Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görme engelli abim var. Otomobil için ÖTV ve KDV indiriminden nasıl faydalanabiliriz? [Soru]

hypergokhan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Görme engelli abim var. Otomobil için ÖTV ve KDV indiriminden nasıl faydalanabiliriz? [Soru]

Doğuştan görme engelli bir abim var.. Özel arabamız olmadığı için seyahatler sırasında büyük sorunlar yaşıyoruz.. Bu yüzden bir araba almak istiyoruz.. Benim sormak istediklerim sırasıyla şunlar :

1) B sınıfı ehliyetim var.. Onun üzerine aldığımız aracı onun şöförü olarak yanımda olmasa bile ben kullanabilir miyim?

2) Aracı Türkiye'den alırsak ÖTV'yi ödemiyoruz.. Yurt dışından alırsak ÖTV + KDV'yi ödemiyoruz.. Arabayı ben kullanacağım için herhangi bi özel tertibata gerek yok.. yine de yurtdışından alırsak kdv indiriminden de faydalanabiliyor muyuz?

Eğer daha önce bunlar sorulduysa çok özür dilerim.. Forumlarda bulamadığım için sorma gereği duydum.. Şimdiden teşekkür ederim..

Ağbenizin engellilik derecesi kaç?

1)Evet kullanabilirsiniz.
2)Ağbeniz görme engelli olduğu için yurtdışındaki muafiyetlerdan yararlanamıyorsunuz.

Sadece ötv indiriminden faydalanabiliyorum o zaman öyle mi?

ÖTV ve MTV muafiyetinden yararlanabilirsiniz.

Yurt içinden 1600 cc motor hacmine kadar olan otomobili %37 ÖTV ödemeden (KDV muafiyeti zaten yok) alabilirsiniz ve B sınıfı sürücü belgenizle kullanabilirsiniz.
Araçta özel donanım olmaz, ama pplakada sakat damgası olur.
Abinizin araçta olmasına gerek yok.
Aracı 5 yıldan önce satarsanız başta ödemediğiniz ÖTV'yi ödersiniz. 5 yıl geçtikten sonra ise araç vergiden düşer. İstediğiniz kişiye istediğiniz fiyata satarsınız.

Aracı sıradan kişiler kaça alıyorsa, o aracın size geliş fiyatı (yaklaşık olarak) o fiyatın 1.37'ye bölünmüş halidir. Yani yaklaşık %28 kazancınız olur.

BENIMDE BIR SORUM ARKADASIMIN BABASIDA YUZDE 90 GORME ENGELI ARAC ALMAYA KARAR VERDILER BILDIGIM KADARIYLA YUZDE 37 INDIRIM OLACAKEN BU ARAC SATAN YER SADECE BIKAC MILYAR INDIRIME GITMIS GORME ENGELILERDE FARKLIMI BU KANUN

peki şöyle bişi sorıyım.. ben bi kere polis çevirmesinde bi araba gördüm.. plakası normal plaka.. ama orjinali engelli plakası.. orjinal engelli işareti olan plakayı bagajda tasıyo.. ama aracın üstnde bulunun plaka normal plaka?? böyle bişey olabiliyor mu?

İndirim herkes için aynıdır. Sakatlık gruplarına özel bir durum sözkonusu olamaz.

Plakada damga şart. ÇIkaran suç işlemiş sayılır ve cezası neyse (aracı bağlamak, yüklü bi ceza kesmek vs.) çeker

Ama aracı belli bi tesisatla bedensel engeli olan birisi kullanıyo olmıcak ki?? Sonuçta arabayı ben kullanıcam ve ruhsatta yazılı olduktan sonra bi sorun olucağını sanmıyorum açıkçası.. ama tabi siz ne diyosanız doğrudur diye düşünüyorum o da ayrı..

Bi yukarı çiflikteki ineklerde damga zorunlu, bi de sakat statüsünde alınan araçlarda. :)

çok teşkkr ederm çok saolun =) umarım bu uygulama bi an önce kalkar.. çünkü 22 yıldır istanbulda yaşayan bi vatandaş olarak ne kadar tehlikeli bi şehirde yaşadığımızın farkındayım ve bu plakalı vatandaşlarımızın suçluların gözünde 1. hedef olarak görüldüğünü farketmiş durumdayım.. bunun için bi çalışma yok mu acaba?? ne bilyim en azından sesinizi duyurabilmek için bi imza kampanyası falan?

Her başlığın ilk öesajının ardından gelen banner'a tıkla...

Ne kadar kötü resmen ayrımcılık yapılıyor damgalı inekler gibi canım sıkıldı ehliyete yazıldım araba alıcaktım bu plaka işi canımı sıktı.Güzelim arabama sakat plakası takılacak :(

Üst Alt