Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım parası 2022 maaşı alınmasına engel mi?

yakupsnbl

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar mrb.benim iki tane ağır özürlü çoçuğum var.ikisinden dolayı bakım parası alıyorum.yeşilkartlıyım.hiçbir gelirim yok başka.ilk oğlum için 3 ay önce başvurdum 2022 maaşı için reddedildi.gerekçe olarakta muhtaç olmadığımız görülmüş.şimdi ne yapmalıyım.acaba?gelir oarak sadece bakım parası vardı.ikinciyi daha almadık ama oda bağlandı dediler.acaba onları gelirdenmi saydılar.yol gösterin lütfen.

arkadaşlar cvp verecek kimse yokmu lütfen??????

ne demek engel değil?açıklaman için çok tşk ederim arkadaşım.çok aydınlatıcıydı!!!!!bu ne ya gözünü seveyim.bende engel olmadığını biliyorum ama adamlar öyle dedi işte.ne yapayım şimdi.

Sana bunu söyleyenlere dayanak olarak şunu sun:

2022 sayılı kanunla ilgili Yönetmelik 5. madde 4. fıkrası şöyle der:

"(4) Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ödenen bakım ücreti muhtaçlığın tespitinde bir gelir olarak dikkate alınmaz."

Bu 2022 yönetmeliğine göre evde bakım aylıkları 2022 aylığı gelir hesabına dahil edilemez. Mevcut mevzuat boyle.
ha yine reddederlerse red gerekçelerini ve dayanaklarını sana soylesinler. Mumkunse red gerekçelerini yazılı olarak versinler.
Daha mevzuat değişmedi. Vakıflar bu mevcut yürürlükte olan mevzuata uyacak. ha uymuyorsa varsa mevzuat sunacaklar. yazılı olarak red gerekçelerini yazacaklar.
sen de itiraz edeceksin.
ha yazılı olarak da red gerekçelerini vermiyorlarsa ve yine başvuruyu dikkate almıyorlarsa ALO 150 BİMER telefonunu arayacaksın. Bu olayları anlatacaksın ve şikayette bulunacaksın vakıfların başvurunu almadıgından dolayı.
Hatta olmadı BİMER internet üzerinden başvuru formunu doldurarak da BİMER'e şikayet edersin.
Metinde 2022 yönetmeliği ilgili hukmu yazarsın. yururlukten olan mevzuatı dikkate almıyorlar ve benim başvurumu reddediyorlar diyeceksin. Başvurdugun vakfın il/ilçe tam kurum adını da yazmayı unutma.
BİMER:
http://bimerapplication.basbakanlik.gov.tr/Forms/pgApplication.aspx

Yeni mevzuat yayınlanınca da duruma bakarız.
Ama daha yeni mevzuat ortada yokken bu yönetmeliğe uyacaklar!

Gelişmeleri lütfen buradan yazarak haberdar et beni.

Yakup, dün 2022 ile ilgili yeni Yönetmelik yürürlüğe girdi. Sorunu yeni Yönetmelik'e göre cevaplayım.

Yeni Yönetmelik, Geçici Madde 1'in (a) bendinin 12. alt bendi şöyle der bu konuda:

"12) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri ve 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak üzere sürekli ve düzenli olarak alınanşartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî sosyal yardımların aylık ortalaması,"

Sen başvurduğun vakfa tekrar git. Yeni Yönetmelik'in bu hükmünü söyle onlara.
Yukarıdaki hükme göre 2022 aylıkları muhtaçlık incelemesinde gelir hesabına 2022 aylıkları ile evde bakım aylıkları dahil edilmiyor.

2022 aylığına kim başvuracaksa bizzat o gitmeli. Çocukların 18 yaşından küçükse ve onlar adına engelli aylıgına başvuracak ebeveyn sensen sen gidebilirsin.
Çocugun 18 yaş ustu ise bizzat kendi başvurmalı.

Gelişmeleri buradan yaz lütfen.
.........................

Şevket, yukarıda arkadaşa yazdıgım gibi 2022 aylıklarında evde bakım aylıkları ve 2022 aylıkları gelir hesabına dahil edilmiyor.
Bunlar haricinde her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir, taşınmaz vs gelire dahil edilecek. Sadece gelir dikkate alınacak. Hiçbir gideriniz dikkate alınmayacak. Eger giderleriniz gelirden yüksekse, giderler ile gelirler arasındaki fark, gelirlere eklenecek.
Şöyle örnek vereyim:

Diyelim ki aylık geliriniz= 700
aylık gideriniz 850
Bu durumda toplam geliriniz 850 kabul edilecek ve bunun üstünden muhtaçlıgınız hesaplanacak.
Toplam geliriniz, hanedeki kişi sayısına bölünecek. Kişi başına düşen gelir 119 lirayı aşıyorsa aylık kesilecek.

kalem hanım mrb lar herkese.yaklaşık 15 gündür uğraşıyordum.ondan giremedim foruma.öncelikle şu müjdeyi vereyim.oğlumun özürlü maaşı bağlanmış(yani onaylanmış mütevelli heyetinde)ankaraya gönderecekler işlemlerin tam bitmesi için.bana red olmuş dediklerinde alo 144 ü aradım önce.neden red edilmiş dedim.ordaki arkadaş muhtaç olmadğımızdan dedi.peki ben yeşilkartlıyım dedim.hiç bir gelirim yok.aldığım bakım parasını gelir olarakmı hesapladınız.hemen inceledi uzman arkadaşı telefona verdi.yalışlık olmuş dedi.vakfa tekrar gidin ben onları arayıp düzeltiririm dedi.gittim halettiler.sanırım martta alırım.MUHTAÇLIK TESPİTİNDE ALDIĞIN BAKIM PARASI VE 2022 MAAŞI GELİR OARAK HESAPLANAMAZ.arkadaşlar herşeyin takipçisi olun lütfen.bırakmayın işlerin peşini.ben başka bir sorun için bile cumhurbaşkanına.başbakana mektup yazdım.beni kapıdan dışarı çık diyen bir müdür benim kapıma geldi.lütfen hakkınız daima arayın.kalem sanada çok tşk ler.yinde asormak istediğiniz birşey olursa bugün buradayım:).

birde arkadaşlar yeni bir şey çıkmş duyduğuma göre özür oranı artıkça maaşta artacak yada azalacak.bu sadece malulen emekliler içinmi yoksa bütün özürlü maaşları içinmi geçerli?bilgisi olan varsa aylaşsın lütfen...

Başvurunuz sanırım dünkü Yönetmelik2ten önce oldu.

zaten Yeni Yönetmelik gereği bu yönetmelikten önceki başvurular eski yönetmelik hükümlerine gore sonuçlandıırılacaktı.
Siz ne zaman başvurmuştunuz tekrar Vakfa?
Önceki başvurunuzda yanlış hesap yaptıkları için o başvurunuz dikkate alınmış ve eski yönetmelik hükümlerine göre işlemleriniz sonuçlanmıştır.
Kaldı ki yeni yönetmelikte de evde bakım aylıkları ve 2022 aylıkları gelir hesabına katılmayacak rahat olun bu konuda.

Bir sene sonra durumunuz yeniden incelenecektir. Yukarıda anlattıgım tarzda başka düzenlemeler olmazsa muhtaçlıgınız yeniden incelenecektir. Muhtaçlık duurmu ayne ndevam ettiği takdirde aylıgınız devam edecek aksi durumda kesilecektir.
her şey her sene muhtaçlıgınızın devam ettiğine baglı yani.
her sene hanenizde ve çevrenizde olmak uzere sosyal incelemeniz yapılacak olup ayrıca merkezi sistem uzerinden de gelir durumunuz takip edilecektir.

Yeni Yönetmeliğin hangi düzenlemeleri içerdiğini öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için şurada yazılanları okuyunuz:http://www.engelliler.biz/forum/202...resmi-gazetede-yayinlandi-25-ocak-2013-a.html

evet yeni yönetmelikten önce gittim tekrardan.incelesinler bakalım:).ne yapalım.yalnız kalem diğer sorumlada bir ilgilenirsen sana minettrar olurum..

evde bakım aylıgına başvurmuşsunuz baglandı demişsiniz ama orada soru yok. Gözden kaçırmış olabilirim kusura bakmayın. Sorunuz neydi?

pardon gördüm sorunuzu:) Bi saniye.

Malulen emeklilikle ilgili sorunuzu şuradan sorabilir ve ogrenebilirsiniz:Emeklilik

2022 aylıklarına gelince:
zaten 2022 aylıkları özürlüler için özürlu sağlık kurulu raporundaki karar sonuçlarına göre düzenlenmiştir mevcut düzenlemede.

özür oranlarına göre düzenlenmiş bu miktarları görmek için şuraya bakınız:http://www.engelliler.biz/forum/202...-2022-maas-tutarlari-ve-muhtaclik-siniri.html

Şu an mevcut durum bu. Bu konuda farklı düzenlemeler olursa duyururuz buradan.

Ayrıca muhtaçlık hesaplamaları puanlama sistemi devreye girinceye kadar uygulanan geçici bir durum.
Puanlama sistemi üçüncü aşamasına ngelmiş halen çalışmalar devam ediyormuş. İlgili yeri Bakanlığın sitesinden okudum.
Puanlama sisteminin nasıl olacagı konusunda başka bir bilgi bulamadım.
Bu puanlama sistemi de devreye girdiğinde duyururuz ve ona da bakarız.

Şu an bizi şu an itibariyle yürürlükte olan yasal düzenlemeler ilgilendiriyor.

yeni düzenlemeler yapılırsa ve olumlu olursa takdir gorecekler, mevcut bu durumda aynen devam ederlerse de layık oldukları muameleyi aynen göreceklerdir:)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliği yaparak engellilere doktorlar tarafından verilen engel raporu ile ilgili düzenlemeye gidiyor. Mevcut sistemde engellilere verilen maaş standart olarak belirlenirken yeni sistemle maaş engel oranına göre belirlenecek. Ayrıca engel oranının artması halinde verilen maaş da artacak. Engel oranı azalanlara ise öncelikle iş imkanı sağlanacak. İŞKUR ile işbirliğine gidilecek ve kurslarda eğitim verilecek. Engellilere müjdeli haber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile geldi. İki bakanlık engellilere verilen sağlık raporu konusunu yeniden düzenlemek ve yeni bir sisteme geçmek için kolları sıvadı. Buna göre yeni yapılacak sağlık raporu sistemi ile engellilere standart olarak verilen maaş sistemi değişecek. Maaş engel oranına göre artacak veya azalacak.
MAAŞA YENİ DÜZEN Engelliler için yeni sağlık sisteminin ardından maaş sistemi de düzenlenecek. Mevcut sistemde engele bakılmaksızın maaş standart şekilde yatarken yeni sistemle bu duruma son verilecek. Engellilere verilen maaşlar engel oranına göre düzenlenecek
benim okuduğum böyleydi.ama tabiki daha çıkmadı böyle bir yasa yada yönetmelik.ileride göreceğiz bakalım ne olacak.:)

Kalem hanım bu yönetmeliği şu şekilde değiştirmişler her halde bilginiz olsun.

12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) [SIZE=2]2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil,[/SIZE] sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,

http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.17049&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=65 adresteki yönetelik

Bu şekilde 2022 maaşı muhtaçlık tespitine evde bakım ücreti dahil ediliyor galiba ben öyle anladım.

fsimay mesajı yazdığım tarihe bakın lütfen. yukarıdaki mesajımı o zamanli yürürlükte olan mevzuata göre yaptım. o tarihte evde bakım aylıkları 2022 gelir hesabına dahil edilmiyordu.

Lakin 25.03,2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile birlikte evde bakım aylıkları da 2022 aylıgı gelir hesabına dahil edilmeye başladı. Yukarıda senin alıntıladığın Yönetmelik hükmü 25.03.2014 tarihinden itibaren yürürlüktedir. doğru da anlamışsın. evet, evde bakım aylıkları 2022 aylıkları gelir hesabına dahil edilir.

Yönetmelik değişikliği olunca aynı tarihte (25.03.2014) açıklama yapmıştım zaten bu konuda:)
bkz:http://www.engelliler.biz/forum/202...022-gelir-hesabina-dahil-edilecek-onemli.html

Üst Alt