Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Friedreich ataksisi tedavisi için kök hücre ile umut ışığı

Konular
5
Reaksiyonlar
0
Ataksinin tedavisinde yeni bir umut ışığı

11 Şubat 2010
Tercüme: Esra Çetintaş
Carrie-420x0.jpg
Carrie Beetham, sinir dejenerasyonuna neden olan, nadir rastlanan genetik Friedreich ataksi hastası.

Nick Miller
11 Şubat 2010 - Melbourne’de yaşayan bilim adamları, tedavisi olmayan ve sinir dejenerasyonunu yavaşlatarak erken ölüme yol açan, nadir rastlanan bir genetik hastalık olan Friedreich ataksisinin tedavisinde yeni bir umut ışığı buldu. Melbourne Üniversitesi ve Monash Tıbbi Araştırma Enstitüsü araştırmacıları, FA hastalarının cildinden pluripotent kök hücre alarak, ilaçla tedavi ve hatta doğrudan tedavi için bir umut ışığı oldular. Bu çalışma, yüzlerce Avustralyalıyı etkileyen bir hastalığın dünya çapında devam eden araştırmalarında ön planda tutuluyor
Friedreich ataksisi, genellikle gençlik yıllarında ortaya çıkıyor. Hatalı gen, sinir ve kalp hücrelerine demir dağıtımını yapacak protein düzeylerini düşürüyor ve hastalar zaman içerisinde dengelerini ve koordinasyonlarını kaybetmeye başlıyor. Sonraki yıllarda ise, kalp sorunları ve diyabet gibi hastalıkların pençesine düşüyor. Melbourne Üniversitesinden Mirella Dottori, FA hastalarının cildinden alınan indüklenmiş pluripotent kök hücreler ile yeni bir tedavi yaklaşımı sergilediklerini belirtiyor. MIMR Kök Hücre Araştırma Programı Müdürü Dr. Paul Verma da, geçtiğimiz yıl Avustralya’nın ilk iPS hücrelerini üretmişti. Dr. Dottori ve meslektaşı Dr. Alice Pebay, bu hücreleri sinir ve kalp hücrelerinin içerisine yerleştirerek, hastalığı daha iyi anlamaya çalışıyor. Araştırmacılar, çalışma kapsamında hatalı genin etkisini geriye döndürüp döndürmeyeceğini görmek amacıyla mevcut ilaçların test edilmesinde de bu kök hücrelerden yararlanabilecekler. Belki bu hücreler, hatalı geni düzelterek ve hücrelerin tekrar hastalara yerleştirilmesi ile rejeneratif tedavi olarak bile kullanılabilir. Dr. Dottori, tüm bu gelişmeleri oldukça heyecan verici buluyor. Araştırma, gençlik yıllarında FA hastası olduğunu öğrenen 32 yaşındaki Carrie Beetham için de bir umut ışığı oldu. Bakın, Beetham duygularını nasıl dile getiriyor: “Hayatımın bir kısmını tekerlekli sandalyede geçireceğimi biliyordum, fakat bunun bu kadar genç yaşta başıma geleceğinden bihaberdim. Ne olursa olsun güçlü olmalısınız ve zihninizi tüm olumsuzluklardan arındırmalısınız. Bu hastalıkla yaşarken pozitif olmak, hayattan zevk almaya çalışmak ve umudunuzu yitirmemek çok önemli”.
Kaynak

2 yıl öncede kök hücre diyodum 1 yıl öncede kök hücre diyodum şimdide kök hücre diyorum bundan sonrada kök hücre diyecem. FA nın tedavisi başka şekilde bulunsa bile şimdiye kadar olan dejenereji düzeltmek için kök hücre tedavisi gerekli bence. Ben kök hücre dediğim zaman bazı arkadaşlar bana muhalefet ettiler ama herkes görecek yakında. Çünkü f.a artık sona yaklaştı bence...

inşallah bakalım paylaşım için saol nilgün...

nilğün paylaşımın için çok tşkler inş. yavaş, yavaş sona yaklaşılır artık.
Sizcede çok uzamadımı:)

kök hücre olayını anlatır msın nilgün? ülkemizde tedavisi var mı? yaşım 35. 5 yıldır çekiyorum bu rahatsızlığı. konuşmam güzel sadece denge bozukluğu var. yardımcı olursan sevnirim

Ya çok fazla şey bilmiyorum ama yinede bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım kök hücre şuan yapılamyor (en azından bu hastalık için)Belki bilmek istersin geçenlerde als hastalarına kök hücre denemeleri başladı Umut ederimki bu hastalık içinde başlar. iİerde, ilerde derken çok ta fazla beklememize gerek kalmayacak.Fa tedavisinin kesinlikle kök hücreyle yapılacağına inanıyorum. Sana tavsiyem moralini yüksek tut. dr gibi konuştum (:)
Nasıl yapıldığını mı? sormak istedin bu konudada birşeyler söyleyeyim hastann kendi cildinden kök hücre alınarak labaratuvar ortamında çoğaltılacak ve tekrar vucuda verilecek. Bildiğim bu kadarla sınırlı.Keşke bi bilimciye sorsaydın iyi olurdu. Yardımcı olabildiysem sevinirim Sağlıcakla kalın.

ya valla bi kurtulsak ilk işim evlenmek olacak :)))
çocuk istiyom ben :)))

wışşş memo kardeş viraja hızlı girme savrulursun :D

o_n_u_r;

öle valla yas oldu 30 cana tak ettı :D:D:D

çok açık sözlüsün. anlaşılan o ki sen f.a nın tedavisi çıkana bile sabredemicen. bak sana tavsiyem benimle evlenmek isteyenler diye bir başlık aç belki ordan bi talip bulursun. :D:D

krdeşim hatun hazııııırda sıra tedavide bu haldeyken evlenmek zor iş :D:D ben dügünde halay çekcem :D:D inşallah tedavi bulunurda yırtarız :D:D tedavi olunca dügünüme beklerim onur krdeş:D:D

Üst Alt