Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Geçmişte elde edilmiş vergi indirimi ile bugün emeklilik başvurusu yapılabiliyor mu?

Rietveld

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar engelli emekliliği için prim günü ve hizmet süresini tamamlayan %50 oranında engelli olan bir arkadaş var. 2017 Eylül ayında hizmet süresi doldu. Ancak bilmediğim bir konu var internetten cevap bulamadım.

Engelli emekliliği için 2008 den önce çalışmaya başlayanlarda vergi dairesinden alınan engelli için vergi indirimi belgesi olması şart. 2008 sonrasında çalışmaya başlayanlardan istenmiyor bu. Bu arkadaşın 1997 yılı sigorta başlangıcı var son 1-1,5 yıldır çalışmıyor. Ancak çalıştığı dönemde vergi dairesi engelli indirimi vardı. Şimdi sgk ya gidecek engelli emekliliği için başvuru yapmaya. Başvuru aşamasında çalışmaya devam edip vergi dairesi engelli indiriminden yararlanıyor olması gerekir mi yoksa daha önceden zaten yararlanıyordu vergi indiriminden o şekilde de oluyor mu ? Son 1 yıldır çalışmadığı için vergi dairesinden engelli indirimi belgesi alması mümkün değil şu an ama çalıştığı dönemde engelli indirimi vardı.

Yani özetle başvuru tarihinde engelli indirimi belgesi güncel tarihli olarak isteniyor mu yoksa çalıştığı dönemde almış olduğu engelli indirimi belgesi yeterli mi ?

Rietveld

Çalışma yaşamının herhangi bir aşamasında SÜRE KISITLAMASI olmayan bir vergi indirim hakkı elde etmişse, bu hakka istinaden emekli olabilir. Yeniden vergi indirim vb. bir şey istenmez. Yeter ki sigortalılık süresi ve prim gün şartı tamam olsun

Rietveld
Daha önceden almış olduğü sürekli ibareli vergi indirimi varsa,tekrar çıkartmasına gerek yok.
Mevcut belge ile başvura bilir.
Aldıği sürekli vergi indirim belgesi baki'dir.Yeni belge isteyemez.
Sayet olaki,sgk vergi indirim belgesine hasıl olan raporda bir sorun görürse,hastaneye tekrar rapor için sevk edebilir.
Ve,yeni rapora göre emekliliğini onaylar.
Yani vergi indirim belgesi varsa,sgk yalnızca bir ihtimal kontrol yani son durum bildirir raporu isteyebilir.

Cevaplar için sağolun arkadaşlar. Konu başlığı içinde kusura bakmayın ne yazacağımı tam bilemedim düzeltmişsiniz zaten.

Eğer vergi indirimi belgesi sürekli değil ise o zaman yeni isteyebilirler sanırım bunu anladım yazdıklarınızdan.

Rietveld
Aynen öyle kardeşim,aldığı vergi indirimi sürekli ise sorun yok,fakat süreli ise ve bunuda yenilememiş ise,o vergi indirimi ölür.
Bunun için tekrar vergi indirim belgesi alması gerekir ki,eski raporlarda kabul görmez bu yüzden yeni raporda gerekebilir.

Peki yeni vergi indirimi belgesi alması gerekirse bunun için rapor yeterli olur mu yoksa bir yerde işe girip ondan sonra mı alabilir ?

Rietveld
Vergi indirim belgesi almak istedigi zaman yani vergi indirimine başvurdugunda mutlaka çalışıyor olması gerekir,çünki kendisine verilecek vergi indirimi kazancına göre hesaplanıyor.

Anladım. Çok sağolun cevaplar için arkadaşlar sağlıcakla kalın.

Benim raporum geldi aslinin aynisindan istiyorlar beni raporu aldigim hastaneye gittim forum doldurdum simdi hastane bana kac adet aslinin aynisidir yazili olan vericek bilgisi olan varmi bana 4 adet lazim

anlamadığım,süreli vergi indirimi aldım 2 sene ve emekli oldum diyelim,o sürenin sonunda sadece işimiz sgk ile oluyor sanıyordum ben yani bir daha vergi dairesine müracat olmuyor diye biliyordum ben??

@bulent73
Evet kardeşim aynen dediğin gibi muhatabın sgk.
Yukardaki arkadaşımızın durumu farklı.

@Ahmetvolkan
Hastaneler raporun aslı gibidir onaylı fotokopisini genelde 5 veya 7 adet verir,fakat rica edersen bu 10'a kadar çıkabilir.

Üst Alt