Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı yersiz ödeme cezası geldi! Ne yapmalıyım?

murat dönmez

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
14 senedir diyaliz hastasıydım 3 sene önce nakil oldum. 7 senedir eşim bakım maşı alıyordu,ailede üç kişiydik. kızım 4 sene önce okulu bitirdikten sonra çalışmaya başladı. 7 senedir hiç denetleme heyeti gelmedi,şubat -2015 mektupla maaşımızın kesildiği bildirildi. mart ayında denetleme heyeti geldi, aile gelirimiz yükseldiği için maaşımızın kesildiğini söylediler. iki ay önce kızım evlendi evden ayrıldı,eşim maaş için başvurduktan sonra tekrar denetlemeye geldiler ve 5 300 tl. borcumuz olduğunu söylediler, eşimi oraya çağırdılar,ve ona borcu kabul ediyorum bir kağıt imzalatmışlar.hiç bir mal varlığımız yok kirada oturmaktayız,ayda bir nefroloji kontrollerine gidiyoruz.boynumda sinir sıkışmasından dolayı kollarımı kullanamıyorum yürümekte de zorluk çekiyorum.malülen emekliyim gelirimiz 1.140tl. size sorum 11.09-2014 çıkan geçici madde-4-2015 te geçerlimi,borcu ödemesek ne olur. cezayı ödeyebilecek durumda değiliz.cevaplarsanız sevinirim,teşekkür ederim.saygılar..

ödemezseniz faizi yükselir eğer bakım maaşı almaya devam ediyorsanız taksit yaptırmanızı tavsiye ederim

Er kişi %100 hatalı olamaz hata oranı yarı yarıyadır bağlı bulunduğunuz birime şikayet dilekceyle beraber müracaat etmedizde yarar vardır. Eşinize borcunuz vardır kağıdın imzalatma konusunda ne derece hükmü vardır bilemiyorum ama bu onların hatalarını örtmek gibi birşey sanırım çünkü her ay yada üç ayda bir gelip kontrok etmeleri gerekmektedir.üzerinize dediğiniz gibi hiç bir mal varlığı yoksa. sorununuzu bir dilekceyle beraber biriminize teslim edin.

Teşekür ederim,bende aynısını düşünüyorum,dilekçe müdürlüğemi verilmesi lazım.bimere-de yazdık cevap bekliyoruz.saygılar...

evet bağlı bulunduğunuz müdürlüğe verilmeli rica ederim umarım yardımcı olabilmişimdir..

yersiz öödemelere af gelirmi.

Kalem hanım kasım-2015-te5300 tl ceza geldi 2016 af gelirmi.

murat dönmez

ilgili Yönetmeliğe göre gelir değişikliği oldugunda en geç 1 ay içinde aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. aynı zamanda bakıcıya taahhütname imzalattırılır. bu taahhütnamede gelir değişikliği oldugunda kuruma bildireceğini bakıcı taahhüt etmiştir.

evde bakım aylıgı alıyorken kızınız çalışmaya başlamış ve gelir değişikliği olmuş. gelir değişikliğini de en geç 1 ay içinde bildirmemişsiniz. kişi başına düşen aylık gelir öngörülen gelir sınırını aşmış ve sınırı aşmasına ragmen evde bakım aylığı almaya devam etmişsiniz. yersiz ödeme iddiasıyla hakkınızda işlem yapılmış ve size borç çıkartılmış.
evde bakım aylığına tekrar başvurmuşsunuz. bakıma muhtaçlık şartlarına uyuyorsanız geliriniz uygun oldugundan evde bakım aylıgı tekrar baglanacaktır. borcunuzu ödeyemeyecek durumdaysqanız alacagınız evde bakım aylıgından her ay bir kısmı tahsil edilecektir.
bakıma muhtaçlık için bkz: http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

siz bu borca karşı elbette yasal hakkınızı kullanabilirsiniz. öncelikle borç için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne itiraz edeceksiniz. sonra da red kararıyla birlikte mahkemeye gidersiniz.

evde bakım aylıkları için af gündemde yok maalesef.

Çok te şekür ederim Allah razı olsun.Saygılar...

bir de kalem hanım sizin cevap verdiniz 8.0.9.2015 tarihte mesaja göre geçici madde- 4 /2014/ artık gelir sınırı geçti diye aylıklar kesilir ama ceza yapmazlar/yapamazla,yersiz ödeme artık gündeme gelemez,ozamandan buzamana kadar sistem değiştimi.verdiniz cevaplara teşekür ederim...

hangi mesajımdan alıntı yaptınız bilemiorum. ama bahsettiğimi söylediğiniz konular 2022 aylıklarıyla alakalıdır evde bakım aylıklarıyla değil.
2022 aylıklarında yersiz ödemeden dolayı borçlu olanlara af getirilmişti. 2022 sayılı kanuna atıfta bulunmuşum.
yersiz ödeme bir daha gündeme gelemez dedim. çünkü sgk kaydı olanların sorgulaması sistem aracılıgıyla yapılıyor ve her ödeme dönemi öncesi yapılan bu sorgulama neticesinde sgk kaydı olduğu tespit edilenlerin ödeme dönemi başında aylıkları fesh ediliyor. bu konu da 2022 aylıklarıyla alakalıdır, evde bakım aylıklarıyla alakası yoktur.
gelir sınırı geçti diye bahsettiğim konu da 2022 aylıklarıyla alakalıdır evde bakım aylıklarıyla alakası yoktur. hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçerse ve sosyal inceleme sonucunda muhtaçlıktan çıktıgı anlaşılırsa o engellinin 2022 aylıgı kesilir ve yersiz ödeme iddiasıyla borç çıkartaılamaz.
bahsettiğim bu konuların evde bakım aylıklarıyla asla alakası yoktur.

Teşekür ederim kusura bakmayın yanlış anlamışım şimdi çok net anladım. kolaygelsin...

@Kalem
Kalem hanım,cezaya imza atalı iki ay oldu,ödeme yapmadık faizi olurmu...

murat dönmez
evet, maalesef faiz işler.
yukarıda linkini verdiğim bakıma muhtaçlık kriterlerini incelediniz mi? eger bakıma muhtaç durumdaysanız tekrar evde bakım aylığı için başvurun. bu durumda borcunuz evde bakım aylıgından taksitlendirilerek tahsil edilir her ay. hem size para kalır hem de her ay taksit taksit borcunuz ödenir.

Yersiz yapılan odeme geri ödenmeden tekrardan bakım maaşı bağlanmıyor diye biliyorum

İbrahimt5
öyle bir şey yok. evde bakım aylıgı baglanma şartlarına uyuyorsa evde bakım aylıgı tekrar baglanır.

Hocam sosyal devlet ilkesi diye birşey var. Bu konuda cezaya itiraz hakkınızı kullanın öncelikle, kabul edilmezse mahkemeye verin. Bu konuda Yargıtay kararı var.

Üst Alt