Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gelir testi G 1 çıktığı için 2022 maaşı bağlanmıyor..?

Bitmeyenumut

Yasaklı Üye
Konular
45
Reaksiyonlar
0
Hastaneden tanıdığım radyoloji sekreteri arkadaşım hakkında soru soracağım size Kalem hanım. Arkadaşım 26 yaşında. Evde 4 kişiler. Annesi babası ve ablası ile yaşıyor. Annesi engelli aylığı alıyor. Babası içinde başvuru yapmışlar. Engelli aylığı başvurusu alınmadan önce gelir testi başvurusu alınmış. Gelir testi g1 çıktığı için engelli aylığı başvurusu alınmamış. Ablası işsiz ve çalışmıyor. Babası emekli değil ve geliri yok. Evde sadece arkadaşımın geliri var ve asgari ücret alıyor. Bu durumda 2022 aylığı için kişi başına düşen gelir olan 483 lirayı geçmiyorlar. Ama gelir testi g1 çıktığı için 2022 başvurusu alınmıyor. Bu nasıl çelişki? Lütfen fikir verin

Bu arada oturdukları ev haricinde evleri yok. Taşıtları yok. Tarla bahçe vs hiç birşey yok.

Kalem hanım

Ama annesi engelli aylığı alıyormus sanırım onu hesaba katmadiniz engel derecesini bilmiyorum ama yüzde 40-69 olsa bile şu an için 1300 TL 3 ayda aylık 433 TL ye tekabül ediyor artı 1603 TL de asgari ücret 2036 TL eder bunu 4 kişiye bolersek aylık 509 TL ediyor bu durumda maaş bağlanmaz zaten çünkü şuan gelir sınırı 483 TL sınırı aştığı için bağlanmaz

Bitmeyenumut
GSS gelir testinde G1 çıktıysa ailede kişi başına düşen aylık gelir 676,50 TL üstünde çıkmış demektir.
hanede anne, baba ve iki çocuk var. GSS gelir testine giren baba. evdeki 2 çocuk bekarsa aileden sayılır. bu durumda aile 4 kişi kabul edilir.

2022 aylığı gelir sınırı ile GSS testi gelir sınırı farklıdır.
GSS gelir testinde aile bireyleri esas alınır. ailede kişi başına düşen ayık gelir 676,50 ve üstü ise sonuç G1 çıkar.
2022 aylığı gelir hesabında hane esas alınır. hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,64 ve üstü ise 2022 aylığı baglanmaz.

bahsettiğiniz kişinin babası GSS gelir testinde G1 çıkmış. bu durumda 2022 aylığı baglanmaz. 2022 aylığının baglanması için GSS gelir testinde g0 çıkması lazım.

verdiğin gelir bilgilerine göre GSS gelir testinde g1 çıkması imkansız. ya bilmediğiniz bir gelirleri var ya da yanlış bilgi verilmiş sana.
hanede 4 kişi var dedin. iki çocuk da bekar mı?
hanede başka gelir var mı öğrenmeye çalış. ya da vakfa gidip GSS gelir testinin detaylarını ögrensin. G1 çıkartacak gelir var mı yok mu bileleim ona göre sana yardımcı olayım.
senin verdiğin bu bilgilere göre GSS gelir testinde g1 çıkması imkansız.

Konuştuk telefonla 96 model eski ve yıllardır kullanılmayan bir hurda araç varmış babanın üstüne. Anne 2022 alıyor arkadaşım asgari ücretli abla işsiz ve babanın da hiçbir geliri yok. Bu durumda eve giren asgari ücret haricinde 2022 aylığı var. 2022 aylığını saymaz isek kişi başına düşen gelir 483 lirayı geçmiyor. Ama gelir testi g1 çıktığı için 2022 bağlanmıyor. 2022 gelir hesabına hanede alınan diğer 2022 aylıkları dahil edilmiyor mevzuata göre. Evde bakım aylıkları gelir hesabına dahil ediliyor, hanede alınan engelli maaşı 2022 gelir hesabına dahil edilemez diye biliyorum. Kalem hanım en doğrusunu bilir...

LG-M400 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bitmeyenumut
evet, 2022 aylığı gelir hesabına alınan 2022 aylıkları dahil edilmez. ama alınan evde bakım aylıkları dahil edilir.
ama şu an konumuz GSS gelir testi ablası. GSS gelir testinde 2022 aylıkları da evde bakım aylıkları da dahil edilir.

lakin 2022 aylığı da dahil edilse GSS gelir testinde yine sınırı geçmezler. verdiğin gelir bilgilerine göre.

yukarıdaki mesajımı dikkatli oku. GSS gelir testinde g1 çıkmışsa ailede kişi başına düşen aylık gelir 676,50 TL'den yüksek çıkmış demektir.
ya senin verdiğin bilgiler eksik ya da arkadaşın meseleyi sana yanlış ve eksik anlatmış.
bir ara vakfa gidip GSS gelir testinde sonucun niçin G1 çıktıgını öğrensin. arkadaşının aylık geliri + 2022 aylığı ile g1 çıkılmaz. demek ki başka gelir var. ya da arkadaşın yanlış ve eksik anlattı sana.

Arkadaşımın iddiasına göre ablası evliymiş eşinden şiddet görünce baba evinde yaşamaya başlamış. 2 yıl önce dönmüş baba evine ama boşanma davası hala sürüyormuş. Yani bu durumda galiba gelir testi 3 kişi için yapıldı. Gss için yapılan gelir testine 2022 aylığı eklenince sonuç g1 çıktı. Kalem hanım. Durum bu galiba. Yarın onlara çaya gidicem zaten durumu iyice analiz edip size dönüş yaparım. Onlarıda vakıfa yönlendiririm.

Bitmeyenumut

çocuklardan biri halen boşanmamış ve evli görünüyormuş. bu durumda evli olduğu için aileden sayılmaz ve aile kişi sayısı 3 olur. asgari ücret + 2022 aylığının 1 aylık miktarı ile birlikte ailede kişi başına düşen aylık gelir 676,50 TL altında olmadığından dolayı GSS gelir testi sonucu G1 çıkar. bu durumda da 2022 aylığı başvurusu alınamaz.

ablanın boşanma davası sonuçlanır ve boşanma gerçekleşirse o da aileden sayılır. boşanma gerçekleştikten sonra tekrar başvuru yapsın arkadaşınızın babası ve GSS gelir testinin yenilenmesini istesin.
şu durumda malesef bahsettiğiniz baba, GSS gelir testinde g1 çıktıgı için 60/ g GSS kapsamında olacak ve ayda 60/89 TL prim ödeyerek sağlık güvencesinden yararlanacak.

Peki gelir testi yapılmadı farz etsek hanede kişi başı düşen gelir 483 tl yi geçmiyor. Burada adaletsiz uygulama var... 2022 maaşı hariç haneye giren asgari ücretden başka birşey yok... 2022 gelir hesabına göre 483 tl aşılmıyor. Ama maaş bağlamamak için memurlar gelir testi yapıp gelir testine 2022 maaşını da dahil ediyor.

@Kalem hanım öğlen arasında bir saat izin alıp gittik arkadaş ile vakıfa. Gelir testi g1 çıkmış ama engelli aylığı dosyası hala mütevelli heyetinde imiş. Durum ne olur sizce. Ben biraz tepki gösterdim orda arkadaşımı sevdiğim için. Bu çocuktan başka evde çalışan yok kişi başı düşen geliri bile aşmıyorlar dedim...

Böyle saçma şey olmaz dedim prosedür engelli aylığı bağlandıktan sonra yeşil kart bağlanır dedim. Siz önce yeşil kart derdine düşerseniz tabiki sonuçlar çorba olur dedim. Baya bi söylendim @Kalem hanım. Mütevelli heyeti g1 sonucunu dikkate almaz dimi sadede 483 lira kriterine bakar dimi?

@Bitmeyenumut

2022 aylığı halen mütevelli heyetindeyse ve halen karar çıkmadıysa bekleyelim bakalım bi.

GSS gelir testinde g1 çıkmış ama 2022 aylığı açısından geliri uygun biri... mütevelli heyeti engellinin lehine olacak şekilde karar verir diye düşünüyorum. karar olumlu çıkabilir:)
bekleyelim, görelim:)

karar çıktıktan sonra muhakkak haberim olsun. ayrıntılarıyla tabi..

Kalem hanım bugün karar çıkmış şartları sağlamadığı için reddedilmiş. Nasıl bir yol izleyelim şimdi?

Merhabalar
Gelir Tespiti Sonucu 60/g çıktığı için engelli aylığına başvuramaz. Sistem otomatik olarak aylık başvurusunu alamaz bildiğim kadarıyla.
31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunun 60. madeesinin 1.fıkrasının (g) bendi kapsamında açıklanmaktadır.

Ama hane geliri kişi başı 483 tl yi geçmiyor esas kriter bu.

Hane geliri 483 lirayı geçmiyorsa vakıf mecbur bağlamak zorunda maaşı. Evde alınan 2022 maaşı gelire eklenemez. Kalem hanıma sorun derim.

Abla maaslar aylık mi alacağız simdi Eylül 2018 de bir bilgi verirsenız sevinirim sımdıden tesekkurler

F3111 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bu ne biçim iş be verdikleri 3 kuruş para ona bile 40 kırk dereden su getitiriyorlar...
sosyal devlet anlayışına ne oldu ? maaş vermiyorsa o zamna adam akıllı iş versin ..

Üst Alt