Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım ücreti alan anne SSK'dan emekli olabilir mi?

orhanbaba0470

Yeni Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Aklıma takılan bir konu var şimdi evdebakım ucretı alan bir anne belli bir sure bagkurda pırım yatırmış olup erken emekllilikten faydalanmak için ssk ya gecerek bir işyerinde çalışıyormuş gibi gösterilip maas almdan sadece sigorta pirımını kendi odeyerek ve cocucugunun agır engellı raporundan erken emeklılık için faydalansa
1- evde bakım ucretı kesilirmı
2-ssk pırım basamakları nelrdır yanı hangi basamakta nekadar pırım odenır bagkurdan farkı nedir
3-calışıyrmuş gibi pirim odense sıkıntı yasanırmı tsk ederim bu konuda bilgisi olanlar cvp yazarlarsa memnun olurum

Anne emekli olabilir tabi. Emekli oldugunda gelirini kuruma bildirir ve gelir hesabı da uygun çıkarsa sorun olmaz.

1. Anne bakıcı olduğu için fiilen çalışırsa, özürlünün 7/24 saatlik bakım hizmetinin aksaması sözkonusu olursa, heyet bundan dolayı olumsuz görüş bildirirse ve bakıcı olan annenin aldığı gelir sebebiyle gelir durumunda değişiklik olur ve öngörülen sınırı aşarsa bakım ücreti kesilir.
Bahsettiğiniz olayda anne aslında çalışmayacak ama çalışıyor görünecek, kendisi primini yatıracak. Burada annenin fiiilen çalışması sözkonusu değil. Bakım hizmetlerinin aksaması sözkonusu olmayacak. Fakat çalışıyorken "bir aylık alıyor" görünüyorsa bu aylık alınmasa bile gelir hesabına katılır. Annenin aslında almadığı bu aylıkla birlikte gelir hesabını tekrar gözden geçiriniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Buna göre kişi başına düşen aylık gelir, 400 TL'yi geçiyorsa bakım ücreti kesilir. Aksi durumda gelir açısından sorun olmaz. Fakat annenin fiilen çalışmasa ve aslında aylık almıyor olsa bile, aslında almadığı ama alıyor göründüğü aylık olsa bile, sınırı aşmasa bile annenin bu durumunu sosyal hizmetlere bildirme yükümlülüğü vardır. Çalışmaya başladıgında sosyal hizmetlere 1 ay içinde bildirmekle yukumludur anne.
Fiilen çalışmadıgını, bakım hizmetlerinin aksamayacgını belirtirsiniz zatn.

Ayrıca çalışıyor görünerek sigortalı olma durumunu da iyice araştırın derim. Bununla ilgili bir tartışmaya siz de katılabilirsiniz:http://www.engelliler.biz/forum/cal...rilmek-hukuken-ne-gibi-zorluklar-getirir.html

2. Konuyla ilgili forum:Emeklilik
3. Hukuken sıkıntı olup olmayacagı konusunda yukarıda link verdim. Oradan yazar arkadaşlaın fikrini alırsınız.

Evde bakım ücreti açısından oluşacak sıkınt özetle şudur: Annenin çalışıyor görünmesinden dolayı bakım hizmetlerinin aksayabileceği düşünülür. Yani bakıcının çalışması durumunda bakım hizmetlerini aksyacagı tesbiti yapılabilir. Anne, aslında aylık almıyor olsa bile çalışıyor göründüğü işyerindeki aylıgı gelir hesabına katılır.

Şimdi gelelim annenin ağır engelli özürlü çocugundn dolayı erken emekli olması durumuna:
Bahsedilen özürlü çocuk, başka biriin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olduğu tesbit edilirse elbette anne, erken emekli olabilir. Fakat bu bahsedilen başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık halleri ile bakıma muhtaçlık kriterlerinin alakası yoktur. Bu iki konuyu karıştırmayalım lütfen.
O yüzden annenin çalışıyor görünerek ya da isteğe bağlı prim ödeyerek başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğundan dolayı erken emekliliğiyle ilgili konu için lütfen şu foruma yazınız:Emeklilik
Ayrıca bu konuyla baglantılı bir konu:http://www.engelliler.biz/forum/dig...orta-primlerini-disaridan-yatirabilir-mi.html

peki bu 2022 aylıgı gelir hesabına katılıyormu onu ögrenebilirmıyım

evde bakım başvurusunda hane halkı geliri hesaplanırken,alınan 2022 maaşı hesaba dahil edilir.

2022 başvurusu değerlendirilirken,evde bakım ücreti alınıyorsa dikkate alınmaz.

slm arkadaşlar siteye yeni üye oldum ve sormak istediğim sorular var bilen arkadaşlar yönlendirirse çok sevinirim benim eşim 1995 yılında geçirdiği kaza sonucu (yüksekten düşme) l2 komrasyon krğı flaks felçli akülü sandalye kullanıyor son 5 yıldırda iki böbreği iflas etti ve diyaliz hastası eşime baktığımdan dolayı 17 yedi yıldır sabit birişte çalışamadı çok zor günler geçirdik sağosun devletin bakıcı aylığı sistemi ile rahat bir nefes aldık en azından kimse ye muhtaç olmadan yaşıyoruz sorum isteğe bağlı sigorta yatıra bilirmiyim çünkü geçmişte azda olsa biraz sigortamız var ben ssgk sorgulaması yaptığımda durum aktif görünüyo ama pirin yok bu nasıl iş anlamadım şimdikten teşk edrim sğl

slm arkadaşlar bişey soracağım benim kızım lösemi hastası bir yıldır evde bakım maaşı alıyorum kızımın raporunda süreğe gelen kıronik rahatsızlığı 100/70 ağır özürlü yazıyo ben daha önce hiç çalışmadım sıgortamda yok ve pirim hiç yok bundan ben yararlana bilirmiyim acaba emeklilikten sigortadan cvplarsanız sevinirim eşimin sigortasıda yok

maalesef evde bakım ödemelerine henüz sigorta primi ödemesi başlamış değil bu konuda yürütülen çalışmalar devam ediyor ama dediğim gibi henüz bir sonuç çıkmadı

Üst Alt