Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gelir şartlarımız evde bakım aylığı almak için uygun mudur?

ercina39

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
öncelikle hayırlı akşamlar,

kayın validem %96 felçli ve kalıcı raporumuzla birlikte başvuruda bulunduk. eşim ev hanımı ve yeni doğan bebeğimizde bize katıldıktan sonra evde 4 kişi olduk.
kayın validem vefat eden babasından emekli maaşı alıyor. bu ay yatan ücret 1078tl idi
benim çalıştığım kurum doğum yardımı ile 4998tl yatırdı ancak bu aya özel şirketin vermiş olduğu doğum parası 2850tldir.
benim maaşım 1820tl net + 200tl yemek parası+124tl Agi toplamda 2144 lira maaş almaktayım

bu hesabı yaparken 1820tl net maaşımdan mı yapacağım.

2'nci sorum ise kayın validemin üstüne 2014 yılında alınan 35000 tl değerinde araç var bu şartlar altında bakım aylığı almamız mümkün müdür? :confused:

şimdiden verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim..

ercina39
elinize geçen aylık net miktara bakarlar. bu durumda aylık elinize 2144 Tl geçiyor.
kayınvalideniz de 1078 Tl alıyormuş.
şirket doğum yardımı yapmış. bunun aylık ortalaması baz alınır. zaten buna bile gerek kalmadan kayınvalidenizin maaşıyla sizin maaş yüzünden sınırı geçiyorsunuz. hanede kişi başına düşen aylık geliirniz 784,97 TL üstünde. bundan dolayı evde bakım aylıgı bağlanmaz size.

Kalem
Bende kendim için bu konuyu merak ediyorum. 3 yıl önce evde bakımdan yararlanıyorduk. Memur olunca, gelirim uymadığından kestirdim. Şimdi gelirim uygun diye başvuru yapacağım.Evde 6 kişiyiz; eşim+ben+2 çocuğum+kız kardd.+ünide okuyan kuzenimin çocuğu(19). Benim maaşım 2650tl + kız kard. maaşı 1450tl dışında bir gelirimiz yok. Kuzenimin çocugu sadece kredi alıyor. Sizce gelir durumum uygunmudur? Bu hakkımı kullanabilirmiyim? Birde şuan başka şehirde olduğumdan ilk evde bakım aldıgım ildeki dosyam olmadan başvuru yapamazmışım.

TTedTT
6 kişi sayılırsanız gelir uygun. üniversitede okuyan kuzenizin çocuğunun ikamet adresi sizde mi ve sizle mi yaşıyor? haneye dahil edilmesi için sizde ikamet etmesi ve sizle yaşaması gerekir.
ailece şu an bulunduğunuz ilde ikamet ediyorsunuz di mi? ama evde bakım aylıgı ile ilgili dosyanız başka şehirde.
dosya işi kolay. dosyanızı bulundugunuz ile isteyebilirsiniz.
başvurunuzu yapabilirsiniz aslında. siz aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip başvurun. il müdürlüğü dosyanızı ilgili il müdürlüğünden ister zaten.

Kuzenimin çocuğu dahil 6 kişi resmi olarak aynı evde ikamet ediyoruz, yani yurtta kalmadığından o da bizimle yaşıyor. Okulu bitene kadar pek çok yönden, maddi-manevi bizim sorumluluğumuzda. Sözlü başvuruda, başka ildeki dosyamı dilekçeyle buraya ulaştırmamı istediler. Dosyam 2 haftada gelirmiş, gelince de bu hakkımı tekrar kullanabilmek için başvuru yapacağım. Daha önce yararlandığım bir hizmet, inşallah tekrar bağlanırda işyerinde ve işyerine ulaşmakta yaşadığım sıkıntılar hafifler.
Atama nedeniyle Ankara'dan kalktım Trabzon'a geldim. Fiziki-coğrafi ve beşeri faktörler gözönüne alındığında tekerlekli sandalye kullanan bir engellinin düzgün yaşayabileceği bir şehir değil, daha önce lisans eğitimimi burada aldığım için kendime güvenerek Trabzon'u yazdım. Buna rağmen çok zorlanıyorum. Burayı okuyan arkadaşların kulağına küpe olsun. Kalem, ilgin için teşekkür ederim.

TTedTT

iş yerine gidiş gelişte bakıcıya ihtiyaç duydugunu belirt ve şehirde ulaşımda yaşadığın sorunlara kesinlikle dikkat çek başvuru sırasında. heyet geldiğinde de anlat bunları. iş yerine gidiş gelişte, ev dışında da bakıcıya ihtiyaç duyman evde bakım aylığının kolayca baglanmasını sağlayacaktır.

Merhabalar @Kalem,
Daha önce yukarıda belirttiğim kuzenimin kızını, bu evde ikamet etmesine rağmen, çok uzak akraba olduğu gerekçesiyle gelir hesabından çıkarttılar ve şimdiki hesaplamaya göre gelirim 8.5tl fazla. Bu durum için ne düşünüyorsunuz? Ne yapmalıyım?

düzeltme; 0.5tl>8.5tl

Birde maaş bordrosu alırken, eşimin bakım parası aldığında maaşımdaki aile yardımının (189tl) kesileceğini söyledi özlük servisi... 189tl kişi başına 37,8tl negatif etki ediyor, bu gözönüne alınıp 8.5tllik fazlamız gözardı edilebilir mi?

TTedTT
kuzeninizin uzak akraba olması onları ilgilendirmez ki. önemli olan sizle ikamet etmesi ve ikamet adresinin sizde olması ve sizle yaşaması. ikamet adresi sizdeyse kuzenin de hane gelir hesabına eklenir. il müdürlüğüne sosyal hizmetler kanunu ek 7.maddesine göre hane gelirinin esas alındıgını ve gelir hesabına hanede ikamet edenlerin dahil edildiğini söyle ve hesabı tekrar yapsınlar.

Kalem

Cuma günü, dediğiniz gibi hane gelirini baz alarak onuda dahil ettiler. Hesap açtırdılar ve birkaç belgeyle dosyayı oluşturdular ve 3aya belli olur dediler. Sürecin başından beri çalışana vermiyoruz deyip durdular. Bakalım, hayırlısı...

TTedTT çalışana verilmiyor diye bir şey yok. baştan önyargılı olmalarının lüzumu yok. bu konuda bakanlık genelge yayınladı ve il müdürlüklerine gönderdi. çalışıyorken de bakıma muhtaçlığın degerlendirilir ve bakıma muhtaç kabuledilirsen de evde bakım aylıgı baglanır.
bu konuda 2012/24 sayılı genelgeye bakmalarını söyle sorun olursa:http://www.aile.gov.tr/data/5404eb05369dc3119090f853/evde_bakim_hizmetleri_2012-24.pdf

Mrb. benim %50 sürekli raporum var. 1850TL aylık net gelirim var. 3 tane çocugum var 2 sinden işitme engelli (çocugun birinin işitme kaybı %80-%100kayıp - diger çocugunda %70-%70 her iki kulakta işitme kayıpları var. ) benim adıma 1 araç ve halen kredisini ödediğim 1 evim var. evde toplam 5 kişi yaşıyoruz. çocuklar için bakım ücreti vs. alabilirmiyiz. tşkler.

koseharun27
gelir açısından sorun yok.
fakat evde bakım aylıgının baglanabilmesi için tek şart gelirin uygun olması değil maalesef.
aynı zamanda raporlarında ağır özürlü kısmının evet olarak işaretli olması lazım. bu da yetmez, aynı zamanda bakıma muhtaç kabul edilmeleri lazım:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bakıma muhtaçlığı degerlendirilirken yaşından dolayı yapamadıkları değil engelinden dolayı yapamadıkları değerlendirilir.

Kalem

Bu nedenle, bugün başvurumuz reddedildiği bildirildi ve hemen bimerden şunu yazdım;

Başvuru Metni:

ASP Bakanlığının 2012/24 genelgesine istinaden çalışanlarda, diğer şartları sağlaması şartıyla, engelli bakım destek/evde bakım yardımından faydalanabilmektedir. Çalışmaya başlayınca gelir artışından dolayı feragat ettiğim bu yardım için bulunduğum ilin Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğüne, gelirimin belirtilen sınırın altında kaldığını düşündüğümden, tekrar başvuruda bulundum. Lisans eğitimine yeni başlayan, resmi fiziki hanemizde ikamet eden ve birçok giderini karşıladığım yakınımın, uzak akraba olması nedeniyle gelir hesabına katılmamış ve bu nedenle hane gelirimizin belirtilen sınırın yüzde 1 üstünde çıkmasıyla başvurumuzun kabul edilmediği sözlü olarak bildirilmiştir. 2828 sayılı sosyal hizmetler kanunun ek Madde 7 (Ek: 1/7/2005 5378/30 md. Değişik: 6/2/2014 6518/21 md.) uyarınca hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı esası baz alınmak yerine akrabalık derecesine göre hane geliri oluşturulmuştur. Bu uygulama sonucu başvurumuzun kabul edilmemesinin kanuna aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu nedele başvurumun reddinin doğruluğu hakkında detaylı bilgilendirilmek isterim. Ayrıca tekerlekli sandalye kullanan engelli olmam ve kurumunuzun ulaşması güç bir yerde olması nedeniyle bimerden yazdığımı bilmenizi isterim. Daha önceden olduğu gibi valilik kampüsünde temsilcilik bulundurmanızın hizmet kalitenizi arttıracağını da bilmenizi isterim.

Siz ne yapmamız önerirsiniz?

Son düzenleme:
Slm melek hanım,iyi günler diliyorum,birkaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim;
daha önce de belirtmiştim babam kardeşime bakıcı olmak istiyor ama kurumdakiler babamın yaşının 55 i geçtigini belirterek başvuruyu kabul etmemiş,bunun gerekçesi yasalmı?
Aynı evde 6 kişi yaşıyor 2 si özürlü,özürlünün biri %90 oranında raporlu,digeri %85 oranında (ağır özürlü evet) raporlu buna göre hane halkı kaç kişi olarak kabul edilecek?
Özürlü kardeşimın resmi vasisi olmak isteyen abim,özürlü adına hangi yetkilere sahip olacaktır, mesela babamdan özürlüye bir mal varlığı kalırsa abim onu bizden bağımsız olarak satabilir mi vb?
Evde bakım aylığı bağlama süreci ne kadardır..teşekkürler
Bu günlerde siteye mesaj atamama problemi yaşıyorum acaba teknik bir sorun mu var ilgililer yardımcı olurlarsa sevinirim..

merhabalar Kalem hanım,
Başvurumun reddi için dün tekrar gittik0, ek 7. maddesinin 2014 değişikliğini ve 2014/7 genelgesini dayanak göstererek resmi-fiziki aynı evde ikamet ettiğimiz dayımızın torununda dahil edilmesinin gerektiğini söyledim ama fayda etmedi. Hane yaklaşımında akrabalık bağını baz alıyoruz dediler durdular. Hatta aynı evde olmasa dahi boşanmamış eş,anne,baba hane yaklaşımına dahil ediliyor dediler. Anladım ki kanun değişikliklerini kapsayacak yeni yönetmelik olmamasının sıkıntısı var.
Bimerden gelecek cevaba göre itiraz et dedi sosyal inceleme görevlisi.

Size birkaç sorum olacak;
Hane yaklaşımı nedir?
2014/07 genelgesinde, Şehir dışında öğrenim gören çocuklar dâhil olmak üzere, aralarında akrabalık bağı
bulunan, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre aynı konuta kaydedilmiş kişi veya
kişilerden sosyal inceleme raporu ile birlikte yaşadığı tespit olunanlar, hane kapsamına
alınacak,
işaret edilen akrabalıkta uzak-yakın akraba ayırımı veya 2006evde bakım yönetmeliğindeki "akraba" tanımının açıklamasıyla bir ilişkisi var mı?

Nasıl bir itiraz dilekçesi etkili olur?
Yeni yönetmelik ne zaman gelecek?
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

TTedTT
hane yaklaşımı, gelir hesabında hanede ikamet eden ve hanede yaşadığı tespit edilenlerin dikkate alınmasını ifade eder.
2014/7 sayılı Genelge'de böyle bir ifade yok ki, senin sözlerin mi bunlar? değilse nereden alıntıladın? [SIZE=1] "Şehir dışında öğrenim gören çocuklar dâhil olmak üzere, aralarında akrabalık bağı bulunan, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre aynı konuta kaydedilmiş kişi veya kişilerden sosyal inceleme raporu ile birlikte yaşadığı tespit olunanlar, hane kapsamına alınacak,"[/SIZE]

evde bakım aylıgı ile ilgili yönetmelikte akraba tanımı bakıcılar için geçerlidir. hane gelir hesabında akraba olmasının önemi yoktur.
ayrıca sosyal hizmetler kanunu ek 7. maddesinin tasarı sunulurken gerekçesinde hane esaslı gelir hesaplamasına niçin geçildiği de anlatılır. diğer sosyal yardımların gelir hesabıyla uyum içinde olunması vs sebepleriyle hane esaslı gelir hesabına geçilmiştir.
yeni yönetmelik kısa sürede yayınlanacaktır. lakin 2014/7 genelgesinde il müdürlüklerinin nasıl hareket edeceği anlatılmıştır. daha nasıl açık anlatılsın ki onlara?

TTedTT
sana "hane yaklaşımında akrabalık bagını esas alıyoruz" diyen il müdürlüğüne bilgi edinme kapsamında " sizle yaşayan ve sizin hanenizde ikamet adresi olan akrabanızı hangi mevzuata dayanarak gelir hesabına dahil etmediklerini ve yasal dayanaklarını" tarafına yazılı olarak bildirmelerini iste.
senin üniversitede okuyan akrabanın ikamet adresi sizdeyse ve sizle yaşıyorsa haneye dahil edilir. lakin ikamet adresi sizde değilse ve sizle yaşamıyorsa dahil edilmez.

Kalem,
o cümle 81il valiliğine yazılmış 2014/07 genelgesinden alıntıdır. http://www.aile.gov.tr/data/53fe0b5b369dc3053ccd54d5/81_il_valiligi.pdf

Dayımın torununun ikameti resmi-fiziki olarak bizde, buna sosyal inceleme heyeti de şahit. Onun gelir hesabına dahil edilmemesi mantıksızlık çünkü giderlerinin pek çoğunu ben karşılıyorum; sonuçta elektrik faturama, su faturama, gıda giderlerime direkt etki ediyor. Onu dahil etmeyip, eşim ve 2 çocuğum varken, bakmakla yükümlüsün diye asgari ücretle çalışan kız kardeşimi dahil ediyorlar. Kız kard. dahil 3925tl olan gelirimize birde AGİ ile olağanüstü mesai ücretini kattılar ve sınırı 164tl aştınız dediler.

TTedTT
aile bakanlıgının sitesinde 2014/7 Sayılı Genelge bu şekilde değil. şu şekilde:http://www.aile.gov.tr/mevzuat/mevzuat
bu linkini verdiğin Genelge sonradan yayınlanmış ve ben bunu senin sayende gördüm. aile bakanlıgını taradım bu genelge'yi bulamadım. aile bakanlıgının sitesinin neresinde bu genelge bana soyler misin? bir de aile bakanlıgının sitesinden kendim bakayım.
bunlar bir iş karıştırıyor yine.
aklıma 2022 sayılı aylıklarla ilgili yaptıkları geldi. daha yönetmelik yayınlanmadan vakıflar yayınlanacak yönetmeliğe göre karar vermeye başlamışlardı ki resmen yururlukte olmayan hukumlere gore hareket ediyorlardı. sonradan yönetmelik yayınlandı.
burada da öyle pis bir koku aldım ve kesinlikle bu olayı avukat bir arkadaşla degerlendireceğim.
Sosyal Hizmetler kanunu ek 7. maddesi şöyle der:
[SIZE=1]"Bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardımın başvuru şekline, değerlendirilmesine, ödenmesine ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir."[/SIZE]
ortada yeni Yönetmelik yok. yayınlanmadı.
yürürlükte olan yönetmeliğin gelir kriterlerini belirleyen hükümleri de Kanun'un ek 7. maddesine ters oldugundan uygulanamaz.
ama bakanlık bu işi geçmiş genelge ile halletmeye çalışıyor. oysa Kanun'a uygun yönetmelik yayınlamak zorunda. bunu yapmıyor!
o Genelge'yi dayanak alamazlar!
Yeni yönetmelik olsa neyse!
bu arada yeni yayınlanacak yönetmelikte hane yaklaşımına nasıl bakacakları da anlaşılıyor buradan. bu akıllılar hane yaklaşımını akrabalık bagıyla sınırlayacaklar. yönetmeliğe kadar da nasılsa bu şekilde genelge ile hallederiz hinliğine gitmişler.
nasılsa engellielr anlamaz!

Haklısınız Kalem hanım, çıldırmamak elde değil. İşi gücü bıraktık mevzuat arıyoruz. Ne çok veri topladığımı, araştırdığımı o genelgeden anlamışsındır. O genelgeye egede bir il müd. rastladım ama dosyanın merkezden yüklendiği gözüküyor, müsteşar imzalı. 2014/7'de bakan imzalı.

Birde çalışma koşullarımdaki eksikliklerin sorunlarını anlattım, işyerime gelerek onlarda inceleme yaptı ve müd. yard. dinleyerek doğruyu gördüler. Kamuda çalışıyorum ama valilik kampüsündeyiz. Bu nedenle valilik-kurum-asp arasında sıkıştım kaldım, wc-servis-emekhaneye ulaşım yok. Bari ben birşeyler yapayım derken Evde bakım yardımıyla bu sorunları aşarım dedim ama buna rağmen böyleler...

aile bakanlıgının sitesinde o bahsettiğin genelge yok. o yüzden sordum nereden buldugunu. aklıma geldi çünkü. bakanlık o genelgeyi sitesinde bilerek yayınlamadı! il müdürlüklerine göndermiş ama sitesinde yayınlamamış!
Yönetmelik olmadan genelge ile hane gelirine kimlerin dahil edileceği hakkında hüküm vermiş ve o yönde uygulama istiyor. benim bildiğim bu durum yasal değil.

Bende sizin gibi düşünerek bilgilendirilmek üzere 2 gün önce BİMER e yazdım. Ne derler bakalım, paylaşacağım. İlgin ve alakan için çok teşekkürler.

[FONT=sans-serif]daha önce de belirtmiştim babam kardeşime bakıcı olmak istiyor ama kurumdakiler babamın yaşının 55 i geçtigini belirterek başvuruyu kabul etmemiş,bunun gerekçesi yasalmı?[/FONT]
[FONT=sans-serif]Aynı evde 6 kişi yaşıyor 2 si özürlü,özürlünün biri %90 oranında raporlu,digeri %85 oranında (ağır özürlü evet) raporlu buna göre hane halkı kaç kişi olarak kabul edilecek?[/FONT]
[FONT=sans-serif]Özürlü kardeşimın resmi vasisi olmak isteyen abim,özürlü adına hangi yetkilere sahip olacaktır, mesela babamdan özürlüye bir mal varlığı kalırsa abim onu bizden bağımsız olarak satabilir mi vb?[/FONT]
[FONT=sans-serif]Evde bakım aylığı bağlama süreci ne kadardır..teşekkürler
Bilgisi olan üyeler yardımcı olurlarsa memnun olurum.[/FONT]

merhaba
kızıma %76 ağır engelli raporu verildi. Ama benim adıma evim ve arabam var. 2050tl aylık maaş ve 5 kişiyiz başka bir gelirim yoktur. ev ve araba maaş bağlanmasında sakınca varmıdır.

@koseharun27 kızınız için evde bakım aylığına baş vurmak istiyorsunuz. gelirinizin uygun olup olmadığını soruyorsunuz.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altında. geliriniz uygundur.

agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu da varmış kızınızın. rapor da uygundur.

kira, satış vs gibi bir gelir elde edilmiyorsa ev gelir hesabına dahil edilmez.

araçtan da bir gelir elde edilmiyorsa araç da gelir hesabına dahil edilmez.

kızınız bakıma muhtaç durumda ise ve bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bu yönde olumlu karar verirse evde bakım aylığı baglanacaktır:https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

aile ve sosyal politikalar bakanlığı il/ilçe müdürlüğüne gidip evde bakım aylığı için başvurabilirsiniz.

@koseharun27 tamam. bakım hizmetler değerlendirme heyeti hanenizde inceleme yaptıktan sonra işlemler hızlanır zaten.

heyet, bakım raporunu hazırladıktan sonra il müdürlüğüne sunar.il müdürlüğü de heyetin kararına göre işlem yapar. heyet olumlu karar vermişse il müdürlüğü onaylar. il müdürlüğünün onay tarihini takip eden 1 aylık bakım hizmetinin ücreti de sonraki ay ödenir.

Kalem

mrb. eve baktılar daha sonra sözleşme yapmak için çağırdılar imza attık 2 ay sürer dediler 2 ay sonrasında imza attığımız tarihten itibarenmi verilir maaş yoksa 1 aylıkmı

Şimdi bir senaryo yazmak istiyorum, ahmet ve ali aynı iş yerinde çalışmaktadır, ahmet alinin amiridir, ahmetin de alinin de evinde 5 kişi vardır ve her ikisininde 1 çocuğu %100 engellidir. alinin net maaşı 4000 tl dir, ahmet ise amir olduğu için geliri daha fazla 4300 tl dir. ikisinin de eşi engelli çocukları yüzünden çalışamadıkları için evde bakım ücreti almak için başvurmuşlardır. bu arada her iki aileninde başka gelirleri yoktur. Ali için 4000/5= 800 tl olduğu ve 847 tl nin altında olduğu için evde bakım maaşı olan 1027 tl almaya hak kazanmıştır. Ahmet ise 4300/5= 860 tl olduğu ve 847 tl nin üzerinde geliri olduğu için evde bakım aylığı alma hakkı yoktur. Son tahlilde Alinin evine giren aylık miktar 4000+1027= 5027 tl, Ahmetin geliri ise =4300 tl dir. Ahmet Alinin amiri olabilmek için veya 300 tl fazla maaş alabilmek için 2 sene üniversite okumuştur fakat ali 700 tl aliye fark atmıştır.

Bu adalet değildir sayın adalet partisi, engelli engellidir hepsi aynıdır eğer ihtiyacı yoksa zaten ailesi almaz, bi düşünün alinin eşi çocuğunun tırnağını kesiyor da, Ahmet eşi kesmiyor mu o yorulmuyor mu? Bunun adı pozitif ayrımcılık değildir bunun adı adaletsizlik, sistemsizlik, düzensizlik dir.

Üst Alt