Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Genetik hastalığım var. Malulen emekli olabilir miyim?

Konular
8
Reaksiyonlar
15
Merhaba abilerim kardeşlerim aranızda yeniyim sizden bir kaç konuda yardım bekliyorum

İlk olarak 2008 yılında gecirdigim tümör hastalığı (10 yaşındaydım pnet yazıyordu) çapa da ameliyat Cerrahpaşa da yaklaşık 3 yıl yatılı kemoterapi gördüm ama bir engel raporu vs almadim

2022 mayıs ayında kamu da calisirken ufak tefek agrilar basladi kamudan ciktim (1.5 ay civari calismam oldu) bir şirkette danisma olarak calistim sonra 18 gün çalıştım dayanamadim çıktım o hastane bu hastane derken tekrar tümör hastaligi teşhisi konuldu hala tedavim devam etmekte bu sefer ilk defa heyete girdim epilepsi+tümör 81 rapor aldım süresiz

Şimdi sormak istediğim şu bu hastalık Kronik bu arada annem dayım başka dayımın oğlu bu hastalikları yaşadı annemle dayım vefat etti

Malulen emekli olma imkanım nedir
Malulen emekli olursam aldığım yetim aylığı kesilirmi
2013 den beri gördüğüm belli surelerde psikolojik sorunlarim var (ailevi) bu konuda hiç engel orani almak istemiyorum ama siz ne dersiniz
Ve İstanbul da yaşıyorum engelli ile malulen cok farklı duyumu aldım bu konuda bana verebilceginiz tavsiyeler nelerdir
Tahsilim üniversite meslek idari işler muhaberat danışma (genelde konuşma iletisim uzerine)

Linkinpark50

Kendi namına emekli olanlar Yetim aylığı alamaz.

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

05.08.1998
Agustos 2014 fakat 16 yas kabul olmuyor galba 2018 agustos sayiliyormus
954 toplam
%81
Herhangi bir vergi indirim birşey almadim

4a statüsünde yatti hepsi isciydim

Linkinpark50

Malulen emekli olamazsın maalesef. Günü geldiğinde alacağın rapordaki tanıya bağlı olarak erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilecekeksin

16 yaşındaki sigortalılık tam primli ise, emekliliğe temel sigorta başlangıcı (05.08.1998 + 18 =) 05.08.2016 olur. SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif (%40-49), Orta (%50-59), Ağır (%60+) hangi tanıyı aldığına bağlı olarak emeklilik için aşağıdaki tabloya tabi olacaksın.

05.08.2016 +

bagkur.PNG

Usta anlamadım suan %81 suresiz engelim simdi malulen icin baslangicim uyuyor ama anlamadım düzgün birsey

Linkinpark50

Malulen emeklilik için 3 temel kural var:

1- İlk kez sigortalı olunduğunda maluliyeti gerektirecek düzeyde sakatlığın/hastalığın olmaması ve fakat bugün SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı alabilecek yani malul sayılacak düzeyde rapor alabilmek

2- İlk sigortalı olunan tarihten bu yana 10 yıl geçmesi

3- Bu 10 yılda en az 1800 gün prim yatırmış olmak.

Merhaba arkadaşlar

1998 dogumluyum anne tarafından genetik hastaligim var kötü huylu beyin tümörü ilk 2008 yılında boyle hastaliga yakalandim (10 yasinda) cerrahpasada kemoterapi+çapada ameliyat oldum 2-3 yıl sürdü süreç fakat hiç rapor vs almamis ailem
2014 de ilk sigortali ise girisim oldu hatta 2018 de 1 yıl askerlik yaptim
şuanda gün sayim 1200+ odeyebilecegim askerlik var

merak ettiğim su malulen istesem olabiliyor muyum hani emekliligim nasil olcak bilgisi olanlar yardımcı olabilirler mi

Hastalığım kanser+epilepsi suresiz %81

Benim sigorta baslangicim 2014 lakin yasim 16 idi suresiz %81 rapor mevcut 15 yil + 3960 gün istiyor. 1241 günüme ek olarak askerligi yatirsam 1600.
simdi merak ettigim tek birşey var diyelim malulen olmak istedim kabul olur mu
tek sıkıntı su 2008 10 yaşında sigortasizkende bu hastaligi yasadim fakat rapor almadim

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@Linkinpark50, Siz söylediğiniz koşullarda malulen emekli olamazsınız. Engellilik nedeni ile erken emekli olabilirsiniz ancak bunun içinde çok erken. İşe giriş tarihiniz 2014 olmasına rağmen yaşınız 16 olduğu için işe giriş tarihi sanırım 2016 dan başlar. 3960 gün ve 15 yılda emekli olabileceğinizi düşünsek 2031 yılı gibi bir rakam söylenebilir. %81 engeliniz olması malulen emeklilikde istenilen tek bir hastalıktan %60 kriterini karşılıyor anlamınada gelmiyor. Engellilik Sağlık Kurulunda verilen engel oranı ayrı, malulen emeklilikde değerlendirilen rapor ayrı.

Kurum Sağlık Kurulunca malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için;

- En az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmiş ise sigortalılık süresi şartı aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

- Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,

- Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması

- Kuruma yazılı dilekçe ile başvurması

gerekmektedir.

@Linkinpark50, Sizin rahatsızlığınız işe başlamadan oluşmuş. Ayrıca %81 engel oranı tamam ama malulen emeklilikde değerlendirilen tek bir hastalıkdan %60 çalışma gücünü hesaplarken yapılan değerlendirme farklı. Mesela kronik iki böbrek yetmezliği olan ve %70 engeli bulunan kişi red alıyor. Kanserden dolayı %60 alabilir mi alamaz mı onu bilemem ama söylemek istediğim %81 engel oranı olması, bunu kesin karşıladığı anlamına gelmiyor ve dediğim gibi işe giriş tarihinden sonra olması lazım. Kayıtlarınız nerede dediklerinde nasıl açıklayacaksınız ?

Merhaba arkadaşlar 2022 de ilk kez rapor aldım c71.9 beyin tümörü hastalığı + epilepsi %81 süresiz verildi 2014 sigorta girişim 1400 civarı gün mevcut + 1 yıl askerlik yaptım malulen emekliliği düşünüyorum lakin aynı hastaligi 2008 de yaşadım ama herhangi bir rapor vs alınmamış

Şimdi sormak istediğim şey şu malulen emekli olabilir miyim bu olayları kimle net şekilde görüşebilirim ? Veya engelli emekliliği net kimle gorusurum dahami iyi

Şuan 1 yıldır bir işyerinde çalışıyorum vergi indirimim mevcut

@HuYSuz79,
Ne kaydı usta

Üst Alt