Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım parası yersiz alındığı için kesilmesi ve ceza yansıtılması..?

Çetinilic

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
selam

biz anneme 2010 dan itibaren evde bakım parası almaktayız annemin bakıma muhtaçlığı nedeniyle eşim çalışmamamada aneme ve babama bakmakda her ikiside engelli ve sadece anneme bakım parası almaktayız
babam emekli memur bende özel sektörde işçi olarak çalışmaktayım 2010 dan beri aynı evde ikamet etmekteydik
temmuz 2016 da kredi ile kendi evimizi alıp taşındık adres değişikliği nedeniyle sosyal izmetler il müd.adres değişliğinde bulundum 2 ay sonra kurumdan memular gelip bana aile gelirimizin yüksek olduğunu söyleyip bodrolarımızı istediler bende bodroları yetkililere iletdi aradan 2 ay geçti ve bana dün aile gelirimiz yüksek olduğundan yersiz ödeme yapıldığını ve geriye dönük 50 aylık faiziyle birlikde 46.700 liralık bir meblağ çıkarılarak bir ay içerisinde ödememi istediler
evet benim aile gelir düzeyini takip etmem gerekiyor ve yetkili mercilere bildirmem gerekiyormuş aklısınız da takdir edersinizki evde bulunan engelli ile ilgilenmemekten unutduk. Ama neden 2010 yılından itibaren kurumdan bir yetkili gelip denentlemedi ben adres değişikliğinde bulunmasam belkide yine ödenmeye devam edicekti

Dün kuruma gittiğimde bana şikayet dilekcesi doldurmak için acele etme diyerek şuan bu para cezaları için bir af gelme ihtimali oldugunu söylediler böyle birşey varmı acaba internetde araştırdıgımda sadece gazete haberi bulabildim bilgisi olan varsa paylaşırsa ve yardımcı olursa sevinirim

Şimdi şöyle bir durum var, hepimiz engelli ile zaman geçiriyoruz vs ama bakım maaşı bağlatmak için bir süre nasıl gitmek için kendinize zaman ayırıyorsanız maddi değişiklikleri bildirmek içinde gitmeniz gerekiyordu.

Af ile ilgili olarak önce siz şikayet oluşturun bence sonrasında ise eğer olmazsa mahkemeye vs başvurun. En azından şöyle bir durum olabilir maaşınız sınırı aştığı tarihten itibaren para istenebilir ve bu sayede miktar düşebilir.

Teşekkürler peki ben nasıl bir dilekçe doldurmaliyim ve kurum yılda en az bir kere denetlemeye gelmeleri mecburumi

Kurum genellikle yılda 1 kez ya gelir ya gelmez eğer ki adres değişikliği vs bildirimleri yapılabilir ise yıl içerisinde daha fazla gelmeleri mümkündür.

Ancak maalesef ki gelmemeleri diye bir yasa yok şuan için, bir çok haksızlığı engellemek adına bu zorunlu bir uygulama maalesef.

Dilekçe olarak kuruma sorabilirsiniz size mutlaka yanıt vermek zorundalar, yanıt vermezler ise bununla ilgili hemen şuan kuruma bile gitmeden bir ihtimal BİMER üzerinden şikayet oluşturabilirsiniz ancak siz bildirmediğiniz için suçlusunuz kağıtta her türlü değişimi bildireceğini kabul etmiştiniz.
Çetinilic

engelliyle ilgilenmekten fazla geliri bildirmiyorsunuz burada biraz iyi niyetten uzaklaşma söz kousu gibi .tabi söylediginiz gibide olmuş olabilir borçlar af edilirse ancak kurtulursunuz ödemeden yoksa devlet alacagını alır

gecen hafta itiraz dilekcesini kuruma verdim ve avukatla görüştüm avukat bana kurum yılda en az bir kez denentlemeye gelmeleri gerektiğini ve dilekceye gelen cevaba göre karşı dava açıcağımızı söyledi

Kalem

Selam Kalem hanım evde bakım parasinin yersiz alınmasıyla ilgili bir af çıktı diye gazetelerde yazdı fakat sanırım yasalaşmadi
Fakat bu yasalasmasini umutla beklediğimiz Yaşanan maddelerini tam anlamadım acaba sadeleştirerek açıklaya bilirmisiz

Merhaba Melek hanım benim.bie sorum olucaidi daha önceden yersiz ödemeden dolayı engelli maaşınızı kesilmişti bu af ile cezamız af oldu fakat benim evimde iki engelli yaşlı bulunmakta birinin engelli orano℅74 diğeri ℅97 ikisinde ağır engelli raporu bulunmakta şimdi ben ikisinde muracatda bulunabilirsiniz veya evde beş kişiyiz ve bu durumda aile gelirimiz uymuyor bana evde iki engelli olunca ikinci engelli iki kişi sayılıyor dendi acaba doğrumu yardımcı olursanız sevinirim

@Çetinilic sen 2022 engelli aylıklarından mı bahsediyorsun ablası? bu af 2022 aylıkları ile ilgili değil. ama daha önceden 2022 aylıkları ile ilgili af gelmişti.
"1 bakıma muhtaç engelliden sonraki diğer bakıma muhtaç engelli kişi 2 kişi sayılacaktır" hükmü evde bakım aylıklarıyla ilgilidir. 2022 engelli aylıklarında bu şekilde bir uygulama yoktur.
2022 engelli aylıkları gelir hesabında hanede ikamet eden herkes gelire dahil edilir.

Ben evde engelli bakım maaşından bahsetmiştim benim iki yaşlı engelli hastam var birine rapor çıkartmış diğerine çıkarmamıştık yersiz ödemeden ceza gelince ikinci hastam rapor çıkardık şimdi ikisinde maaş bağlanır mı veya nasıl bir sistem uygulanır bilgi verirseniz sevinirim

Cetin gecmis ceza affedildimi borc silindimi?
Bunun icin mevlit dua okuttunuzmu?cezasi silinen herkes boyle yapmali.

Bir kisi en fazla 2 engelliye bakabilir.
Kisibasi 847tl yi gecmemeli.
Gelir tutuyormu 2 kisi icin?
Biri bakim maasa baglanirsa 2.engelli kisi icin oda gelir sayilir.
Maasa baglanmak icin 960tl.

Son düzenleme:
Evde iki engelli var ikinci engelli iki kişi sayılıyor MS eğer öyleyse gelirimiz tutuyor yoksa şuan biz beş kişiyiz kişi başı aile gelirimiz 820 TL ikinci engelli şayet iki kişi sayılırsa o zaman sanırım aile gelirimizin 700 TL düşüyor

Ikinci engelli nasil 2 kisi sayilabiliyor bilmem sor ve anneni maasa baglat.

Çetinilic niye ayrı başlık açmadın ki? bu şekilde mesajlarını takip hakikaten zor oluyor.
şimdi anlttıklarını bir özet geçeyim. eger yanlış anladığım kısım varsa düzeltirsin.
daha önceden bir engelli için evde bakım aylıgı alıyormuşsunuz. yersiz ödemeden dolayı kuruma borçlanmışsınız. ama yersiz ödemelere gelen afla bu borcunuz affedildi. şimdi siz evde bakım aylıgı için tekrar başvurmak istiyorsunuz. hanede toplam beş kişisiniz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 820 TL diyorsunuz. evde 2 engelli oldugunu ve henüz biri için hiç rapor almadıgınızı söylüyorsunuz. hanede 2 engelli oldugu için de birinin 2 kişi sayılıp sayılamayacagını soruyorsunuz.
burada kadar özetlediklerim doğruysa devam edeyim.
hanede beş kişisiniz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 820 TL ise geliriniz uygundur. evde bakım aylıgı kesilen engelli için hemen aile ve sosyal politikalar bakanlığı il/ilçe müdürlüğüne gidip başvurabilirsiniz.

bahsettiğiniz ikinci engelliye gelince:
1. % 50 ve üstü agır özürlü rapor almalısınız.
2. hane geliriniz uygun.
3. bakıma muhtaç durumda olması lazım:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az iki bentte kısmen bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuyorsa bakıma muhtaç sayılır. bu değerlendirme yapılırken yaşlı olmasından kaynaklı yapamadıkları değil, rapora konu olan engelinden dolayı yapamadıkları dikkate alınır sadece. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bakıma muhtaç oldugu konusunda olumlu karar verirse ve diğer iki şarta da uyarsa evde bakım aylıgı baglanır. aksi takdirde birinde bile uygun bulunmasın, baglanmaz.

eger ikinci engelli de agır özürlü ve bakıma muhtaç engelli sayılırsa bu durumda 2 kişi sayılacaktır ve hane sayısı 6 olarak hesaplanacaktır.
2. engelliye evde bakım aylıgı baglandıgı takdirde hane geliriniz altıya bölüneceğinden geliriniz daha uygun olacaktır. böylece 1 temmuzdan sonra gelirlerinizde artış oldugu takdirde 847,16 TL olan gelir sınırı geçmemiş olacaksınız.
o yüzden ikinci engelli için de -şartlara uygunsa-hemen işlemlere başlayın.

NOT: lütfen aynı konuyla ilgili sorularınızı buradan değil ayrı başlık açarak yazın. bu şekilde kendi başlığınızda tüm yazışmaları yakından takip edebilir size daha iyi yardımcı olabilirim. ben çalışan bir insanım. hafta içi bir gün boş gunum var ve bir de hafta sonum. işim gereği evde de çalışmalarım oldugu için çok fazla buralara vakit harcayamıyorum. bana yardımcı olursanız sevinirim.

Cocugumun raporu mart 13 de bitti subat 25 den ugrasmaya baslamama ragmen nisan 11 de raporu yeniledim garip bir yönetmeligin azizligine ugradigimizi söylememize ragmen haziran ayında maaş alacagimiz söylendi gecmise donuk (mart nisan mayıs)aylarını alma sansımız varmidir yardımcı olursanız sevinirim aldıgımız bakım maaşıdır.

Üst Alt