Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde Bakım Hizmeti başvurusunda gelir hesabı nasıl yapılıyor?

namıkkemal

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Adım Namık Kemal ÖZDERE.
Öncelikle böyle bir bilgilendirme hizmeti verdiğiniz için teşekkür ederim.
Bakıma muhtaç ağabeyim var ve heyet raporu alarak Samsun İl Sosyal Hizmetler müdürlüğüne eşim adına başvuruda bulunduk.
Kısaca durumumuzu arzedeyim.
Ben asgari ücretle sigortalı çalışıyorum. Ağabeyim ölen babamdan dolayı yaklaşık 550 TL emekli maaşını almaktadır ve eşi yada çocuğu bulunmamaktadır.
Eşim ev hanımı. Ağabeyim %92 işgöremez durumda bakıma muhtaç. Zaten verilen cevabi yazıda o konuda sıkıntı yok.
9 ve 11 yaşlarında 2 çocuğum var. Evde 5 kişi ikamet ediyoruz.
Verilen cevapta gelir asgari ücretin 2/3 ünü geçtiğinden bakım maaş bağlanamayacağı yazılı. Ama evde 5 kişi yaşıyoruz ve benim asgari ücret maaşım ve ağabeyimin babamdan dolayı aldığı maaşın dışında gelirimiz yok. Kirada oturuyoruz.
Bakım maaşı hesaplaması nasıl yapılıyor?
1-Bakıma muhtaç kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler dakkate alınarak?
2-Bakıma muhtaç kişinin bulunduğu evde yaşayanların tümü dikakte alınarak?
Eğer evde yaşayanların tümü dikkate alınıyorsa verilen cevabın yanlış olduğunu düşünüyorum.
Bu konuda bilgilendirirseniz inanın çok memnun olurum.
İyi çalışmalar.

Cevabınız için teşekkür ederim.
Ağabeyim evli değil. Anne-baba sağ değil ve bekar kardeşi yok. Aynı evde yaşayan kardeşi olarak ben evliyim ve ağabeyime eşim bakıyor.
Hesaplama konusunda kafam karıştı. Benim eşim Ağabeyime bakmak için başvuruda bulunduğunda eşim de mi gelir hesabına dahil edilmiyor?
Kimin baktığı önemli değil sadece belirtilen yakınları gelir hesabına dahil edilir deniyorsa verilen cevap doğrudur. Çünkü kendisi 550 TL ye yakın maaş alıyor. Ama bakan kişi de hesaba dahil ediliyorsa o zaman bakım aylığının eşime verilmesi gerekiyor. Bu konuyu tam anlayamadım.
Bakım aylığı ile evde bakım parası farklı mıdır?
Bu konuda aydınlatırsanız gerçekten çok memnun olurum.

Bakın sizin varsa eşinizin maaşı toplanır evde kaç kişisiniz atıyorum 4 ki engelli birey hesaba dahil degil...
eşiniz siz ve 2 de çocuk olsun
eşinizi nve sizin gelirinizin toplamı 1200 tl olsun
1200/4:300
348 tl den az oldugu için bakım aylıgına müracaat edebilirsiniz...

Daha önce müracaat ettik ve red cevabı geldi. 30.07.2006-26244 nolu yönetmeliğe göre kişi başı gelir asgari ücretin 2/3 ünden fazlaymış.

Affınıza sığınarak kısa özet yazmak istiyorum:
Erdoğan bakıma muhtaç engelli ve evli kardeşi Namık'ın evinde kalıyor.
Erdoğan'ın bakımını Namık'ın eşi Melek yapıyor. Namık asgari ücretli olarak çalışıyor ve ilkokula giden 2 çocuğu var. Evi kira ve başka geliri yok.
Evde engelli dahil 5 kişi yaşıyor.
Gelirler:
Bakıma muhtaç engelli maaşı 550 tl.
Engellinin evli kardeşi Namık 610 tl
eve giren toplam para 1160 tl
Bu gelir hesabı nasıl yapılacak?
İtiraz etmem gerekirse hangi kanunun hangi maddesine göre itiraz edeceğim?

Şu kişiler gelir hesabına dahil edilir:
Bakmakla Yükümlü Olunan Bireyler: Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, üveyler de dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün kendisi ve kendisi ile birlikte aynı evde yaşayan; eşi, çocukları ile ana ve babası, çocuklarının eşleri, evli olmayan torunları, ana ve babasının ana ve babası, evli olmayan kardeşleri, eşinin ana ve babası, eşinin evli olmayan kardeşleri;
başka bir adreste bulunsa dahi evli olmayan ve eğitimini devam ettiren 25 yaşını tamamlamamış çocukları ile aynı durumdaki kardeşleri ve eşinin kardeşleri ile
aynı evde yaşamakta iken er veya erbaş olarak askere gitmiş olan babası, çocuğu ve kardeşi; ayrı adreslerde ikamet etse dahi özürlü üzerinde velayeti devam eden anne ve babayı ifade eder.
Bu kişilerin gelirlerini toplayıp kişi sayısına bölünce 348 TL'den az ise, başvuru yapabilirsiniz.

Üst Alt