Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde Bakım Maaşından kimler faydalanır?

Şu şartların tamamını karşılayanlar:
1- Hanede kişi başına düşen gelir 330,6 tl'den az olup
2- "Ağır özürlü" ibareli raporu bulunup
3- Yemek-banyo-tuvalet-güvenli barınma vb. gündelik ihtiyaçlaiçin mutlak başka birine bağımlı olan kişiler evde bakım hizmetinden yararlanabilir.
Bu şartları taşıyan kişiler il/ilçe Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na başvuru yapabilirler.

Hiç kimsesi olmayan ve ya tek başına oturan özürlü evde bakım maşı ne şekilde alabilir?
Teşekkürler

Yalnız yaşayan kişiler için de aynı şeyler geçerlidir. Yalnı, bakıcının belirlenmesinde sorun yaşanabilir. Bakıcının evde yaşıyor olması, kişinin "bakıma muhtaç"lığının da göstergesi sayılabilir...

Teşekkürler
Anlağıma göre bakıcı benimle beraber kalmalı ? bakıcı akraba, komşu olabilirmi ...

Evde bakım maaşını özürlünün kendisi almaz ki! Adı üstünde "bakım maaşı".. Bir bakıcı olması gerekli yani.. Bakıma muhtaç biri kendisine nasıl bakar?:confused:

Eğer kimsesi yoksa; SHÇEK bir bakıcı tayin eder ve maaşı da o alır! İlgili yönetmeliğe göre..

Özürlünün hiç kimsesinin olması ve tek başına oturması evde bakım ücreti alması şartları için yeterli değil.

Özürlünün Sağlık Kurulu Raporu'nda Ağır Özürlü İbaresinin bulunması, başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek durumda olması gerekiyor

Bakıcı akraba veya komşu olabilir.

Kedisine bakamaz, aldığı parayla kedine baktıra bilir . SHÇEK tayin etmesi mi gerek ? SHÇEK tayın etiği bakıcı evde benimle beraber yaşayacak?

aldığı parayla kedine baktıra bilir . SHÇEK tayin etmesi mi gerek ? SHÇEK tayın etiği bakıcı evde benimle beraber yaşayacak?

SHÇEK o parayı özürlüye vermez! Bakıcıya verir..

Evet mutlaka SHÇEK'in tayin etmesi ya da akrabalarından biri olması gerek..

Hayır. Bakıcı kendi evinde kalır.. 24 saat başında durmasına gerek de yoktur zaten.. Bir memur gibi günde 8 saat bakıcılık yapması için verilir o para!

Farklı yerlere mi bakıyoruz acaba?:confused:
BAKIMA MUHTAÇ ÖZÜRLÜLERİN TESBİTİ VE BAKIM HİZMETİ ESASLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

...

Bakım ücretleri

MADDE 13 - (1) Bakıma muhtaç özürlülere verilecek bakım hizmeti karşılığında ödenecek ücret tutarları aşağıda belirtilmiştir.

a) Yatılı bakım merkezlerinden, günde yirmidört saat süreyle bakım hizmeti alan bakıma muhtaç özürlüler için iki aylık net asgari ücret tutarında,

b) Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde sekiz saat süreyle tam gün hizmet alan bakıma muhtaç özürlüler için bir aylık net asgari ücret tutarında,

c) Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde dört saat süreyle yarım gün bakım hizmeti alan bakıma muhtaç özürlüler için bir aylık net asgari ücretin yarısı tutarında,

ç) ( Değişik: RG 23/10/2007- 26679 ) Gündüzlü veya yatılı bakım merkezlerinde istihdam edilen bakıcı personel tarafından bakıma muhtaç özürlünün ikametgâhında günde üç saat süreyle hizmet alan bakıma muhtaç özürlüler için bakım merkezine bir aylık net asgari ücret tutarında,

d) Akrabaları tarafından günde yirmidört saat süreyle bakılan bakıma muhtaç özürlüler için bir aylık net asgari ücret tutarında, ödeme yapılır.

(2) Birinci fıkranın (a) ve (d) bentlerinde belirtilen hizmetlerin, tatil günleri dâhil haftanın yedi günü verilmesi esastır. Aynı fıkranın (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen hizmetlerin haftanın altı günü, dini ve millî bayramlar hariç olmak üzere verilmesi esastır.

(3) ( Değişik: RG 23/10/2007- 26679 ) Birinci fıkranın (ç) bendine göre bakıcı personel bir günde en çok üç bakıma muhtaç özürlüye hizmet verebilir. Ancak, bir bakıcı personelin haftalık toplam çalışma süresi, yıllık fazla çalışma süresi dâhilinde yaptırılacak fazla çalışmalar hariç, 4857 sayılı İş Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen çalışma süresini geçemez ve bakım hizmetleri ücretlerinin ödenmesinde, haftalık çalışma sürelerine uyulup uyulmadığı takip edilir. Bakıcı personele fazla çalışma yaptırılmasından dolayı Kurum tarafından ilave bakım ücreti ödenmez. Bir akraba, (d) bendi kapsamında bakıma muhtaç bir özürlüye veya bakmakla yükümlü olunan bireyler tanımındaki aynı evde yaşayan bakıma muhtaç iki özürlüye bakım hizmeti verebilir.
Ben 8 saat demiştim.. Aslında 3'müş..

O senin dediğin "yatılı bakım merkezleri" için.. Ev için değil!

ben özida sitesindeki sag tarafta özürlüler kanuna baktım siz nereye baktınız

Benimki de aynı yer.. Ama sen yanlış yorumlamışsın.
.senin dediğin "yatılı bakım merkezleri" için.. Ev için değil!
dedim yukarda..
a) Yatılı bakım merkezlerinden, günde yirmidört saat süreyle bakım hizmeti alan bakıma muhtaç özürlüler için iki aylık net asgari ücret tutarında

tamam şimdi anladım özür dilerim yanlış anlamışım:(

Sorun değil..;) Epeydir bakmıyordum ÖZİDA'nın sitesine.. Bahane oldu :)

:)baben bana evde 24 saat bakınmasını istiyorum devletin görevlendirdigi bakıcı personel yani bu durumda bakınmayacak size teşekkür ederim bilgi verdiginiz için:)

Rica ederim:) Yine de bir konuşmak lâzım SHÇEK'le.Bir çözüm yolu önerebilirler..

Üst Alt