Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gece körlüğü ve göz numarası sebebiyle askerlikten muaf olur muyum?

isimsiz16

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar.

Malum, yaş oldu 28, yakında tecilim bitiyor ve askere alınacağım. Kendimi bildim bileli gözlük kullandığım ve numaralarım büyük olduğundan bir araştırma içine girdim ama, her yerde farklı farklı yazılar var. Hatta TSK'nın mevzuatında bile farklı farklı maddeler var o yüzden hem genel muayene olurum göz numaralarımı öğrenirim hem de doktorlara askerlikten muafiyet konusunu sormak üzere özel bir hastaneye gittim. Numaralarımın yüksek olduğunu ve gece görmekte zorluk çektiğimi belirttim. Bunun üzerine genel muayene ve ardından ERG dedikleri bir test oldum.

1. Yapılan ERG sonucu, skotopik ve fotopik görmemin normal değerlerin altında olduğunu öğrendim.
2. Genel muayene sonucu da göz numaralarımın aşağıdaki gibi olduğunu öğrendim.

Sormak istediklerim,
1. İlaçlı göz muayenesinde numaraların toplamı 14.75 çıkıyor ve sanırım numaran dolayı muaf oluyorum ama, farklı sitelerde farklı terimlerle göz numarasından muafiyetin SFERİK toplam (astiğmatların yarısı vs.) gibi bir hesaptan bahsediliyor. Bunlardan hangisi doğrudur? Numaraları toplamak mı yoksa SFERİK toplam almak mı?

2. ERG sonucunda da aldığım rapora göre, muayeneye gittiğimde gece körlüğünden dolayı muaf olabilir miyim?

NZXk4Q.jpg
azvXD7.jpg

isimsiz16

İşin teknik değerlendirilmesini bilemiyorum ama B ve D muafiyet sağlar:

MADDE 7
A) 1. Bir veya iki gözde 7 diyoptri (7 diyoptri hariç)’ye kadar olan miyopi ve hipermetropi.
2. Bir veya her iki gözde 7 diyoptri (7 diyoptri hariç)’ye kadar olan astigmatizmalar.
NOT: Mixt astigmatizmalarda iki eksen arasındaki fark dikkate alınır.
3. Her iki gözün refraksiyon değerlerinin sferik eşdeğerleri farkı 6 diyoptri (6 diyoptri dahil)’ye kadar olan miyopi, 4 diyoptri (4 diyoptri dahil)’ye kadar olan hipermetropi ve astigmatizmalar.
NOT: Sferik Eşdeğer = Sferik Kusur + (Silenderik Kusur/2) şeklinde hesaplanır.
4. Her iki göz refraksiyon kusuru toplamı 14 diyoptri (14 diyoptri hariç)’ye kadar olan miyopi, hipermetropi ve astigmatizmalar.
NOT: Astigmatizmalarda iki göz arasındaki refraksiyon kusuru toplamında, refraksiyon kusuru yüksek olan meridyenler esas alınır.
B) 1. Her iki gözde 7 ila 11 diyoptrilik (7 diyoptri dahil, 11 diyoptri hariç) miyopi ve hipermetropi.
2. Her iki gözde iki meridyen arasında 7 ila 11 diyoptrilik (7 diyoptri dahil, 11 diyoptri hariç) fark veya 7 ila 11 diyoptrilik (7 diyoptri dahil, 11 diyoptri hariç) astigmatizmalar.
3. Her iki gözün refraksiyon değerlerinin sferik eşdeğerleri farkı 6 diyoptri (6 diyoptri hariç) ile 11 diyoptri (11 diyoptri hariç)’ye kadar olan miyopi, 4 diyoptri (4 diyoptri hariç) ile 11 diyoptri (11 diyoptri hariç)’ye kadar olan hipermetropi ve astigmatizmalar.
4. Her iki göz refraksiyon kusuru toplamı 14 diyoptri (14 diyoptri dahil) ila 23 diyoptri (23 diyoptri hariç) olan miyopi, hipermetropi ve astigmatizmalar.
C) Bu dilim uygulanmaz.
D) 1. Görme derecesi ne olursa olsun, her iki gözde 11 diyoptri (11 diyoptri dahil)’yi aşan miyopi veya hipermetropi.
2. Görme derecesi ne olursa olsun, her iki gözde iki meridyen arasında 11 diyoptri (11 diyoptri dahil)’yi aşan fark veya 11 diyoptri (11 diyoptri dahil)’yi aşan astigmatizmalar.
3. Görme derecesi ne olursa olsun, her iki gözün refraksiyon değerlerinin sferik eşdeğerleri farkı 11 diyoptri (11 diyoptri dahil)’yi aşan miyopi, hipermetropi ve astigmatizmalar.
4. Görme derecesi ne olursa olsun, her iki gözün refra

OturanBoğa

Öncelikle cevap için teşekkür ederim.

Yönetmeliğin bu maddesini okumuştum. B'nin 4'üne göre muaf oluyorum ama gece körlüğü ile ilgili herhangi bir bilgi bulamadım.
Bir de bu maddelerin herhangi birine uymak yeterli sanırım muafiyet için?

isimsiz16

Evet, yönetmelikte B ve D alimlerine giren maddelerden herhangi biri muafiyet sağlar

Üst Alt