Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakim maasi yersiz ödeme kararına karşı ne yapabilirim?

sait2337

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar.ben 2009 yilinda bakici maasi almaya basladim ve 2014 yilinda maasimin kesildigini farkettim,yetkili yere gittigimde bakim maasimin ev icerisine giren para miktarinin yuksek olusundan dolayi kesinlidigini soylediler.Bugun evime posta ile gonderilen bi zarf geldi.bakim maasinin geri odemesiyle ilgili.28 000 Tl geri odemem isteniyor.Bunu odeyecek durumum yoktur.bunun icin neler yapabilirim.ilginize tsk ederim.

o nasıl oluo öyle anlamadım neden geri ödeme istiyorlarmıs ki sormadın mı

Mudurlugumuz tarafindan yapilan incelemede,kendilerine ait veya bakmakla yukumlu oldugu birey sayisina gore kenilerine dusune ortalama aylik gelir tutarinin,bir aylik net asgari ucret tutarinin 2/3'ünden yuksek oldugu tespit edildiginden evde bakim ucretiniz 30.09.2014 tarihi itibari ile sonlandirilmistr.hesabiniza yersiz odeme yapilmis oldugu ve yersiz odeme tutari 27,772,32 TL evde bakim ucretinin hesabiniza fazladan yatirildigi saptanmistir.... Bu parayi geri istiyorlar sorun bu kardesim..

Fakat şoyle bi durum var.benim oglum 2011 yilinin 12.ayinda sigortali olarak calismaya basladi.bizi bilgilendiren hic kimse olmadi.mesala ev halkindan birisi evlendiginde veya calismaya basladiginda bize bildirilmesi gerekli diye hic bir sekilde bildiri yada uyari gelmedi.

Maaş bağlandığında gelirinizin incelendiğini, buna göre maaş bağlandığını biliyorsunuz ve bu kriterde değişiklik olduğunda bunun maaş durumunu etkileyeceğini de tabi.
Yapacak bir şeyiniz yok malesef. İsterseniz yargıya taşıyabilirsiniz.

sait2337
evde bakım aylığında gelir ve kişi sayısı değişikliğinin en geç 1 ay içinde bildirilmesi sizin sorumlulugunuzdadır. ayrıca durum değişikliği olduğunda vaktinde kuruma bildireceğine dair taahhütname imzalattırılıyor.
mevzuat gereği gelir sınırı aşılmışsa ve gelir sınırı aşılmasına ragmen aylık almaya devam edilmişse bu yersiz ödeme konusudur. sizin hanenizde de evde bakım aylığı aldıktan sonra çalışanlar olmuş ve gelir değişikliğini vaktinde bildirmeyip evde bakım aylığını almaya devam etmişsiniz. kurum da yasal olarak yersiz ödenen evde bakım aylıklarını faiziyle geri istiyor sizden.

kişi başına düşen aylık gelir sınırını aşmışken evde bakım aylıgı almaya devam ettiyseniz bu borç konusunda itirazdan sonuç alamazsınız. mevzuat bu konuda çok açık çünkü. ama borcu ödeyemeyecek durumdaysanız ilgili kuruma gidip borcunuzu öeyecek durumunuzun olmadıgını söyleyip çözüm yolları bulmaya çalışın.

bu arada hanede kişi başına düşen aylık geliriniz 784,97 TL altındaysa evde bakım aylığına tekrar başvurun. gelir kriterleriniz uygunsa evde bakım aylıgı tekrar baglanacaktır. böylece her ay evde bakım aylıgınızın bir kısmından borcunuzu tahsil etme yoluna giderler.

melek hanım boaşanmamış ancak ayrı şehirlerde yaşayan babanın geliride evde bakım maaşı almak için hesaplanıyor mu

pskcuneytcan
evde bakım aylıgında sadece hanede ikamet edenlerin geliri hesaba katılır. Lakin bu konuda kanun değişikliği oldu ama kanun değişikliklerine uygun yeni yönetmelik de yayınlanmadı. bu durumda nasıl hareket ederler bilemem. söz konusu babanın eşi(anneniz) evde sizle kalıyor ve babanın gelirini sizle bulunan annenize dahil edebilirler. ama tamamını annenize dahil etmeleri de yanlış. fakat uygulamaları hep bu yönde. İsterseniz BİMER'e bilgi edinme kapsamında sorun. işi sağlama alın. il müdürlüklerinin uygulama hatalarına kurban gitmeyin derim.

isterseniz ilgili kanun hükmünü de buraya kopyalayayım.

Sosyal Hizmetler Kanunu ek 7.madde bu konuda şöyle der:
[SIZE=2]"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)
Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama
aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel
bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede
birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının
hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır."

[/SIZE]

BİMER'e :
xx.xx.xxxx doğumlu bakıma muhtaç engelli bireyin hanesinde x kadar kişi kaldığını, babasının ikamet adresinin başka ilde olduğunu, Sosyal Hizmetler Kanunu ek 7. maddesinde bahsedilen evde bakım hizmetinden yararlanmak istediğinizi, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı hesaplanırken bu gelir hesabına şehir dışında ikamet eden babanın dahil edilip edilmeceğini, eger edilecekse de hangi mevzuata dayanılarak dahil edildiğini"
sorup bilgi edinme kapsamında öğrenmeye çalışın:)
alo 150 BİMER hattını arayıp bunları görevliye yazdırıp kaydettirerek de sorabilirsiniz.
ama yazılı olarak sormanız daha iyi olur.

sait sizne yaptınız cezayı anlaştınızmı bizede 846 TL ceza geldı itiraz ettim olumlu sonuç olmazsa meçbur ödenecekmiş siz ne yaptınız bu kadar yüksek cezayı

itiraz sonucu cezası iptal olan varmı çok kısıtlı zamanım var yoksa faize girecek

arkadaşlar ceza ödeyen varmı veya taksitlendirme varmı

arkadaşlar şimdi evde bakım parası alanlar dikkat edin şimdi sıkı denetim cezamı ödedim mesala diyelim evden birisi ayrıldı bunu komşuya söylüyorlar ayrılan kişi evde kalıp kalmadığını soruyorlar bahane aramaya çalışıyorlar

haneye kalıcı bırı gelse yada evden biri ayrılsa bildirmek zorundasın cezası buyuk tahahütnamame imzalatıyorlar ek gelirin oldugunu gördükleri zaman faiziyle ödecegine imzalıyorsun zaten maas almadan önce

evet cezası büyük önceden böyle sorular sormuyorlardı şimdi sıkı denetim var benim oğlum kaydını başka yere aldı fakat oğlum olsada olmasada gelirimiz geçmiyor ama sosyal hizmetler gelir sorarız evde kalıp kalmadığını buna hakları varmı

cevab rica ediyorum

evet muhtardan aile sicil beyanı istiyorlar evde kackişi ikamet ediyor diye

kalem hanım yukarda sorduğum soruya sizde cevap rica etsem

melek hanım konuda siz daha teçrübelisiniz benim oğlum yanımda ayrıldı fakat gelirimiz geçmiyor oğlum evde olsada olmasada ama diyorlaki eve gelip bakarız komşulara sorarız diyorlar sosyal hizmetler buna hakkı varmı zaten gelirimiz geçmiyor

kerimc
ikameti başka yerde olsa da oğlunuzun sizle yaşayıp yaşamadıgını sorgulama hakları var maalesef. resmi adresi başka yerde olup fiilen başka yerde yaşayanlar sık oluyor çünkü.

Üst Alt