Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Genetik hastalıklarda hastalığın teşhisi için yapılan ödemeler..?

nusret doğan

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Herediter Spastik Parapleji hastasıyım, hastalığıma neden olan genin teşhisi için Tıp Fakültesinde gen belirleme testi istedim fakültede yapılmadığı için dışarıda özelde yaptırmam gerektiği söylendi, bende mecburi 1.100 Tl olan ücret karşılığı testi özelde yaptımak zorunda kaldım. Test şu an yapılmakta parasını ise test geldikten sonra ödeyeceğim. Özürlüler kanunu madde 36 da Kan hastalıklarının teşhisi ve önlenmesi ile ilgili yasada ise hastalıkla ilgili her türlü işlemin devlet tarafından yapılması için sağlık bakanlığına ödenek aktarılıyor diyor. Bu anlamda ben önce aile hekimliğine gittim, ordan devlet hastanesine sevk yaptırdım ordanda Tıp fakültesine sevkli geldim( sevk zincirini kırmamak için) Tıp fakültesindeki doktordan ise bu hastalığın gen tespiti bizde yapılmamakta özel hastanede ücret karşılığı yapılması gerekmektedir şeklinde bir yazı aldım. Bu yazı ve yapılan sevklerle ödediğim ücretin kanun gereği bana ödenmesi için SGK ya başvurmayı düşlünüyorum , red cevabı gelicektir tabi sonrada mahkemeye, arkadaşlar konu ile ilgili başka önerisi olanlar varsa yardımcı olunursa sevinirim....

slm arkadaşım kolay gelsin
bende herediter spastik parapareziyim,
sana yardımcı olamıycam fakat bende test yaptırmak istiyorum
seni takip edeceğim.

Nusret Bey ;

Sağlık Bakanlığı sistemi şöyle işliyor. Hastanelerden bazıları ihale yolu ile özel laboratuvarlardan hizmet satın alıyorlar. Sizin gittiğiniz hastanenin böyle bir hizmet alımı varsa ve size yapılması gereken test bu laboratuvarca yapılabiliyorsa sizi özel laboratuvara sevk ediyor.Sevk yazısında hastanemizde bu testi yapabilecek donanım bulunmadığından sevk edilmiştir gibi bir ibare yazarsa test ücretini devlet ödüyor. Ben de kendi hastlığımla ilgili çok pahalı bir test için Çapa'ya başvurduğumda Çapa'nın böyle bir anlaşması yoktu. Sonra bir doktor yardımı ile bu test konusunda anlaşması olan bir hastaneye gittim. Onlar beni sevk ettiler. Bu şekilde testimin bir tanesini yaptırdım. Ancak benim de yaptırmam gereken oldukça pahalı bir test kaldı. Çünkü bu test ile ilgili anlaşması olan bir hastane bulamadım:(

Bu sorunların çözümü için gündem başlığında bu başlık açıp imza kampanyası başlatmıştık. Orayı inceleyebilirsiniz. Benzer şekilde kalıtsal hastalıkların tehşis ve tedavisi için yapılması gereken genetik testlerin ücretlerinin de devletçe ödenmesi gerekiyor. Zira Kalıtsal Hastalıklarla mücadele kanununda devletin kalıtsal hastalıklarla mücadele etmesi gereği hüküm altına alınmış. Bunun için gerekli ödeneğin de Sağlık Bakanlığı bütçesine konulacağı kararlaştırılmıştır. Eğer testinizi yapabilecek , hastane anlaşmalı bir yer bulamazsanız genetik test ücretini cebinizden ödeseniz bile mutlaka faturasını alıp SGK'dan test ücretini talep edin. Hatta bu talebinizi Sağlık Bakanlığı ve Ozidaya da aynı anda gönderin. Ödeme yapılmazsa dava açarsanız bu test ücretini devletten tahsil edebilirsiniz. Ancak bu saçma sapan Sağlık uygulamasının bir an önce düzeltilmesi, genetik hastaların laboratuvar laboratuvar dolaşıp durmalarının önlenmesi gerekiyor. Devlet tek elden bu sistemi kurup ; ödemeleri yapmalı.

Evet arkadaşlar kanun var ama uygulama yok, şimdilik hastanede literatür taraması sonucu hastalığıma neden olabilecek tahmini bir gen bulundu gibi, şimdi benim kanda o genle ilgili testler yapılacak ve o testlerde üniversitede yapılıyormuş bakalım hayırlısı...

onder arkadaşım herediter spatik parapleji hastalığı gerek gen geçişi dolayısıyla gerekse hasta üzerinde oluşturduğu semptomlarla sekiz-dokuz çeşidi var. Acaba senin hastalık hangi gruba giriyor , örneğin benim rahatsızlık büyük bir olasılıkla X geçişli gibi duruyor ve gen araştırmalarımızı bu yönde götürüyoruz......

Genetik araştırma için bugün özel labaratuvar benden 3 bin Euro istedi

Üst Alt