Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görme engelliyim. Bakım aylığından yararlanabilir miyiz?

turan34

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Görme engelli annem var. Bakım aylığından yararlanabilir miyiz?

Selamün Aleyküm değerli arkadaşlar

Anne ve babam boşandı ben şuanda kardeşimle beraber annemde kalıyorum.

Üniversite'ye hazırlandığım için mecburen işten çıktım

Annemin 1350tl emekli maaşı var. Annem görme engelli kardeşim ve benim engelimiz yok

Kardeşim ben ve annem 3 kişi yaşıyoruz.

Engelli bakım parasından faydalabiliyor muyuz? ek olarak faydalanıyorsak kısa yoldan nasıl ve nereye başvuru yapmam gerektiğini belirtirmisiniz
dershane vs derken vaktim kalmıyorum yanı sıra parada yetmediği için bununn üzerine düşmek istiyorum

Annenin görme kaybı önemli en başta. Mesela tek gözü görmüyordur engelli statüsünde bile sayılmaz oranlar açısından. Ama iki gözünden engelliyse ve tek başına ihtiyaçlarını karşılarken zorlanıyorsa, Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi 'den birinden rapor almalısınız, bu rapor oranı % 50 ve üzeri 'ağır özürlü' ibareli olursa ancak bu durumda Aile ve Sosyal Pol. Bak. İl Müdürlüğü'ne başvuru yapabilirsiniz.
Bundan sonrası da eve gelen heyetin insiyatifinde. bakıma muhtaçlık konusunda ikna olursa bağlanır. Şansınız diğer rahatsızlıklara göre biraz daha az, çünkü görme engeli dendiğinde bakıma muhtaçlık algılanmıyor ama biz annenin ne şekilde hayatını sürdürdüğünü bilemediğimiz için ancak bu kadarını söyleyebiliyoruz.

Görme engeli %100 raporuda var aylık 750 tl kira ödüyoruz okulanı gideyim işemi bunaldım artık

Raporunda 'ağır özürlü' ibaresi varsa tamam hemen başvur kuruma. Onlar eve gelirler gerekli incelemeleri yaparlar 3. ayda almaya başlarsınız eğer onaylarlar ise.
Giderlere bakmıyorlar ama bu şekilde de aşmazsınız gelir seviyesini.
Siz eğitiminizi aksatmayın hepsi olur gider hayırlısı ile...

Teşekkür ederim
Şimdi kendi kimlik fotokopim
Annemin kimlik fotokopisi. 2 adet vesikalık resmi
İkametgah belgesi, engelli raporu ile nereye gidip başvuracağım :)

turan, babanızdan nafaka alıyor musunuz?

Henüz mahkeme sonuçlanmadı eğer sonuçlanırsa aylık 300 lira gibi bir nafaka alacağız heralde

Ben son olarak İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü | sayfasını atayım çıkayım aradan:) buradan iletişim bilgilerine bakarsın, telefonla bilgi alırsın gerekirse. Kalem abla daha iyi değerlendirir durumunuzu ve gerekli yönlendirmeleri yapar. En kısa zamanda bağlanır ve bütün sorunları atlatırsınız inş, Allah kolaylık versin yardımcınız olsun kardeşim.

Turan nafaka bağlanır. buyuk ihtimalle dediğin gibi kardeşinle sen 300'e yakın miktarda nafaka alırsınız.

evde bakım aylığına başvurdugunuzu ve sonuçlandığını varsayalım. bu durumda bu nafaka miktarlarıyla evde bakım aylığı için aranan sınırı geçersiniz. Eğer evde bakım aylığı baglanırsa ve aylık baglandıktan sonra nafaka çıkarsa bu değişikliği hemen il müdürlüğüne bildirin ve evde bakım aylığını kestirin.

eger nafakanız evde bakım aylığı baglanmadan çıkarsa ve kişi başına düşen aylık miktar 540,47 lirayı geçerse ki geçer, bu durumda evde bakım aylığınız diğer şartlara uygun olsa bile baglanmaz.

bunları bilerek olasılıklara hazırla kendini ablası. sonra tam birine sevinirken öbürüne uzulme...

Evde bakım aylığı için annenin yuzde yuz raporu olması bakıma muhtaçlık açısından baglayıcı değildir. annen eger bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyorsa ve heyet bu yönde kanaat bildirirse evde bakım aylığı baglanır.

O zaman mecburen okulumu uzatmaya devam ettikçe edeceğim açık öğretimle kaç senede bitirebilirim meçhul birde ben 19 yaşındayım babamın mal varlığı var fakat mahkeme her seferinde 3 ay ertelediği için madur olan kardeşim oluyor benim anlam veremediğim tek şey bu bakım parasına neden giderlet eklenmiyorlar şuanda en düşük kira fiyatı 600 lira iken verilen maaş zaten bunu anca karşılıyor insanı anca ümitlendirir bu hükümet bir şeyide tam yapsa ya :)

bakıma muhtaçlığı şuradaki bakım kriterlerine göre belirlenir:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
burayı dikkatle incele.
eger annen sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde bir başkasına tam bagımlı ise, ya da en az iki bentte kısmen bagımlı ise bakıma muhtaç kabul edilir ve diğer şartlar da uygunsa evde bakım aylığı baglanır.

O yuzden verdiğim linkteki NOT kısmını dikkatle oku ve bentlere göre anneni degerlendir. bir fikrin oluşsun.

turan, yakında nafakan sonuçlanır inşallah rahat ol:)

ayrıca madem babanın durumu iyi kardeşin ve sen okuduğun sürece ve okumasan bile muhtaç olduğun sürece nafaka hakkın saklı:) sen okumana bak.

maalesef giderler hiçbir şekilde gelirden düşülmez.

Sadece güldüm bunları belirleyenler heralde engellilerin sadece sabahtab akşama kadar evde put gibi oturabildiklerini düşünmüşler heralde ki sadece bizim ülkemizi kapsıyor heralde bugün milletvekiline 1.000 lira zan yapan hükümet kendi şemsiyesini bile korumalarına tutturuyor galiba ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz ata sözünü çok dikkate almışlar :)

:) evde bakım aylığında mantık, sürekli olarak bir başkasının bakımına ihtiyaç duyan engelliye akrabası vasıtasıyla bakım hizmeti sunmaktır. akrabası bakım hizmeti verir bakıma muhtaç engelliye, sunulan hizmet karşılığı olarak da devlet ödeme yapar. mantık budur. tabi bu hizmetten yararlanılması için rapor ve gelir kriterelri de aranır.

Allahtan ne büyük yardımmış, neyse teşekkür ederim hayırlı geceler :)

İYi geceler.

eger annen bir başkasının yardımına ihtiyaç duyuyorsa raporunda ağır özürlü kısmı evet olarak işaretli ise evde bakım aylığı için il müdürlüğüne başvurmayı unutmayın. senden başka annene bakacak biri varsa o bakıcı olsun. sen okuduğun için sorun olabilir.bakıcı işi kolay. gerekirse okuyarak da bakım hizmetini sunabilirsin iş o noktaya gelirse. aile bakanlığı il müdürlüğüne giderek bizzat bilgi alırsınız zaten bu konularda.
nafaka çıkarsa gelir kriterini de ayarlamak açısından haneye geliri olmayan bir akrabanızı alın(ikametini aldırın ve sizle yaşasın). 4 kişi olursanız gelir sorununu aşmak kolay.
4 kişi olursanız, bakıma muhtaçlık kriterlerine de uygun bulunursa aylık baglanır, baglanmışsa da nafakadan dolayı kesilmez.

Üst Alt