Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görme engelliyim. Hiç sigortam olmadı. Malulen emekli olabilir miyim?

alper1842

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
iyi günler.

ben 45 yaşında % 100 görme özürlüyüm. Vefat eden babamdan yaklaışık 10 yıldır bağkur maaşını almaktadayım.
hiç çalışmadım hiç sigorta başlangıçım yok. özürlülüğümden dolayı bir arkadaşım malülen emekli olabilceğimi söyledi. doğru mudur ..

hiç evlenmedim bekarım.. malulen emeklilik sigorta başlangıçı olmayana verilebilr mi?
özürlü maaşına başvurursam babamdan kalan bağkur maaşı kesilir mi? evde bakım parası için gelir biraz yüksek kalıyormuş ona başvuramıyoruz?

yardımcı olursanız çok sevinirim. tşk..

Sigorta başlangıcınız olmadığı için emeklilik haklarından yararlanamazsınız.. Yetim maaşı aldığınız içinde 2022 yani özürlü maaşı alamazsınız.

Ancak Aşağıda aktarılan bilgiye göre -Tahsin beyin de yazdığı gibi- konu hukuki zemine taşınırsa, hem yetimaylığı hem de 2022 aylığı alınabilir. Bu ne kadar mümkün, fikrim yok. Doğrusu ya artık çok da olası gelmiyor. Ama denenebilir de..

quote_icon.png
Alıntı Yapılan Kişi: hasan tahsin
Ankara 15. bölge idare mahkemesinin bu konuda vermiş olduğu bir karar bulunmaktadır. Bu karara göre bir engellinin almış olduğu yetim aylığı özürlü maaşından az ise o zaman hem yetim aylığını hem de özürlü maaşını birlikte alabilir. Ancak bunun için:
1- engellinin özürlü maaşının kesilmiş olması yada yetim aylığını alırken özürlü maaşı için müracaat etmiş olması ve başvurusunun reddedilmiş olması
2- ve engellinin sonrasında idare mahmekemesinde dava açmış olması gerekmektedir.

İlgili davada davayı açan engelli kazanmış şu anda her iki aylığıda almaktadır. Emsal dava olduğu için aynı durumda olan bütün engelliler dava açtığı zaman kazanacaktır.
Yetim aylığının tamamını ve 2022 maaşını birarada almak mümkün olacak

Üst Alt