Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görme Kaybı Hesaplaması yeni sistemde nasıl oluyor?

farukcelebi37

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Herkese,

Doğuştan gelen sarı leke diye bildiğim bir rahatsızlığım var. 2015 yılında aldığım rapor da %29 engelli olarak tespit edilmişti. Bu yıl yenilenen oranlar ile aldığım %29 artar mı ? Benim görme oranım bana söylenen 2.5/10. Benim baktığım güncel cetvel listesinde ekte resmini koyduğum bir tabloda "Çok Ağır Görme Kaybı" yazmakta. Benim durumum ile alakalımıdır emin değilim. %29 olarak aldığım raporda yazan görme değerlerini yazıyorum aşağıya. Konu hakkında bilgisi olan varsa yazsın lütfen...

< +2.00 (-2.00X180) 0.2 BİO <DOĞAL FO< MAKULAPATİ
+1.50 (-1.75X170) 0.3 DOĞAL MAKULOPATİ

Gözlükle düzeltilmiş halde görme 0.2 ve 0.3 olduğu için %29'un değişeceğini sanmıyorum. Bir ay önce eşim 0.15 ve 0.30 görmeyle %30 aldı.

Bu tablodaki Sınıf 2 ye göre bir göz 0.1 veya daha az diğeri normal diyor ya. Bu cümleye göre bir gözü tam gören ama diğer gözü en fazla yüzde 10 gören bir kişi yüzde 29 oranında rapor alması lazım değil mi? ben mi yanlış anlıyorum? En üstte yazan yüzdelik oran aralıkları engelli oranını belirtiyor öyle değil mi?

kerimali evet engel oranını belirtiyor ama Birşeyi atlamışsın. %10 ile %29 arasında diyor ya, engel oranı o kadar olur diyor. Yani bir göz %10 diğer göz tam görse %29 vermezler. Bir göz %10 diğeri %30-40 civarı görse %29 alınabilir diye düşünüyorum. Tam gören göz alınacak rapor oranını düşürür.

Dediğiniz doğru olabilir. Yalnız burada açık olmayan bir durum çıkıyor ortaya. Bu 10 ile 29 arasındaki derecelendirme neye göre belli oluyor acaba? Yönetmelikte açık bir şey var mı yok mu? Varsa biri paylaşırsa sevinirim. Yoksa da o zaman burada büyük bir eksiklik olmuyor mu?

kerimali özür oranları cetvelinde nasıl hesaplanacağı yazılmış, hatta tablosu da var. Görme alanında kayıp varsa o da ekleniyor. Açık açık yazılmış hepsi. Siz sağ sol düzeltilmiş görme oranlarınızı yazın, arkadaşlar tam olarak kaç verileceğini hesaplıyorlar. Miyop hipermetrop dahil edilmiyor, gözlükle düzeltildikten sonra kalan görmeye bakılıyor.

Benim gözlükle görme oranlarım şöyle: sol göz yüzde 5 görüyor. Sağ göz tam görüyor. Bu şekilde askerlikten muaf oldum. Evvelki yönetmeliğe göre yüzde 30 alıyordum diye biliyorum. Şimdi kaç alırım anlayamadım.Daha başvurmadım engelli raporu için. Davlumbaz aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.

Üst Alt