Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Fiorino ticari aracı binek otomobil olarak tescil ettirip kullanabilir miyiz?

HakanDR

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar herkese merhaba,

%90 zihinsel engelli ablam için babamın kullanması yönünde araç satın almak istiyoruz. Tercih olarakta ticari araç sınıfında olan Fiat fiorino bakıyoruz.

Ticari olarak bahsettiğiniz araç şayet doblo,kango,partner tipi araçlar ise evet ÖTV muafiyetinden faydalanabilirsiniz. Tek şart tescili kamyonet vs değil ''otomobil'' olarak yapılmalıdır.

bu durumda ben alacağımız aracın binek sınıfında olmasını istiyorum. Eğer fiorino binek olursa her yıl vize sıkıntısından kurtulucaz.
Ama üretici firma fiorino'nun binek olarak üretilmediğini ancak ticari araç olarak üretildiğini belirtiyor.
Bu konuda firma doğru mu soyluyor yoksa onlarda da bilgi eksikliği var mı?

Her ticari araç için farklı bir uygulama olur mu bilmiyorum, ama binek olarak tescil ettirilen ticari araçlar olduğunu biliyorum. Tabii, doğrudan tecrübe sahibi arkadaşlarımız yazarsa en doğru yanıtı öğrenmiş oluruz..?

Doblo'nun Panorama model ismi ile otomobil tescilli olanı var ama Fiorino'nun yok.
Engellinin kendisi değil babanızın kullanacak olması,otomobil şartını ortadan kaldırıyor sanıyorum,çünkü o şekilde minibüs dahi alınabiliyordu.Bu model hakkında yine de tam bir bilgiye sahip değilim.

arkadaşım ticari araçları maalesef özürlü aracı olarak alamıyoruz. Ancak bazı modellerin (doblo eskiden kango) gibi hususi modelleri var ama aynı araç olmasına rağmen aradaki ötv yüzünden aynı araç 5-6 bin lira daha fazla bu yüzden ticari modeli olan araç almanız ekonomik yönden pek avantajlı değil.

Otomobilin ticariden pahalı olması (aynı özellikte araç için) sadece ÖTV farkından dolayı olup,ÖTV muafiyetiyle alınınca doğal olarak aynı fiyata gelir.

Ufukalp;
Bu konuda haklısınız, üretici firma için değişen bir şey olmuyor.

osye;
Bu konuda fiat beni yanlış yönlendiriyor o zaman, özellikle belirterek sorduğumda fiorino için %10 luk bir indirim alırsınız dedi telefon ile görüşmemde.
Yarın bayi ile yüzyüze görüşmek için gidicem, sonucu yıne belirtirim.
Bu arada gözüm opel meriva, ford fusion ve nissan note modellerine kaymaya başladı :D

alabilir, aynı şartlarda alanı fiat yetkili satıcısından duydum,yalnızca ticari araçta ötv oranı %3 olarak biliyorum

hakan kardeşim şimdi zaten o tarz araçların hepsinin fiyatı birbirine yakın fiorinoyu alıp ne yapacaksınız. onun ötv si % 10 yani size 2,500 3.000 arası bir faydası olur otomobile çevirseniz bile. yani arabanın fiyatı belli zaten o tarz araç almak yerine dacia logan megane station wagon hyundai i30 station wagon daha bir sürü station wagon araba sayabilirim ve bunların hepsinin bagajı fiorinodan büyük ve fiorino gibide arka koltukları yatırılıp dahada büyüyor. siz station bir araba alın en güzeli ve en son saydığın markaların hiç birine yanaşma boşver.

akdenizli kardeş olmamış önemli değil olsa bile herhangi bir faydası olmuyor parasal olarak sorun o.

* Arkadaşlar yardımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum.
En sonunda citroen nemo marka araç almaya karar verdik, neden citroen derseniz fiyat/donanım açısından ve fonksiyonellik olarak nemo, fiorino ve bipper dan daha iyi.
(aracın arka kapılarının çift açılması mecburi tercihimizdi. Bu durumda, fiorino combimix - pejo bipper ve citroen nemo arasında en donanımlı nemo karşımıza çıkıyordu. )
* Ticari bir aracı %10 ötv indirimle alabiliyorsunuz. Ama ticari aracı binek olarak tescil ettiremiyorsunuz. Bizim için bu tarz araçlar daha kullanışlı olacağından binek sınıfındaki (%37 indirimli) araçlara bakmadık.
* Bizi uğraştıran diğer konu ise
sadece elimizde sağlık raporu vardı. İşlemleri için vasi belgesi almamız gerkliydi, bunun için sulh mahkemesine başvurduk, mahkeme elimizde sağlık raporu olmasına karşı tekrar sağlık heyetine girilmesini gerekli gordu ve tekrar hastane işlemleri ve heyet işlemlerini yaptırdık.
* Vasi belgesini 1 ay sonra aldıktan sonra Araç için gerekli odemeyi yaptık ve bu arada aracın motor ve şasi numarasını belirten proforma fatura ile tekrar mahkemeye başvurduk. amaç mahkemeyi özürlü adına araç aldığımız konusunda bilgilendirmekmiş.
* Bu işlemlerde bitince
noterden sağlık raporu ve vasi belgesi nin onaylı fotokopisi ve noterin hazırladığı muvafakatnameyi de hazırlayıp satıcıya teslim ediyorsunuz onlarda trafik takipçisine verip plaka işlemlerini takip ediyorlar.
* Burada da trafik bizden ayrı bir taahhutname istedi. bu taahhutname vasi tarafından veriliyor. İçeriği ise şu şasi şu motor no lu aracı vasi olarak alıyorum. aracı kullanırken 3. şahıslara verilecek herhangi bir kaza vb. olaylardan sorumlu olduğumu taahhut ederim şeklinde.
* işte 13.10.2009 dan beri bu işlemlerle uğraşıyoruz bugun itibariyle daha aracı henuz alamadık. Kısmetse artık sona yaklaştık herhalde 7-8 aralık gibi aracı alacağız.

Yukarıda anlattıklarım araç almak isteyenler için umarım yol gösterici olur.
Saygılarımla.

Üst Alt