Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşımız kesilmiş. Ne yapmalıyız?

Konular
4
Reaksiyonlar
0
selam

ben yüzde 98 engelliyim bana bakmakla sorumlu kız kardeşim le ve erkek kardeşimle beraber yaklaşık 2 yıldan fazladır aynı evde yaşıyooruz...2 yıl önce evde balım için müracat ettik ve şimdiki evimize kontrole geldiler ve maaşımızı bagladılar....1 ay önce yine kontrol için babamın evine gelmişer orda bizi bulamayınca maaşımızı kesmişler...biz babamın evinde ikamet ediyoruz olarak görünüyormuşuz ama ilk kontro için şimdiki evimize gelmişlerdi...geçimimizi bu aylıktan saglıyorduk....hangi yolu izememiz gerek yardımcı olurmusunuz...lütfeeen...

Kardeşlerinizle birlikte kaldıgınız evle babanızın yaşadıgı ev aynı il sınırları içinde mi?
Evde bakım aylıgı için başvurdugunuzda ikamet ettiğiniz adres olarak babanızın evini mi yoksa şimdi yaşadıgınız evi mi göstermiştiniz?
Eğer babanızın evini ikamet adresi olarak gösterdiyseniz siz, bakım ücreti başvurunuzdan sonra mı bu yeni adrese taşındınız?
Kontrol için Heyet kaldıgınız eve gelmiş çünkü ama ikametgahınız babanızın evinde? Bu karışıklıgı anlamak adına sordum soruları cevaplarsanız sorun nerede anlarız.
Böyle bir durumun kontrol sırasında Heyet'in gözünden kaçması asıl şaşırtıcı olan çünkü. O yüzden sorularımı cevaplamanız önemli.

evde bakım aylığı için cok sıklıkla denetime geliyorlar mı yoksa yılda bir defa mı geliyorlar ?

Yılda 1 kere denetim yapılması esastır yasal olarak Kadir. Ama bu denetim 3 yılda bir de yapılıyor, 2 yılda bir de:) Şikayet, sorun vs yoksa kafalarına göre takılıyorlar diyecegiz ama yine de biz senede bir gün kapımızı çalacaklarını hesaplayalım olur mu?:)

anladım melek abla tşk :) allah seni başimizdan eksik etmesin :)))) kontrolü elden bırakmamak sart

melek hanım

kardesimizle kaldığımız evle babamın evi aynı il sınırında vede aynı ilçe sınırında
evde bakım adresi olalakda şimdiki adresimizi verdik zatende kontrol için ilk bura geldiler

Veli, peki kardeşinizle kaldıgınız evde ikametgah belhgesi çıkarttınız mıydı? Başvuru sırasında sadece adres mi bildirdiniz?
Ayrıca babanızın evindeki ikametinizi şimdiki evinize aldırmamış mıydınız?

Anladığım kadarıyla siz kaldıgınız yer olarak bu evin adresini vermişsiniz ama ikametiniz halen babanızda gorunuyor. Bu dogru mu? Teyit eder misin?

melek hanım

şimdiki yaşadıgımız evde ikametimiz yok sadece adres bildirdik ikametmiz hala babamın evinde görünüyo
itiraz için gitiğimizde bize söyledikeri bir zarf gelecekmiş ve tekrar itrz için gidecekmişiz onra tekrar eve geleceklermiş sonra uygun görürlerse ekrar aylık baglanacakmış
alamadıgımız aylık yada aylıkları geriye dönük alabilirmiyim

Karışıklığın sebebi anlaşıldı ablası. bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti evet, özürlü bireyin bulundugu adreste de kontrole gider. Ama adres olarak daima ikametgah adresi geçerlidir. Dolayısıyla karışıklık buradan çıkmış. Siz resmi olarak babanızn evinde kayıtlı gorunuyorsunuz. Dolayısıyla bu dikkate alınır.
Sosyal hizmetlere gidip bu işi çözmeye çalışın.
Onlara "başvuru sırasında adres olarak bu kaldıgınız evi verdiğinizi, ama bunun yeterli oldugunu düşündüğünüzü ikametgahınızı da aldırmanız gerektiğini bilmediğinizi, babanızın evinde evde bakım aylıgına başvuru sırasında bile kalmadıgınızı, evinize gelen Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin bu konuda sizi bilgilendirmediğini, Bu durumun büyük ihtimalle heyet'in de gözünden kaçtığını, her şeyin yolunda olduğunu zannettiğinizi" söyleyin.
"Evde bakım aylıgı kesilince, bu durumu sorarak ögrendiğinizi, ne yapacagınızı bilemediğinizi ve zor durumda oldugunuzu" anlatın.
"yaşadıgınız eve ikametgahınızı aldırıp babanızın evindeki ikametgahı iptal edeceğinizi ve aylıgınızın tekrar baglanmasını" gerekirse yazılı bir dilekçeyle talep edin.
Benim yazdıklarımı yazabilirsiniz dilekçenize.
Özellikle başvurudan sonra Bakım Hizmetleri Değerlendirme heyeti'nin sizi yaşadıgınız evde ziyaret ettiğini ve ikametgah adresi olarak babanızın evinde gözüktüğünüz konusunda bilgilendirmediğini, her şeyin yolunda gittiğini sandığınızı" israrla yazın. Bam teli burası çünkü.
Sonuçta bu sorunu çözebilirsiniz ve inşallah evde bakım aylıgınız tekrar baglanacaktır.
gelişmelerden beni muhakak haberdar edin. Birlikte hareket edelim olumsuz bir durum çıkarsa. Ki olumsuz bir durum çıkacagını sanmıyorum.
İyi haberinizi bekliorum ablası...

merhabalar

mayıs başında bize evrak verdiler baya bi yer dolastırdık birde ikametimizi şimdiki oturdugumuz eve aldırmamızı istediler onuda aldırdık hala tekrar kontrol için gelmediler..

size bi sorum olacak bu kesintiden dolayı en az 3 yada 4 aylık alamıyacaz bunları toplu verirlermi???

Veli, almanız gerekir bence. Zaten onların gözünden kaçmış bir sorundu bu. Sorunun bu noktaya gelmesinde onların da payı oldu yani. Sizin bir suçunuz yok. Alamadığınız aylıkları yazılı olarak Kurum'dan isteyin lütfen. Aylığınızı almaya başladıktan sonra alamadığınız bakım ücretlerini de toplu olarak talep edin. Ödeme yapılacaktır bu durumda.

geçtiğimiz cuma yani 1 haziranda kontrol için geldiler maaşımızı tekrar agustosda baglayacaklarını söylediler..

size bir sorum daha olacaktı biz evde üç kişi yaşıyok şimdi sadece 2022 maaşı alıyoz başka gelirimiz yok kişi başına yaklaşık 115 tl düşüyo... eve gelen heyet bakıcım olmayan kardeşime yövmiye falan verecek oldular...bu yövmiye hakkında hiç bilgimiz yok nasıl verecekler yada yövmiye bakıcı olan kardşimle aynı hesabamı yatacak gerçi paramı yatacak onuda bilmiyom.bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum şimdiden teşekkürler

Toprakkaleli bu isin icinde birisi olarak sorusturdum su anda oyle bir uygulama yok bakici haricinde kimseye herhangi bir ad altinda bir odeme yapilmiyor ve sadece 1 tane bakiciniz olabiliyor ama bazi belediyeler de zor durumdaki vatandaslara yardimci olma adina parasal destekte bulunabiliyor bu destegi kastetmis olabilirler yada hanede baska ozurlu varmi varsa onu kastetmis olabilirler yada heyet bakicinizi degistirmek istiyor olabilir.

evde bakım aylığı için cok sıklıkla denetime geliyorlar mı yoksa yılda bir defa mı geliyorlar ?
Son duzenlemeye gore denetimin yilda 2 kez yapilmasi esastir ancak is yogunlugu nedeniyle cogu kez bu pek mumkun olmuyor.

Eklemek istedigim bir konu daha var maas baglanmadan once ozurlunun bakicisi ile eski adiyla sosyal hizmetler il mudurlugu yeni adiyla Aile ve sosyal politikalar il mudrlugu arasinda evde bakim taahhut sozlesmesi (SGDB-FR-84) yapiliyor sozlesme maddeleri soyle1- ozurluye/ yasliya verilen bakim hizmeti ucuncu bir sahsa devredilemez2- (bakici) bireysel bakim planina gore hizmet vermeyi kabul eder3- ozurlu/ yasli ve bakici/ bakmakla yukumlu bireylerin ekonomik ( gelir,menkul ve gayrimenkuller vb.) durumlarindaki degisikliklerini en gec 30 gun icerisinde bildirir4- ozurlunun/ yaslinin ikametinin degismesi durumunda 15 gun ininde mudurluge bildirilir5- ozurlunun/ yaslinin ve bakicinin evlenme, bosanma ve ölümü halinde en gec 15 gun icerisinde mudurluge bildirilir6- ozurlunun/ yaslinin ozurluluk durumunun ortadan kalkmasi halinde en gec 15 gun icerisinde mudurluge bildirilirYukarida belirtilen hususlarin ve beyanimin yalan ya da yanlis olmasi durumunda devlet tarafindan yapilan butun giderlerin tarafimdan odenecegini simdiden kabul ve taahhut ederimTarih Taahhut edenYakinlik derecesiİmza Mudur onayiYani yasal olarak evde bakim heyeti ve il mudrlugu bilgi farkliliklarinda (yalan, yanliş) topu bakiciya atmis oluyor. Bakiciya maas baglanmadan once yazili olarak yasal sorumluluklari teblig edilmis ve bakicinin taahhudu alinmis oluyor Evde bakim hizmetleri bilgilendirme dokumani ve taahut sozlesmesi imzalanmadan maas baglanmayacagindan bu dokuman ve taahhut sozlesmesi iyice anlasilmalidir. Sonradan biz bilgilendirilmedik hersey yolunda zannediyorduk vb. Soylemlerin bu imzali taahhutnamenin yaninda yasal olmayacagini ve gecerliligi olmayacagini hatirlatmak isterim

arkadas verdiğin bilgiler için çok sagol

evde tek engelli benim bende anlamadım ama neyse hayırlısı

bizim maasımızıda kestiler eve denetlemeye gelmişler ama babamın evine gelmişler benim evim ayrı ama adres babamın evi gözüküyormuş ordada beni bulamayınca parayı kesmişler tekrar bagladılar ama agustosda alabilirmişiz ozaman 4 aylık alamıyoruz sise sorum bu 4 aylıgı toplu geri verirlermi? vermezlerse hangi yolu izlemeliyim bilgisi olan yada benim gibi olan varsa cevap yazarlarsa çok memnun olurum...şimdiden teşekkürler

Toprakkaleli yeni bir konu acsaydin daha iyi olurdu senin konun gozden kacmazdi gelelim konuya evde bakim dosyanda adresin babanin adresi olarak gozukuyorsa ve sen baska adreste yasiyorsan bu adres degisikliginin uzerinden de 15 gun gecmisse maas kesilir ( bakici taahhut sozlesmesinde yer alan adres degisikligini kuruma 15 gun icerisinde bildirmekle yukumludur hukmu yerine getirilmedigi icin)Size paranin tekrar baglandigini yazmissiniz ama sureci yazmamissiniz siz adres degisikligini bildirdiniz heyet geldi ve yeniden mi maas aldiniz yada nasil oldu da yeniden maas baglandi? Yeniden maas baglanmasi icin yapilan islemleri yazin ona gore geriye donuk para alip alamayacaginizi soyleyelim

Denetim sorularınızın cevabı ilk sayfada var. Toprakkelinin ilk mesajını ve sonraki mesajlarımızı baştan okur musunuz?

Toprakkaleli ablam bakım aylığına başvurduktan sonra evinize inceleme ve tesbit için Bakım Hizmetleri değerlendirme Heyeti gelmişti. O sırada heyet o evde yaşadığınızı biliyor muydu? Yani geçici olarak mı oturdugunuzu söylediniz onlara?
Bu incelemeden sonra dosyanız da onaylanıyor evde bakım aylıgınız baglanıyor. Adres değişikliği olursa bildirmeniz isteniyor yazılı olarak taahhütname imzalattırılıyor.
Ama bizim kardeşler adres değişikliği yapmadıklarını düşünüyor çünkü aynı evde yaşıyorlar. Ama ikamet adresleri de farklı:)
Adres bildiridk diyorlar ama bildirdikleri adres fiilen yaşadıkları adres sadece. asıl ikametleri babanın evinde.
İkamet adresine göre işlem yapıldıgını bilselerdi bu magduriyeti önleme şansları olurdu çünkü. Daha heyet ilk geldiğinde bilselerdi daha aylık baglanma surecinde ikamet değişikliği yapıp ona göre durumlarının incelenmesini isteyebilirlerdi.

O yüzden bu olaya basit bir adres değişikliği vakası olarak (adres değişikliği olması ve bildirim yapılmamsı sebebiyle aylık kesilme işlemi yapılması) bakmam imkansız. Böyle önemli konularda tüm sorunluluğun size yüklenmesini kabullenemem.
O yüzden ablam yazılı olarak bakıcının bakım hizmetini hiç aksatmadıgını, durumunuzun değerlendirilip alamadıgınız evde bakım aylıkların ödenmesini talep edin.
Aslında denetim arkadaşımız bu işin içinde birisi. O da önceki yazışmaları okuyacaktır ve fikrini belirtecektir.

Forumu tlefondan takip ediyorum forum yazilima cep telefonu destegi henuz eklenmediginden bazen bunun gibi aksakliklar yasayabiliyorum umarim telefon destegi gelir de bu engelimden kurtulurum. Onceki yazismakari okudum ancak evde bakim dosyasinda adres tek yerde gecmez basvuru formunda, degerlendirme formunda gelir beyaninda bakim raporunda daha sonra denetim icin gelindiyse denetim heyetinin degerlendirme formunda vs en az 4 yerde gecer ve bunlardan en az 2 si bakici tarafindan imzalanan formlar burdan hareketle size okuyup imzalamişsiniz denilebilirGuncellenen ybs sistemi adres degisikliklerinde otomatik olarak maasi durduruyor yani kisisel bir insiyatif sozkonusu olmuyor yeniden aktif odemeye gecilebilmesi icin de baska bir heyetin onayi gerekiyor siz yine de bir dilekce ile sansinizi deneyin ama geriye donuk odeme mumkun gozukmuyor...

Üst Alt