Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Arkadaşlar merhaba,

İşim gereği günlük resmi gazeteyi takip ediyorum. Ve 07.03.2019 tarihli çıkan resmi gazetede, "FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLİĞİ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" yayımlanmıştır.

Fahri Trafik Müfettişliği ile ilgili değişen çok bir konu yok aslında ama Engelliler ile ilgili değişen önemli bir madde var:

Eski Yönetmelik: Müfettiş Sayısı
Madde 12- (Değişik:RG-22/12/2003-25324)
Her ilin müfettiş sayısı, o ildeki merkez ve ilçe trafik tescil kuruluşlarına kayıtlı toplam motorlu araç sayısının binde iki oranında tespit edilir.

Yeni Yönetmelik: MADDE 5 Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bir ildeki müfettiş sayısı, o ilde kayıtlı tescilli araç sayısının binde ikisinden fazla olamaz. 7 nci maddenin beşinci fıkrasında sayılanlar ile engellilerin müracaatları bu orana dâhil edilmez."

Sonuç olarak, Fahri Müfettiş olmak istediğinizde kontenjanların dolu olması sebebiyle ret cevabı alıyorduk. Ancak artık Engelli olarak bu göreve başvurduğumuzda, hiçbir hesaplamaya girmeden, ilgili şartları sağlıyorsak olabiliyoruz.

Özellikle Trafikte kuralların engelliler özelinde uygulanmaması ile ilgili çokça şikayet ediyoruz. (Engelli park alanlarının kullanımı, engelli rampalarına park etme, hatalı park etme vb.) Bu şekilde gönüllü olursak, en azından bu tür olumsuzlukların yaşanmasını en aza indirebiliriz.

Bu arada Fahri Müfettiş olmak isteyen arkadaşlar için ilgili Yönetmelikten şartları da belirteyim:

Aranacak Şartlar

Madde 5- Müfettiş olacaklarda aşağıdaki şartlar aranır.

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) En az kırk yaşında olmak,

c) (Değişik:RG-24/11/1999-23886) En az yüksekokul mezunu olmak

d) En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,

e) (Değişik:RG-27/11/2001-24596) Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak

f) Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,

g) Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

h) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.

Müracaat

Madde 6- (Değişik:RG-24/11/1999-23886)

Bu Yönetmelikteki şartları haiz kişilerden müfettişliğe istekli olanlar, iki adet vesikalık fotoğraf, ikametgah ve sabıka kaydı belgeleri ile sürücü belgesi ve öğrenim durumunu gösterir belgenin birer suretini dilekçelerine ekleyerek ikametinin bulunduğu il valiliğine müracaat ederler.

Ben inşallah Alalh nasip ederse, 40 yaşında başvurmak istiyorum :)

Arkadaşlar selam,

Bu konuda kimsenin bir cevabı olmadı ama sormak isterim; özellikle engelli park yerlerinin işgali ile ilgili "Engelli Fahri Trafik Müfettişi" arkadaşlardan çok beklentimiz olduğu bir dönemde kimse göreve başvurmadı mı acaba?

Gelecek sene bende basvuracagim. du bakalim ne olacak...

ben yeni 40 yaşına girdim. hemen başvurayım ama artık engelli park alanlarında herhangi bir ibare olmadan da park edebiliyor insanlar.. aracın engelli aracı olduğunu nasıl anlayabiliriz ?

Sanırım park kartı olmayanlara bakılıyor, bu konuyu bende merak ettim, belki plakadan sorgulama yapılabilir, bilemedim.

plaka kesinlikle cevabı verecektir ama sanırım fahri müfettiş olsak bile biz bu bilgileri göremeyiz.

birkaç işgüzara ceza kessek yeter:)

valla ben alayım yetkiyi kart görmediğim tüm araçlar için işlem yaparım... engelli aracı ise sorun yok zaten..

Allah kimseyi ehil olmayan insanların eline düşürmesin.
Engelli olsun ya da olmasın meslek dışından sivil şahıslara ceza yazma yetkisinin verilmesine kesinlikle karşıyım.
Ücret yok, bir şey yok, bir çoğu sırf ego tatmini için bu işe girişiyor. Nu konu anayasa mahkemesine varana kadar bir çok yerde ve bir çok kez tartışıldı, büyük tepkiler çekti.

Ama polis yada zabita kolluk kuvveti gorevini yapmiyor.. tum engelli alanlari dolu. Ariyorum kimse gelmiyor.. bu durumda fahri gorev bence iyi.. ama trafikte kesinlikle egolu insanlar vardir.

clawera
Olaya sadece engelli penceresinden bakmayalım, genel olarak konuşuyorum.
Adam önündeki araç yol vermedi diye, sağa geçişi bir iki dakika gecikti diye ''sol şeridi sürekli işgal'' den ceza yazıyor.
Çevresine hava atmak uğruna siparişle ceza yazmaya kadar gidiyor.
Resmi polisi bağlayıcı bir sürü şey var, en azından sicil cezası, işini kaybetme korkusu, meslek etiği gibi etkenler onları keyfi davranmaktan alıkoyuyor. Tabi yine de çıkıyor aralarından ama bu her toplulukta olabilecek istisnai limitler dahilinde kalıyor.
Ama bunları bağlayıcı hiç bir şey yok, yetkiyi kötüye kullanımın cezası var onu da ispat etmen gerekiyor.

Kesinlikle bu konuda haklisiniz. Bence ispat etmesi istenmesi lazim

Ufukalp

hız limiti 70 olan yerde sol şeritte 70 ile seyreden birinin arkasına yapışıp yol istemek abes, yol vermeyince ceza yemek de abes:) Hele de şerit sayısı azalan bir yerde yol almaya çalışmak çok şenlikli, bir o hamle yapıyor, bir sen sanırsın vatan, millet meselesi ama sonrasında kazanmak paha biçilmez :rolleyes:

selda*
İşte yoldaki bu inatlaşma sonucu hemen fahri müfettiş forsunu hatırlayıp öndeki araca ceza döşeyen, bu yetkiyi sırf ego tatmini için kullanan dangalaklardan dolayı böyle bir uygulamayı gereksiz, hatta zararlı görüyorum.
clawera
Örneğin sol şeridi sürekli olarak işgal etme nasıl ispat edilebilir ki ? Ceza yazma yetkisi verilmiş bir çok maddenin kamera ile bile ispatı mümkün değil. Böyle olunca ispat yükümlülüğü de yok. Ooohh falana gıcık oldum, daya bi ceza.

Arac ici kamera goruntusu olabilir mesela abi. Yada varsa mobese ayrica keyfi ceza olursa bu gorevden alinir deseler kimse kolay kolay kafasina gore ceza kesemez diye dusunuyorum

Ufukalp, ona kalırsa polisler de keyfi ceza yazıyor. Geçende sol şeritte ilerleyen sarı taksinin önüne polis aracı kırdı, taksicinin kafası mı güzeldi anlamadım yol vermedi ya da veremedi. Polis aracı yalpaladı ve hızlanarak el kol hareketi ile taksiciyi durdurdu. Trafik de durdu. Polis aracının tam arkasındaydım, olan biteni gördüm, polis sinyal vererek yol almaya çalışmadı. Ancak olan taksiciye oldu...

sonuçta kimse mükemmel değil arada görevini kötüye kullananlar olacaktır o da istisna kabul edilebilir bir tolerans:)

clawera
Örnek olarak verdiğim "sol şeridi sürekli işgal" maddesini mobese ispat edemez. Mobeseler sabit, bu suçun işlenmiş kabul edilmesi için ise bir aracın sollamalar haricinde sağ şerit uygun olduğu halde sağa hiç geçmeden en az birkaç km yol katetmesi gerekmektedir.
Her cezayı video kaydıyla göndermek, emniyet tarafından o videonun titizlikle incelenerek cezaya karar verilmesi falan bizim için zor işler. Zaten böyle bir zorunluluk da aranmıyor.
selda*
Yukarıda yazdım; polis içinden de elbette keyfi uygulamalar yapan çıkabilir diye, ama bunları firenleyen yığınla sebep var ve bu onların mesleği.
Eline düdüğü verince ne oldum delisi olan insanlarla kıyaslamak bile abes.

Keyfi uygulama konusu görecelidir. Kolluk kuvveti de yapabilir.

Fahri müfettiş olduğunda kimlik belgenizi veren amirin söylediği söz şuymuş, ispat edebildiğiniz cezayı kesin. Trafik cezaları sadece mahkeme yoluyla iptal edilir. Keyfi ceza verip, hakim mahkemeye sizi davet ederse cezayı ispatlayamayıp karşı taraf suçsuzluğunu ispat ederse, bırakın müfettişliğinizin gitmesini başınız adli olarak belaya girer.

En sol Şerit sollama şerididir. İşgal etmek suçtur. Sol şeritte giderken önünüzdeki yol vermezse, arkadanızdan geçiş üstünlüğü olan araç gelirse size ceza keser. Bu yüzden hız limiti vb bahaneler üretmeyip sol şeridi sadece sollama işin kullanmalıyız.
Bu konuda Ben müfettiş olursam araç içi kamera ile resim alıp cezayı hiç düşünmeden keserim...

Başvuracak arkadaşlar sonuçları paylaşırsa çok sevinirim. 7 yılım kaldı :)

Bir çok cezanın ispatı mümkün değildir. Örnek olarak verdiğim sol şerit işgali cezasında olduğu gibi.
Ceza sol şeritte bulunmak eylemine değil, sol şeridi uzun süre gereksiz yere işgal etme eylemine kesilmektedir. O yüzden resim bu cezanın ispatı olamaz. Ceza kesme yetkisi olan hiç kimsenin de video ile ispatlama yükümlülüğü yoktur.
Böyle olunca kendini bir halt sanan fahri müfettişler komşusunun siparişi ile bile ceza kesiyor. Çok örneği var bunun.

İspatlama yükümlüğünden bahsetmiyorum. Bugün Trafik polisi bile ceza keserken resim çekiyorsa, bu yazılı olmayan bir uygulamadır. Çünkü sonrasında yukarıda bahsettiğim gibi başınız belaya girebilir.

Sol şerit işgalinin ispatı da basittir. Orta şerit boşken, 1-2 dakika ara ile 2-3 resim çektiğinizde zaten aracın belli bir süre orta şerit boş olmasına rağmen sol şeridi işgal ettiği görülecektir. En sol şerit sollama için kullanılır. Sinyaliniz yanmıyorsa, orta şerit boş sol şeritten aynaya bakmadan gidiyorsanız, ceza geldiğinde neyi savunacaksınız?

Şartları ilk sayfada yazdım. O şartları sağlayıp, dur ben fahri oldum komşuma ceza keseyim diyen bir engelli arkadaşımın çıkacağını düşünmüyorum.

Zaten böyle kötü düşüne düşüne birçok haktan yoksun kalıyoruz...

merhaba temmuz ayında tüm şartlara uygun olarak başvurumu yaptım, aralık ayında tüm evrakların önüne bir üst yazı ile bana geri gönderip valiliğe şahsen başvurmam söylendi, hemen başvurumu yaptım ii mdi aynı evrakları tekrar bana geri göndermişler cevap yok birşey yok. daha önce başvuran oldumu acaba burdaki arkadaşlardan? onlarda prosedür nasıl işledi acaba?

23 yıllık sürücülük hayatımda bana ilk ve tek haksız cezayı yazan meslek grubu fahriler. Malesef ülkeme olan sevgimden dolayı dosyamı AİHM' e taşıyamadım. Ancak bildiğim kadarıyla Av.Nezih ÖZAY' ın ( şu meşhur delihanın babası) böyle bir dosyası var.
Neyse konuya dönecek olursak. Gönüllük esasına dayalı kutsal bir iş ancak bizim ülke şartlarında,insan profilinde kesinlikle istismar edildiğini düşündüğüm bir olay. Öyleki adam trafikte kendine haksızlık yaptığını düşündüğü,tartıştığı birine,iş hayatında,komşuluk hayatında sorun yaşadığı birilerine, müfettişse kendisi değilse tanıdığı aracılığıyla çok rahat ceza yazdırabiliyor. Yine malesef ki öyle " ispat edemeyeceğiniz cezayı yazmayın" olayı yok. İspati cezayı yazan değil yiyen yapmak zorunda ki buda hukuk sistemlerinde pek görülmemiş birşeydir.
Son olarak bu işi seçmek isteyen arkadaşlara nacizane tavsiyeme gelecek olursak;
yeni yönetmelikle şu yukarda yazdığım nedenlerden olsa gerek artık ceza tutanaklarında fahrilerin vatandaşlık numaraları da bulunacak. Eskiden sadece sicilleri bulunuyordu ancak geçen yıl bu yönetmelik değişti. Haliyle bizim gibi okumuş,trafik kültürü en üst seviyede, sakin, hoşgörülü insanlarla dolu bir toplulukta! nasılsa fahriyim beni kimse bulamaz triplerine girmeyin. Saçma bir trafik cezası yüzünden zaman, para belki daha fazla şeyler kaybedebilirsiniz.
Kolluk görevlisi,emeklisi vs değilseniz bence hiç bulaşmayın derim ben. Görüş beni bağlar.

Üst Alt