Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Geçmişte sigortasız çalıştığına dair belge çıkartmak için ne yapılmalı?

Hande Demir

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba, geçmişte sigortasız çalışmış birisi bunu kanıtlamak için ne yapabilir? Örneğin işveren 2-3 ay çalıştığını kabul etti diyelim neler yapılması gerek? Kabul etmediği taktirde neler yapılması gerek? Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler.

Hande Demir

Merhaba, sizin anlattığınız durumu birebir yaşadım ancak başvuruda bulunamadım.Çünkü zaman aşımı süresi varmış.

Şöyle ki;

Sigortasız çalıştığınız yerden ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde başvurmaz iseniz zaman aşımına uğruyor.Yani yasal başvurma hakkını kaybediyorsunuz.

Bana başvuru için gerekli evraklar hakkında söylenenler ise, işverenin yazılı beyanı,aynı işyerinde çalıştığınıza dair en 2 çalışan şahit gerekmektedir.Bu konuyu yaklaşık 9-10 yıl önce SGK kurumu ile görüşmüştüm.Belki bazı başvuru kriterleri değişmiş olabilir ancak zaman aşımı kanundan gelen bir yasal dayanak olduğu için olayı üzerinden yani sigortasız çalışmanızın son bulduğu günden bugüne kadar 5 yıl dan fazla olmuş ise başvuruyu SGK kabul etmiyor.Diğer belgeleri şahsi düşüncem SGK kurumu ile bir görüşerek teyit etmeniz olacaktır.

Saygılar.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Çalıştığım iş yeri sahibi kabul etti ilgili durumu. Bu durumda da şahit kişiye gerek var mı? Yoksa direkt iş mahkemesine gidilmesi yeterli olur mu? Geçmişte sigortasız çalışmamdan dolayı işveren tarafından o süreç için geriye dönük ödeme yapılacak. Fakat ne kadar ödeme yapacağını öğrenmek istiyor. Bunu nereden ve nasıl öğrenebilirim? Değerli yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim. Sağlıklı günler.

Hande Demir

Rica ederim.Bana söylenen aynı işyerinde çalışan 2 şahit getirmem yönündeydi.Ancak işvreneniniz durumu yasal olarak kabul ediyorsa belki de şahit gerekmeyebilir.Tabii bunun net bir şekilde öğrenilmesi lazım.

Sizin bu durumu öncelikle SGK kurumunun ilgili birimleri ile yüzyüze konuşmanızda fayda var.SGK il müdürlüğünde danışma birimi bu konuda size yardımcı olacaktır.Unutmayın dava durumu kişiler veya kurumlar arasındaki olayda itilaf yani anlaşmazlık varsa devreye girer.Kişiler veya kurumlar anlaşma yani sulh sağladı ise dava konusuna girmezler.

Sizin işvereninizin ne kadar ödeyeceğini SGK kurumu karar vereceği için kurumla konuşmanız önem arz ediyor.Belki sizinle veya işvereninizle şifayen tutarı paylaşabilirler veya yasal süreç başlatmadan bir şey de söylemeye bilirler.Kurumun kendi çalışma şekline bağlı bir süreçtir bilgi paylaşımları.

Saygılar.

Üst Alt