Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı bağlanırsa diğerlerinin 2022 maaşları kesilir mi?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
239
Reaksiyonlar
113
yakınımın durumunu aktarayım evde 4 kişi kalıyorlar karı koca 1 oglu bide nine kalıyor cocuk asgari ücretle çalışıyor nine yaşlılık maaşı alıyor koca erkek engelli maaşı alıyor koca için evde bakıma başvuracagız evde bAkım baglanırsa ninenin aldıgı yaşlılık maaşı ve kocanın aldıgı 2022 maaşı zarar görürmü
durumları nasıl olur maaşların
bilgi verirseniz sevinirim

65 yaşlılık aylığı eşi ile ninenin gelirine bakıldığı için kesilmez,

Bana kesin bilgi verecek yok mu sigortalı işe girmeme rağmen maaş tam yatmış kasım ayı maaşı çeksem mi acaba ekim 14 de işe başladım

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM!
evde 4 kişi
asgari ücretli 2020 tl
nine yaşlılık alıo 500 diyek net bilmıom
koca 2020 alıo alt sınır diyek 509
şimdi aülü nınenın toplam maaşı 2500 edıo enaz bu durumda 2500/ 4 : 625 bu durumda kocanın 2022 alamaması gerekıo çünkü 2022 de adı ne olursa olsun haneye giren tüm gelırler dahıl edılır siz sınır geçıonuz.2022 ancak kırada ıkamet edıosanız emsal kırabedelı düşülünce alabılırsınız kırada degılsenız alması mümkün değil.

sorunuza gelıp ebm için hesap edersek
aü 2020
nine 500
koca 509
toplamda 3030 edıo
3030/ 4 : 757.5 bu durumda ebm almaya manı durum yok fakat ebm alırsanız 2022 hesabında alınan ebm gelrıe dahıl edılır aynı şekılde 2022 de de ebm ler dahıl edılır bu durumda nınenın maaşına bişi olmaz onun kuralı farklı ama kocanın 2022 i kişi başı sınır olan 609 geçecegı için kesılır

65 yaşlılık aylığı eşi ile ninenin gelirine bakıldığı için kesilmez,
evet 65 lık kesılmez ama 2022 kesılır

Bu durumda evde bakım maaşı bağlanınca eşin aldığı engelli aylığı ilk incelemede kesilir

bi yakınım anne baba cocuk yaşıyor evde 3 kişiler anne yaşlılık maaşı alıyor baba engelli maaşı alıyor cocuk engelli maaşı alıyor aynı zamanda anne cocuktan dolayı evde bakım maaşı alırsa diger annenin babanın cocugun 2022 maaşlarına bi zararı olurmu okudugum kadarıyla 2022 aylıkları hesaplamaya katılmıyor bilgisi olan yazarsa sevinirim

@-mka
slm yönetmenlikte okudum siz yanlış hesaplamışsınız 2022 gelirleri hesaplamaya katılmıyor diye biliyorum yaşlılık maaşı katılmıyor sanırım tekrar cvp verirmisiniz

@Kalem

Paranoya
2022 maşları için gelrı hesabı edılırken evet alınan 2022ler dahil edilmıo.yaşlılık maaşının katılıp katılmadıgnı tam olark bende bilmıom.
ebm için hesaplama edılırken alınan 2022ler ve diğer tüm gelrler hesaba katılır.2022 içinde alınan 2022 ler hariç her şey dahil edilir sadece emsal kıra bedelı hariç.yakınınız kırada ıkamet edıosa ve bahsettıgnız engellı maaşları harıcı gelırlerı yok ıse alınacak olan ebm 2022maaşlarına engel olmaz

not: kirada ıkamet etmıolarsa ve 65 yaş maaşı gelire dahil edılıosa 11 tl gibi bi mıktarla sınırı geçiolar.kirada ikamet edıolarsa 65 yaş maaş ıdahil edilse bile 2022lere bişi olmaz kıra bedelı düşünce .bi çeşit 2022 maaşı oldgu için 65 yaş maaşının dahil edilmemesı gerekıo dıe düşünüom vakıfa sormakta fayda var .soruyu ebm ye aşvuracak dıe deilde. 2022 gelrı hesabına alınan 65 yaş maaş ıdahil oluomu dıe sorun.

yukarıdaki mesajı tekrar cvp verirmisiniz daha önce cvp yazdıgınız
ev kira degil 2 sorumdaki şahısların ev kira degil

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Kalem

@Paranoya
65 yaş maaşı 2022 de gelır hesabına katılıp katılmadıgnı bilmedıgm için bişi diemıcem.sadece başka gelırlerı yok ise 65 yaş maaşı dahil edilirse 11 tl gibi bi mıktarla 2022 kesilir.65 yaş maaşı dahil edilmezse heç bişi olmaz hem 2022 hem 65 yaş maaşı hemde ebm yi alırlar.

bu cevabı yazdıktan sonra nette arama yaptım şöle bişi buldum
[FONT=Arial]Engelli maaşı 2022 Yasasına göre bağlanır ( 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun). Uygulamada dikkate alınan Yönetmelik ise; 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmeliktir. Hükümde engelli maaşı bağlanması için; ''65 yaşını doldurmamış olmak üzere 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşı olmak'' ifadesi vardır. Dolayısıyla[/FONT][FONT=Arial] engelli maaşı 65 yaşını doldurunca yaşlılık maaşına dönüşür.[/FONT][FONT=Arial] Burada engel oranı %70 ve üzerinde olanlar hakkında yeni Torba Yasa ile yukarıda bahsi geçen 2022 sayılı Yasaya ilave edilen hüküm devreye girer. Yani; yaşlılık maaşı gelir testi ile engelli maaşı gelir testi farklıdır. Engelli maaşı gelir testi ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır.

mavi yazılı olan yere göre 65 yaş maaşının 2022 gelir hesabına dahil edilmemesi gerekıo ama genede en güzeli vakıfa giderek ya da telefon açarak sormak en güzeli
[/FONT]

[FONT=sans-serif]bi yakınım anne baba cocuk yaşıyor evde 3 kişiler anne yaşlılık maaşı alıyor baba engelli maaşı alıyor cocuk engelli maaşı alıyor aynı zamanda anne EŞİNDEN dolayı evde bakım maaşı alırsa diger annenin yaşlılık maaşı babanın cocugun 2022 maaşlarına bi zararı olurmu [/FONT]
@-mka

soruyu yanlış yazmışım tekrar cvp verirmisiniz

Paranoya
kardeş 65 yaş maaşında sadece eşlerin gelrlerine bakılır.eşe ebm baglanırsa ebmden dolayı gelir sınırnı geçecegı için annenın aldıgı 65 lık maaşı kesılebilir ama başka heç bi gelirleri yok ise baba ve çocugn 2022 maaşı kesılmez çünkü annenın aldıgı 65 lik kesilince geriye ebm kalır o da 2022e 3 kişi oldukları için bi etkş etmez
aslında işlem basit 65 kesılmesını ıstmemem ama kesılıosada kesılsın der ebm ye başvurn derım biri 672 tl ebm 1460 tl 2 kat fark var.
en güzeli vakıfa gedıp sormanız çünkü her vakıfta aynı işlemı etmıolar bilerek ya da bilmeyerek farklı yorumluolar yönetmelklerı.ben kuurma klsa ebm alamıodum amayapılanın dogru olmadıgnı söyledım öyle baglandı.

-mka bi yakınım anne kızı yaşıyor kızı dul maaşı alıyor 1770 tl alıyor evde 2 kişiler anne kızı yaşıyor aynı zamanda anne kızından dolayı bakım maaşı alıyor sadece başkada geliri yok anne 80 yaşında yaşlılık aylıgı alabilirmi ?

Paranoya
yaşlılık (65)maaşında kişinin ve eşinin gelr ve sosyal güvencesıne bakılıyor.annenın sosyal güvencesi eşten doalyı sıgortası falan var mı bılmıom ama.aldıgı ebm sosyal destege giriyor bu yüzden alamaz diye biliyorum.yinede başvuru yapsın.yanıltıp alabiliosa almasına engel oluş olmayayım

[FONT=-apple-system]65 yaş aylığı alabilmek için 3 şart bulunuyor: 'Yaş', 'gelir' ve 'sosyal güvence'.
[/FONT][FONT=-apple-system]Şartlardan ilki, 65 yaşını doldurmuş olmak. İkincisi hiçbir sosyal güvencenin bulunmaması. Yani emekli olan, SGK'dan dul veya yetim aylığı alan, bir işte çalışanlar 65 yaş aylığı alamıyor. Bunun yanında, nafaka alan kişiler de 65 yaş aylığından yararlanamıyor. 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisi ile eşinin geliri dikkate alınıyor.
[/FONT][FONT=-apple-system]Kişi başına düşen aylık gelir şartı 607 lira. Yani 65 yaş ve üzeri vatandaşların kendisi ile varsa eşinin geliri 607 lirayı aşmıyor ve başka da geliri bulunmuyorsa maaş bağlatıp her ay 601 lira ödeme alabilir. Başvuru kaymakamlıklardaki 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılıyor. Başvuru 1 ay içinde sonuçlandırılıyor.

[/FONT]

-mka tamamda evde bakım hesaba katılıyor biliyorsun buda annenin geliri sayılırsa 1 bölünür eşi yok çünkü o zaman sınırı geçer degilmi evde sadece anne kızı yaşıyor 2 kişiler

Paranoya
malesef eşi olmadıgı tek oldugu için tüm gelırlerı oldugu gibi hesaplanır bölünme olmaz.sınırı geçerler

Üst Alt