Ali 1234
yaza yaza bir cümle yazdınız öyle mi?
ret kararı gelirse mahkemeye gideceğim diyorsunuz ve verilen bilgiyi anlamaya çalışmıyorsunuz.
nihai kararla baglandı dediniz öyle mi? bu kurdugunuz cümle aylığınızın kesilmesiyle anlamını yitirdi zaten.
neyse en başa döneyim.
evde bakım aylığı baglandıktan sonra bakım hizmetleri değerlendirme heyeti denetim yapar. bu denetim sırasında hanede gelir değişikliği olup olmadığını, engellinin bakıma muhtaçlık durumunu, bakım hizmetinin bakım raporuna uygun verilip verilmediğini vs denetler ve inceleme sonucunda bakım raporu hazırlar. hazırladığı bakım raporunu da il müdürlüğüne sunar. aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü de heyetin hazırladığı bakım raporundaki karara göre işlem yapar. eger heyet raporda olumsuz karar almışsa il müdürlüğü onaylar ve evde bakım aylığı kesilir.
sizde de böyle olmuş. heyet hanenize gelmiş denetim yapmış. bakım raporunda olumsuz knaat kullanmış. evde bakım hizmeti verilen engellinin bakıma muhtaçlıktan çıktıgını rapora işlemiş. il müdürlüğü de bu karar doğrultusunda işlem yapmış ve evde bakım aylığınız kesilmiş.
siz de bu karara itiraz etmişsiniz. hatta itiraz konusunu söylediklerinde farklı personelden oluşan heyet mi gelecek diye sormuşsunuz. size "evet" diye cevap verilmiş. tabi farklı personelden oluşan bir heyet gelecek diye -ki bu gelen heyetin yaklaşımını doğru bulmadınız çünkü- itiraz ettiniz. farklı personelden oluşan bir heyetin daha objektifolacagını düşündünüz haklı olarak.
ama yazınızda itirazınız sonucunda aynı personelden oluşan heyet geldiğini söyluyorsunuz.
ben de size yardımcı olmak adına -ki bunu mahkeme söz konusu olursa lehinize kullanabilmeniz açısından- yukarda ilgili yönetmelik hükmünü yazdım.
şimdi bu ikinci heyet farklı personelden oluşmuyor. bu yanlış. bu bilgi kenarsa dursun.
eger bu gelen ikinci heyetin de kararı denetim yapan birinci heyetin bakım raporu kararı gibi olumsuz olursa kararınız kesinleşecek.
bu noktadan sonra da mahkeme yolu açılıyor size.
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne itiraz sonucu gelen 2. heyetin farklı personelden oluşması gerektiğini söyleyebilir itiraz edebilirsiniz. bunu tercih etmeyip direkt mahkemeye konuyu taşıyabilirsiniz. bu size kalmış.
ama 2. heyet olumlu karar verirse tabi bunlara gerek kalmayacak. ama olumsuz karar verilirse mahkemede aynı personelin 2. heyette yer almasını koz olarak kullanabileceksiniz.
ilk mesajımda bunları uzun uzadıya yazmak yerine anlaşılacagını sandım. yönetmelik linkini vermişim hatta. mahkeme kanalını düşünen birinin oturup verdiğim yönetmelik linkini tarayıp meseleye kafa yoracagını sandım. ama yaza yaza tek cümle, nihai kararla baglanmış aylık
neyse şimdi bakıma muhtaçlıkla ilgili bilgilendirmeye geldi sıra. bakıma muhtaçlıkla ilgili şu linki dikkatle inceleyiniz:
http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bu linkte verdiğim genelge hükümlerine göre bakıma muhtaçlığı inceliyor.
zaten linkteki NOT kısmında heyete değerlendirmenin nasıl yapılması gerektiği de anlatılmış.
siz de sayılan A,B,C,D bentlerini inceleyin. eger en az bir bentte tam olarak veya en az iki bentte kısmen bir başkasının bakımına bagımlıysa bakıma muhtaç sayılır.
bu değerlendirmeyi yaparken hastalıgından dolayı yapamadıklarını dikkate alın.
mesela çocuklar elbette ev temizliği vs yapamaz ve aileye bagımlıdır. çocuklar değerlendiirlirken yaşı değil hastalıgına göre yapamayacakları değerlendiriliyor.
aynı şekilde bilirsiniz erkekler ev işinde vs genelde beceriksizdir ve ev işlerinden uzak durur. bu konuda neredeyse çoğu erkek bağımlıdır. yemek yapmaz, ev işi yapmaz birhalta yaramazlar ev işlerinde. bu bentlerinden d bendini erkeklere uyarladıgımızda neredeyse her erkek cinsiyetinden dolayı bağımlı çıkar
tabi hastalık sebebiyle değil, tamamen ev işlerinden uzak durdukları ve yapmadıkları için. yoksa mecbur kalsalar yaparlar.
o yüzden D bendini de incelerken cinsiyet ve yaşından bağımsız sadece hastalıgına göre değerlendirme yapınız.
eğer bakıma muhtaç olduğuna inanıyorsanız bu durumda 2. heyetin de kararı olumsuz olursa işi mahkemeye taşırsınız.
o yüzden bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyin.