Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gata'dan askerlikden muaf belgesi aldım. Engelli kartı alabilir miyim?

kadere61

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
gatadan elimde askerlikden muaf sağlık raporu mevcut.duyma engelliyim 2 kulağımdada duyma engeli var.sağlık raporundada belirtildi.

şimdi benim aklıma takılan sorular var.cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

1.bu belge engelli kartı almakda geçerlimi? sabit konuda okuduğum üzere geçerli gözüküyor fakat ben askerlik için aldığımdan dolayı geçerlimidir onu bilmiyorum.

2.eğer geçerliyse nereye nasıl başvurmam gerekiyor bilgi verebilrimisiniz araştırdım fakat tam bilgi bulamadım bu gata meselesi kafamı karıştırıyor.eğer geçerli değilse bu belge ile veya belgesiz gidip biyerden test yapsam zaten yaklaşık sonuçlar çıkacağına şüphem yok.genede yaptırabilirmiyim?

3.sağlık raporunu inceledim fakat oran falan yazmıyor sağ kulak sol kulak bişiler yazıyor ama anlamıyorum.bu nerede yazar yada onlarmı görüyor.zaten askerden muaf olduğuma göre engelli statüsüne kabul görmem için yeterli değilmidir?

cevaplayacaklara şimdiden çok teşekkür ederim.bi ricam olacak halk diliyle yazarsanız daha iyi anlarım sitelerde genelde gezdiğim üzere yasa dilimi artık nasılsa o şekil yazılıyor ben pek anlamıyorum halk diliyle yazarsanız çok sevinirim :)

Gülhane'den aldığınız raporla askerlikten muaf tutulmuşsunuz ancak bu engelli kartı alırsınız anlamına gelmez.Çünkü engelli kartı alabilmeniz için Devlet Hastanelerinin Sağlık Kuruluna heyete çıkmanız gerekir.Çevrenizde size yakın bir Devlet Hastanesine gidip başvurunuz,sizi belli polikliniklere yönlendirecekler,gittiğiniz poliklinikler de sizin durumunuzu bildirir yazı yazacak.Okuduğum kadarıyla sadece duyma problemiz var,bu nedenle Hastanede KBB Polikliniğine gittiğiniz zaman rahatsızlığınızı ve Gülhane'den aldığınız muafiyet belgesini de Doktor'a gösteriniz.Sanırım ilk önce size duyma testi yapılacaktır,eğer başka bir sağlık problemiz yok ise,diğer gittiğiniz poliklinikler size sağlam diye yazacaktır.Bütün poliklinikleri dolaşıp kararları aldıktan sonra Sağlık Kurulundaki Heyetin karşısına çıkacaksınız,onlar da size bu raporu verip vermeyeceklerine karar verecekler.Örnek; %38-%40-%50 vsvs gibi...Aldığınız raporda minimum %40 oranında engeliniz olursa,o zaman engelli kartı alabilirsiniz,ancak %39 gibi bir oran verirlerse o zaman alamazsınız.Hastaneye gidip aldığınız rapor sonucuna göre (inş %40 ve üzeri olur) o zaman 0312- 418 66 62 arayın ve 1143 bağlatın.Burası Aile ve Sosyal Hizmetler'in engelli kartını çıkaran biriminin tel nosu.İstanbul'da oturduğunuz için noyu verdim.Adres bilgilerini alırsınız ve evraklarınızı buraya gönderirsiniz,onlar da engelli kartınızı çıkartıp size gönderirler (İstenilen Belgeler;Raporun aslı veya "Aslı Gibidir" onaylı fotokopisi,bir adet fotoğraf ve Nüfus Kağıdının fotokopisi)

cevap verdiğiniz için teekkür ederim.

sağlam raporu verir demişsiniz bu sadece duymadan dolayı olduğu için mi? yani duyma engeli tek başına yeterli olmuyormu ?

Ben kendimden örnek göstererek açıklamaya çalışayım...Benim de sadece diabet (şeker) hastalığım var ve Hastane'ye gidip rapor almak istediğimde size anlattığım gibi bütün poliklinikleri dolaştım.Benim şeker hastalığımdan başka bir hastalığım yok,diğer polikliniklerin hepsine rahatsızlığımın sadece şeker hastalığı olduğunu ve başka bir sorunum olmadığını söyledim.Onun için gittiğim diğer bütün polikliniklerden sağlam yazısı aldım.Sizinde sadece kulaktan rahatsızlığınız olduğu için (benim bildiğim o) diğer poliklinikler sağlam diye yazacaktır zaten.Ama başka bir rahatsızlığınız var ise,onu çıktığınız -ilgili- polikliniğe söyleyin,en azından + puan almanıza olanak tanıyabilir.
Duyma engeli yeterli olur mu orasını ben bilemiyorum,eğer bu durumda olan bir arkadaşımız varsa ve buradan paylaşırsa bunu öğrenebiliriz.Ben size sadece izleyeceğiniz yolu göstermeye çalıştım

anladım cevaplarınız için çok teşekkür ederim hastalığınız içinde allahtan şifa dilerim.

yani ben devlet hastanesine başvurim en iyisi.

Tabii çünkü engelli kartı çıkartabilmeniz için Hastaneden alınmış Sağlık Kurulu Raporunu isterler.Umarım %40 ve üzeri oran alabilirsiniz...Bu arada bu raporu aldığınızda (engelli kartını çıkartarak) Engellilere tanına ücretsiz ve/veya indirimli tüm haklardan da yararlanabilirsiniz.İstanbul'da oturuyorsunuz ya,tüm toplu taşıma araçları -Otobüs,Tren,Vapur,Metro vsvs- hepsinde ücretsiz seyahat edebilirsiniz :)

iş hayatınızda bir engeli falan oldumu size peki hocam

iş hayatında bir iki ufak engel oldu yalan söylemeyim,ama bunlar kaale alınmayacak şeyler.bir işe başvurmuştum askerlikle ilgili konu açıldığında muaf olduğumu söyledim,bu da iş verenin pek hoşuna gitmedi.yani çok çok büyük sorunlar yaşamadım,aksine kartın sayesinde çok iyi şeyler gördüm.Ücretsiz toplu taşıma,şehirler arası yolculukta indirim,bir çok yere ücretsiz girme,su faturalarında %50 indirim gibi bir çok şey :)

çok teşekkür ederim cevaplar için.bakalım hayırlısıyla yarın müsaitim gidip araştırıcam.

hocam k.bakmayın benim için uğraşmışsınız işlerim yüzünden yeni bakabiliyorum hemen hesaplayıp söylücem.biraz vaktimi alabilir.

edit : şimdi şöyle bişi çıktı.en son gatada yaptırmıştım testi fakat o test bana verilmemiş sadece elverişli değildir kağıdı duruyor elimde iyiceden taradım ettim yüzde yazmıyor bende işitme cihazını aldığım zamankine baktım :

sağ : 55 kayıp
sol : 60 kayıp

yani sağ 45 sol 40 duyuyor.sanırım %40 oranını geçiyorum.fakat ben gata kağıdı her ne kadar desemde elimde ölçüm testi yok ya unutulmuş yada verilmiyor askerlik için olunca onu her halükarda yaptırmam gerektiğini düşünüyourm.

ilginiz içinde çok teşekkür ederim.

Üst Alt