Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Fiziki engeller uygun olmadığı gerekçesiyle tayin istenebilir mi?

Konular
20
Reaksiyonlar
0
İşyerindeki fiziki engeller nedeniyle (şartlar uygun değilse) tayin yapılabilir mi?

Yapılabilir tabi çalıştığın müdürünün muvakkafat vermesi durumunda tayinin olur.Fiziki şartların uygun değilse bunu da zaten müdürünüz verir.

Özel sektörden mi kamudan mı bahsediyoruz?

kamuda çalıştığım katta WC yok WC bir üst katta ve alafranga değil

Kamuda herşeye para bulunur ama engelli bir insanın tuvaleti düşünülmez.Niye tayin istiyorsun devletin senin için tuvalet yaptıracak parası yokmu.

Tayin gittiğiniz yerde uygun WC olacak mı peki ?
Benim çalıştığım binada da yoktu , benden önce yüzlerce engelli çalışan yıllarca WC olmadan çalışmış , sorunlarını dile getirmekte aciz kalmışlar ne yazık ki.
3-5 cümlelik basit bir dilekçe yazdım , aynı gün inşaata başladılar , bütçe ödeneğinin gelmesini bile beklemeden .
WC sorununa dair dilekçe yazın , olumsuz cevap vereceklerini hiç zannetmiyorum , üstelik sizden sonraki nesile de bir faydanız dokunmuş olur.

komuda olursa

fiziki şartlar kamuda uygun değilse mesale ben tekerlekli sandalye kullanıyorum gideceğim yer buna uygun değilse ne yapmam gerekiyor başka bir yere tayin istesem gerçekleşirmi ?..

sanırım yardımcı olur:

İşyerlerinde Özürlülere Yönelik Ne Tür Düzenlemeler Yapılmaktadır?
“ Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik”e göre özürlü memur çalıştırmak zorunda olan kurum ve kuruluşlar çalışma yerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde düzenlemek, gerekli tedbirleri almak ve özürlülerin çalışmalarıyla ilgili özel yardımcı ve destekleyici araç-gereçleri temin etmek zorundadır. Belirli bir mesleği olan özürlülerin meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırılmaları esastır. Belirli bir mesleği olmayan veya mesleğine uygun kadro bulunmayan özürlüler, özür durumlarına göre, yapabilecekleri hizmetlere ait kadrolarda çalıştırılır. Özürlüler, özürlerini artırıcı veya ek özür getirici işlerde çalıştırılamazlar.” denilmektedir.
“Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik”e göre işverenler, işyerlerini, imkânlar ölçüsünde, özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işyerleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadır. Özürlüler, yapabilecekleri işler dışında sağlıklarına zarar verecek diğer işlerde çalıştırılamaz. Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri, özürlünün durumuna göre belirlenir.” denilmektedir.
5378 sayılı Özürlüler Yasası ile 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesinin başlığı ve birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Özürlülerin Devlet memurluğuna alınmaları:
Mevzuata uygun olmak kaydıyla; özürlülerin mesleklerine uygun münhal kadrolara atanması, mesleklerini icra veya infaza yardımcı araç ve gerecin kurumlarınca temin edilmesi esastır. Özürlülerin Devlet memurluğuna alınma şartları ile hangi işlerde çalıştırılacakları, mesleklerini icra ve infazda hangi yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarınca temin edileceği, zihinsel özürlülerin hangi görevlere atanmasında asgari eğitim şartından istisna edileceği hususları Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken hazırlanacak

Çalıştığınız kuruma, istek ve şikayetlerinizin neler olduğunu hakkında bir dilekçe yazın
( dilekçenize T.C Başbakanlık-Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün - 2002/58 Genelgesinin bir nüshasınıda ekleyin, açıklamsında özellikle; işyerlerinde özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve iş verimini artıraçak araç - gereçlerin temin edilmesi, mekan ve çalışma koşullarına ilişkin uygun düzenlenmelerin yapılması konusunu kapsamaktadır)
bu genelgeye istianaden sizin şikayetlerinizi değerlendirmeye alacaklarından eminim, bende çalıştığım kuruma özel araçım için yer tahsisi hakkında dilekçe ile başvuruda bulundum, engelli araçı için otopark düzenlenmesi yapıldı.

Teşekür ederim arkdaşlar verdiğiniz bilgiler için yardımcı olacaktır bu bilgiler.....

sevgili arkadaşlarım kurumumuzda tuvalet var ancak bir üst katta ve alafranga değil ve bir üst kata çıkmak için asansör yok ve işyerine girişten itibaren merdivenlerle muhatap oluyorsun alt katta tuvalet yapılacak yer yok, yoksa ben haklarımı aramaktan yoksun birisi değilim gerçekten yapılacak gibi olsa yani olay sadece klozetle bitse ben bile diğer insanlara faydası olsun diye sonuna kadar mücadele ederim baktım olmadı cebimden de yaptırırım. Esenlikle kalın...

Sevgili arkadaşlarım ben fiziki şartları değiştirilmeyecek kadar elverişsiz yerlerde görev yapan arkadaşları da düşünerek gündemi açtım. Tabii ki yapılacak şeyler var ise düzeltmek en makul olanı ancak bazı kurumlarda ne yazık ki asansör yok merdivenler kullanılmak zorunda. Benim kastım fiziki ve mimari engeller. İlgilerinize teşekkürler...

Üst Alt