Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gelir durumu gerekçesiyle evde bakım başvurumuzun reddedilmesine karşı ne yapabiliriz

Kuzeyli28

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba;

Bakım ücreti almak için müracaatta bulundum, Samsun Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü müracaatımı eşimin maaşının yüksek olduğunun belirtilmesiyle reddedilmiştir,
kanuna göre özürlülük oranı %51 üzerindeki ağır özürlüler evde bulunanların kişi başına düşen gelirleri net asgari ücretin 2/3 sini -yaklaşık 350 tl - geçmemek şartıyla bakım ücreti alabilir deniyor.
Benim kızım %97 ağır özürlü %51 in neredeyse 2 katı. Hiçbir zaman %51 özür ile %97 özürlünün bakımı eşit olmaz fakat kanunda eşit tutuluyor, %97 de asgari ücretin 2/3 sini geçmeyecek, %51 de geçmeyecek şartı konmuş. Bu çocukların bakımı eşit olmadığı için gelir düzeyinde aranan şartta haksız bir uygulama vardır.

Bakım ücreti talebim reddedilmesi üzerine hukuken yapabileceğim bir şey var mıdır? Eğer var ise nasıl yapılacaktır. Yapabileceğimiz veya yapılabilecek bir şey varmıdır?

hukuken yapabileceğiniz birşey yok.özürlünün durumu ağır diye,kişi başana geliri asgari ücretin 2/3 sini aştığı halde bakım parasını bağlanması hukuken imkansız.çünkü kanun açık seçik yazılmış,yorum yapılacak bir tarafıda yok. maalesef devlet zihinsel engelliyide,fiziksel engelliyide,%51 ide,%99 uda ağır özürlü yazması halinde aynı işleme tabi tutuyor,hiçbir ayrıcalık tanımıyor.

eyerkı kışı başına dusen gelır: 363 tl yı geçmıyor dıyorsanız, elbette ıtıraz hakkınız var. eve gelen resmı yazıdanitibaren en geç 1.ay içinde ıtıraz hakınız var.ama yukarıdakı arkadaşımızın dediği gibi kışi baına duşen gelır.363 tl yı geçıyorsa.yetkılıler kanunun belırtığı şekılde karar vermışler.ıtırazınız söz konusu olamaz.........

Reddedilen Evde bakım aylığı talebimiz için hukuki olarak neler yapabiliriz?

Merhaba;
Ev hanımı eşim %97 ağır özürlü kızıma bakım ücreti almak için müracaatta bulundu. Samsun Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü 30/07/2006 tarih ve 26244 sayılı yönetmeliğin 4/C maddesine göre müracaat maaşımın yüksek olduğunun belirtilmesiyle reddedilmiştir, (Kanuna göre özürlülük oranı ağır özürlü olanlar (ağır özürlülerin %50 si de vardır, %99 u da vardır) evde bulunanların kişi başına düşen gelirleri net asgari ücretin 2/3 sini -yaklaşık 350 tl - geçmemek şartıyla bakım ücreti alabilir deniyor. Benim kızım %97 ağır özürlü %51 in neredeyse 2 katı. Hiçbir zaman %51 özür ile %97 özürlünün bakımı eşit olmaz fakat kanunda eşit tutuluyor, %97 de asgari ücretin 2/3 sini geçmeyecek, %51 de geçmeyecek şartı konmuş. Bu çocukların bakımı eşit olmadığı için gelir düzeyinde aranan şartta haksız bir uygulama vardır.) Bakım ücreti talebim reddedilmesi üzerine hukuken yapabileceğim bir şey var mıdır? Eğer var ise nasıl yapılacaktır?
Teşekkür ederim.

bu konuda çok haklısınız.benimde oğlum % 100 ağır özürlü.ve ihtiyaçları o kadar çok ki! her an maasımıza zam gelecekte sınırı 1 lira bile geçecek diye korkuyla yaşıyoruz.herşeyi geçtim bunu bildirmezseniz üstüne ceza bile ödüyoruz.bu sınır uygulaması çok adaletsiz. başvurup ititaz edebileceğimiz herhangi biyer varsa paylaşımları bekliyoruz.biz susarsak üstümüze basıp geçende çok olur , haksız yere maaş alanlarla bizi aynı kefeye koyanda çok olur..susmayalımm

bizde de durum aynı .kızım yüzde 91 bedensel engelli.aynı durumdan dolayı evde bakım maaşını bizde alamıyoruz.devlet gelire bakıyor ama,böyle hastası olanların ne kadar çok gideri var bunları önemsemiyor

Bizde aynı durumda mağdur olduk.Biz 3 senedir bakım ücreti alıyorduk.Ocak 2011 de maaşıma gelen zam ile sınırı 18 tl aştık.Bakım parası kesildi.29/11/2010 tarihinde habertürk gazetesinde Ali TEZEL bir yazı yazmış.Kanunla ,yönetmelik çelişiyor diyor.İnternetten bulup okuyabilirsiniz.Benim anlamadığım madem bu yönetmelik yasaya aykırı bu engelli dernekleri ne işe yarar, yönetmeliğin iptal edilmesi için dava açmazlar.Tekrar söylüyorum;Bu durumdan mağdur olanlar Ali TEZEL'in 29/11/2010tarihinde yazdığı yazıyı okusunlar.Selamlarımla...

evde bakımda haksız uygulama var bence 1 lira 10 lira yada 20 lira arttığı zaman engelli sanki zenginler kısmına giriyor oysa onun dr ilaç yatalaksa bez elektrik su d.gaz tel masrafı ihtiyaçları olduğu zaman devlet hepsini karşılamıyorki geçim düzeyinden sebep alamayan arkadaşlarımız için ne yapılabilir nerelere başvuralabilir itiraz hakkı varmı sosyal hizmetlere başvurulsa zaten 10 lira artsa bile maaşı anında kesiliyor yada ceza yiyor ne yapılabilir sizce bunun için torba yasada kanunlaştırılmış madde varmı

sayın bilge adam torba yasada bakım ücretiyle ilgili herhangi bir madde yok . alitezel şöyle demek istiyor bence . evde bakım yönetmeliğinin gelir şartı kanuna aykırı diyor. bu yönetmeliğin iptali için danıştaya dava açın. danıştay onu iptal eder diyor . tekrar söylüyorum şu özürlülerin haklarını savunan sivil toplum örgütleri neredeler, niye dava açmazlar onu anlamıyorum.

biz özürlüler bir gün sokaklara çıkıp eylem mi yapıyoruz:mad:
sonrada hakımızı kimse aramıyor diye dertleniyoruz. çıkalım sokağa eylem yapalım yüzerlce özüerlü ve yakınları çıksın sokakta yatsın açlık orucu tutsun. bakalım ses getiriyomu evde yatmayla olmaz arkadaşlar. bebek bile ağlamadan anne meme vermiyo:confused:

Üst Alt