Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım için gelir kriterini geçtik. Ne yapabiliriz?

retli58

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar hayırlı aksamlar. Annem % 98 ağır engelli olduğu için yaklasik bir senedir evde Bakım maaşı aliyorduk. Gelir kriterini geçtiğimiz için maaşimiz kesildi ve görevli memur gerekli yazışmayı yapacağız size geriye dönük ödeme çıkacak dedi. 2 ay içinde belli olacak. Tahminen 10 milyar felan . borcu yapılandırıp tekrar başvurmak istiyorum. En azından yeniden maaş alırsak borcu onunla öderim.

Biz evde 5 kişiyiz. Eve 6. Kişi olarak yigenimin adresini aldirsak olur mu. Abimler bursa da ikamet ediyor Kendiside bursada üniversite okuyor. 20 yaşında bekar abimin kızı yani soy isimlerde aynı. Annemin öz torunu. Ama eve kontrole gelen memurlar bu kız bursa da univ. Okuyor annesi babasi da bursa da adresi niye burda felan diye sorarlar mi. Kabul ederler mi yani. Yardımcı olursanız çok sevinirim

yeğeniniz olmaz anlattığınız sebeplerden dolayı. çünkü sizle yaşıyor olması şarttır. başka birini bulun.
bu arada hanedeki tüm gelirleri yazar mısınız? yapılacak başka şey var mı bakmak istiyorum.

Sadece ben çalışıyorum. Maaşım 3500 tl. Başka gelirimiz yok. Askeri personel olduğum için oyak bize özel kredisinden çektim aylık 600 tl kesiliyor ve maaş bodromdo 2900 maaş görünüyor. İlk basvurdugumda görevli gelire dahil etmedi ama denetleme için gelen memur kesintiyi farketti ve ilk başvurundan itibaren sen gelir kriterini gecmisin geri ödeme için işlem başlatıyorum dedi.

OYAK kesintisinden bahsetmeniz iyi olmuş. bu konuda aile ve sosyal politikalar bakanlığı ilgili genel müdürlüğün yayınladığı bir genelge var. bu genelgeye göre daha önceden oyak kesintileri gelire dahil ediliyordu. ama daha sonra OYAK kesintilerinin gelire dahil edilmemsi konusunda görüş belirtilmiş.
Genelge'ye şuradan bakabilirsiniz: http://www.aile.gov.tr/data/5404eb05369dc3119090f853/evde_bakim_hizmetleri_2012-24.pdf

Genelge'nin 8. maddesine bakın ve dikkatle okuyun lütfen. daha sonra bu konuda yeni bir görüş belirtilmediyse sizin bu genelge'ye göre oyak kesintinizin gelire dahil edilmemesi gerekiyor.
bu genelge'nin çıktısını alıp bu işi aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne sorun lütfen. sonuçtan beni de haberdar edin ayrıca.

Melek hanim genelgeyi gösterdim fakat askeri personelin zorunlu oyak üyeliği değil onun için aylık 200 tl kesiliyor onu hesaba katmiıyor. . .
Oyak askeri personele aynı banka gibi kredi veriyor faizi uygun olduğu ve kredi kesinti hayat sigortası felan olmadığı için ben çektim.h er ay 600 tl oduyordum.
Otomatik olarak maasimdan kesiliyor ve maaş bodromda görünüyordu.ama ele geçen net tutar 2900 olduğu için benimde işime geliyordu.
diğer memurlar farketmedi lakin bizim mahalleden sorumlu personel çok uyanık :) hemen anladı..
şimdi sizden ricam tecrübelerinize dayanarak nasıl bir yol izleyebiliriz

şimdi anladım meseleyi. eger kredi çektiyseniz OYAK'tan bu durumda kredi için kesilen kesinti maaşınızdan düşülmez ve maaşınız OYAK zorunlu kesintisi hariç 3500 TL olarak hesaplanır. yani yapılan işlem yasal maalesef.
bu durumda gelir açısından yapılacak bir şey yok. haneye bir kişi daha alın tekrar başvurun evde bakım aylığına. haneye alacagınız kişinin ikameti sizde olmalı ve sizle yaşamalı. geliri de olmamalı.

demek evde bakım aylığı için başvurdugunuzda bu genelge ile karıştırmışlar ve çektiğiniz krediyi zorunlu kesinti sanmışlar. keşke baştan uyanık olsalardı memurlar şimdi bir sürü borçla karşı karşıyasınız. yersiz ödenen tüm maaşları faiziyle alırlar sizden. muhakkak haneye birini bulun bari düşündüğünüz gib,i evde bakım aylıgı alarak ödemenizi kolaylaştırın.

kim olabilir. Aklıma sadece yigenim geliyor. Diger butun abim ve ablamlar evli hepsininde esleri veya kendileri memur. Sadece bi ablamin 4 yaşında kızı var. Ablam çalıştığı için krese veriyor. Onun adresini bizim eve alirlarmi acaba. Alırlarsa cocucaga da biz bakarız. Yani iki yigenim birini düşünüyorum artik hangisi olursa. ..
aklıma başka kimse gelmiyor.
Bi de durumu musait gaynana var ama onunda eşi emekli. Yani eşinin üzerinde görünüyor şaşırdım yani uyanik bir jandarma olarak kanunlar karsisinda hiç bu kadar çıkmaza girmemistim :)

e bizim işimiz de uyanık jandarmamıza yardımcı olmak o halde :) çünkü baya borç gelecek size, başınıza iş almışsınız durduk yerde. en güzeli yeniden evde bakım aylığının baglanması.
yegeniniz olmaz. okuduğu için ve sizle yaşamadığı için degerlendirme heyeti haneye saymaz onu. 4 yaşındaki yegeniniz de olmaz. çünkü ikametini ebeveyni olmadan size aldıramazsınız. ama ikamet sorununu çözebilirseniz sorun yok tabi.
kaynananızı hanenize aldırın ve sizle yaşasın.
evde bakım aylıgında sadece hanede yaşayan ve ikameti olanların gelirleri dahil ediliyor. kaynananızın hemen ikametini size aldırın. kaynananızın ikameti ADNKS kayıtlarında göründükten sonra da evde bakım aylığı için başvurun.
gelişmelerden haberim olsun. kaynananızın eşinin gelirini de tam olarak hesaplayabilirler. böyle bir yanlışlık yapıldıgında müdahale etme şansım olsun. bu konuda saglam dayanaklar var çünkü memurlar bilmeyebilir.

Saolun melek hanim tsk ediyorum. Fakat başka bi gelisme yaşandı. Site takip ediliyorsa veya iş guzarin birisi hakkımızda şikayette bulunursa bize yardımcı olan memur sıkıntı yaşar. Bu sebepten sadece bir tane özel sorum olacak.

retli58 başka birini bulursun kontrol memurları son aileye eklenen kişiyi devamlı adreste kalıp kalmadığını komşularına sorar garanti çünki sizin aklınıza geleni bizim komşuda yaptı amcasının kızını ailede gösterdi adresini aldırdı ve 1.5 sene evde bakım parasını aldı kontrol memurları komşulara soruyor son haneye eklenen kişi hakkında bu hanede kalıyormu kalmıyormu diye arada sırada geliyor diyorlar ve 1.5 sene aldığı evde bakım maaşını faiziyle geri ödüyor(halende ödemeye devam ediyor) bence hiç bulaşma marmara çınarı gibi yanarsın

Eyvallah arkadaşım saol. Teşekür ettim. O zaman bi yol kalıyo...
3. Çocuğu yapmak. :) O da en az bir yil sürer. Zaten iki çocuk. biri 5 yaşında diğeri 2 yaşında birde bakıma muhtaç anne. Birde bebek olursa vay halimizee...
Rabbim yardımcımız olsun. Ama bakım parası eşim içinde bir motivasyon olmuştu. Artı ilaçların yüzdesi, hastane katki payi, aylık bez parası iyi olmuştu ama kısmet değilmiş demekki.
Marmara çınari da neymiş şimdiden reşo (komando jeli) gibi yanmaya basladim

Son düzenleme:
Merhaba kalem hanım
bir konu ile ilgili yardımınıza ihtiyacım var ..biz evde 3 kişi yaşıyoruz. ben , abim, annem ... annem rahmetli babamdan sgk emekli maaşı alıyor. en son aldığı maaş 910 tl -.. abim 2022 evde 3 ayda bir aldığı engelli maaşı ve evde bakım parası almakta. ben asgari ücretle çalışmaktayım. benden maaş bordrolarını talep ettiler sosyal hizmetlere gönderdim. bunun neticesinde bizim maaşımız kesilir mi. yada 3 ayda bir aldığı 2022 mi yoksa evde bakım parası mı yada tümü her iki ödemesi de kesilir mi . teşekkür ederim

HASAN78

2022 aylığınız yapılacak ilk sosyal incelemede kesilecektir. bu kesin.

evde bakım aylığı için hesap yapabilmem için 2022 aylığını ne kadar aldığınızı bilmem gerek. ya da rapor oranını söyleyin ben bulurum.
asgari ücretle çalışıyormuşsun tam miktarını yazın lütfen.
aslında hesabı kendiniz de yapabilirsiniz.
evde bakım aylıgı hariç annenizin aldığı aylık, 2022 aylıgının 1 aylık miktarı ve sizin aldığınızın aylıgı toplayıp 3'e bölün. eger hanede kişi baına düşen aylık gelir 606,95 TL'yi geçiyorsa evde bakım aylıgınız da kesilecektir.
sosyal hizmetler belge istedi demişsiniz. aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüdür o. evde bakımla onlar ilgilenir. sınırı geçtiğiniz tespit edilirse evde bakım aylıgını keserler.
ama 2022 aylıgıyla vakıf ilgilenir. sosyal incelemeyi vakıftan yaparlar. yapılacak ilk sosyal inceleme sonucunda da sosyal yardımlar genel müdürlüğü tarafından 2022 aylıgınız kesilecektir.

Merhaba,
abim %98 engelli 3 aylık aldığı maaş 1312 tl
ben asgari ücret 1000,54 tl
annem babamdan dolayı emekli maaşı, en son 910 tl almıştı.
yani şimdi 2022 maaşı ve engelli bakım aylığı ( her ikisi birlikte mi kesilecek )
ne yapabilirim
ilginiz için çok teşekkür ederim
saygılar

Hasan,
maalesef evde bakım aylığı da kesilecektir. sizden zaten maaş bordrosunu istemişler. hanede kişi başına düşen aylık miktar 606,95 TL'yi geçtiğinden dolayı evde bakım aylığı kesilecektir.
2022 engelli aylığı zaten kesilecek.

gerekli incelemelerden sonra il müdürlüğü evde bakım aylığını kesecek yersiz ödeme konusu olup olmadıgını inceleyecektir. yersiz ödeme konusu olmuşsa yersiz ödenen aylıklar geri istenecektir.
o yüzden soruyorum evde bakım aylığı baglandıktan sonra siz sonradan mı çalışmaya başladınız ve çalışmaya başladığınızı bildirdiniz mi?

2022 aylığı ise sosyal incelemeden sonra kesilecektir. il müdürlüğü bakmıyor engelli aylıgına, vakıf bakıyor. sosyal incelemeniz yapılır mütevelli heyetinin muhtaçlıktan çıkma kararına istinaden engelli aylığınız kesilir. lakin 2022 engelli aylığı için yersiz ödeme konusu yapılmaz borç çıkartılmaz size.

evet Kalem Hanım, ben evde bakım aylığı bağlandıktan sonra işe girdim ve işe girdiğimi bildirmemiştim.
ve ben sgk lı işe başlayalı 4 yıl oldu, bu 4 yıl geri dönük evde bakım ödemesini isteyebileceğinimi gösterir. ne yapmalıyım.
evdenmı taşınşam . bu durumda abimin vasi si benim. evden ikametgah değişmiş olsam ne olur .

maalesef bu durumda evde bakım aylığınız kesilecek ve yersiz ödenen evde bakım aylıkları faiziyle sizden geri istenecektir. Çünkü siz evde bakım aylıgı baglandıktan sonra çalışmaya başlamışsınız, gelir değişikliği olmuş bildirmemişsiniz, üstelik hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmişken aylık almaya devam etmişsiniz. İl müdürlüğü şimdi yersiz ödeme konusunu inceliyordur. hesaplar yapıldıktan sonra size borç yazısı gönderilir.

bunlara hazırlıklı olun şimdiden.

ben bu maaşların tekrar bağlanabilmesi için hangi yolu izlemeliyim.
lütfen bilgilendirir misiniz
teşekkür ederim
saygılar

henüz 2022 aylığı kesilmedi. sosyal incelemenizden sonra kesilecek. kesildikten sonra 2022 aylıgı almanız imkansız. hanede kişi başına düşen aylık gelirin 2015 ikinci altı aya göre 303,47 tl altında olması gerekiyor.

evde bakım aylıgınız kesildikten sonra size borç yazısı gelecek. evden taşınsanız da başka şey yapsanoz da borçtan kurtulma şansınız yok. zaten inceleme başladı ve aylık kesilecek.

evde bakım aylıgı kesildikten sonra eger gelir şartlarınızda değişiklik olursa elbette tekrar başvurabilirsiniz.
unutmayın evde bakım aylığının baglanabilmesi için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 606,95 TL altında olması gerekiyor (2015 ikinci altı aya göre).

Hasan kardes geçmiş olsun. Aynı dert benim başımda da var. Eve ikamet aldıracak kimse bulamadım. Geri ödemeyi di mecbur odeyecegiz :(

Kalem hanim mrb. Ayın 7 sinde gaynanamin adresini aldırdık ve bugün başvuruyu yaptık. Fakat memurlar kesinlikle olmaz gayinbabanindA maaş bodrosunu istediler ne kadar anlatmaya çalışsamda o senin bahsettiğin yönetmelik bizdede var bize mi ogrediyosun diye cikistilar. 16. 30 da bi evrak eksikti onu tamamladık gittik bu saatte niye geliyorsunuz yarın sabah gelin diye ilgilenmeyeceklerdi ama sert kayaya çarpında geri adım attı. Ama ben sabah 7 de başlayıp ertesi gün 9 a kadar köylerde vatandaşın rahatı için devriye atıyoz küçük ihbar bile müdahale ediyoruz neyse konumuz bu değilde benim işler iyice karıştı
Allah yardımcı mız olsun

Yönetmelik demeyecektiniz. mevcut yönetmelik'te halen ilgili Kanun'a aykırı hükümler var. bu yüzden Bakanlık, yeni yönetmelik çıkana kadar kanun'a aykırı hükümler hariç mevcut yönetmeliğin uygulanması konusunda genelge yayınladı. Bu Genelge tüm il müdürlüklerine gönderildi. buna göre 2828 sayılı Kanun ek 7. madde hükümlerine aykırı hükümler uygulanmayacak. Kanun ve genelge'den bahsedecektin sen.
mevcut yönetmelik'e göre zaten eşler ayrı hanede olsa bile gelir hesabına dahil ediliyor:) ama yönetmelik'in bu hükmü İLGİLi kanun'a (2828 sayılı kanun ek 7. madde) aykırı. dolayısıyla yönetmeliğe uymayacaklar Kanun'a uyacaklar:)
hanede ikamet ednlerin geliri dikkate alınıyor kanun'a göre.
ha kayınvalidenizin eşinin maaş bordrosunu isteyebilirler sorun yok. ama gelir hesabına kayınvalidenizin eşinin gelir ini dahil edemezler.

bu konu hakkında şurada yazmıştım ve bahsettiğim genelge linki de orada var:http://www.engelliler.biz/forum/evd...i-gelir-tespitinde-hanedeki-herkes-dahil.html
linkteki 2 sayfayı da oku lütfen.

Yok abla ya bu para bize nasip değil herhalde.
Yönetmeliğin çıktısını aldım gittim
144 ve 183 aradım herkes gayinvaliden gelire dahil edilir dedi. İl Müdürlüğünü aradım hatta Yönetmeliğin altında yonetmeligi yayinyalan n.yarici uzman yardimcisi diye onun bağlantı noktası Var hepsi sizin dediğinizi diyor fakat bir türlü ilçedeki memurlara durumumu anlatamadım. BİMER ve aile bakanlığina yazacam felan dedimde ordanda birsey çıkacağını sanmıyorum. Ya yeni yönetmelik yayınlanacak yada asgari ücrete yüklü bi miktar zam gelecek

Arkadaslar 2022 sosyal yardım ve evde Bakım mali konularında 144 numara 183 ten daha bilgili ve daha çok yardımcı oluyorlar Bilginize...

Merhaba Melek Hanım ,
şimdi bizim durum şöyle oldu. 4 ay önce evde bakım ödemesi kesildi. bu ay 2022 vakıftan alınan engelli aylığı da kesildi .Evde ben, engelli abim ve annem vardı .gelir seviyesini her türlü geçtik. annem, rahmetli babamdan kalan 980 tl sgk maaşını alıyor. annemin üzerine 14.000 değerinde 2000 model binek bir taksi var. ben bekarım ama evden taşındım ayrıca abimin vasisi benim. bu durumda engelli abim için evde bakım parasına yeniden müracaat etsem, acaba tekrar bağlanılabilir mi. başka yere taşındım yine benim gelirimde sayılır mı . bilgileriniz için çok teşekkür ederim. saygılar

HASAN78
eger siz ikametinizi taşıdıysanız ve kardeşinizle aynı hanede yaşamıyorsanız bu durumda kardeşin ve annen kalıyor hanede ve gelirleri uygun çıkar. sizin geliriniz de dahil edilmez.
kardeşiniz için anneniz başvursun evde bakım aylıgına. bakıcı için anneniz uygun olur aynı hanede kaldıgı için.

Üst Alt