Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı alanlar çalışıyor gözükse sorun olur mu?

miyokard

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar benim %92 ve sürekli ibareli engel raporum var abimle birlikte yaşıyorum evde toplam 5 kişiyiz ve sadece abimin asgari ücretle aldığı maaş birde benim evde bakım maaşı var bir tanıdığımız iş yerinde 5 yıl sigortalı gösterdi böylece 1890 gün sigorta pirimim var iş yeri kapandığından çıkışım verildi allah razı olsun başka bir yakınımız yine iş yerinde gösterebileceğini söyledi inş 1 nisan 2015 itibariyle iş yerlerinde çalışıyor gözüküp pirimlerim ödenmeye devam edecek sgk ya gittiğmizde 3600 günün emeklilik için yeterli olacağı söylendiğinden kalan 5 yılı bu şekilde doldurma kararı aldık benim sizlere sormak istediğim kağıt üzerinde çalışıyor gözükmem evde bakım maaşı için sorun teşkil eder mi birde en erken ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabilirim yardımlarınız için şimdiden tşkr ediyorum

Merhaba oranınız yüksek malulen emekliliğe neden başvurmuyorsunuz

valla hiç belli olmaz yani burada kimse net bir cevap veremez verselerde verdikleri verecekleri cevap net olmayabilir çünki burası Türkiye ve her memur kafasına göre hareket edebiliyor tuhaf tuhaf asılsız bahanelerle maaşları kesilen bisürü engelli arkadaşlarla karşılaşıyoruz benim de mesela asılsız bir bahaneyle engelli maaşım kesildi ve 2 senedir tekrar baglanmadı her başvurmamda tuhaf bir şeyi sebep göstererek red kararı veriyorlar bence sen en güzeli kurumabizzat bir dilekçe ile sor ve cevabıda yazılı olarak al çünki verecekleri cevaba göre hareket edersin ve bir sorun da olması halinde hukuki yoldan hakkını arayabilir ve elindede bir kanıt olur işinde kolaylıkla sonuçlanır yani bir bakıma kesin dicekleri bahane e sana biz maaş veriyoruz çalışabiliyorsun madem deyip maaşını kesebilirler kağıt üstündede olsa sonuçta normal çalışan olarak gözükeceksin

sclgly işe girerken engel oranım %92 olduğundan malül olarak emekli olamıyorum

@Kalemşör abla
daha önce anlatmıştım size evde bakım aylığı başvurum kabul edildi çok şükür 2 aydır maaşımı alıyorum fakat bu süre zarfında benim daha öncede fiili olmasada kağıt üzerinde 5 yıl engelli %92 sürekli engel raporumla işe girişim vardı buna paralel olarak 1890 gün ödenmiş sigorta pirimim var SGK 3600 günden emekli olabileceğimi söyledi bunu üzerine yine bir yakınımız kağıt üzerinde iş yerinde sigortalı göstermeyi kabul etti 5 yıl sonra emekli olabilmem için benim sormak istediğim ben abimle yaşıyorum benimle birlikte toplam ailede 5 kişiyiz abim asgari ücretle çalışmakta bir abimin maaşı birde evde bakım maaşımız var şuan benim kağıt üzerinde de olsa asgari ücretle sigortalı gösterilmem evde bakım maaşı almamıza engel olurmu yeni evde bakım maaşı alan birisi engelli olarak ister kağıt üstünde ister gerçek olarak çalışırsa bakım maaşı kesilme riski varmı yardımcı olursanız sevinirim

çalışıpta bakım maaşı alan arkadaşlar varsa bilgi verirse iyi olur

Dolayısıyla ben kendi adıma bilgi vermek istiyorum ben yaklaşık 3 yoldur %80 oranında ağır engelli raporumla engelli kadrosunda çalışıyorum ilk işe girişimde çalıştığımı kuruma bildirdim bana maaşın devam edecek dediler devamda etti şuana kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadım bana dedikleri tek şey evde duran kişi başı evde bakım maaşı kiriterlerine ıygun olduğu sürece bir sorun olmaz dediler ama bundan sonrası ne olacak ne olur onu Allah bilir siz yinede bağlı Bulunduğunuz kurumu arayarak tam tedavülü bilgi edinin malının kesilmesi bir yana sonradan cezaile Karşılaşması bir yana olur.

dün itibariyle benimde işe giriş işlemlerim gerçekleşti kağıt üzerinde de olsa benim işe girdiğim yerden alıyor gibi gözüktüğüm asgari ücretide dahil ettiğimizde gelir kriterini asla aşmıyor hatta çokta fark var arada ama dediğiniz gibi p.tesi günü kuruma gidip durumu bildireceğim neticede bunu bildirmem gerekiyor

evet gelişmeleri bizimle paylaşın

ENGELLİ İŞE GİRERSE 2022 MAAŞI VE EVDE BAKIM AYLIĞI KESİLİR Mİ?

İyi günler, ben %74 engelliyim. Ağır özürlü raporum var ve evde bakım maaşı ile 2022 maaşını alıyorum.
Evde bakım maaşını annem bana baktığı için alıyor. Şimdi şöyle bir şey var ben bir tanıdığımızın dükkanında çalışmak istiyorum, engelim çalışmamı etkilemez; fakat evde bakım ve 2022 maaşımız kesilir diye korkuyoruz. Bu konuda bilgi verebilir misiniz, eğer engelli işe girerse

Cevap

Merhaba, durumu 2 maaş için de farklı farklı inceleyelim:

1. Engelli işe girerse evde bakım maaşı kesilir mi?

Evde Bakım Maaşı Alan Engelli Çalışabilir Mi başlıklı yazımızda da değindiğimiz gibi evde bakım maaşı açısından engellinin çalışması bir problem yaratmıyor. Yani kendisine bakıldığı için evde bakım maaşı alınan engellinin sigortlaı veya sigortasız bir işte çalışmasında bir mani yok. Bu durum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 16 Ekim 2012 tarihli, 6617 sayılı genelgesinde (madde 5) açıkça belirtilmiş durumda. Fakat yine kendi öz bakımınızı kendi kendinize yapamıyor olmanız gerekmektedir.

2. Engelli işe girerse 2022 maaşı kesilir mi?

2002 aylıklarında durum biraz daha farklı. Eğer engellinin gireceği iş sigortalı ise 2022 maaşı “sosyal güvenceye sahip olmamak” şartı sağlanmadığından kesilir. Eğer engellinin gireceği iş sigortasız ise “sosyal güvenceye sahip olmamak” şartı ihlal edilmemekle birlikte engellinin gireceği işten kazanacağı para hanesinde aylık kişi başına düşen geliri arttıracaktır. Engelli işe girdikten sonra artan kişi başına düşen gelir -şu an itibariyle- 119,62 TL’yi geçerse aylık kesilir, geçmezse kesilmez.

Kişi başına düşen gelir de şu şekilde hesaplanıyor: Haneye giren toplam gelir / hanedeki kişi sayısı (haneye giren toplam gelir hanedeki kişi sayısına bölünüyor.)

Not: ''İŞE GİRERSE 2022 MAAŞI VE EVDE BAKIM AYLIĞI KESİLİR Mİ'' yazıdan alıntıdır.

bende %92 sürekli raporum var yaklaşık 1 senedir engelli kadrosunda çalışıyor ve bakım aylığı alıyorum...İlgili kuruma bildir gelir kriteri aşmadığı sürece bir sıkıntı yaratcaklarını sanmıyorum

çalışmakla ilgili bi genelge vardı bilen arkadaşlar link atarsa sevinirim kelebek siz link atarmısınız

engelli olup 2022 maaşı alan kişi sigortalı bir işe girerse 2022 maaşı kesilir arkadaşlar ben 2022 maaşı alıyordum işe girişim yapıldığında bunu bildirdim zaten bildirmek zorundasınız sigortalı işe giren engelli işe grdiğini bildirmeyip 2022 maaşını almaya devam ederse geriye dönük faizi ile birlilkte ödemek zorunda kalır bilginiz olsun ayrıca evde bakım maaşı alan engelli sigortalı olarak işe girdiğinde hiçbir problem teşkil etmez kesin konuşuyorsun diyebilirsiniz çünkü bende evde bakım maşı alıyorum ve 3 nisan 2015 itibariyle emekli olabilmek için bir iş yerinde çalışıyor gözükmeye başladım dün aile ve sosyal politikalar müdürlüğüne gittim bana bakım maaşını bağlayan yetkiliyle konuştum çalışıyor gözükmemin evde bakım maaşını almama engel olmayacağını sadece kişi başına düşen gelirin kriterlere uygun olması gerektiğini söyledi ayrıca 2022 maaşı çalışma gücü olmadığı için verilen bir maaş iş gücü kaybı yani kağıt üzerinde de olsa çalışıyor gözükmek bu maaşı almaya engeldir prosedür böyle özetle 2022 maaşı alan arkadaşlar çalışmaya başlayacaksanız bunu mutlaka bildirmeniz gerekir

çalışıpta bakım maaşı alan arkadaşlar varsa bilgi verirse iyi olur
paranoya ben 3 aydır evde bakım maaşı alıyorum 3 nisan 2015 itibariyle emekli olabilmek için bi arkadaşın iş yerinde sigoralı çalışan olarak gözükmeye başladım geçtiğimiz p.tesi sosyal politikalara gidip bunubildirdim form verdiler buraya ne gibi değişiklik olduğunu yazın dediler yazdım verdim eve bir heyet gelecek dendi onlarada durumu anlatın dedi yetkili bayan içim rahat etmedi dün yine sosyal politikalara gittim bana maaşı bağlayan yetkiliyi buldum ve birebir olarak durumu anlattım 3 aydır bakım maaşı alıyorum 3 nisanda da kağıt üzernde de olsa sigoralı çalışıyor gibi gözüküyorum dedim bana söylediği tek şey gelirinizin toplamı kriterleri aşmıyorsa hiçbir problem olmaz rahat ol dedi NOT: HER NE KADAR KAĞIT ÜZERİNDE DE ÇALIŞIYOR GÖZÜKEN BAKIM MAAŞI ALAN ENGELLİ KARDEŞLERİM İŞE GİTMESENİZ BİLE SADECE SİGORTALI GÖZÜKÜP SİGORTALI GÖZÜKTÜĞÜNÜZ İŞ YERİNDEN MAAŞ ALMIYORUM SADECE SİGORTAM ÖDENİYOR DESENİZ BİLE HANGİ ÜCRETTEN GÖSTERİLİYORSANIZ O ÜCRET GELİR HANENİZE YAZILIYOR DÜN BANA SÖYLENEN AYNEN BÖYLEYDİ BİGİNİZ OLSUN İSTEDİM

Merhaba melek abla biz evde 4 kişi yaşıyoruz. Annem ben ve 2 kardeşim babamla annem boşandı ben ve diğer kardeşim calışmıyor sadece kız kardeşim çalışıyor. O da 1080 alıyor yani sayede gelir bu. Benim Annem %80 özürlü raporu var ve benim adıma anneme bakmam adına bakım maaşı için başvuruda bulunduk bugün geldiler eve bakmaya yarin hesap açtırın dedi ve ben kendilerine bende çalışacagim bir sorun olur mu dedim onlarda evet anında keseriz bunun arkasında da dururum dedi ama bizim eve giren gelir sadece 1080 tl Benim bildiğim aylık kişi başına düşen gelir 572.64 tl değil mi ve biz bu başvuruları yapmadan önce kaymakamlıkla konuştugumuzda herhangi bi şekilde kesilme olmaz dedi ama bugun gelen kişiler kesilir dedi biz nasıl birsey yapabiliriz kesilmemesi için bi yardım edin lütfen..

Gerçi durum alacağınız maaşa göre değişir ama, son zamanlarda 2022 maaşının da evde bakım aylığı gelir kriterine dahil edileceği haberleri vardı netleşti mi bilmiyorum. Eğer uygulama başladı ise ve 2022 aylığınız da varsa kesilir,yoksa asgari ücretli çalışırsanız ancak sınıra dayanıyor,yüksek maaş aldığınızda ise her türlü kesilir.
Ancak işe başladığınızda kesilmesin mantığıyla beyan etmemezlik yapmayın,tesbit edildiğinde geriye dönük altından kalkamayacağınız bir borç çıkarılır.

Biz zaten 2022 maaşı almıyoruz ben zaten çalışırsam bunu da beyan ederim gizli yapmam zaten sonucunu biliyorum çünkü. Yalnız benim demek istediğim benim aldığım maaş 1000 -1200 tl oluyor genelde geçmiyor Bu sayede hesap yaptığımda hiç bi şekilde 572 tl yi geçmiyor kişi bazına vurduğunda bana kendisi asgari ücret alsan dahi kesilir hiç bi şekilde çalışmaman gerekiyor dedi. Bunu saçma buluyorum ben çalıştığım da kişi başına düşen 572 tl yi geçmese dahi kendilerinin bu bakım maaşını kesmeye hakları var mı yani bugün eve bakmaya gelen kişiler için söylüyorum. Ben bunu öğrenmek istiyorum eğer olursa nasıl itirazda bulunabilirim çünkü kendileri insanları hiç dinlemiyorlar.

Gelir kriteri aşılmadıktan sonra çalışmaya başladın diye bakım aylığı kesilemez.
Sigortalı olmama şartı 2022 de var,bakım aylığında yok.

Ama bugün gelen kişiler neden öyle söyledi ve ben haksız yere kesilmesi durumunda ne yapmalıyım veya kesilmeden ne yapmalıyım

bakıcı olarak gösterilen kişi çalışabiliyormu bilmiyorum belki sınırı aşma olayından değilde bundan dolayı olabilir kesilme olayı yani bi kişi bakıcı olarak gösteriliyor o kişi dışında hanede yaşayan biri çalışsa sınırı aşmasa sorun olmaz kesinliklede bakıcı olarak gösterilen kişi çalışıyo diye kesebilirler herhalde...(kanunu bilenler bilgilendirebilirmi acaba bakıcı olarak gösterilen kişi hem çalışıp hemde bakıcılık yapabiliyor mu ?)

Arkadaşlar henüz burda yeniyim uzun bir araştırma yapamadım ama kaba taslak biliyor gibiyim yine de sizlere sormak istiyorum.Eşim 2010 yılında beyin sapı kanaması geçirdi ve şu an ağır felçli durumda.Ben öğretmenim fakat 2010 yılından beri çalışmıyorum eşime bakıyorum ayrıca 19 yaşında oğlum var o da yüksek tansiyon hastası ve ilaç raporu var.gelirimiz 2450 tl.Ben hasta bakım parası alabilir miyim?Çevre bu konuda çok ısrarcı alabileceğimi söyleseler de 2011 de başvurduğumda uygun olmadığı söylenmişti ancak bir kaç yıl içinde bu gelir şartının kaldırılıp hasta bakan herkese verileceği söylenmişti.Benim durumum size göre nedir?Cevaplarınız için teşekkür ederim

ENGELLİ İŞE GİRERSE 2022 MAAŞI VE EVDE BAKIM AYLIĞI KESİLİR Mİ?

İyi günler, ben %74 engelliyim. Ağır özürlü raporum var ve evde bakım maaşı ile 2022 maaşını alıyorum.
Evde bakım maaşını annem bana baktığı için alıyor. Şimdi şöyle bir şey var ben bir tanıdığımızın dükkanında çalışmak istiyorum, engelim çalışmamı etkilemez; fakat evde bakım ve 2022 maaşımız kesilir diye korkuyoruz. Bu konuda bilgi verebilir misiniz, eğer engelli işe girerse

Cevap

Merhaba, durumu 2 maaş için de farklı farklı inceleyelim:

1. Engelli işe girerse evde bakım maaşı kesilir mi?

Evde Bakım Maaşı Alan Engelli Çalışabilir Mi başlıklı yazımızda da değindiğimiz gibi evde bakım maaşı açısından engellinin çalışması bir problem yaratmıyor. Yani kendisine bakıldığı için evde bakım maaşı alınan engellinin sigortlaı veya sigortasız bir işte çalışmasında bir mani yok. Bu durum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 16 Ekim 2012 tarihli, 6617 sayılı genelgesinde (madde 5) açıkça belirtilmiş durumda. Fakat yine kendi öz bakımınızı kendi kendinize yapamıyor olmanız gerekmektedir.

2. Engelli işe girerse 2022 maaşı kesilir mi?

2002 aylıklarında durum biraz daha farklı. Eğer engellinin gireceği iş sigortalı ise 2022 maaşı “sosyal güvenceye sahip olmamak” şartı sağlanmadığından kesilir. Eğer engellinin gireceği iş sigortasız ise “sosyal güvenceye sahip olmamak” şartı ihlal edilmemekle birlikte engellinin gireceği işten kazanacağı para hanesinde aylık kişi başına düşen geliri arttıracaktır. Engelli işe girdikten sonra artan kişi başına düşen gelir -şu an itibariyle- 119,62 TL’yi geçerse aylık kesilir, geçmezse kesilmez.

Kişi başına düşen gelir de şu şekilde hesaplanıyor: Haneye giren toplam gelir / hanedeki kişi sayısı (haneye giren toplam gelir hanedeki kişi sayısına bölünüyor.)

Not: ''İŞE GİRERSE 2022 MAAŞI VE EVDE BAKIM AYLIĞI KESİLİR Mİ'' yazıdan alıntıdır.

arkadaşlar memur oldum evde bakım maaşı alıyorum bugün sosyal hizmetleri aradım dedim işe giren biri bakım aylıgı ne durumda olur dedim söyledigi söz kesilir yönündeydi evde bakım maaşının kesilmesini istemiyorum ne yapayım nasıl bi yol izleyeyim genelgedede alabilir deniliyor %80 raporum var agır engelli bilgi verseniz sevinirm il il degişiyormu alan arkadaşlar var çalışıp ...forumda

berfey
3 kişi için o gelir kriteri fazlasıyla aşıyor,bakım maaşı alamazsınız,gelir kriterinin kaldırıldığı yönündeki duyumunuz asılsız.
paranoya
Telefondaki görevli gelir kriterini aşacağınızı düşündüğünden öyle demiştir.Evde kaç kişi yaşıyorsunuz ve eve giren toplam gelir ne kadar? İşe iyi tarafından bakın biraz,devlet memuru olmuş,kendi ayaklarınız üzerinde duruyorsunuz ne güzel, bırakın da kesilsin yani.

gelir kırıterini söyledim bakıma muhtaç engelli diyor nasıl çalışır diyor gelir kıriteri aşmıyor evde 5 kişiyiz

Çalışan kişi almıyor bu maaşı bakıcı alıyor .ayrıca çalişiyor olman bakımını yapıyor anlamına da gelmez...bence telefon etmen gereksiz gidipo durumu bizzah öğrenmen lazım gerekirse genelgeyi git yanlarında oku...

Merhaba öncelikle benim bi sorum var. Ben anneme bakıyorum %80 özürlü raporu var evde 4 kişi yaşıyorum babam hariç evde bir tek kardeşim çalışıyor biz ilk bakım maaşını temmuz 2015 de aldık ondan önce Mayıs ayı gibi annemi kardeşimin sigortasından faydalandırmak için sgk ya gittik ve şu an annem faydalanıyor. Peki annem faydalandığı için bakım maaşı kesilir mi? Öğrenmek istiyorum. Ve annem herhangi bi maaş almıyo bakım maaşı ndan ve kardesimin maaşından hariç eve maaş girmiyo lütfen acil cevap verir misiniz çok önemli ya da söylemek gerekir mi sydv ye???

Elif,
Sosyal güvenceden faydalanıyor olmak bakım maaşına engel değil, hayır kesilmez.

Peki bunu sosyal hizmetlere bildirmemiz gerekiyor mu yoksa sistemden görebilirler mi?

Üst Alt