Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Felç geçirdim, SGK malülen emekliliğimi onaylamıyor!?

MŞ05

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar bilginize ihtiyacım var.

01.01.2007 SGK girişliyim. 09.01.2017 yılında rahatsızlık (omurilik- nörolojik) geçirdim ve felçli kaldım. Hastalığın üzerinden 1 yıl geçmişti malulen emeklilik için SGK'ya başvurdum hastaneye gittim rapor aldım ama SGK heyeti red verdi. İtiraz ettim itiraz sonucu da red.

Bu arada bana hiç bir tebligat gelmedi. SGK'ya gittim sebebinin ne olduğunu öğrenmeye Bilgi paylaşmıyoruz sadece red geldiğini bilin yeter dediler. Yaklaşık 6 ay sonra bakım ve engelli raporu için başvurdum %88 ağır engelli başkasının bakımına muhtaç rapor aldım.

Suan ben engelli eşim de bakım alıyor. Gelir düzeyi 0 olduğu için de yeşil kart verdiler. Yeşil kart özel hastahanelerde geçmediği için fizik tedavi gibi imkanlardan faydalanamıyorum. Haliyle malulen emeklilik alıp SGK olarak faydalanmak istiyorum.

Tekrar Malullük için başvurmak için ne yapmam lazım. Bu arada 2521 prim gün sayım 450 gün askerlik dışında ve 10 yıllık sigortalı şartını da karşılıyor. SGK dogru dürüst Bilgi de vermiyor. Lütfen yardım edin.

Bilen biri Bilgi paylaşırsa ona göre bir yol arayacağım.

OturanBoğa
Abi yardımcı olabilir misin lütfen.

Malulen emeklilik için şartlarınız tutuyor. tekrar SGK ya gidip sevk alıp hastahaneye gidiniz. sizin durumunuz ağır engelli ise 10 yıl şartı aranmaz sadece 1.800 gün prim ve %60 rapor yeterli. red üzerinde 6 ay geçti ise tekrar sevk alın.

alperen1
Teşekkürler. Başvurum üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Red gelmişti itiraz ettim yine red geldi ama bana herhangi bir tebligat gelmedi bu süreçte. Evet ağır engel var hem olmasa bile Sgk başlangıcı 01.01.2007 hastalık başlangıcı 10.01.2017. Umarım bu kez bir aksilik olmaz.

MŞ05

Yarın buraya bir cevap yazacağım. Başka bir gerekçeleri yoksa, omurilik felçli birini emekli etmemekle namussuzca bir karar vermişler!

6 ay gecmesı lazım tekrar basvuru yapabılırsın onay gelıcekdır umıt vermıs olmayım ama umutlanabılırsın

Eğer Kurumdan olumsuz cevap alırsanız veya ilk cevabın reddi üzerine mahkemeye başvurup malulen emekliliğinize karar verilmesi için dava açabilirsiniz.

@MŞ05

SGK'ya yeniden malulen emeklilik için başvur. Başvurunu kabul etseler de etmeseler de cimer eliyle yaşadıklarını şikayet etmelisin. cimer'den SGK'ya uyarı gidince emekliliğini onaylayacaklardır.

bu malulen emeklilik gerçekten çok zor ya vergi indirimli emekliliğe göre..sebebide herhalde malulen de sgk kendi emekli ediyor yaşlılık emekliliğinde vergi indirimi yetiyor?

OturanBoğa abi bilgi için teşekkürler. Abi hem zorbalar hem de bilgisiz. Kendi zorumla bir saat izah ederek anca sevk alabilmiştim. Adamların ya mevzuattan haberleri yok yada yıldırmaya çalışıyorlar. Hastalık yetmiyormuş gibi bir de bu hasta zihniyetle uğraşıyoruz. Abi red kararından sonra cimer'e de şikayet ettim. Ama sonuç değişmedi.

Abi şimdi diyelim ki tekrar başvurdum bu kez emekli ettiler. Bu durumda eşimin suan aldığı bakım maaşı da kesilir mi?

@firuzan inan mahkeme durumları o kadar yorucu ve çözümsüz ki insan göze alamıyor hele ki engelli biri icin.

Son düzenleme:
MŞ05

Bir daha ederiz. Dilekçeyi beraber yazarız.

Bakım maaşı açısından senin maaşını da dikkate alarak yeniden gelir hesabı yapılır. Eğer kriterlerin altında kalıyorsan maaş ödenmeye devam edilir.

OturanBoğa valla çok iyi olur.
Peki abi 2 ay sonra iki yıl olmuş oluyor hastalık üzerinden. Şimdi sevk istesem yine zamanı bahane edebilirler mi çünkü bir önceki başvurumda hastalık uzerinden 2-3 yıl geçmesi lazım demişlerdi. Ama ben mevzuatta bu tür rahatsızlıklar uzerinden 6 ay geçmesi yeterli diye izah ettiğimde anca alabilmiştim. Birde şuanki elimde bulunan %88 ağır engelli bakıma muhtaç raporum da götürsem işe yarar mı? %10 baglanma muhabbeti için.
Abi bakım maaşı icin gelir demişsiniz gelir testi sonucum g/0 suan engelli alıyorum eşimde bakım başka gelir yok.

OturanBoğa tamam abi Ocak ayında iki yıl dolmuş olur. Başvuru sonrası gelişmeleri paylaşırım. Teşekkürler.

öncelikle malulen emeklilikle vergi indirimi emekliliği birbirinden son derece farklı iki kavram. Malullük için %60 çalışamaz durumda ki hastalık yada rahatsızlıkların ilk sigortalılıktan sonra oluşması gerekiyor.

Vergi indirimi ise doğuştan yada ilk sigortalılıktan önce oluşan engelleri ifade ediyor.Bu yüzden malulen emeklilikte kişiler çalışamıyor ve malul olduğunuz an hangi statüde çalıştığınız önemli değil.

Vergi indiriminde ise son 1261 güne bakılıyor ve vergi indirimi emekliliğinde 5510 28 göre olduysanız çalışamıyorsunuz mülga 506 ya göre olduysanız çalışabiliyorsunuz. Dolasıyla Kurum görevlileri ile ilgisi yok, memur arkadaşlar kanunları uygulamakla mükellef, sizin haklarınızı neden kısıtlasın, yanlış bir düşünce

Cimer

OturanBoğa abi tekrar merhaba,
Yaklaşık 5 ay önce Cimer için yardımcı olurum demiştiniz. Abi ikinci kez malulen emeklilik basvurumu reddettiler. Cimer’e yazmak istiyorum yarsiminiza ihtiyacim var.

Merhaba malulen emeklilik talebiniz neden reddedildi.eğer çalışma gücünüzün %60 ını kaybetmediğinize karar verildiyse sgk yüksek sağlık kuruluna 1 ay içinde itiraz ediyorsunuz ve oradan gelmeden sgk ya dava açacağınızı bildiyorsunuz ve 60 gün sonunda yüksek sağlık kurulundan red yazısı gelirse dava açıyorsunuz

firuzan inan Merhaba neden kabul edilmediği ile ilgili bir bilgi verilmedi. Bu ikinci başvurum. Bundan 1 yıl önce yine başvurmuştum red edilmişti. İtiraz ettim itiraz sonucuna da red gelmişti. O zaman hastalik yeni olduğundan (1 yıl geçmişti üzerinden) red edilmiş olabilir diye düşünmüştüm. %60 geçtiğinden eminim çünkü hastane raporum %88 ağır engelli. Hastalık deseniz Merkezi Sinir Sistemi Hastalıkları (Omurilik felci). Zaten heyette de sormuştum bu rapora göre emeklilik verirler mi diye? Evet dediler hem desteksiz yürüme yok hem de kendi başına ihtiyaçlarını karşılayacak durumda değilsin dediler. Durum bundan ibaret.

her şey raporlarla belgeliyken durumunuz apaçık ortada iken red gelmesi sürekli gerçekten anlamsız ve vicdansızlık ya başka bir şey değil!!...red cevabı için anlamlı bir cevap veremiyorlarmı peki soysuz şerefsizler!!??...tekrardan büyük geçmiş olsun hocam..

deathless Merhaba, bilgi vermiyorlar ikinci kez sevk başvuru yapmak için sgk’ya gittiğiminde, işlem yapan bayan memur bana daha önce başvuru yapip yapmadığımı sordu ben evet ama red geldigini ama red nedenini bilmediğimi soyledim sistemden bakti, senin hastaligi malulen emeklilik icin gecerli hastaliklatdan saymamislar demişti. Oysa Ek-1 de yayınlanan hastalıklara bakıyorum Nörolojik rahatsizliklarda Merkezi Sinir Sistemi Hastalıkları bu kapsamda. Hem desteksiz yurumem yok hem de iki elde hasar olduğu için baskasinin yardimi olmadan kendi ihtiyaçlarını karşılayacak durumda değilim. Kaldı ki verilen raporda bu sekilde. %88 başkasının bakimina muhtaç. Malûllük için şartları da karşılıyor durumum. 10 yil sigortali 2521 gun prim ve 450 gün askerlik. Tek sorun ne biliyor musunuz? Ortada bir kanun var ama ne uygulayan var ne de uygulatan...

@OturanBoğa abi dilekçe için yardımına ihtiyacım var. İkinci başvurumu da reddettiler. Cimer’e dilekçe icin yardım et lütfen.

MŞ05

Red gerekçesini yazılı olarak size vermek zorundalar. Akla yatkın tek şey malul duruma gelinen tarihten bu yana 2 sene geçmemiş olması. İyileşme olasılığına istinaden reddediyor olabilirler.

Bence yeniden malulen emeklilik için başvurun. Eğer o memur başvuruyu almıyorsa müdürüne çıkın. Önce bunu deneyin, sonra şikayet mekanizmasını çalıştıralım

Merhaba .

Size bildiğim kadarıyla yardımcı olmak istiyorum .

Engelli raporuyla emekli olabilmek için 1999 yılı öncesi sigorta girişi olanların 3600 gün prim ödemesi

ve 1999 yılı sonrası sigorta başlangıcı olanlarında 4200 gün prim ödemesi olması gerekiyor .

Siz 2521 gün prim ödediğinizi belirtmişsiniz 450 gün de askerliği eklersek toplamda 2971 gün prim ödemiş olursunuz .

Bu da engelli raporuyla emekli olmaya engel teşkil ediyor diye biliyorum .

Ama tabii , mahalle muhtarıyla da görüşün , malulen emekli olabilmek için nerelere başvurulması ,dilekçe yazılması gerekiyorsa o da bir şeyler yapsın .

Sizin için bol sevgi ve şifa diliyorum . Çok geçmiş olsun

MŞ05

Allah yardımcın olsun, inşAllah çabalarının karşılığını alırsın bu devir böyle dürtmeden kimse kimseye al bu senin hakkın demiyor bunu bu hale getirenler utansın.

Sabretmek, kurtuluşa, başarıya sebep olan güzel huydur. Sabır, peygamberlerin hasletlerindendir. Dünya mihnet ve sıkıntı üzerine kurulmuştur. Sabretmekten başka çaresi yoktur. Üç şeye sabretmek insanı olgunlaştırır; taate sabır, günah işlememeye sabır, bela ve mihnete sabır. "Muhakkak ki, Allah sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 153)

Üst Alt