Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gelin veya damat engelli aracını kullanabilir mi?

Obigan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar. Annem adına %95 oranı ile araç almak üzereyiz. Ancak burada yapılan açıklamalardan aklım biraz karıştı. Artık yurt içinden alınan araçlarda %90 ve üzeri oranda 3.derece yakınlık aranmıyor denilmiş forum ana sayfasının sabitlenen ilgili konusunda. Ancak konunun devamında verilen genelgede "Ayrıca, araç tescil belgesi ve bilgisayar kayıtlarına konulması gereken diğer şerhler Yönetmeliğin 53 üncü maddesinde belirtildiği şekilde konulmaya devam edilecektir." şeklinde belirlemede bulunulmuş. Şimdi biz araç tescil belgesi ve bilgisayar kayıtlarına aracı kullanabilecekler ile ilgili şerh mi işletmeliyiz. O zaman 3. Dereceye kadar yakınlık aranmamasının ne anlamı kalıyor.

Ayrıca gelin veya damat yine forum ana sayfada sabitlenen konuda çocukları ve eşleri olarak yazılıp, 1.derece kayın hısımlığı olarak belirtilmiş. Engellinin çocukları birinci derece yakını o tamam ama çocuğun evlilik akdi ile kurduğu bağ engellinin çocuğu ile eşi arasında kayın hısımlığı kurar. Engellinin kayın hısımlığı eşinin akrabaları ile olan bağdır. Yani kocasının akrabaları içindir. Engellinin gelini veya damadının engellinin birinci derece yakını olur mu? Yani alınan aracı kullanabilirler mi? Ve bunu ruhsata işletmek zorunda mıyız? Teşekkür ediyorum. Kafam karıştı iyice. Bir kaç güne işlemleri yaptıracağım. Eksik bir şey kalsın istemiyorum.

engellinin oğlu kızı 1. derece yakınıdır, damadı veya gelini de 1 . derece sıhri yakınıdır.
dolayısı ile engellinin gelini damadı da ,oğlu ve kızı gibi aracı kullanabilir.

Arkadaşlar bilgisi olan cevap verebilirse sevinirim . Kaynanam sağ elinden ortopedik engelli . ehliyetini de geçen hafta aldı . Kafamıza takılan bir soru var .

17 Nisan 2015 CUMA tarihli

29329 sayılı
Resmî Gazete
'de KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK kısmında madde 7- C de şöyle bir ifade yer almaktadır ;

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Burada belirtilen bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. ifadesine göre ve internetten araştırdığım bilgilere göre ;

Sıhri(kayın) Hısımlar
1.derece sıhri (kayın) hısımları
*Eşinin annesi ve babası
2.derece sıhri (kayın) hısımları
*Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce)
*Eşinin nineleri ve dedeleri
3.derece sıhri (kayın) hısımları
*Eşinin yeğenleri (eşinin kardeşlerinin çocukları)
*Eşinin dayısı
*Eşinin amcası
*Eşinin halası
*Eşinin teyzesi

Yazılan bilgilere göre kaynanam benim 1. dereceden sıhri hısmım oluyor . Fakat ben kaynanamın sıhri akrabası mıyım değil miyim tam bir açıklayıcı yazı yok . Çünkü devamlı ''eşinin'' ibaresi yer alıyor .

Kaynanamın eşiyle herhangi bir kan akrabalık durumumda olmadığı için aklım iyice karıştı . Mantıken kaynanam benim 1. dereceden sıhri akrabam oluyorsa ben de kaynanamın 1. dereceden sıhri akrabası olmam lazım . Fakat belirttiğim gibi net bir bilgi bulamadığım için emin olamadım .

Böyle bir durumla karşılaşan ya da bilgisi olan varsa beni bilgilendirirse çok sevinirim .

Şimdiden yorumlarınız için çok teşekkür ederim .

@Obigan

hocam sizinle aynı durumdayım bende . Net bir bilgi öğrenebildiniz mi ? Kaynanam ortopedik engelli ve ehliyetini aldı . Damadı olarak aracı ben kullanabiliyor muyum ?

Eger özel tertibat fiziki olarak kullanmaya engel değilse 3. dereceye kadar yakınlar kullanabiliyor.Sen Sıhri akraba oluyorsun ve kullanabilirsin diye biliyorum.

Üst Alt