Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı alan engelli çalışır diye hangi genelgede açık yazıyor?

erkan80

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
slm arkadaşlar eşim bana baktı için evde bakım maaşı alıyo benim merak ettiğim konu evde bakım yönetmeliğinde hanği maddesinde yazıyor çalışan engelli evde bakım maaşı alır diye ayrıca yönetmeliği üzerinde gösterirseniz sevinirim şimdiden teşekürler.

çalışan evde bakım maaşı almaz... kim demiş sana.

sosyal hizmet memuru demişti ama yönetmelikte hangi maddesi bilemedim

Son düzenleme:
Çalışıp alan da var, Engelli bir işte çalışıyor diye bakıma muhtaç olmadığı anlamına nasıl gelir...

benım tanıdıgım bakım parası alanların yarısı calısıyor..

o aptallara deki anladım sen beyninden engellisin sanırım de gül geç... sakın işe girim deme öyle bir genelge yok... aksine hukuku ciğledin diye ceza yersin...

sedat bey calısanlarda alıyor. hastanenın acılınde calısan elemana kurum evıne not bırakıyor 2 gün sonra gelecez evde olsun dıye. bu sahıs 2. parasını aldı. ılden ıle degısıyormu bu durum..

o torpilli kedicikdir... öyleleri manesef benim evimin cevresindede var... bizim hakkımızı yiyen pislikler onlar...

Evde bakım aylığı ile ilgili yönetmelikte başvuran engellinin-çalışan ya da çalışmayan fark etmez- bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması şartı aranır. Fakat bu durum yanlış yorumlara yol açtığından yani çalışan engelliye bakım aylığı baglanmaz gibi bir yargıya yol açtığından aile ve sosyal politikalar bakanlığı özürlü ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğü yayınladığı bir genelge ile yönetmeliğe açıklık getirmiştir:http://www.aile.gov.tr/upload/Node/2176/files/evde_bakim_hizmetleri_2012-24.pdf
5. Maddede çalışan engellinin bakıma muhtaçlık kriterlerine uyması durumunda evde bakım aylığının baglanması gerektiğinden bahseder. burada aranacak kriter çalışan engellinin çalışıyorken de bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olup olmadığıdır. tabi bu konuda değerlendirme ve karar heyete aittir.

Ben iki hafta önce aradım sordum sosyal hizmetleri sigortalı bir işte çalıştığım için olmaz dediler ama bu işler mala milke maaş bakmıyor torpil işini yapğtıran yaptırıyor

İlknur sgk çalışanı olan engellinin evde bakım aylığı alabilmesi için;
1. uygun rapor
2. uygun gelir şartları
3 bakıma muhtaçlık kriterlerine uygunluk aranır.
diğer 2 şart uygunsa, yani rapor oranı %50 ve ağır özürlü ibaresi varsa ve kişi başına düşen aylık gelir 510,45 lira altındaysa bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması şartı aranır. eger çalışıyorken bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunmazsa evde bakım aylığı baglanmaz. heyet genelde bu konuda ezberden gidiyor. çalışıyorsa baglamıyor. Yukarıda linkini verdiğim genelgenin yayınlanması da bu uygulama sorunlarından kaynaklandı zaten.
Muhtaçlık kriterlerine göre degerlendirecek heyet. kafadan değil.

Çalışıyorken de bir başkasının bakımına ihtiyaç duyma durumu incelenecek.
Bakıma muhtaçlık kriterleri için bkz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
Heyet bakıma muhtaçlığı bu linkte verdiğim hukumlere gore belirler.
Çalışıyorken de A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam olarak bagımlı ya da en az ikisinde kısmen bagımlı iseniz bakıma muhtaçsınız demektir. bakıcıya çalışıyorken de ihtiyaç duyuyorsanız heyet de bu yönde kanaat bildirirse çalışsanız bile gelir açısından sorun yoksa evde bakım aylığı baglanır.
heyetin bakıma muhtaçlık açısından değerlendirme yapmasını, genelge hukumlerine uymasını sağlamalı hakkınızı aramalısınız.
Yani 8 saat çalışıyorsunuz diye evde bakım aylığı baglanmayacak,
ama çalışmadıgınızda baglanacak ha:)
Sorun nerede peki? 8 saat bakıcı bakmıyor diye mi baglanmıyor?
E zaten bakıcı sizi işe giderken ve geldiğinizde hazırlıyorsa o sekiz saatlik bakımı ustlenmilse nolacak?
Bunlar oyloe hemen kafadan "yok, çalışana aylık baglanmaz canım" denecek konular değil.
burası Türkiye. Çalışma hayatı bakıma muhtaç engelli için daha zor. gelir şartı uygunsa ve bakıma muhtaçlığı çalışıyorken de devam ediyorsa yani bakıcıya çalışıyorken de ihtiyaç duyuyorsa evde bakım aylığı baglanır.

Tam olarak bilgim yok ama , bildiğim kadfarıyla,kişi bir işte çalışıyor olabilir . ya masa başı ,bilgi-işlem gibi ya da santral gibi vs. tabii ki;çalışabilir ama bakıcısı da yanında olabilir . Muhtaçlık kriterini de uygunsa neden olmasın .Ünlü fizkçi Hardvansin yalnızca tek parmağı ve beyni ile fizik bilimini alt üst ediyor . onun bakıcısı olsa ve gelir kriteri yetersizse alşmaması mı gerekir .. işte öyle bir şey ..

ben esnafım dükkan benim üzerime ve alıyorum 3 yıldan beride sorun çıkmadı dükkanı açarken bildirdik gelip kontrol ettiler kişi başı geliri aşmadığı için kazancım alıyorum çalışanlar alıyor yani alamaz diye bir şey yok

bende aradım ala bilirsin dediler sen ona itirazda bulun

Ben 2006 işe girdim ve 2008 de çalışıyorken bakım aylığı bağlandı 2011 de bakıcı değişikliği yaptım çalıştığım halde tekrar bağlandı.Aracım var ve tek başıma binemiyorum eşimin yardımıyla binebiliyorum. Tekerlekli Sandalye sandalye kulanmaktayım iş yerinde çalışanlar yardımcı oluyorlar . İşim Muhasebede bilgisayar veri girişi. Özel şirket

mazili;

iyi bir örnek arkadaşın durumu .. göz önüne alsınlar ,bilenler bilmeyen çevresindekilere önayak olsunlar bilgilendirsinler .

bana gelen heyet Konuşabildiğim için olumsuz rapor verdi maaş bağlamadılar. Konuşmayacaksın ama çalışabileceksin??

Sosyal Hizmetler maaşın kesilmez dediği halde kesildi. Ne yapmalıyım?

Slm arakadaşlar ben işe başladım bir arkadaşımın yanında işe başlamadan önce sosyal hizmetlere gittim ve işe başlayacağımı söyledim onların bana vermiş olduğu cevap şöyledir ne kadar maaş alacan denildi asgari ücret dedim onlarda evde kaç kişisin denildi 4 kişiyim dedim bir sıkıntı olmaz denildi maaşını almaya devam edersin denildi işe başladıkdan sonra evime kontrole gelindi memurda bir sıkıntı yok dedi şimdi benim maaşımı kesmişler benim ne yapmam gerekiyor kurum gel itirazda bulun dedi başından geçen arkadaşlar varsa yazarlarsa sevinirim şimdiden teşekürler.

Üst Alt