Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım ücretini kestiler! Ne yapmamız gerek?

Yeğen1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba 2013 yılından beri evde bakim ücreti aliyorum baktigim kisi esimin öz amcasi anne ve babasi ölmüs hic evlenmemis mevzuata göre akraba sartlarindan tutuyor yanliz 1 gun önce bagli oldugum sosyal hizmetler mudurlugunden telefonla bakici ucretini alamayacagimi yersiz ve haksiz aldigimi belirttiler gidip görustugumde hane sayisinda 6 kisi olmasi gerekirken 4 kisi gözukuyormus 2 cocugumu engelliyle akraba olmadigi icin hane halkindan saymiyormis yaa boyle birsey olabilirmi birseyler degistide bizimmi haberimiz olmadi ama ta en bastan haksiz aldigimi iddia ettiler hane hesaplamasi ve haneye giren kisileri ve ne yapacagimi bana söylerseniz cok sevinirim ne yapacagini bilmiyorum

evinizde yaşayan tüm kişilerin ikametgah adreslerini ve nüfüsa dayalı adres bilgilerini nufüs dairesinden alıp ilgili müdürlüğe gidip itiraz edin.
belki bir sonuç çıkar. madem kanunsuz almışsınız şimdiye kadar neden vermişler bir sorun.

Hane halki 6 kisi dosyayda mevcut ama yukarida dedimya baktigimiz engellli benim cocuklarimla akraba degilmis onun icin hane halkindan sayılmiyormus neye gore sayilmiyorsa akraba tanimi ve hane halki hesaplamasini karıstiriyorlar ellerine bir tane mevzuat degisikligi almislar degisen mevzuatin aslina bakmiyorlar dilekceyle basvurdum ayrintili acikalama istedim tabi verebilirlerse

bu nasıl bi sbep ya böyle bişey olurmu komedi

Yeğen

Geçmiş olsun, O ayrıntılı açıklama 1-2 hafta içinde bildiri zarf gelecek, bekleyiniz.

O kesilme nedeni çocuklardan değildir Başka bir sebepten dolayıdır O zarfta yazar.

Ayrıca çocuklar sizinle kalmıyor mu Kaç yaşlarında soyadları aynı mı?

Halen bir bildirim kagidi gelmedi evet cocuklarin soyadlari ve hanede yasayan herkesin soyadi ayni kendi oz cocuklarim biri 9 biri 6 yasinda kurumun dosylarinda mebcut en basindan beride oyleydi aradim tekrar sordum sebeb onu soyleyip duruyorlar 15 gundur gitmedigim yer kalmadi ordan oraya ordan oraya salip duruyorlar bimere cimere heryer basvurdum 2014/7 sayili genelge ve 26244 sayili yonetmeligin 2 maddesine a bendine atifta bulunup duruyorlar okuyorum bakiyorum burda bi ters durum bulamiyorum biktim artik yoruldum

Sordum cevap yok 2017 yilinda kanun cikmis gecmise donuk borclari sileceklermis ama 2017 yilinin tamamini alacaklarmis :)) bunlar insana kafayi yedirir biraktim artik ne olursa olsun olan engelliye olacak 76 yasinda yuzde 95 bedensel engelli maddi destek olmazsa ne yapacagiz onu dusunuyoruz

@Yeğen iki çocugunuz da hane gelirine dahil edilir. il müdürlüğü mevzuata aykırı işlem yapmıştır. hukuki haklarınızı arayıp gereğini yapınız.

2013 senesinden beri eşinizin öz amcasına bakım hizmeti vermeniz karşılığında evde bakım aylığı alıyormuşsunuz.

bakıcılığınızda sorun yok. ilgili Yönetmelik 4. maddesinin 1. fıkrasının "a" bendine göre akraba sayıldığınızdan eşinizin amcasına bakıcı olmanızda sorun yok. zaten il müdürlüğü burayı sorun etmiyor da.
ama 19 Şubat 2014 tarihinde 6518 sayılı Kanun'un 21. maddesiyle, 2828 sayılı sosyal Hizmetler kanunu'nun ek 7. maddesinde değişiklik yapıldı. evde bakım aylığı bu 2828 sayılı sosyal hizmetler kanunu'nun ek 7. maddesine göre ödenir.

sosyal Hizmetelr Kanunu, ek 7. madde der ki:

"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)

[SIZE=1]Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır."
[/SIZE]

buna göre hanede yaşayan ve ikamet edenler hane gelirine dahil edilir. sizin çocuklarınızın eşinizin amcasının akrabası olmasına lüzum yoktur. çocuklarınız sizle yaşıyorsa ve ikameti sizle ise hane gelirine dahil edilir. bu konuda kanun nettir.

bahsedilen Yönetmelik artık mülgadır. bkz:https://www.engelliler.biz/forum/ev...lukten-kaldirildi-yeni-yonetmelik-nerede.html

link verdiğim yerde de alıntıladığım gibi "...yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğin evde bakım hizmetlerine ilişkin Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar devam olunur." yeni yönetmelik yayınlanıncaya kadar sosyal hizmetler kanunu ek 7. maddeye aykırı olmayan hükümler uygulanmaya devam olunur.

şimdi evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünün o bahsettiği (mülga yönetmelik) yönetmeliğin bakmakla yükümlü bireylere göre belirlenen hane gelir hesaplaması kanun'a aykırı olduğundan uygulanamaz.

Mülga yönetmelik'e göre kanunen bakmakla yükümlü bireylere göre gelir hesabı yapılıyordu. 19 şubat 2014'ten beri artık bu hesap uygulanmıyor(daha önceden alanların durumu 1 Temmuz 2014'e kadardı). 1 temmuz 2014'ten sonra istisnasız herkesin hane gelirine bakılmak zorunda.

ayrıca ek 7.maddeye tekrar bakalım:
"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır."

şu yönetmelik ek 7. maddede yapılan değişiklikten sonra, ek 7. maddeyi esas alınarak hazırlanmıştır. bkz:Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

diyelim ki siz amcanızı bir bakım merkezine yerleştirmeyi düşünüyorsunuz. ek 7. maddeye göre hanede kişi başına düşen aylık gelir asgari ücretin üçte ikisinden düşükse devlet o bakım merkezine ödeme yapıyor.
bu bahsettiğim yönetmelik ek 7. maddede geçen haneye açıklık getirmiş bakın:

"e) Hane: İkamet edilen il dışında öğrenim gören çocuklar dahil olmak üzere, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre aynı konut ya da aynı konut bölümüne kaydedilmiş kişi veya kişilerden sosyal inceleme raporu ile birlikte yaşadığı tespit olunanların oluşturduğu birimi,"

aile ve sosyal politikalar bakanlığı ek 7. maddede bahsedilen haneden bunu anlıyor demek ki:) bakım merkezleri için hazırlanan yönetmelikte de hane tanımına bu şekilde açıklık getirmiş:)

evde bakım aylığı ile ilgili yönetmelik de yayınlandığında mecburen hane tanımını bu şekilde izah edecekler.
çünkü ek 7. maddede değişiklik yaparken TBMM'de sundukları tasarının gerekçesinde hane bazlı gelir hesaplaması gerekliliğinden bahsetmişler.

böyle şeyleri yazarak anlatmak ne zor.
size bir tavsiyem var. madem Ankara'dasınız, aile ve sosyal politikalar bakanlığı engelli ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğüne gidip engelli bakım hizmetleri daire başkanlığı ile bizzat görüşün.
bu yazımın çıktısını da alıp götürebilirsiniz. belki bu yazdıklarımı siz anlamakta sorun yaşayabilirsiniz ama engelli bakım hizmetleri daire başkanlığının çok iyi anlayacağını ve gereğini yapacağını düşünüyorum.

evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü Ankara'da olmasına rağmen ne yazık ki mevzuattan haberi yok. mevzuat dışı uygulama yaparak vatandaşın canını sıkıyor!

Evet tam 1 sene sonra yürütmeyi durdurma kararı almış bulunmaktayız burdan yardim eden yol gosteren herkese tesekkur ederim bakalim bundan sonra tarafimiza ne gibi bir zorluklar cıkartılacak :)) tam 11 aydir maas alamiyorduk ma gercekten bunlarin yuzundende almak istemiyorum amcamin psikolojisini bozdular

Kesin karar cikmis olup davayi kazanmis bulunmaktayiz bu sekilde magdur olan arkadaslar varsa avukatimda emsal karar sayilacak mahkeme kararlari mevcuttur burdan yazmaniz yeterli😉

Bakım aylığı

Benimde eşim gözlerinden ağır özürlü bakıma muhtaş %90 raporu var bakım aylığı bağlanırken ben çalışıyordum ama maaşm asgari ücret gösteriliyordu bankaya asgari ücret tutarı yatıyordu kalanını elden alıyordum problem yoktu sonra kanun değişti maaşın tamamı bankaya yatar oldu ve hanımın raporu şle dayısı araç aldı şimdi bizim maaşı kestiler hem benim maaşı hemde çalışmamı hemde araba yı bahane gösterdiler ne yapmam gerek artı eşimin 3 aylık 2022 maaşınıda kestiler

@CEYLANKADİR
Tamamı bankaya yatmasa, elden almaya devam etmeniz ve kurum bunu tespit etse yine kesilirdi ve üstüne yanıltıcı beyandan işlem yapılır, geriye dönük borç çıkarılırdı.

Önemli olan resmen gösterilen değil, tüm gelirlerdir. Eşinizin hiç faydalanmayacağı şekilde aile dışından insanların eşinizin engelini istismar ederek kendilerine araç alıp haksız menfaat sağlamalarına aracı oluyorsunuz, sonra da sosyal yardımlarınız kesilince şikayet edip ne yapacağınızı soruyorsunuz.

Hiç bir şey yapamazsınız. Başlık sahibi arkadaşın haklı gerekçeleri var, gerçekten de aylığı hukuksuz bir şekilde kesilmiş, onun mücadelesini vermiş ve kazanmış. Sizinki ise çok farklı.

Kalem hanım sizden açıklama rica ediyorum bizim bakım maşı gelirden dolayı 2018 eylüle kesildi kardeşimin %95 ağır engelli 2022maşıda ocakda kesildi bizde tekrardan 18 ocakda baş vurduk teekrar bizim bakım maşı martda hesapda olcakmış fakat geriye dönük yani bayram ikramiyelerden daloyı kesilen parayı vermiyeceklermiş bu haksizlık deyilmi evde 4 kişiyiz annem dul maşı alıyor 1577tl ben malül emekli 1927 tl şuan eve giren bukadar birde ben 2017 aralıkdayazlık almıştım 42 m kare bu durumda kesilen bakım maşını alabilirmiyiz

CEYLANKADİR

Elden aldiginiz para ile birlikte siniri geçtiğinizi ispatlarlarsa geriye donuk borc cikar yanlis beyan var ortada.artik dayinizin devletten kacirdigi otvyi de bi zahmet ondan istersiniz o parayla borcu odersiniz...

Son düzenleme:
Ya milletin raporuyla araba almak nedir aklım almıyor ya benimde etrafımda var hatta Bi amca çekirge gibi zıplıyor du yok kaymakamlar konuştum felan o araba alanlardan lütfen tahsil edin kesilen paraları buradan hayır yok

Dun bizede artik ödemeyeceklerini bildirdiler geriye donuk olarakda tahsil edeceklermis malulen emekli oldugu icin iki maas olmazmis yolu caresi varmidir

Üst Alt