Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Geçici ikametgah değişikliği, araç alımı ve 2022 maaşı..?

Kb001

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar;

Konuyu kısaca anlatmaya çalışacağım;
Abimin oğlu 18 yaş altı ve %90 engelli raporu var , yeğenimin üzerine araba alacağız, hem ailenin, abimin işlerini görmek için hem kendim için de kullanacağız. Engelli maaşlarının kesilmesinden endişeleniyorum 120 de 1i şeklinde gelir olaeak hesaplanıyor biliyorum ama Arabanın tüm ücretini kendim karşılıyorum ailenin parası varmış gibi düşünülmesi yanlış. Bunun için ya herhangi bir işlem yapmamayı, maaş kesilince başvurmayı "finansmanını ben sağladım ailenin çok geliri yok" diye dilekçe yazmayı ya da araba gelince çektiğim krediyi ve firmaya gönderdiğim paraların dekontları ile birlikte almış olduğumuz aracı bildirmeyi, hem kurumu yasal olarak bilgilendirmek hem de ücretini benim karşılamdıgımı ve ailenin gelirinde bir değişiklik olmadıgını bundan dolayı ailenin mağdur edilmemesi şeklinde bir bilgilendirme&dilekçe vermeyi düşünüyorum. Bu konuda sizce ne olur (1) ? Bu konuyu önce çok düşündük ama yazamadım bi türlü.

Konu ile ilgili olan soru kısmı ise şu;
Şimdi bulunduğumuz ilçede sordum plaka tek bir harf ile başlıyor ben ise aracın plakasının harflerinin başka birşey olmasını istiyorum; (ben farklı bir ilde çalışıyorum hafta sonları eve gidiyorum) çalıştığım ilde istediğim harfler mevcut, emniyetten sordum evet verebiliriz dediler... ben zaten burada çalışıyorum, ama ikametgahı aldırmadım Henüz ve araç çoğunlukla burada olacak ve istediğim harfleri alabileceğim bu nedenle ikametgahımı aldırmayı (zaten buradayım) ve yeğenimi dolayısıyla ailenin de ikametgahını da buraya almayı düşünüyorum ama resmi bir sorun sıkıntı yaşamak istemiyorum ayrıca ailenin maaşının kesilmesini durduk yere yeniden değerlendirilmesini istemiyorum.

Bu arada mevcut yeri ikinci ikametgah şeklinde bırakmayı ve işlemlerden hemen sonra (20-30gün) yine eski adrese almayı düşünüyorum, alacağız.

Bu süreç içerisinde bir sorun olur mu(2) ?

Teşekkürler.

Kb001 aracın parasını siz de odeseniz ve ispat da etseniz bir değişiklik olmaz. araçtan dolayı 2022 aylıgı kesilir. vergiden düşülmüş tutarın 120'de biri eklendiği gibi hane gelirinde de artış oldugu dikkate alınır.
kısa süreli ikametgah değişikliği yapacakmışsınız ve ardından da tekrar eski adrese aldıracakmışsınız ikametgahı. sorun olup olmayacagını söyleyemem buradan. sistem uzerinden ikametgah değişikliği fark edilip aylık durdurulabilir de. bu konuda net bilgiyi vakıftan alırsınız.

henüz ikametgahınız aynı hanedeymiş. çalışıyormuşsunuz da. hanedeki muhtaçlık sınırını aşıyorsunuz sanırım?
sizden başka gelir var mı hanede? abinler kaç kişi kalıyorlar ve hanedeki aylık gelir toplamı ne kadar? evde bakım aylıgı da alınıyor mu?

Kalem

Teşekkürler...
Ben artık aynı yerde yaşamıyorum ama resmi ikametgahım aynı yerde, kısa süre içinde de mevcut yerime alacağım.
Şöyleki hanede beni saymaksızın;
-abim, yengem, annem, babam, ve 2 çocukları var ( Bu arada çocuklar da kişi başına düşen gelir hesabında kişi olarak sayılıyor mu?)
-babam engelli maaşı, annem yaşlı aylığı alıyor. ( Bu gelirler hesaba katılıyor mu ? )
-Onun dışında çalışan, gelir kaynağı olan yok. Abimin biraz küçükbaş hayvanları var yarısı kendinin değil geçici olarak bakıor ama destekleme için kendi üzerine almış, yanlış gelir artışı olmaması için yazın sahibine vermeyi/üzerine aldırtmayı düşünüyoruz. Bu arada küçükbaş hayvanlar gelire dahil edilior mu ediliyorsa nasıl hesap ediliyor bilmiyorum, oranlarını bilmediğim için hesaplayamadım, ilçe tarım müdürlüğüne ise bi türlü gidemedim. Siz biliyor musunuz küçük baş hayvanların gelir hesabındaki rakamları ?
-Fakat 2022 maaşı başvuru sürecinde de yine aynı miktarda hayvanları varmış ve herhangi bir sorun olmamış, maaş bağlanmıştı.

Yani tek artış arabadan kaynaklı bir artış o da maalesef, 660 TL yapıor, bunu da 6 ya bölrsek 110 lira kişi başı bir artış gözleniyor aslında çok bir miktar da değil gibi ama bilmiyorum ?
Hafaya kontrol için istanbula gideckler ve gitmek için yol yardımı olarak bi miktar yardım yapıyorlardı, arabanın faturası daha pazartesi kesildi bugün ise yol yardımı için başvurdukları para araba gözüktüğü nedeni ile yatmamış/ yatırılmayacakmış. Vasıta görünmesinden dolayı yol yardımı kesilmesi mantıklı geliyor ama engelli maaşının kesilmesini istemiyorum...

Madem engelli ve engelli yakınları için bir takım fırsatlar veriliyor, o halde bunlardan faydalanmak isiyoruz ama geri bunun dezavantaj olarak dönmesi hoş değil, ailenin de mağdur olmasını istemiyorum.

Sadece yeğenimin maaşı için endişeleniyorken sizin yazınızdan sonra annemin ve babamın maaşı için de endişelenmeye başladım.

aldıgınız aracın vergiden düşülmüş tutarı ne kadar? büyük ihtimalle 10 bin üstünde araç aldınız. hanede kişi başına düşen aylık geliri 423,58 TL altında olması gereken bir haneden bu aracı almak sizce mumkun mu? değil. bir gelir artışı söz konusu. parayı kimin verdiğinin önemi yok. hanenin harcamaları da hesaplanıyor.
hanenin aylık geliri hesaplandığı gibi hanenin aylık harcamaları da hesaplanıyor. eger aylık harcamalar yüksek çıkarsa aradaki fark hanenin toplam aylık gelirine ekleniyor. mesele sadece aracın 120'de birini hesaplamak değil yani.
siz 2022 aylıgı alıyorken araç aldınız. bir gelir artışı söz konusu.
ama araç aldıktan sonra 2022 aylıgına başvursaydınız elbette sadece aracın vergiden düşülmüş tutarının 120'de biri eklenecekti. iki durum arasında fark var yani.
küçük baş hayvanlar da gelire dahil edilir evet.

yönetmeliğin geçici 1. maddesi'ne göre:
"10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,"
hane gelirine eklenir.

hanede kişi başına düşen aylık geliri 423,58 TL altında olması gereken bir bütçeyle alınamayacak yüksek fiyatta bir araç aldıysanız hanedeki tüm 2022 aylıkları kesilir. annenizin aldıgı 2022 65 yaş üstü yaşlılık aylıgı da, babanızın aldıgı 2022 engelli aylıgı da, yegeniniz adına alınan 2022 engelli yakını aylıgı da.

Kalem

Nasıl yani harcamalar da hesaplanıyor, harcamalarda hesaplanıyorsa aylık gelir daha da düşük çıkar ben sadce toplam gelirin kişi başına düşen rakamı bulmaya çalıştım.
Hanenin toplam geliri 660 + hayvanlar ne kadar sayılacaksa ve aile olarak 6 kişiler; rakamsal olarak 400 altında kalması olası.

1-Anne-babamın maaşları hesaplamaya eklenir mi? bildiğim kadarıyla engelli maaşları hesaba katılmıyor, yaşlı aylığı da aynı sınıftaysa o da eklenmeyecektir.

Yani gelir olarak sadece hayvanlar var.

2-Tarım Müdürlüğünden temin edilen bilginin kullanıldığını biliyorum öğrenmek istediğim hayvan sayısı ile ne kadar gelir varın somut rakam hali, hesaplanış şekli ?

3- Teknik olarak kişi başı gelirin 400 altı düşmesi olası ama aracının finansmanını ben yapıyorum, onlar almıyor ki , bunun böyle uygulanması saçmalık değil mi ?

finansmanı size ait. ama sonuçta araç sizin üstünüze mi? değil. kimse hayrına yüksek meblagda bir araç almaz başkasına. sonuçta o araç abinize ait. abinizin eline araç alabilecek bir para geçti mi? geçti.
kaldı ki siz daha adres değişikliği bile yapmamışsınız. aynı hanede yaşıyorsunuz. hane gelirini nasıl sizi katmadan hesaplıyorsunuz? onlar 2022 alıyorken siz çalışmaya başlamışsınız. hanede gelir artışı olmuş.

burada anlaşılmayacak ne var?

ayrıca geçici 1.madde'nin harcamalarla ilgili şu kısımlarını da okuyunuz:

) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
d) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.

Özetle;
sonradan yuksek tutarda araç almışsınız.
hanenin harcamaları da hesaplanır, geliri de. harcamalar yüksek çıkarsa aradaki fark da gelire eklenir.
alınan 2022 aylıkları asla hane gelirine eklenmez.
hanede gelir artışı sözkonusu.

not: bana kalsa hepsi saçmalık. amaben mevzuata göre cevaplıyorum. bana kalsa araç alan engelliye diyeceğim tek şey şu: araç almanız en buyuk hakkınız, helal hoş olsun! ama mevzuat (dolayısıyla devlet) böyle düşünmüyor.

DÜZELTME! anneniz 65 yaş üstü 2022 yaşlılık aylıgı alıyorsa aylıgı kesilmez. 2022 yaşlılık aylıgında sadece eşinin ve kendisinin geliri dikkate alınır. başka kimsenin geliri dikkate alınmaz. eşi ve kendisinin aylık geliri toplanır ve ikiye bölünür. sonuç 423,58 TL'den düşükse annenizin yaşlılık aylıgı devam eder. aksi durumda kesilir. o yuzden annenizin aldıgı yaşlılık aylıgını hanedekilerin aldıgı araç ya da gelir etkilemez. annenizin aylıgını sadece babanızın ve kendisinin geliri etkiler.

Kalem

Abimin eline para felan geçmedi ben zaten araba alıcaktım ve ÖTV muafiyetini öğrendim ve faydalanmak istedik. Ama tabi resmiette onlar almış gözüküyor orası da ayrı..
Ben abimlerle yaşamıyorumn yanlış hatırlamıyorsam be zaten çalışıyorken maaş almaya başladılar ama ben uzak bir ilde çalışıyordum sabit bir erim olmadığı için de ikametgahı aldırmamıştım... Hafta içi kendi ikametgahımı aaldırayım.
Normalde plaka işlemlerinde engelli maaşı sıkıntısı olur diye ikametgah değiştirmekten vazgeçmiştim, bir müddet bu plakayı kullanıp daha sonra plaka değişimi yapacaktım ama büyük olasılıkla sıkıntı çıkar diyorsanız şimdiden ikametgahı benim yanıma aldırayım ve plaka ilk çıkışta istediğim gibi olsun ve anne-babamın maaşları sıkıntı olmasın daha sonra ise engelli maaşı için tekrar başvuralım.

Ama belki sıkıntı da çıkmayabilir bu nedenle martı beklemeyi ona planlamıştım açıkcası

annenizin durumu ayrı. o 65 yaş üstü 2022 yaşlılık aylıgı alıyormuş. eşinden başka kimsenin geliri onu etkilemez.
ama babanız engelli aylıgı alıyormuş. öyle dediniz. bu durumda babanızın aldığı 2022 engelli aylıgı hane gelir artışından etkilenir. yegeninizin aylıgı kesildiğinde babanızın da kesilir. yaşlılık aylıgı hariç 2022 aylıklarında hane gelirine bakılır. hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı aştıgında babanızın da aylıgı kesilir.
ama annenizde durum başka. hane gelirine bakılmaz annenizde. sadece kendisinin ve eşinin gelirine bakılır.

Kalem

Ne yapmalıız, ne tavsiye edersiniz ?

Abimlerin ikametgahını planladığım gibi yanıma aldırıp,plaka işlemlerini tamamlayı düşünüorum, sonra sıkıntı çıkarsa tekrar başvuru yapmayı hem bölylece anne-babamın da etkilenmesini önlemişz oluruz. Böle mi yapmalıyım

Yoksa herhangi birşey yapmadan bekleyelim mi?

valla buradan bir şey söylemem zor. butun bu öğrendiklerinizi abinize soyleyin. riskleri değerlendirin. birlikte karar alın. sonuçta araç aldıktan sonra tekrar aylık baglanması mümkün.
bu konuda abinizin onayını alıp onları desteklemeyi göze almanız gerekmekte risk durumlarında.
babanızın ve yegeninizin aylıkları kesilecek sonuçta. ne zaman kesilir bilemem. ama araç tespit edildikten sonra yapılan incelemelrden sonra mütevelli heyetin vereceği muhtaç olmadıgınız yönündeki karara göre keserler.

ha bu arada sanırım aracı aldıdnız. aracı kaça aldınız?

Kalem

Yani abla şimdi sıkıntı olup olmayacağını görmek için martı beklemeyi planlıyordum AMA büyük olasılıkla sıkıntı çıkacaksa ikametgahı aldırmayı böylece hem plakayı ilk alışta bulunduğum ilden ve istediğim harflerden almayı sağlamış oluruz hem ikametgah karmaşasını bi kerede halletmiş oluruz çözmüş hem anne-babam kendi başlarında kalıcaklarından maaşlarına etki etmez.

Diğer durumda beklersek extra babamın maaşı da etkilenme olasılığı var, ama bugun baii ikametgah değişikliği yapacaksanız herseye baştan başlarız ve 1 ayı bulur arabayı almanız demesinden dolayı ve engelli maaşı adres değişikliğinden etkilenir diye bir değişiklik yapmamayı eğer maaş kesintisi olursa plakayı halledip tekrar engelli maaşı başvurusu yapmayı planlamıştım bu nbedenle de bayiiye tamam ikametgah değişikliği olamyacak işlemleri başlatın demiştim...

Aracı henüz teslim almadık işlemleri devam ediyor, aslında tam rakam vermemek gerek ama ÖTV muafiyetini öğrendim bu nedenle de almışken biraz daha zorlayayım kendimi diyip krediyi de baya yüklü çektim, yani miktarı biraz yüksek :(

tahmin ettiğim gibi baya yüksek fiyatta:) yegeninizin ve babanızın aylıgına sebep oldunuz bilin:) her ikisinin aylıkları yapılacak ilk incelemeden sonra kesilir. bilginize.

Kalem

:( :(
Öyle demeyin ya, komşumuz da passat almışlar aynı şekilde ama maaşları kesilmemiş üselik evde bakım aylığı da alınıyormuş üstelik. Tabii resmiyette hane halkı kaç kişi ve kimler onu bilemem.

Sizce ne zaman inceleme yapılır ne zaman kesilir, aracın faurası kesildi ama teslim almadık en erken 1,5 haftaya en geç 1 aya teslim alacağız .
Şu sıralar plaka için ikametgah değiştirelim mi yoksa aksine olası inceleme açısından birşey yapmayalım mı ?

Durumu düzeltmek için ne yapmak gerek peki, tekrar başvuru yapsak felan...olmadı artık yazın aracı zararına satar tekrar başvuru ile düzeltiriz inşallah :(

olan olmuş artık canınızı sıkmayın. bu stres ustune bence bir de adres değişikliği ile uğraşmayın kendi adresinizi taşıyabilirsiniz o ayrı konu. kendi ikametgahınızı taşıyın da bence.
aylık ne zaman kesilir bilemem. bu durum tamamen vakıflara göre değişebiliyor. sosyal incelemeyi ne zaman yapacaklarına baglı.
aylık kesildikten sonra da başvurmanız mümkün. dunyanın sonu değil bunlar. aylık kesilse bile daha sonra tekrar başvurursunuz.
ama şimdilik olabileceklerden abinize de bahsedin ki önlerini görsünler. maaşlara bel baglayıp kendilerini şu süreçte sıkıntıya sokacak harcamalara girmesinler.

Kalem

Orası öle de, ben kabaca hesap yapmıştım çok bir artış olmuyor diye kesilmez diye ümit etmiştim onlara da hayvanların tam değerini bilsek kesilip kesilemyeceğini anlarız ( yaptıgım hesaba göre ) araba ile 600 lira gelir artıyor aslında çok da dğil felan demiştim, ama durduk yere böyle bi kesinti üzücü olur çünkü gelirleri hakikaten kısıtlı şimdi biz destek çıkalım ewet doğru ama herkesin kendi ayrı evi var ailesi var bunlar göz önüne alınarak sırf araba var die aileye zenginmiş gibi yaklaşmak yada madem arabayı kardeşin aldı o baksın şeklinde düşünülmes çok yanlış. Ben de 2.5 yıldır para biriktiriorum, bi heves ettim araba almak için :( bi de üstüne baya da yüklü kredi çektim bu şekilde ulaşabildik b araca çok şükür...

Fakat abla, sorun olması çok olası ise ilk baştaki sadece plaka amaçlı düşündüğüm gibi ikametgah değiştirip plakayı ilk başta hiç ugrasmadan halletsek, bölece anne- babam etkilenmese ve daha sonra ise abimleri eski ile aldırıp tekrar başvuruyu başlatsak mantıklı değil mi ?

plaka işlerinden anlamam. niçin adres değişikliği gerekiyor anlamış da değilim. ben bilmen gereken her şeyi anlattım. artık sen karar ver. fakat adres değişikliği de vakıf tarafından tespit edilirse aylık kesilme riski var. adres değişikliği sisteme yansımış ve bakmışsın ki vakıf görüp kesmiş. bu da mümkün.
tüm riskleri sana soylemem gerekir diye düşünüyorum. önünüzü görmeniz ve iyi bir plan yapmanız açısından gerekli size bu.
sadece abinlerin adres değişikliğini yapacaksan zaten risk almışsın adres taşımanda sakınca yok. ama annen ve babanın adresine dokunma. onların adresi kalsın.
bir de butun olasılıklardan abini haberdar et. eger haberi olmazsa onun için kötü olur aylık kesilince. bu aylık parası olmayanlar için çok önemli. çocugu için aldıgı aylıgın kesilme tehlikesini bilmek onun hakkı.

Kalem

Öyle olacak zaten abla anne-baba ikametgahı kalacak biz plakayı bulundugum ilden alabilmek için ikametgah değiştireceğiz.
İkametgah değiştirmekten vazgeçmemin sebebi,maaşları durur, kesilir; hiç uğraşmayalım maaşa sıkıntı olmasın diye düşünmemdi.
Ama büyük olasılıkla kesilecekse ya da inceleme için duraklatılacaksa ilk başta ikametgahı değiştirip plaka işini ilk başta halletmek daha mantıklı gibi. Bir de Diğer maaş mart da sanırım, biz şimdi bu hafta aldırsak geri 20 gün sonra eski haline getirsek bir sorun olur mu, sistemden konroller nasıl, ne zaman, ne sıklıkta oluyor ... ya da adres değişikliği tespit edilse bile maaş gününe kadar bi işlem yapmama durumu var mı daha doğrusu adres değişikliği tespit edildi, sonra geri tekrar eski hale geldi bu durumda eski durum devam etmez mi YOKSA bi defa ikametgah dğişti artık herşeye baştan başlamamız mı gerek deerler.

Abimler böyle bir olasılıktan hbaerleri var zaten ama biz kesilmeyeceğini ümit ediyorduk, şu kış günlerinde çok zorluk yaşatr ama bi şekilde bişy yapacağız artık en basitinden yol yardımının verilmemesi bile sıkıntı oldu, ben karşılamaya çalışacağım ama geri çözmemiz ii olacak bu maaş işlemini, tekrar inceleme talebi ile dilekçe ile vb....

merkezi sistem üzerinden inceleme genelde ödeme dönemleri öncesinde oluyor (mart başı/şubat sonu). ama vakıflar da arada ikamet sorgulaması yaparsa bilemem.
diyelim ki adres değiştirdiniz. aylık durdurma kararı alınsa bile aylık kesme işlemi şubat son gunu olabilir ancak. aylık o tarihten once kesilemez. şubat sonuna kadar tekrar eski adrese dönmeye bakın. yine de bu konuda emin değilim. alo 144'ü arayarak bilgi almaya çalışın. ya da vakfa sorun bu konuda.

Kalem

Yani 20-30 güne eski hale dönünce sıkıntı çıkmayabilir diyorsunuz o zaman plakayı ilk başta değiştirmek mantıklı gibi... Gerçi yine marta kadar durumun ne olacağını bekledikten sonra plakayı değiştireceğimz dönem ine maaş alınma tarihinden sonra hzılıca grçekleştirirsek de aynı mantığa denk gelir.

Bu arada çok teşekkür ederim, yardımlarınız için :)

Üst Alt