ENGELLİ İŞE GİRERSE 2022 MAAŞI VE EVDE BAKIM AYLIĞI KESİLİR Mİ?
İyi günler, ben %74 engelliyim. Ağır özürlü raporum var ve evde bakım maaşı ile 2022 maaşını alıyorum.
Evde bakım maaşını annem bana baktığı için alıyor. Şimdi şöyle bir şey var ben bir tanıdığımızın dükkanında çalışmak istiyorum, engelim çalışmamı etkilemez; fakat evde bakım ve 2022 maaşımız kesilir diye korkuyoruz. Bu konuda bilgi verebilir misiniz, eğer engelli işe girerse
Cevap
Merhaba, durumu 2 maaş için de farklı farklı inceleyelim:
1. Engelli işe girerse evde bakım maaşı kesilir mi?
Evde Bakım Maaşı Alan Engelli Çalışabilir Mi başlıklı yazımızda da değindiğimiz gibi evde bakım maaşı açısından engellinin çalışması bir problem yaratmıyor. Yani kendisine bakıldığı için evde bakım maaşı alınan engellinin sigortlaı veya sigortasız bir işte çalışmasında bir mani yok. Bu durum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 16 Ekim 2012 tarihli, 6617 sayılı genelgesinde (madde 5) açıkça belirtilmiş durumda. Fakat yine kendi öz bakımınızı kendi kendinize yapamıyor olmanız gerekmektedir.
2. Engelli işe girerse 2022 maaşı kesilir mi?
2002 aylıklarında durum biraz daha farklı. Eğer engellinin gireceği iş sigortalı ise 2022 maaşı sosyal güvenceye sahip olmamak şartı sağlanmadığından kesilir. Eğer engellinin gireceği iş sigortasız ise sosyal güvenceye sahip olmamak şartı ihlal edilmemekle birlikte engellinin gireceği işten kazanacağı para hanesinde aylık kişi başına düşen geliri arttıracaktır. Engelli işe girdikten sonra artan kişi başına düşen gelir -şu an itibariyle- 119,62 TLyi geçerse aylık kesilir, geçmezse kesilmez.
Kişi başına düşen gelir de şu şekilde hesaplanıyor: Haneye giren toplam gelir / hanedeki kişi sayısı (haneye giren toplam gelir hanedeki kişi sayısına bölünüyor.)
Not: ''İŞE GİRERSE 2022 MAAŞI VE EVDE BAKIM AYLIĞI KESİLİR Mİ'' yazıdan alıntıdır.