Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı alan prim ödeyebilir mi?

Konular
10
Reaksiyonlar
0
Merhaba. Ben evde bakım maaşı alıyorum. Çalışacak durumda değilim. Lakin bağlı olduğum belediye bana diyor ki seni malulen emekli yapabiliriz. Beni belediyede çalışıyor gibi gösterek primimi ödediklerinde maaşım kesiliyor mu? Maaş vermeyecekler sadece prim ödenecek?

bunu bende merak ettim fakat pirim ödemek sigortalı olmak demek .aynı zamanda evde bakım alabilirmisiniz.evet arkadaşlar bilgisi olanlar...................

Çalışmanız ya da çalışıyor görünmeniz evde bakım maaşı hizmetinden yararlanmanıza mani değil. Ancak sizi en az asgari ücret üzerinden çalışıyor gösterecekleri için, gelir tespitine, almadığınız, ama alıyor gözüktüğünüz maaş da dahil edilecek.. Hanede kişi başına düşen gelir şartı riske girebilir.. Kişi başına düşen gelir sınırını aşacak olursa maaşınız kesilir...

Şurayı okuyunuz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

Eğer çalışmıyorken sizin adınıza ödeniyor görünen aylıkla birlikte kişi başına düşen aylık gelir 423 TL'yi geçmiyorsa sorun olmaz. Ama geçerse aylığınız kesilir. İster gelir sınırını aşmasın isterse aşsın her iki durumda da bu yeni gelir durumunu en geç 1 ay içinde evde bakım aylıgı aldıgınız Kurum'a bildirmekle yükümlüsünüz unutmayın. Aksi takdirde başınız agrır, aylıgınız kesilir, yasal prosedür işletilir.
Eğer gelir sınırınızı aşmıyorsa çalışıyor görüneceginizi ama aslında çalışmayacagınızı, sizin adınıza bir aylık ödeniyor görüneceğini ama bu aylığı aslında almayacagınızı ama bunun sonuçta bir gelir oldugunu bildiğinizden dolayı Kurum'a bildirmeniz gerektiğini düşündüğünüzden bu bildirimi yaptıgınızı gidin Kurum'a anlatın. Onlarla işbirliği içinde böyle bir duruma karar verin.

benim burada bir türlü anlmadığım olay şu bakıma muhtaç birisi nasıl oluyorda çalışabiliyor hadı diyelim telefona bakma vb hafif bir iş peki bakım maaşını alan kişi bakım görevini nasıl yerine getiriyor mesala işe berabermi gidiyorlar ben nedense bu gibi durumlarda bir yanlışlık olduğunu düşünürüm

Biyo, soruyu soran arkadaşlar çalışmayacaklar sadece çalışıyor görünecekler. Böyle bir durumda Kurum, bakıma muhtaçlık kriterleri açısından değil gelir açısından değerlendiriyor sadece. Bu konuda mevcut il Müdürlüklerinin sordugu sorular üzerine yazılmış resmi görüş yazıları bile var yani.
Ama bakım aylığı alan özürlü birey gerçekten çalışacaksa sadece gelir kriterleri açısından değil ayrıca bakıma muhtaçlık kriterleri açısından da degerlendirilir. Eğer çalışan özürlü birey, bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunmazsa yani Bakım Hizmetleri Değerlendirme heyeti bu konuda olumsuz kanaat bildirirse bakım aylıgı alamaz alırsa kesilir. İşte burası uzun mesele:) Tartışmaya açık yani. Heyet nasıl bakıma muhtaçlık kriterleri açısından yaklaşıyorsa meseleye aynı yöntemi biz de deneriz:)
Vatandaş, evde bakım aylıgı alıyorken çalışıyorsa ve çalışıyorken bakalım bakım hizmeti alıyor mu almıyor mu?
Yok, bakıma muhtaçlıktan çıktı, işine tek başına gidiyor, hadi diyelim ki servis imkanı buldu:) Peki bu vatandaş evde bakımını nasıl sağlıyor bakmak lazım:)
Evin içi donatılmışsa, banyosunu tuvaletini vs bilmem tüm bakım ihtiyaçlarını tek başına yapabiliyorsa ne bilim teknolojiden yararlanmaya başlamıştır:)
Evinin banyosunu tuvaletini yeniden kendine uygun düzenlemiştir. Belki robot almıştır 27.000 TL'ye. her işini yapıyormuş vs.
Binada merdiven yok. dışarı çıkarken rampalar döşenmiş. Ha bir de araba almış kendine vatandaş. Sinemasına, komşusuna alışverişine gidebilior.
Alışveriş merkezi tam ona göre planlanmış:) Kimseye ihtiyacı yokmuş:)
Sinema vs sosyal tesisler ona uygun. Yollar uygun. İşe giderken ve dönüşte tüm bakım ihtiyaçlarını tek başına gideriyor.
Ha bu durumda işte evde bakım aylıgını kessinler sesim çıkmaz:)

Birde şu boyutu var atlamışız bunu.. Belediyenin size önerdiği yöntem yasal değil. Sanırım tanıdık vasıtasıyla böyle bir işe girişeceksiniz. İhbar edilecek, yakalanacak olursanız Sahte sigortalılık kapsamında değerlendirilir durumunuz, bu usul ile emekli olursanız çalışmadığınız halde çalışıyor gösterildiğiniz için hem işveren çok ciddi cezalar alır, hem de emekliliğiniz iptal edilir ve size ödenen emekli maaşları faiziyle birlikte geri alınır..

1- Sahte Sigortalılık Sonuçları:

Çalışmaları fiili olmadığı halde SGK'ya bildirilen kimsenin çalışmaları tespit halinde iptal edilmektedir. Eğer kişi ilk defa Kuruma tescil ettirilmişse sigorta sicil numarası da iptal edilmektedir. Kişi emekli olmuşsa kendisine Kurumca bağlanan aylık veya gelirler iptal edilmekte ve yasal faizi ile kendisinden geri talep edilmektedir. Gerçek dışı sigortalı bildirilen kişi isteğe bağlı sigortaya prim ödemişse, belirtilen primler sigortalıya iade edilmemekte ve Borçlar Kanununun 61/66. maddelerinde düzenlenen sebepsiz zenginleşme hükümleri gereğince Kuruma gelir kaydedilmektedir.

Üst Alt