Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görme engellilerin yararlanabileceği ÖTV muafiyetleri genişletilmeli

Eumut

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
ÖTV MUHAFİYETİ
(Görme engelliler bilgisayar ve akıllı telefonları ÖTV siz alabilmeli. )
Engelliler haftası öncesi görme engelliler için en elzem konulardan birini dile getirmek istiyorum.

Engelliler yaşamlarını kolaylaştıracak bazı araç ve gereçlere ÖTV ödemeden ulaşabilmektedirler. Bunların başında otomobil, ortapedik engelliler için tekerlekli sandalye, protez uzuv, görme engelliler için ekran okuma programı, işitme engelliler için işitme cihazı gibi.
Görme engellilerin internet aracılığıyla eğitim, kültürel, sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ekran okuyucu programlar desteğiyle bilgisayarlar ve akıllı telefonlar aracılığıyla bir çok dökümana ulaşabilmektedirler. Bu özellikle eğitim çağındaki görme engelli çocuklar ve gençler için çok daha elzemdir.

Görme engelliler yaşamlarını kolaylaştıran ekran okuma programlarına ÖTV ödemeden ulaşabilmektedirler. Bunun yanı sıra olmazsa olmaz bu programı kullanabilecekleri bilgisayar ve sesli yanıt verebilen akıllı telefonları aynı normal bir vatandaş gibi ÖTV ve KDV ödeyerek alabilmektedirler. Buda görme engelli eğitim çağındaki çocuk ve gençlerin ve görme engelli yetişkin çağındaki binlerce bireyin ulaşabilmelerini çok zorlaştırmaktadır. Daha başlangıçta bir ekran okuma programının 6 bin lira, bir diz üstü bilgisayarın en az 4 bin tl, bir sesli yanıt verebilen cep telefonunun 8 bin tl olduğu göz önüne alındığında daha başlangıçta bir görme engellinin 18 bin lira gibi bir kaynağa ihtiyacı olduğu görülmektedir. Hiç ekonomik özgürlüğü olmayan, yada kısıtlı ekonomik özgürlüğe sahip olan bir görme engellinin bu kaynağı bu cihazların alımına ayırabilmesi hemen hemen imkansıza yakındır.

Diz üstü bilgisayar, sesli yanıt verebilen akıllı telefonlar aynı ekran okuma programında olduğu gibi ÖTV muhafiyeti kapsamına alınmalıdır. Buda bir görme engellinin bu cihazlara 18 bin lira yerine 12-13 bin lira gibi bir bedele ulaşmalarına imkan sağlayacaktır. Bu konuda suiistimalleri önlemek için bu cihazların yeniden alınabilmesinde nasıl otomobil alımında 5 yıl bir süre konmuşsa bilgisayar ve akıllı telefon alımında da 2 veya 3 yıllık bir süre konulabilir.

Bu durumu yetkililere ulaşabilen her kardeşimizin dile getirmesi çok yararlı olacaktır.
Tüm engelli arkadaşlarıma engellerini en az hissederek yaşayabildikleri bir çevrede yaşamalarını diliyorum.

Üst Alt