Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maasımız kesildi! Bakıma ihtiyacımız yokmuş!

Ali 1234

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Kalem hanım 2012yılında bakım maaşı bağlandı secim arefesinde maasım kesildi nedeni memur çocuğa elini yıkarmısın diye soruyor çocuk yıkarım diyor nedeni bu ben bunu kuruma gidince öğreniyorum hiç bir resmi yazı yok çocuğum 20 yasında rahatsızlığı mental retardasyon roporum yüzde yetmiş bir ve sürekli hiç okula gitmedi halen rehabilitasyon a gidiyor yemek yeme dışında hic bir bakımı yapamıyor banyo skal traşı tırnak bakımı istenmayen tüyünü günlük yaşamında devamlı refakat etmek gerekiyor kurumda bana itiraz dilekçesi yaz dediler nem eğer siz gelecekseniz yazmam dedim biz gelmicez dediler ama aynı memurlar geldi sonucu bekliyom ret ederlerse mahkemeye gitsem kazanırmıyım

Ali 1234
itirazınız sonucunda gelen ikinci bakım hizmetleri değerlendirme heyeti farklı personelden oluşmalıydı. bu konuda il müdürlüğünü arayarak gelen ikinci heyetin farklı personelden oluşmadığını aynı personelin geldiğini soyleyin. Yönetmelike göre itiraz sonucu gönderilen 2. heyetin farklı personelden oluşması gerekiyordu.

ilgili Yönetmeliğin 7.maddesinin 4. fıkrası şöyle der:

"(4) (Değişik:RG-23/10/2007-26679) Bakım raporunda özürlünün veya yasal temsilcisinin talebinin olumsuz olarak değerlendirilmesi halinde;
a) İl müdürlüğünce, özürlünün veya yasal temsilcisinin talebinin olumsuz değerlendirildiği, özürlüye veya yasal temsilcisine 30 gün içinde yazılı olarak bildirilir.
b) Özürlü veya yasal temsilcisi tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bakım raporuna itiraz edebilir.
c) (Değişik:RG-16/3/2009-27171) İtiraz talebi il müdürlüğünce değerlendirilir, gerek görülmesi hâlinde yeniden bakım raporu hazırlanması için farklı personelden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti görevlendirilerek işlem yapılır. Yapılacak itirazlarda ikinci Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin verdiği karar nihai karardır.
...

Kalem hanım zaten nihai kararla bağlanmıştı

Ali 1234
yaza yaza bir cümle yazdınız öyle mi?
ret kararı gelirse mahkemeye gideceğim diyorsunuz ve verilen bilgiyi anlamaya çalışmıyorsunuz.
nihai kararla baglandı dediniz öyle mi? bu kurdugunuz cümle aylığınızın kesilmesiyle anlamını yitirdi zaten.

neyse en başa döneyim.
evde bakım aylığı baglandıktan sonra bakım hizmetleri değerlendirme heyeti denetim yapar. bu denetim sırasında hanede gelir değişikliği olup olmadığını, engellinin bakıma muhtaçlık durumunu, bakım hizmetinin bakım raporuna uygun verilip verilmediğini vs denetler ve inceleme sonucunda bakım raporu hazırlar. hazırladığı bakım raporunu da il müdürlüğüne sunar. aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü de heyetin hazırladığı bakım raporundaki karara göre işlem yapar. eger heyet raporda olumsuz karar almışsa il müdürlüğü onaylar ve evde bakım aylığı kesilir.
sizde de böyle olmuş. heyet hanenize gelmiş denetim yapmış. bakım raporunda olumsuz knaat kullanmış. evde bakım hizmeti verilen engellinin bakıma muhtaçlıktan çıktıgını rapora işlemiş. il müdürlüğü de bu karar doğrultusunda işlem yapmış ve evde bakım aylığınız kesilmiş.
siz de bu karara itiraz etmişsiniz. hatta itiraz konusunu söylediklerinde farklı personelden oluşan heyet mi gelecek diye sormuşsunuz. size "evet" diye cevap verilmiş. tabi farklı personelden oluşan bir heyet gelecek diye -ki bu gelen heyetin yaklaşımını doğru bulmadınız çünkü- itiraz ettiniz. farklı personelden oluşan bir heyetin daha objektifolacagını düşündünüz haklı olarak.
ama yazınızda itirazınız sonucunda aynı personelden oluşan heyet geldiğini söyluyorsunuz.
ben de size yardımcı olmak adına -ki bunu mahkeme söz konusu olursa lehinize kullanabilmeniz açısından- yukarda ilgili yönetmelik hükmünü yazdım.
şimdi bu ikinci heyet farklı personelden oluşmuyor. bu yanlış. bu bilgi kenarsa dursun.
eger bu gelen ikinci heyetin de kararı denetim yapan birinci heyetin bakım raporu kararı gibi olumsuz olursa kararınız kesinleşecek.
bu noktadan sonra da mahkeme yolu açılıyor size.
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne itiraz sonucu gelen 2. heyetin farklı personelden oluşması gerektiğini söyleyebilir itiraz edebilirsiniz. bunu tercih etmeyip direkt mahkemeye konuyu taşıyabilirsiniz. bu size kalmış.

ama 2. heyet olumlu karar verirse tabi bunlara gerek kalmayacak. ama olumsuz karar verilirse mahkemede aynı personelin 2. heyette yer almasını koz olarak kullanabileceksiniz.

ilk mesajımda bunları uzun uzadıya yazmak yerine anlaşılacagını sandım. yönetmelik linkini vermişim hatta. mahkeme kanalını düşünen birinin oturup verdiğim yönetmelik linkini tarayıp meseleye kafa yoracagını sandım. ama yaza yaza tek cümle, nihai kararla baglanmış aylık:)

neyse şimdi bakıma muhtaçlıkla ilgili bilgilendirmeye geldi sıra. bakıma muhtaçlıkla ilgili şu linki dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bu linkte verdiğim genelge hükümlerine göre bakıma muhtaçlığı inceliyor.
zaten linkteki NOT kısmında heyete değerlendirmenin nasıl yapılması gerektiği de anlatılmış.
siz de sayılan A,B,C,D bentlerini inceleyin. eger en az bir bentte tam olarak veya en az iki bentte kısmen bir başkasının bakımına bagımlıysa bakıma muhtaç sayılır.
bu değerlendirmeyi yaparken hastalıgından dolayı yapamadıklarını dikkate alın.
mesela çocuklar elbette ev temizliği vs yapamaz ve aileye bagımlıdır. çocuklar değerlendiirlirken yaşı değil hastalıgına göre yapamayacakları değerlendiriliyor.
aynı şekilde bilirsiniz erkekler ev işinde vs genelde beceriksizdir ve ev işlerinden uzak durur. bu konuda neredeyse çoğu erkek bağımlıdır. yemek yapmaz, ev işi yapmaz birhalta yaramazlar ev işlerinde. bu bentlerinden d bendini erkeklere uyarladıgımızda neredeyse her erkek cinsiyetinden dolayı bağımlı çıkar:) tabi hastalık sebebiyle değil, tamamen ev işlerinden uzak durdukları ve yapmadıkları için. yoksa mecbur kalsalar yaparlar.
o yüzden D bendini de incelerken cinsiyet ve yaşından bağımsız sadece hastalıgına göre değerlendirme yapınız.

eğer bakıma muhtaç olduğuna inanıyorsanız bu durumda 2. heyetin de kararı olumsuz olursa işi mahkemeye taşırsınız.
o yüzden bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyin.

bana gelen heyet adımı sordu ben de söylemiştim ve ret yazısı gelmişti, bu nasıl ,iştir anlamadım, diğer kriterlere uyuyorum halbuki yani gelir kriteri muhtaçlık kriterinden 1 tanesinde tam bağımlıyım.
neyse ki itiraz ettik maaş bağladılar başka heyet geliyor nihai karar için :)

Kalem hanım tüm kriterleri biliyom bunun için saatlerce bilgisayarın basında ötürü otuyorum sadece yemek isme bağımsız diğerlerinde bağımlı mesela müdahale etmesseniz hayatta suya temas etmez buhastalar suyu HIV sevmez hatta banyoya dahi zorla sokuyoz yemeiğini yer kolundan asılarak musluğun başına götürüyoruz demek istediğim yeme dışında diğer kriterlere bağımlı bunu heyete anlattım geldiler rehabilitasyon okulun daydık çocuğu bi odaya soktular sağ elin hangisi sol bacağın hangisi böylemi tespit yapıyorlar çocuğu bi köşeye sıkıştırmışlar A harfini soru yorlar acaba rapordamı sorun var ama rapor tıp fakültesi hastanesinden raporda profesörlerin doçent lerin imzası var teşekkür ederim

yukarıda uzun uzadıya anlattım. kesinlikle farklı personelden oluşan bir başka heyet gelmeliydi itirazınız sonucunda. itirazınız sonucunda aynı personelden oluşan heyetin gönderilmesi etik açıdan uygun değil zaten. aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü arayarak öncelikle itirazınızın sonucunu öğrenmeye çalışın ve kesinlikle bakım hizmeti verilen yakınınızın bakıma muhtaçlık şartlarına uyduğunu belirtin, yukarıda yazdıklarınızı anlatın. ayrıca aynı personelin gönderilmesine de tepki göstererek dikkat çekin. il müdürlüğünde halletmeye çalışın işi öncelikle. il müdürlüğü ile olan görüşmeleri sonra burada bana anlatın lütfen. adım adım ilerleyelim.
görüşmeleri iş bilen üst yetkililerle yapın lütfen. memurlarla değil.

Kalem hnm gene ret ederlerse mental retardasyon iyi bilen uzman bir heyet talep edicem bu işler düz memurlarla olmuyor bizim maaşı bağlayan memur hale orda onamı basvursam ama o memur bilgisayar başında oturuyor kalem hanım bu gelen memurlar yaşlı bakalım cevap bi gelsin ondan sonra düşüneceğiz tşk ederim

bu arada red kararı gelmesi durumunda farklı personelden oluşan bir heyet isteyeceginizi de il müdürlüğüne soyleyin, yaklaşımlarını öğrenmeye çalışın. hakikaten her açıdan yanlış iş yapılmış. aynı personelin gönderilmesi kabul edilecek bir uygulama değil çünkü. gelişmelerden haberim olsun lütfen.

Kalem hanım bu kadar soruya nasıl cevap yetiştiyon hayret ediyom bize zaman ayırdığın için size ne kadar tşkr etsek az çok tşkür ederim saoğlun

Kalem hanım il müdürlüğne bugün gitti bakım heyetinde bulunan memura durumumuzu sordum oda bana bakımın devam etmesi yönünde karar bildirdim dedi imza aşamasında olduğunu söyledi süreç böylemi işliyor daha beklememiz gerekiyor

Ali 1234
memur sadece kendisinin mi olumlu karar bildirdiğini söyledi? heyette kararlar oy çokluğuna göre alınır. bir memur belirlemez. eger heyetten olumlu karar çıkarsa alınan karar il müdürlüğüne sunulur ve il müdürlüğü de onaylar. bu durumda mahkemeye gerek bile kalmaz itirazınız olumlu sonuçlanır inşallah.
süreç normal işliyor. siz sürekli il müdürlüğü ile irtibat halinde olun ve yukarıdaki yazdıklarımı unutmayın. her gelişmeden haberim olsun lütfen.

Kalem hanım zaten iki kişilerdi ben demedi biz dedi sahi bunlar neden iki kişilerdi şimdi benimde kafama takıldı diğer memur önceden kararını vermiş o zaöan

@Ali 1234
gelen 2 kişiyse ve bu iki kişinin kararı olumluysa heyetin kararı da olumlu çıkar rahat olun:) zaten iki-üç kişi incelemeye gidiyor genelde. ama dediğim gibi il müdürlüğü ile sürekli irtibat halinde olup gelişmeleri sürekli takip edin.

KALEM hanım bugün maaşı kontrol etmeye gittim yatmamış hemen soluğu sosyal hizmetlerde aldım durumumuzu sordum imza atılmadığı için yatmamış ben arayıp sormasam daha ne kadar bekleteceklerdi bilmiyorum neyse imzayı yarın eşim atacak herhalde gelecek ay alıcaz maaşı bu almadığımız ayların alacakmıyız bilmiyorum diyeceim şu arkasını arama din mi bunlar işleri sallıyor aynı durumda olan arkadaşlar durumlarını devamlı takip etmeleri

Ali 1234
hade gözünüz aydın:)
il müdürlüğü hangi tarihte onay verdi?il müdürlüğünün onayını takip eden bir aylık bakım hizmetinin ücretini sonraki ay alacaksınız.
il müdürlüğü onay verecek.
onay tarihini takip eden 1 ay bakım hizmeti vereceksiniz.
bu 1 aylık bakım hizmetinin ücretini de sonraki ay alacaksınız.
evde bakım aylıkları peşin ödenmiyor. verilen bir aylık bakım hizmetleirnin ücreti hep sonraki ay yatırılıyor.

ilk ödemenizi ne zaman alacagınızı il müdürlüğünü arayarak da öğrenebilirsiniz.

KALEM hanım subat18de imza atıldı zannedersem daha önce onaylanmış maaşı mart 15 de alırsın demişler benim hatuna daha öncede yazdığım gibi illaki takip edeceksin işini ben il müdürlüğüne vardım ben senin iş tamam biz seni arıyacaktık dediler ben oraya gitmesem bilmiyorum ne zaman ararlardı kalem hanım bizim maaşı bakım kriterine C kendinden bağladılar zannedersem C bendine tam bağımlıyız kalem hanım birde çocuğa kısıtladık ama resmi işlemlerini ben yapıyorum emeği gecen herkese tşkür ederim özellikle melek hanım size:):

KALEM hanım bi şey sorucaktım sen bir ay bakıp sonra ücret veriliyor diyorsun ya manisada öyle olmuyor ben ekim 13de en son maaşı çektim kesilmeden evvel ekim14 itibariyle mmaşım kesilmiş aradaki 13 günün ücreti yatmadı buna ne diyon peki

Ali 1234
ekim 13'te aylıgı aldıysanız bu demektir ki eylül ayının bakım hizmeti ücreti ödendi. ekim ayı için ise ödeme yapılmadığını söylüyorsunuz. bakım hizmeti için inceleme ve tespitin yapıldıgı tarih önemli burada. tespitin yapıldıgı tarihe kadar ödeme yapılabilir ancak. il müdürlüğünü arayarak ekim ayındaki 13 günlük bakım hizmetinin akibetini öğrenebilirsiniz kesin olarak.
bir de sizin evde bakım aylıgı itirazınız sonucunda baglandı di mi? yani itirazınız haklı bulundu? böyle durumda alamadıgınız aylıkları da talep edin.

Kalem hanım biz alırken kesildi nedeni özürlünün kendi yaşamını başkasının yardımı olmadan devam ettirebileci yazılı bi şey gelmedi ama bana bu şekil söylendi karara itiraz edebilirsin denildi bende gene siz gelecekseniz etmem dedim hayır biz gelmicez dediler neyse ben dilekçe yazdım dilekçede nasıl oluyorsa engeli mental retardasyon olan biri hemen iyileşiyor doktorun bu rahatsızlığın çaresiyok iyi bir eğitimle ancak ilkokul birinci sınıfa giden bir çocuğun seviyesine getirilebilir dediğini aynen yazdım ayrıca ıqsu 35/49olduğunu belirttim yani bilimsel olarak çaresi olmayan hastalığı bir günde düzelttiniz dedim hakkımıntekrar geri iade edilmesini bildirdim süreç okadar hızlı ilerledi ki bir hafta sonra aynı memurlar geldi bi şey demediler belli bi zaman geçince sordum onaylanmış şubat 18de imza atıldı eski dosyayı kapatmışlar yeni dosya açmışlar almadığımız aylıklar için bi talepte bulunmadım belki gene arıza çıkarırlar

Kalem hanım ilk maaşımız yatmış ama bir aylık neyse gözümüz aydın emeği geçen herkese özellikle Kalem size çok tşkür ederim yakın köyden bir arkadaşın da kesilmiş ama o mahkeme ye gitmiş kazanmış ona toplu ödeme yapmışlar Kalem

Üst Alt