Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakımı sağlayan kişi hane dışından olabilir mi?

Çekirge

Yeni Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Ben bakıma muhtaç bir engelliyim. Bakıcım dışardan gelse bakımımı gerçekleştirse ,yani bakıcımla aynı evde yaşamasak yine de hasta bakıcı aylığını alabilir mi?

Yani annem ve ben kendi oturduğumuz yerde kalacağız. İki kişilik hane oluşturmaya devam edeceğiz. Mesela abim veya yengem hasta bakıcım olacak onlar kendi hanelerinde yaşayacaklar. mesela hasta bakıcı aylığını abim veya yengem alacak. Böyle bir uygulamaya geçebilme hakkımız var mı?

Evde bakım hizmetlerini düzenleyen yasalar ve yönetmelikler böyle bir şeye izin veriyor mu?

Size şöyle açıklasam belki daha iyi anlaşılırım. Biz bir apartmanın 3. katında annem ile ben iki kişilik bir hane olarak oturuyoruz. Aynı apartmanda 4. katta abim ve karısı ve iki çocuğuyla oturuyor.

Şimdi annem benim bakıcım olmaktan ayrılıp, abim veya yengem dışardan gelerek bakıcım olabilir mi?. Yani yine annemle kendi hanemizde kalacağım. Abimgile taşınmayacağım. Haneler ve hanedeki kişi sayıları değişmeden. Annem yerine Abim bakıcım olabilir mi?

Bunu sağlamak için izlencek işlemler nelerdir?

Yukarda açıklamaya çalışıtğım gibi bir durumda hane halkı geliri nasıl hesaplanacaktır? Bakıcım olacak abimin hane halkının geliri mi ölçülecek ve eşi ve çocuklarına göre bölünüp hesaplanacaktır?

Anne gibi bakan kimse olmaz.
Böyle devam et, Geçici süreyle Kesilmesin maaş.
Ama yaşlandı diyorsan, olabilir abingil bakıcı.
Aynı apartmanda olduğu için kolay olur, sabah 9 akşam 5 e Kadar.8 saat bakması gerekiyor

Zorro

Anamın yerini asla kimse tutamaz tabi ki.37 yıldır bana bakan anamın hakkını nasıl öderim veya onun emeklerinin kıymetini anlatabilmek için hangi kelimeleri kullanabilirimki. Kelimelerin gerçekten kiyafetsiz kalacağı bir emektir anamın benim üzerindeki emeği.Neler çektik neler yaşadık yazamam.

Fakat şu emekli maaşlarına bayram ikramiyesi diye bir şey ortaya atıldı. Annem dul maaşı çekiyor.Ben de 2022 aylığı alıyorum. Yani Hasta bakıcı aylığının devam edebilmesi için hane halkının gelirini belirleyen yasal limitin altında kalmamız gerekirse; hani yengemi bakıcı gösterip bakıcı aylığının kesilmesine engel olabilir miyiz? diye düşünüyorum. Belki insanlar şöyle düşünecek devleti sağmak için numara çevireceksiniz. Utanmadan birde bunları söylüyorsunuz, akıl alıp danışıyorsunuz diye düşünecekler. Ama hayat pahalılığı artıyor geçim zor. Bu paralara tamah etmeden yaşayabilecek kadar durumu garanti insanlar değiliz. Abimgil de öyleler.Asgari ücretle çalışıyor. Abimlerle iki ayrı hane,ev oluyoruz ama ayrımız gayrımız yok öyle düşünün.Olanı paylaşıp geçiniyoruz.

Yani istiyorum ki bu insanlara 37-38 yıldır yük oluyorum. Bu bakıcı aylıkları olmadan öncede on yıllarca taşıdılar.Yine taşırlar ama madem onlara bir ömür boyu destek olamayacağım hiç olmazsa devletin sağlayacağı böyle bir imkandan faydalanıp bütçelerine bir katkım olursa kendimi daha rahat hissedeceğim.

Bizi bu tür küçük hesapları yapmak zoruna düşüren yasalar ve yönetmelikler ve onları hazırlayanlar utansın. Yatalak bir engellinin bakımı nedir bilen insanların beni kınamayacağını biliyorum.

Hanede 2 kişi annen Babandan kalan maaş ve sen 2022 3 aylık engelli maaşı
Alıyorsun.ve bakım maaşı da alınıyor değil mi,
olabilir ama 2022 engelli maaşı olması imkansız. Gelir kriteri zaten geçiliyor.
Abingili eklersen yine geçiliyor.ev kiramıydı

Çekirge

yengen yada abini bakıcı gösterebilin mi evet gösterebilin.annen dul maaşı alıyormuş pekı sen yetim maaşı alıyon mu.şunun için soruyom.anne dul sen yetım maaşı alırsan dul yetim maaşında hak sahibi bir eş ve bir çocuk ise eş % 60, çocuk ise maaşın% 30 unu alır yanı. size 1000 lira deil 900 lira verirler yok sadece annen alıosa (tek bi kişi)%80 ini alır o da 800 lira yapar.çünkü hak sahibi vefat etmişse ıkramıye hak sahıbının dul ve yetımlerıne maaşları oranında ödenıyo.hesabınızı ona göre yapın o ıkramıye her turlu gelrıe eklenır

Zorro
2022 maaşı ilk denetimde kesilecek muhtemelen o zaman kadar çekmeye devam ediyoruz. son 3 aydır kiradayız.

-mka
Ben yetim maaşı almıyorum. Zaten yaşım 40 yetim değilde sakat olduğum için yararlananbilirm. O zamanda 2022 maaşı kesilir. Yani o yönde bir kar veya zarar yok. Çünkü babamdan kalan maaşın % 30 u muhtemelen 2022 aylığının seviyesine çıkarılacak ve yine aşağı yukarı durum aynı olacak. Bu arada annemin maaşını % 60 seviyesine düşürüp belki zarar edeceğiz.

Aslında kritik soru şu ; evde bakım aylığı bağlanması için hane halkı geliri sorgulanırken annem ile benim oluşturduğumuz haneyi mi sorgulayacaklar? Yoksa Abim ,eşi ve çocuklarından oluşan hanenin geliri mi sorgulanacak?

Çekirge

sadece engellının yaşadıgı hanedekılerın gelırlerı dıkkate alınır .hanede sadece siz ve annenız var ise ikinizin geliri dahil edilir.aynı hanede yaşamayanların kı dahil edilmez.

Bakıcı abigil olursa diyor -mka
Tabii ki alayda sorgulanır,
Çifte maaş için uğraşıyor, onun için yetim maaşı almak istemiyor

Zorro

erdal tmm bakcak kımse yok ve abısı alt katda olsa ayrı hanede ıkamet edıo evlı barklı o dahıl edılmez evı ayrı.burda olan abı abla evlat değil hanede kım kalıyor o önemlı.abi olup aynı evde oturuyosa o abının gelırı dahıl edılır.abi başka ikamette ise bakıcıda olsa dahil edilmez

Bakıcının geliride önemli ama,

-mka
Aynen aynı apartmandayız fakat farklı dairelerde oturuyoruz. Yani Annem ve ben ayrı bir haneyiz. Abimgil başka bir hane oluyorlar. Haneleri birleştirmeyi düşünmüyoruz çünkü eve sığmayız.

Hasta, yani ben ayrı hanede olacağım.
Bakıcı, yani abim veya yengem başka bir hanede yaşamaya devam edecekler.

Zorro
Yani şöyle mi diyorsunuz?

Hem benim yaşadığım hanenin geliri yasal limitin altında olmalı. Hem de abimgilin hanesinin geliri yasal limitin altında kalacak. Doğru mu anlıyorum?

Çekirge
farklı daire farklı ikamet demektr.size yaşındn dolayı annenızın bakamayacagındn dolayı abın yada yengen bakıcı olabılır.bakıcı farklı ıkamette oldugu içinde onun gelırı szın gelıre dahıl edılmez.sadece annen ve sen oldugn ıcın ikinizin geliri hesaplamaya dahıl edılır.ikinizin geliri 1934, 54 lirayı geçmyorsa bakım maaşı olur yoksa olmaz

Bakıcının geliride önemli ama,

bakıcının gelırı şöyle önemlı eger ayrı hanede degılde aynı evde ıkamet eden annesı yada babası kardesı vs vs olsa idi önemlı olurdu ama hane ayrı oldugu için burda bakıcı olacak olan yenge ya da abının gelrı önemlı değil hesaplamaya dahıl edılmez

Bu kanun Yeni mi çıktı bilmiyorum -mka
Bizim akrabanın 2 yıl önce bakıcısı teyzesinin kızı olacaktı emekli maaşı vardı. Gelen heyet onu araştırınca sonra vazgeçti, uğraşmışlar 13 ay maaş alamadı.
En sonunda yaşlı anne bakıcı oldu da maaş bağlanmış.

Üst Alt