Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Felç olup idrarını yapamayan kızıma sonda takmasak olmaz mı?

dua

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
0
benim kızında idrar ve dışkı kontrolü yok.sonda takılı.sonda zamanla mesanede daralma ve böbreklere varan kronik sorunlar oluşturuyormuş. madem sondanın eksileri var takmasak olmaz mı. ben onun altını sık sık değiştirmeye razıyım...

Yok yok, ya sabit sonda olacak ya da TAK yapacaksınız.
Kızınız kaç yaşında?

12 yaşında .tak yapmak ne demek

Felç vb. nedenlerle kendiliğinden idrarını boşaltamaayan kişiler için en güvenli ve risksiz idrar boşaltma yöntemidir TAK (temiz aralıklı kateterizasyon).

Çok kabaca TAK: 4-6 saatte bir kendinden jelli Hidrofilik Nelaton kateter yardımıyla mesanedeki idrarın boşaltılması yöntemidir.
Bu işlemi kızınız (daha doğrusu elleri tutan herkes kendisi) yapabilir. Böylece hem sabit sondanın sürekli takılı kalmasının yarattığı psikolojik ve kullanıma dair sorunlar ortadan kalkar hem de mesane/böbrek sağlığı korunmuş olur.

Su kitli kateterin su kiti patlatılıyor, kateter 30 saniyede kaygan hale geliyor, (gerek ellerin gerekse üretra girişinin temizliğine çok çok çok özen gösterilerek) kateter üretra girişinden yavaşça itiliyor ve mesane çeperinden içeri sokularak mesanenin boşaltılması sağlanıyor. İdrar bitince yine yavaşça geri çekiliyor kateter.
Bazı notlar:
1- Katater ödemelerini SGK karşılıyor
2- TAK yapmaya dair merak ettiğiniz tüm detayları lütfen sormaya çekinmeyin
3- Hangi zaman aralığında ve hangi ölçüde TAK yapmak gerektiğine doktorunuz karar vermeli

[SPOILER=Kadınlarda Üretra Girişi/İdrar Deliği]
kizlik-zari.jpg
[/SPOILER]
Not: TAK ile ilgili genel bir bilgi için buraya tıklayabilirsiniz

Her yaş için farklı ölçülerde kateter kullanılır. Hatta kadın-erkek için de uzunluk ölçüsü farklıdır, ama ben tutma kolaylığı açısından kadınların da erkeklerle aynı uzunlukta kateter kullanmasının çok daha kolay olduğunu düşünüyorum.

Kateterler ölçülerine göre renklendirilirler:

pennini_sonda.jpg

peki TAK üç dört saatte bir yapılıyorsa o arada mesane kendiliğinden boşal mıyor mu.

Hayır, mesane kapasitesi normalse, yani küçülmemişse, enfeksiyon vb. bir sorun yoksa ve kontrollü sıvı alımı varsa, idrar sızıntısı olmaz.

oturanboğa bir çok yazınızı okudum.bayağı bilgi sahibi oldum.Allah razı olsun...mavi gözlü bebeğim için dua edin..

Bir de, TAK'a geçmek bir seçenek değil, şart! Aman ihmal etmeyin... Tıbbi/pratik bir zorunluluk yoksa sabit sonda kullanmak uzun vadede çok zararlı olabilmektedir.

Not: Zorunlu olarak sabit sonda kullanılıyorsa: 1) Sabit sonda 10 günde bir yenisiyle değiştirilmeli, 2) Takılan sabit sonda sürekli idrar akışı önleyecek şekilde olmalı. Yani bir mandal olmalı üst tarafta, 3-5 saatte bir (yani mesane dolduğunda) bu mandal gevşetilmeli ve idrar akışı sağlanarak mesane boşaltılmalı, sonra mandal yeniden kapatılmalı. Böylece mesanenin kapasitesi kadar dolması sağlanabilir ve mesane kapasitesinin (sürekli boş kalmasından dolayı) küçülmesinin önüne geçilebilir.

Üst Alt