Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı alabilmek için Aile Yardımını kestirmem söylendi..?

bekirkara

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Devlet memuruyum ağır engelli bir oğlum var. Evde bakım parası için başvurdum. Eve gelip baktılar. Haftaya annesi ziraat bankasından açılacak hesabın fotokopisi oğlumun ve kendisinin kimlik fotokopisi ve raporun fotokopisi ile gidip evrakları imzalayacak anladığım kadarıyla kabul edilmiş ne zaman maaş ödemesi başlar bilmiyorum.
SORUM ŞU....
Devlet memuruyum ve eşim çalışmadığı için maaşımda 270 tl aile yardımı var. ..Temmuz maaşıma zam olacak bu nedenle gelir kriterini aşacağım dolayısıyla evde bakım maaşı kesilecek...Maaşları yapan memur arkadaşa bu aile yardımını kesmenin bir yolu yok mu diye sordum...Bana eşinin evde bakım maaşı aldığına dair bildirimde bulunursan aile yardımını kesebilirim dedi. Böyle bir şey kanunen mümkün mü daha önce böyle bir şey yaşadınız yada duydunuz mu eğer mümkün olursa evde bakım maaşı devam edecek...Bilen bir arkadaş varsa ve cvp yazarsa sevinirim.

İlk maaş martta verilir. Öbür konu, kesilmemesi için Ufukalp

657 sayılı devlet memurları kanununun ilgili maddelerinde:
"Kişiye eş için aile yardımının ödenebilmesi için personelin evli olması (Evliliğin, Türk Medeni Kanununa göre yapılmış olması gerekir.) ve eşinin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması gerekir. Bu iki şartın bir arada olmaması durumunda eş için verilen aile yardımı ödenemez."
Denilmektedir.
Bu yoruma açık bir durum gibi.
Evde bakım aylığı sosyal güvenlik kurumlarından alınan aylık kapsamında değildir.
Olumsuz bir çok görüş olsa da ben bunun bir menfaat karşılığında çalışma olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum.

bekirkara

evde bakım aylığı 2828 sayılı kanun'un ek 7. maddesi gereği ödenir. ek 7. maddeye göre de evde bakım aylığı sosyal yardım kapsamı içinde degerlendirilir:

"Ek Madde 7 – (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)
Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır.

"
eşinizin bakım aylığı alması çalışan statüsünde degerlendirilmesine yol açmaz. ama yine de Ufukalp'in yorumladığı gibi de yorumlanabilir.

aile yardımını kestirmek yerine haneye bir kişi dahil ederek de sorunu çözebilirsiniz. bu durumda temmuz sonrası gelir kriterleriniz uygun çıkacaktır.

ayrıca evde bakım aylığı gelir hesabında yıllık gelirin aylık ortalaması dikkate alınır.
evde bakım aylığı aldığınız kuruma giderek hesabı nasıl yaptıklarını öğrenmeye çalışın.

sonuçta 1.1.2019 - 31.12.2019 dönemi boyunca gelir sınırı olan 1219,35 TL değişmeyecek. 1 yıl boyunca aynı kalacak.
ama aldığını maaş 2019 yılının ilk altı için ayrı,
2019 yılının ikinci altı ayı için ayrı olacak (zamlanacak).

kaldı ki Kanun gereği hane gelirinde ortalama aylık gelirin dikkate alınması gerekir.
madem hane gelir sınırı bir yıl boyunca aynı,
o halde 2019 yılı boyunca aldığınız aylıkların da ortalaması alınmak zorunda.

şimdilik hiçbir hamlede bulunmayın. temmuz ayında maaşınız zamlanınca tekrar yazın. yeni durumu o zaman yeniden degerlendiririz.

Evde bakım aylık alanlar İki dini emekli ikramiye verilen miktarlardan etkilenecekler mi?

Mr.34

evet.

dini bayramlarda emeklilere ödenen ikramiye de gelir hesabına dahi edilir.
iki dini bayramda alınan ikramiye toplanır, 12'ye bölünür ve hane gelirine öyle eklenir.
Örnek:
iki dini bayramda toplam 2000 TL ikramiye alındı.
2000 : 12 = 166,67 TL

hanenin toplam aylık gelirine 166,67 TL eklenir ve toplam gelir, hanedeki kişi sayısına bölünür. sonuç 1219,35 TL altındaysa sorun yok. ama sınırı geçerse evde bakım aylığı kesilir.

Kalem,Teşekkür ederim abla cevap verdiğiniz için Allah senden razı olsun :)

cvp için teşekür ederim hanımefendi...100 lira ile sınırın altındayım temmuz zammı işin içine girince yıllık gelire bakılsa da bu sınırı aşabilirim....Ekim ayında vergi dilimine giriyorum (Gerçi istesem ondanda muaf oluyorum ama başvurmayacağım) o zaman yine sorun olmuyor.bütün sorun ağustos ve eylül aylarında... konuyu araştırmaya devam ediyorum

Devlet memuruyum bu ay 3000 TL banka promosyonu alacağım 36 ay için. Şuan hanede kişi başı gelirim 900 TL . Bildirimde bulunmak gerekir mi aldığım promosyonu, aylığın kesilmesine sebep olurmu

Hesaplamaya promosyon dahil edilse bile bu 3000 lira 12'ye bölünecek

900 liranın üzerine eklenince 1150 tl oluyor

sınır 1219 lira olduğuna göre kesilmez

sizin yapacağınız şey imza attığınız yükümlülüğe göre her türlü gelir değişikliğini bildirmek gerisi onlara kalmış.

Üst Alt