Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım hizmetinde gelir hesabı ile ilgili yeni genelge yayımlandı

efe can

Üye
Konular
94
Reaksiyonlar
0
evde bakım ile ilgili yeni bir genelge yayınlandı bu hesaplamada ne gibi değişiklikler getiriyor bakabilir misiniz?

GENELGE
2010/02

Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmeliğin 4’üncü maddesinin (h) bendinde yer alan “Bakmakla yükümlü olunan bireyler” tanımının uygulanması sürecinde aşağıda belirtilen açıklama doğrultusunda hareket edilmesi gerektiği uygun görülmüştür.

Bakıma muhtaç özürlünün kendisine ait bir aylık net asgari ücretin üçte ikisinden az geliri olduğunda; “Bakmakla yükümlü olunan bireyler” tanımı dışındaki evli olan kardeşi, torunu gibi bir kişiler ile aynı evde ikamet etse dahi bu kişiler ve gelirleri, gelir hesaplamasına dâhil edilmemektedir.
Bununla birlikte; Yönetmeliğin “bakmakla yükümlü olunan birey” tanımındaki kişiler dışında evli olan kardeşi, torunu gibi başka kişi tarafından bakımı yapılan bakıma muhtaç özürlülerin gelirlerinin asgari ücretin üçte ikisinden fazla olması hâlinde; bakımı fiilen yapan kişinin bakım işini yazılı olarak taahhüt etmesi ve bakıma muhtaç özürlünün vasisi veya akrabası olması kaydıyla; gelir hesaplamasına bakımı üstlenen kişinin ve bu kişi ile aynı evde yaşayan aile bireylerinin ve gelirlerinin de dâhil edilmesi gerekmektedir.

Uygulamanın yukarıda belirtildiği şekilde yürütülmesi hususunda gereğini rica ederim.

Dr. İsmail BARIŞ
Genel Müdür

bakıma muhtaç özürlü için alilenin gelir hesaba yapılıyor ken aynı evde yaşayan ama evli olan kişi gelir hesabına katılmaz. bakıma muhtaç kişinin torunu da aynı evde yaşıyorsa oda hesaba katılma.
2. parağraf.
kişiye baıkacak kişi aynı evde yaşamayan akrabası veya vasisi ise bunlarında gelir ve giderleri aile gelir hesabına dahil edilir.

genelgede ayrı evde yaşayacak gibi bir cümle yok vasi veya bakımı yapan kişi evli kardeş veya torunda olsa hesaplamaya katılır diyor anladığım kadarı ile

hiç bişey anlamadım ama ben...10 kez okudum ama :confused:

normalde gelir hesabına katılmayan evli kardeş veya torunun bakıcı durmunda olmasında gelir hesabına dahil edilmesi gerektiği vurgulanmış benim anladığım bu.

Onlarda öyle istiyo geralde iyicene milletin aklı karışsın:d

Slm arkadaşlar düşündüm de ne acıdan bakarsan bak gelir hesaplaması yanlış bir uygulama. Evde bakıma muhtaç özürlü, evde bakım hizmetinden gelir hesaba olmaksızın yararlanması gerekmektedir.

arkadaşlar benim anladığım yetkililer bu cıkardığı yasadan kendileri de anlamıyor maalesef gene olan doğruyu yapanlara oluyor işlerini uyduranlar bir şekilde bu genelgeyide kendi lehlerine çevirecekler allah insaf versin yasa koyuculara engellilerinde haklarını yiyiyorlar haram zıkkım olsun ben bu kadar söylüorum.ve iç hukuk gerekirse insan hakları ne gerekirse onu yapacam ve herkeside davet ediyoum burda yazışmayla hiç bir şey yapamıyoruz.yazarsanız sevinirim...

Yok onun geliri yok nınesının geliri yok torununun geliri vs...
Milletin ihtiyacı olmasa neden mudanaa etsin 520 lira paraya.
Temizliği, banyosu, gıdası, ilaçları, bezleri vs... say say bitmez,
Ki bunların yanında enerji tüketimi de zorunlu hal ; elektrik su gaz doğalgaz kömür gibi,
Ülkede a dan z ye pahalılık hat safhada, vergiler malum, keza bu paranın 3/1 zaten vergi geliri olarak geri dönüyor.
Alt gelir ve orta sınıf diye adlandırıldıkya artık, bu gruba kim dahilse ödesinler maaşlarını, kim varlıklı isede onlara ödemesinler, zaten vergi dairesi yok tapudan istedikleri evraklarda her şey ayan beyan,
Yok dedesi yok ninesi anası babası derken milleti sıkıntıya sokmasınlar.
Zaten millet değil 520 lira ile 40 takla ,400 takla atsın zaten ay sonunu yetiremiyor.

Vallahi helal olsun SHÇEK'e! :):):):) Yani çivi yazısını anlamaya çalışmak bile bu kullandıkları dili çözmekten daha kolay vallahi! Ya sahiden bizler anlamıyoruz ya da kurumda bu genelgeyi yazan kişiler uzaylı.
İddia ediyorum, bu metin üniversite giriş sınavında sorulsa sınav esnasında binlerce öğrencinin devreleri yanar, ve, ya oracıkta kilitlenip kalırlar biçareler ya da camdan atlayıp bu eziyetten kurtulmak isterler!
(Bu iddiamın okuyan ve yanlış olduğunu düşünen shçek bürokratı varsa, bunu kendi çocuğu üzerinde denesin derim... Ama tabii çocuğun mutlak gözlem altında olması şartı ile! Mazallah tek başınayken okursa metni kilitleniverir ve töbe açmak mümkün olmaz. Aman diim, metni verdikten en geç 30 saniye sonra çocuğu gözlemleyin, baktınız ki çocuk kızarmaya, terlemeye ve eliyle başını sıvazlamaya başladı, derhal gecikmeden müdahale edin ve "yok yok şaka şaka" diye metni elinden kapıverin. Aman ha! Demedi demeyin, bu aşamada müdahale gecikirse, bundan sonrası çocuğun "hebele-hübele" diye gözünüzün önünde erimesi süreci başlar ki, töbe diim!)

Şimdi genelgeden benim anladığım şeyi aktarmaya çalışayım (her şeyden önce bu genelge bakıma ihtiyaç duyan kişilerin yararına). Diyor ki mealen:
Bakım, "bakmakla yükümlü olunan birey" dışında bir kişi tarafından gerçekleştiriliyorsa/gerçekleştirilecekse, ve buna ek olarak bakımı yapılan kişinin geliri asgari ücretin 2/3'ünden fazla çıkıyor ise, bu durumda gelir hesabı yapılırken, hesaba, "bakmakla yükümlü olunan birey" kapsamına girmiyor olsa dahi bu kişiler (ve aynı evde yaşayan aile bireyleri) dahil edilmelidirler.
Ne ki, bakımı fiilen yapan kişinin bakım işini yazılı olarak taahhüt etmesi ve bakıma muhtaç özürlünün vasisi veya akrabası olması şarttır.

yahu uyuz ediyolar insanı. kardeşim 18 yaşını doldurmuş asgari ücret kadar kendi geliri olmayan bir özürlüye bu maaş bağlanmalı. belki aannem babam bana bakmak ismiyorlar bana para harcamak istemiyorlar. farzedelimki aynı evde yaşıdığımız kardeşimiz çalışıyor ama parasını özürlü kardeşine vermek istemiyor ki bu endoğal hakkı ne yapacak yani özürlü insan? o evde yaşarken eziklik hissetmeyecekmi. ailenin durumu ne olursa olsun 18 yaşından sonra bireyin kendi geliri yoksa gerek 2022 gerek se evde bakım maaşı bağlanmalı. illa birilerini birilerine huhtaç etmek birilerine el açtırmak istiyorlar. şimdi bakıyorum da türk milleti çok aptal olmuş durumda yani dilenci gibi insanlar sürekli birilerinden faydalanmak istiyorlar birilerinde maddi şeyler beklemekte. ve insanları böyle dilenci kişiliginde yapan ülkemişzdeki yaşam koşulları.

Slm arkadaşlar düşündüm de ne acıdan bakarsan bak gelir hesaplaması yanlış bir uygulama. Evde bakıma muhtaç özürlü, evde bakım hizmetinden gelir hesaba olmaksızın yararlanması gerekmektedir.

[FONT=Calibri][SIZE=3]Arkadaşlar doğrusuda normal olanı da budur ![/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman]Arkadaşlar aşağıda kasım 2007 de yapılan 3. özürlüler şürasında alınan kararlarda iki tanesini yazıyorum. bu konuda Mustafa TOPRAK arkadaşımız ne kadar haklı değil mi? Hiç kimse alınan bu kararları hatırlamıyor mu acaba?[/FONT]
[FONT=Times New Roman]KARAR57:[/FONT][FONT=Times New Roman]Bakım güvence hizmetlerinden yararlanma şartı, yoksulluk ölçütünden bağımsız olarak sadece bakıma muhtaçlık kriterine bağlanmalıdır. [/FONT]

[FONT=Times New Roman]İLGİLİ KURUM KURULUŞLAR:Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü[/FONT]
[FONT=Times New Roman]SÜRE:Kısa Vade[/FONT]
[FONT=Times New Roman]KARAR78:Evde sağlık hizmetlerinin diğer sağlık hizmetlerinde olduğu gibi sosyal güvenlik kurumunun ödeme kapsamına alınmalıdır. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]İLGİLİ KURUM KURULUŞLAR:Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı[/FONT]
[FONT=Times New Roman]SÜRE: Kısa Vade[/FONT]

[FONT=Times New Roman]KARAR79:Bakıma muhtaçlığı tespit edilen ağır özürlüye evde bakım hizmeti veren aile bireyi sosyal güvenlik sistemi içerisine alınmalı ve primi, bakım sigorta sistemi tarafından ödenmelidir. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]İLGİLİ KURUM KURULUŞLAR:Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı[/FONT]
[FONT=Times New Roman]SÜRE: Kısa Vade[/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Şûramıza katılım sağlayan, bilgi, görüş ve önerileri ile destek veren tüm sivil toplum örgütü temsilcilerine, üniversitelerden gelen akademisyenlere, yerel yönetim ve kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine ve konunun uzmanlarına takdirlerimi sunuyor, bu vesile ile teşekkür ediyorum. Özürlüler İdaresi Başkanlığı III. Özürlüler Şûrasında alınan kararların takipçisi olacaktır. Bu kararların özürlülerimize ve tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]A. GÜVEN[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Özürlüler İdaresi Başkanı.[/FONT][/SIZE]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Geniş bir uzlaşma ve nitelikli katılımla alınan bu kararların özürlü vatandaşlarımız ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni eder,Şûra organizasyonunun gerçekleştirilmesinde görev alan tüm katılımcılara ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı’na teşekkür ederim.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Nimet ÇUBUKÇU[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Devlet BAKANI.[/SIZE][/FONT]

ya böle kararlar alındı mantıklı dediler ama uygulamada hiçbir şey göremedik.
arkadaşlar gelin bu yazımı güzel bir dilekce şeklinde özetliyeyim. ve tüm arkadaşlar E-posta ile özürlüler daire başkalıgına, sgk na, shçek, bimer, başbakanlık gibi adreslere yollayalım belki ses getirir. bir uygulamayıda bizim fikrimizi alarak yapsalarya olmaz sanki.

Üst Alt