Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Geriye dönük SSK pirimi ödeyebilir miyim?

Konular
28
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadşlar, ben 1998 ssk girişliyim, 1998-1999 da bir sene çalıştım daha sonra 2006 da tekrar ssk lı olarak işe başladım. ssk hala devam ediyor. yani aradaki boşluğu ödemem için bir durum var mı?

Genel olarak geriye dönük SSK primlerinin ödenmesi şu hallerde mümkün;
1-Askerden önce sigortaya girilmişse askerlik dönemi kadar ödenerek bu dönemi sigortaya saydırmak mümkün.
2-Kadınlarda hamilelik öncesinde sigortalı olmak ve çalışmak kaydıyla bu dönemde 2 yıllık prim ödeyerek bu dönemi saydırmak mümkün(sadece 2 çocuk için geçerli)
3-İşveren SSk ya girişini yapmayıp,yada giriş çıkış yapıp çalıştığınız halde sizin primlerinizi ödememişse işe giriş tarihinizi 5 yıl geçmemişse elinizdeki evrak ve şahitlerle dava açıp sigorta primlerinizi ödetebilirsiniz.

Benim bildiğim ve takip ettiğim kadarıyla SSk ya mensup sigortalı için başka türlü bir geriye dönük bir prim ödeme sözkonusu değil.
Eskiden Bağkurda geriye dönük ödemeyle bir uygulama vardı bağkur kaydınız kapatmadığınız takdirde bağkura giriş tarihinden itibaren aradaki yılları borçlanıp ödeyebiliyordunuz.Fakat SSk da böyle bir olay sözkonusu değil.

Efsane .ok güzel anlatmış evet başka türlü geriye dönük prim ödemesi mümkün değil.

efsane1'in yazdığı 2.maddeyi tam anlamadım biraz açarmısınız.

Hayır Adil, aradaki boşluğu ödeyemezsin.

Sigortalıların borçlanabileceği süreler

a) Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri,

b) Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri,

c) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,

d) Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,

e) Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri,

f) Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri

g) Grev ve lokavtta geçen süreleri

h) Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri,

ı) Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri, kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32’si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır.

ilgilenen arkadaşlara bütün içtenliğimle teşekür eder iyiki varsınız!

arkadaşlar bu vergi afıyla ilgili aklıma takılan birşey oldu prim afı falan diye birşeyler konuşuluyor yani ara boşluklar araboşlukları doldurabiliriz gibi anladım.

Hayır Adil,alakası yok,yukarıda sayılan istisnalar dışında çalışılmayan hiçbir süre geriye dönük ödenemez.
Sizin duyduğunuz, işverenlerin çalıştırdıkları işçilere ait ödemek zorunda oldukları ancak ödemedikleri prim borçlarıdır.

1986 yilinda ise basladim 4000 gun sigortam doldu bu geriye donuk borcu ödeye bilirmiyim bu yasadan faydalana bilirmiyim yardimci olurmusunuz arkadaslar

geriye dönük sigorta prim ödemesi varmı ?

engelliler için geriye dönük sigorta prim ödemesi mevcutmu acaba ?

Geriye dönük, aradaki boşlukları dolduracak bir ödeme yapamazsınız. Ancak geçmişe ait olarak sgk bir borç çıkartmışsa size (yani sigortalı olduğunuz halde prim ödememişseniz ve buna karşılık sgk size borç tahakkuk ettirmişse) o zaman o brcunuzu ödeyebilir ve prim günlerinizi emekliliğiniz için kullanabilir hale gelebilirsiniz.

Merhabalar; foruma yeni üye oldum size sormak istediğim konu şu;

10.09.2015 tarihinde doğum iznine ayrıldım. Raporu iş yerime bildirdim.
Ancak doğum parasını sgk dan talep ettiğimde bana 1-9-2015 tarihleri arasında ki sigorta priminin yatmadığı için bu işlemi gerçekleştiremeyeceğini söylediler. yani analık iş görmezlik ödeneğini ödemiyorlar işyeri ile görüştüğümde geriye dönük ödemenin mümkün olmadığını ve bu sebeple herhangi bir sağlık kuruluşundan 1-9-2015 tarihleri için 9 günlük rapor almamı istediler.
Sağlık kuruluşları da sistem üzerinden rapor verdikleri için geriye dönük rapor veremediler.
bu konuda bir çözüm bulamadım kendim ödesem diyorum bu da mümkün değil sanırım bu konuda yardımcı olurmusunuz? ne yapabilir nasıl bir yol izleyebilirim?

Saygılarımla.

Yukarida anlattim ama sigorta analik yani dogum nedeniyle isgormezlik parasini odemiyor neden olarak ta rapor tarihinden onceki 9 gunluk sigorta primimi sirket odememis o sebeple odemiyorlar sirketle gorustum rapor al diyo 9 gunluk ancak onu da alamiyorum ne yapmam gerek bu konuda yardiminizi istiyorum

güldan

Anladım. Maalesef geçmiş tarihli rapor almanız mümkün olamaz. Ama şirket isterse o tarihlerin primlerini ödeyebilir.

Merhaba;

Babam Nisan 2018 de vefat etti. Anneme maaş bağlana bilmesi için 1800 güne ihtiyacı var. Bizim elimizde ise askerliği borçlandırmakla beraber 1550 günümüz oluyor ve geriye 250 gün açığımız kalıyor. Babam ağır engelli raporu olana birisiydi ve sigorta günü çok azdı bu kalan günleri de biz isteğe bağlı şekilde ödedik ömrü bu kadarmış yarıda kaldı bizim isteğe bağlı sigorta.

Şimdi sorum şu babam daha önce 2008 yılında bir şirkete bağlı 2 sene çalışmış. Şirket ise babama 6 ay sigorta yapmış daha sonra yapmamış. Şirket geriye dönük sgkya gidip bildirim yaparak geçmiş yıllarada çalışmıştı diyerek sigorta prim günü yatıra bilir mi? Yatıra bilirse ceza ne kadar yer çünkü şirket yatırmazsa biz kendimiz yatıralım diyoruz ?

Bu konu hakkında bilginiz var mı acaba?

tubabjk

Şimdi vergi affı vs. derken olası borçlanmada faizi ödememek mümkün olabilir. Bu konuyu muhasebesiye sormanızı öneririm.

Üst Alt