik yayınlanana kadar kanun'a aykırı hükümlerin uygulanmamasını il müdürlüklerine bildirdi.

yani şu an yürürlükte olan mevcut yönetmeliğin bu ek 7. maddeye aykırı hükümleri uygulanamayacak.
yönetmeliğin hangi hükümleri ek 7. maddeye aykırı peki?
mevcut yönetmeliğe göre gelir hesabına bakmakla yükümlü bireyler dahil edilir sadece. bakmakla yükümlü bireylerin de kimler oldugu belirtilmiştir. mesela aynı hanede yaşamasa bile 25 yaşını aşmamış bekar öğrenci çocuk bakmakla yükümlü birey sayılacagından aynı haneden sayılır ve gelir hesabına dahil edilir.
eskidendi bunlar tabi.

Kanun ek 7. maddeye göre artık evde bakım aylıklarında hane easstır. hanede ikamet eden ve yaşayanlar gelir hesabına dahil edilir sadece.

şimdi Kanun değişikliğine uygun yeni yönetmelik olmayınca il müdürlüklerinin kafası da karışabilir. bunun garantisini veremem.

ama şunu bil. Kanun'a göre, hanede ikamet eden ve hanede yaşadığı tespit edilenler gelir hesabına dahil edilir.
ve yeni yönetmelik yayınlanmadan detaylarla ilgili ben de kesin konuşamam.

konuyla ilgili olarak şuradaki mesajların ve mesajlarda verdiğim linklerin hepsini oku lütfen:http://www.engelliler.biz/forum/evd...i-gelir-tespitinde-hanedeki-herkes-dahil.html

Son düzenleme:
okudukca kafam karıştı :)
en iyisi yeni yönetmeliği beklemek.
şu an okullar açık olduğu için çocuk zaten çalışmıyor.
ilginiz için çok teşekkürler efendim.

bence de:) daha vaktiniz var zaten. nasılsa o zamana kalmadan yeni yönetmelik de yayınlanır ben de daha kesin cevaplar veririm:)

Melek hanım merhabalar nasılsınız? Bi konuda bilginize ihtiyacım var tanıdığım bi 5 kişilik aile var anne %90 raporlu engelli olduğu için kızı evde bakım maaşı alıyor hanede sadece baba emekli maaşı alıyor annenin üstüne tarla bahçe var maaş kesilme durumu söz konusu olabilir mi

Phantom merhaba:)

annenin üstüne tarla bahçe varmış. evde bakım aylıgı baglandıktan sonra mı tarlası ve bahçesi oldu?
Tarla ve bahçe gelire dahil edilir. bunun için Ziraat Odası'nın belirlediği gelir esas alınır. Ziraat Odası'ndan bahçe ve tarla gelirini öğrenip buradan yazar mısınız lütfen. ona göre hesap yapayım.

Hayır evde bakım maaşı bağlanmadan öncede vardı 8 aydır alınan maaş bu

Phantom
evde bakım aylıgı baglanmadan önce de tarla bahçe vardı ise zaten evde bakım aylıgı başvurusunda bunlar da gelire dahil edilmiştir. Ziraat Odası'ndan tarla ve bahçe bilgileri ve geliri öğrenilmiş ve hane gelirine eklenmiştir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 606,95 (2015 yılı 2. altı ayı için geçerlidir bu miktar. 1 Ocak 2016 itibariyle yeniden belirlenecektir) TL'yi geçmiyorsa evde bakım aylıgı kesilmez.
evde bakım aylıgının kesilmesinden korkulan bir şey mi var ki başka?

Yok sadece merak bide hergün farklı şeyler duyduğum için soruyorum :)teşekkür ederim.

Kalem hanım.
16. ve 19. yorumlarımda bir sorundan bahsetmiştim.
yeni yönetmelik yayınlandımı acaba ?

yelpaze
hayır, yayınlanmadı henüz. yayınlanır yayınlanmaz duyurusunu yaparım inşallah.

Üst Alt