Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı için aylık geliri net belirtmek zorunda mıyız?

akadirarik

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Oğlumuzun %98 raporu var eşim evde bakım maaşı alıyor. Bende 2 farklı işte kısmi süreli çalışıyorum.İlk işe Ekim sonuna doğru başladım, ikincisine de 16 aralıkta başladım. Her ikisini de bildirmedim ilkinde limit aşmıyor diye şimdi ikisini birlikte bildirmeyi düşünüyorum. Fakat bana diyecekleri ne kadar maaş alacaksın bende net olmadığını söyleyince tahminen birşey yaz diyecekler. Bu noktada tereddütlerim var ne yapmalıyım, sizlerden bilenlerin yardımını rica ediyorum.

1) Limit altında kalacak ücret yazsam; Yazmış olduğum rakamdan yüksek aldığım ay olsa beyanı yanlış verdiniz diyerek keserler mi?
2) net bir rakam belirtmek zorunda mıyım?

Sabit bir maaşım yok, çalışma saatlerine göre ücret ödeniyor. Saati 16 Tl civarında. Şimdi durduk yerde 50 -100 TL 1 ay geçse Evde bakım maaşı kesilecek 1200 TL zararda olacağız. ki takiben eden ayda belkide sınırın altında kalacak her ay aynı olmayacak.

Bu nokta da nasıl bir yol izlemeliyim, çok aşırı kararsızım yardımlarınızı bekliyorum.

Not: 2 ay sonrada farklı ilçeye taşınma durumumuz var Ev sahibi buğün evi satmış :(( bu durumda da neler olacak hiçbirşey bilmiyoruz

Şimdiden Cevaplarınız için teşekkür ederiz.

Evde kaç kişisiniz engelli maaşı alıyonuzmu bakım maaşından hariç ve ev araba varmı bunları yazın ve sigortalımı çalışıyorsn

Taşınırsanız önce bulunduğunuz ilçeye bildiriniz sonra taşınacağınız ilçede ki kuruma başvurunuz

Resmi geliri onlar sistemden zaten görüyorlar. Kurumlar arası bilgi alıyorlar. Resmi olmayan gelir istersen aylık 100 milyar al. Kimin haberi varki. Ayrıca bankada olmayan para altın veya tapusu olmayan arazi ev yada üstünüze olmayan aracı devlet illaki senindir demez. RESMİ belgeli gelir sadece

DRA-L21 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kazancın SGK üzerinden gözükmüyorsa yani resmi değilse sıkıntı olmaz. Fakat gelirin devlet tarafından görülüyorsa 1 lira geçse bile keserler.
2020 yılında 1400 lira civarında kişi başı gelir sınırı olacak.
2 kişiyseniz 2800 den az kazanıyorsan sorun olmaz

akadirarik
çalıştıgınız 2 yerden alacagınız maaşların toplamı 3 kişisiniz 3 x 1402 : 4206 tlyı geçmemesı gerekıo. 2 ay sonra taşınma durumu varmış.taşınma işini 15 gün içinde bildirmenız gerekıo.önce şimdiki ebm için başvurdugnuz yere bildirim edeceksınız sonrada gettıgnız yerdekı kuruma daha önceden dosyanız oldugu için sizn dosyayı eskı yerden ısteyecekler ve evınıze yenı yerde yenıden heyet gelecek ebm baglanamsında sakınca görmezse kaldıgı yerden devam eder aksı taktirde ebm kesılır.bildirimi mutlaka yapmanız gerekıo.şartlarınız tuttugu için ebm devam eder ama yogunluga göre heyet gelmesı gecikebilecegı için belkı 1 ya da 2 ay ebm alamayabilirsiniz bunada hazırlıklı olun

akadirarik

hanede gelir değişikliği olduğu zaman bunu en geç 30 gün içinde evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. hane sınırı geçmiyor vs demeyin. sınırı geçsin geçmesin her halükarda siz gelir değişikliğini bildirmekle yükümlüsünüz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır.

2 ayrı işte çalışıyorsunuz ama maaş miktarlarınız çalışma saatlerine göre değişiyormuş.

bir ay 2000 tl aldın başka ay 3000 TL aldın, "maaş arttı" denmez, sana rahat ol.
her iki işin de düzenli maaş kapsamında değil. aydan ayda maaş miktarları değişiyor.
dolayısıyla her ay aldığın maaşlar toplanır, maaş aldığın ay sayısına bölünür eline geçen paranın aylık ortalaması bulunur.

ben sana içiniz rahat etmesi için bir örnek vereyim dur:

Hasan Bey, 3 aydır bir işte çalışıyor.
Ekim'de 1000 TL,
kasımda 1500 TL
aralıkta 3000 TL maaş almış.

Hasan Bey'in ortalama aylık maaşı ne kadardır?

önce 3 ayda aldığı tüm maaşları topluyoruz:

1000 + 1500 + 3000 = 5500 TL

3 aydır maaş aldığı için toplam parayı üçe bölüyoruz:
5500/3 = 1833,33 TL

Hasan Bey'in çalıştığı işten dolayı eline geçen aylık 1833,33 TL olur.

o yüzden ablası 2 yerde de çalışsan kazancının ortalama aylık miktarı hesaplanacağından gelir sınırını geçeceğini sanmıyorum. gelir değişikliğini bildirmeye gittiğinde burada bize yazdığın gibi aynen onlara da anlat:) problemi onlar çözsün:)

adres değişikliği meselesine gelince,
ilçe değiştirecekmişsin.
il dışı adres değişikliği olmadığı için genel prosedür olarak evde bakım aylığı kesilmez.
adres değişikliği olduğunda,
yeni adresini en geç 15 gün içinde bildir.
bu bidlirimi yaparken,
bakıcı değişikliği olmadığını,
hanede kişi sayısında değişiklik olmadığını,
hanede gelir değişikliği olmadığını,
bakım hizmetinde aksama olmadığını,
da belirt.
bu beyanın yeterli görünecek ve evde bakım aylığı kesilmeyecektir.
fakat hemen akabinde yeni adresine bakım hzimetleri değerlendirme heyeti gelecek olup beyanının doğruluğunu denetleyecektir.
Bakım hzimetleri değerlendirme heyeti yaptıgı inceleme sonucunda evde bakım aylığınının kesilmesine yol açacak bir durum değişikliği tespit etmediğinde aylığın devam edecektir. aksi durumda, yani aylık kesmeyi gerektirecek bir durum değişikliği (gelir sınırının geçilmesi, bakıcı değişikliği vs) tespit ederse, aylığınız kesilecektir.

sair1

3 kişi yaşıyoruz, engelli maaşı almıyoruz ev araba hiçbirşeyimizyok. Oturduğumuz ev kira. Sigortalı çalışıyorum.

Kalem
Melek Hanım Açıklayıcı bilginizden dolayı çok teşekkür ederim. İlk işimi beyan etmeme nedenim kendileri daha öncede dönem dönem geçici işlere girdim gidip söylediğimde sınıra bile yaklaşmıyorsun gerek yok deyip beyan almadılar. Bir kaç defa olunca bu seferde ben gitmedim çünkü ilk bulduğum iş haftalık 8 saat.

Aylık ortalamaya bakarken ilk işe girdiğim tarihten itibaren mi ortalama alınır, yoksa 6 ayın yada 3 ayın felan mı belirli bir ay var mı?

Adres değişikliği bildirimini şimdiki sosyal hizmetlere mi yoksa taşınacağımız ilçedeki sosyal hizmetlere mi bildireceğiz.
Bu arada adres değişikliğinde ilçe değişecek fakat İstanbul'da. İstanbul büyük diye daha farklı uygulama oluyor mu, birde o evde eşimin 3 de bir miras hissesi var. Bundan dolayıda sorun olmaz değilmi?

Bu arada cevap veren herkese teşekkür ederim.

@Kalem

Melek Hanım dün Sosyal hizmetlere gittim beyan için;

oradaki memur tabiri caizse azarladı beni. Aylık geliriniz sınırı geçiyor mu bende bu ay geçmiyor fakat bir dahaki aylarda nasıl olur belli olmaz dedim. Oda beni ilgilendirmez her ay hesaplayacaksın geçtiğinde gelip kesilmesini istiyorum diyeceksin dedi. Bende internetten araştırdığımı ortalama alma gibi birşey varmış dedim. iyice sinirlendi benim işim gücüm yok herkesin ortalamasına mı bakacağım elimde bir sürü dosya var 11 ay bekleyip 1 ay çalışacağım herkesin ortalamasını mı hesaplayacağım ki yılda 2 defa dosyanızı incelemem gerek diye çıkıştı. Bende bunun üzerine bize en baştan imzalatılan belgede gelirleri beyan etmemiz gerektiğini yazdığını yarın bir gün sıkıntı olmasın dedim, ısrarla yine aynısını söyledi, sınırı geçtiğinizde gelip beyan edeceksiniz o demek diye. Bende daha fazla ısrar etmedim kadın bildiğini okuyordu ve kendinden çok emindi.

Ama benim kafamda soru işaretleri oldu ve çekincem var haliyle;

1) mesela her ay sınırın altında kaldı mayıs ayında geçti gidip başvurdum iptal edildi. Tekrardan Haziran ayında sıfırdan yeni dosya açılacak gibi başvuru işlemleri mi yapacağız yoksa sadece 1 ay kesilip devam mı edecek?

2) Beyan için gittim fakat bana oğlumuzun adını bile sormadı,yarın bir gün siz bildirim yapmadınız diye kesilir mi?

3) Ocak ayı maaşlarımı şubatta alacağım bu gelirler ocak ayı geliri olarak mı şubay ayı geliri olarak mı hesaplanacak, bu gelir sınırı tam belli mi? O memur bayana sordum ben bilmiyorum daha dedi.

İlginiz için teşekkür ederim

Üst Alt