Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşının kesilmesi için gelir hesabı nasıl yapılıyor?

metinunal2816

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Ablam ağır zihinsel engelli ve annem.evde.bakim aylığı almakta. Babam memur emeklisi ve temmuzda alınacak zam ile yaklaşık 10 TL gibi çok küçük bir meblağ ile kişi başı düşen gelir kriterini geçeceğe benziyor. Sorum şu:
Kişi başı gelir hesaplanırken 1 yıllık gelir toplanıp 12 ye bölünerek oluşacak aylık üzerinden mi hesap yapılır, yoksa gelir 10 TL olarak geçtiği ay itibariyle maaş kesilir mi?

Kesilirse adaletsiz olur diye düşünüyorum. Zira aylık geliri her ay değişken olanlar (öğretmen ekdersleri, mesai ücreti alan fabrika işçileri vs gibi) 12 aylik hesaplanıp karara bağlanıyor diye biliyorum. Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen. Şimdiden teşekkürler...

metinunal2816 babanız emekliymiş. bu durumda evet, temmuz'dan itibaren zamlı alacak. zamlı maaşının miktarı değişmeyecek 2017 yılının ikinci altı ayında hep aynı maaşı alacak. dolayısıyla maaşı zamlandıktan sonra yeni maaş miktarını aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirin. yapılan gelir hesabında hanede kişi başına düşen aylık gelirin 847,16 TL'yi geçtiği tespit edilirse de evde bakım aylıgı kesilir. sınırı geçmiyorsa kesilmez.
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlükleri artık neyi neye göre yapıyor ben de bilmiyorum. kimin ne yaptıgı belli değil. kaç sene olmuş bir yönetmelik bile ortaya çıkmamış. ortalama aylık geliri nasıl bulduklarını onlara sorun.

asgari ücret net 1404 tl o zaman ücte ikisi 936 tl yapıyor yeni sınır bu mu şimdi. doğru mudur

cako67 evet net asgari ücret 01/01/2017 - 31/12/2017 döneminde geçerli olmak üzere 1404,06 TL'dir ve içinde asgari indirim ücreti de vardır. evde bakım aylığı gelir sınırını bulmak için, net asgari ücretten asgari geçim indirimi düşüldükten sonra üçte ikisi hesaplanır.
asgari geçim indirimi= 133,31

1404,06 - 133,31 = 1270,75
1270,75'in üçte ikisi de 847,16 TL'dir.

asgari ücret ve asgari geçim indirimi için bkz:https://www.csgb.gov.tr/home/Contents/Istatistikler/AsgariUcret

evde bakım aylığı miktarı ve gelir sınırı için bkz:https://www.engelliler.biz/forum/ev...-ve-kisi-basina-dusen-aylik-gelir-siniri.html

Kalem bugün Ankara Aile ve Sosyal politikalar il müdürlüğünü aradım bakım aylığı araç alımında kesilir mi diye bana dedikleri hiçbir etkisi olmaz rahatlıkla alabilirsiniz oldu

cako67 evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne mi sordunuz? aylık toplam geliri 1800 Tl olan 3 kişilik bir hanede evde bakım aylığı alan birine 92 bin tl'lik araç aldığınızı ve paranın hepsini kendinizin verdiğinizi sizin de ayrı hanede yaşadığınızı, bu durumda evde bakım aylığının kesilip kesilmeyeceğini sordunuz mu peki?

cako67

Iste sizde inandiniz ve rahatladiniz.😅

Son düzenleme:
Kalem iyide sorduk yalan mı söyleyecekler siz niye inanmıyorsunuz

Tabi yalan soylerler.hatta onlarin canina minnet.
Maas kesmek icin firsat ararlar😊

aslinda bu gelir kriterinin ivedilikle kaldirilmasi zaten uygulamasında problem var sanırım

cako67

inanmıyorum dememiş sadece detaylı sordunmu dmek için sormuş çünkü öyle memurlar varki biri tamam derken öteki yok diyor.bizede geldiler evde bakım maaşı için biri olmaz derken diğerleri olması için çabaladı ama olmaz diyen amir konumunda oldugu içn red cevabı aldım.size telde evet diyen kolaylık tanıyan olurken adam nasılsa ankarada zonguldakdakiler olmaz derse sen istediğin kadar ankaradan böyle dediler de fayda etmez.öyleki bu sitede bi arkadaşın evınde asansör var dıye maaşı baglamamak için kırk takla attılar.herşey buldunduğunuz yerdeki memura kalmış.

şu ana kadar sorduğum tüm iller sorun olmaz dedi hatta araç alanlarınki hala devam ediyor

cako67 valla şu an sizin yapacağınız tek şey araç aldığınızı evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmek.
siz araç aldığınızı bildirdikten sonra aracın fiyatına bakılacak. hane dışından bir gelir girişi söz konusu. bu yüzden hanenin geliri tekrar gözden geçirilecek. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçmişse evde bakım aylığı kesilir. aksi durumda devam eder.

bildirim yaptıktan sonra gelişmelerden de haberim olsun.

Üst Alt