Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görünür fiziksel engeli olmayanlara toplum bakışı

ozgurmeric74

Aktif Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
1
Merhaba arkadaşlar.

Toplumumuzda fiziksel engeli olmayan engellilere neden engelsiz muamelesi yapılıyor anlamış değilim.

Engelli olarak görünmek için sadece fiziksel görünür bir engelin olması mı gerekiyor. Insanlara engelli olduğumu söylediğimde gülüyorlar " senin neren engelli turp gibisin" diyorlar. Buda benim çok canımı sıkıyor. Diyorumki pazardan kıpkırmızı güzel bir görünüme sahip elmayı seçerek alırsın ama eve gelip ortadan yardığında içi çürüktür. Işte benim rahatsızlığım bu. Dış görünüşte belki görünmüyor ama günümün 8-10 saatini makinayla geçiriyorum.(ağır uyku apnesi+ağır bel fıtığı ameliyatlıyım). Tabii bunu insanlar görmüyor.

Engelliye bakıyorlar neresi engelli bunun diyorlar. Halbuki adam diyaliz hastası haftanın 3-4 günü diyalize giriyor. Biliyorlarmı? Hayır. Belki adam kanser hastası ışın tedavisi görüyor biliyorlarmı? Hayır.

Ohh diyorlar otobüs bedava vergi yok hakların var oh ne alaa. Ne alakası var kardeşim sen benim ve diğer engelli kardeşlerimizin çektikleri sıkıntıları biliyormusun? Aldığımız raporları vergi indirimlerini
kolay aldığımızı sanıyorlar. Söyleyin kolay mı bu işler. Bu zamanda hasta olmazsan alabilirmisin.

Tek istediğim insanların bizleri anlaması ve hastalıklarımıza , haklarımıza saygı göstermesi. Birgün herkesin çeşitli hastalıklara yakalanabiliceğini bilmesi.

ozgurmeric74 Abi hiç sorma. bu konu benim de içimde bir yaradır. otobüse bindim geçen bizim engelli kartı okuttum. şoför kimlik falan sordu. senin neren engelli dedi. istiyorsan soyunayim de şurda muayene et beni abi bari dedim. herkes başıma doktor olmuş ya ülkede. takmamamak lazım böyle cahil adamları ama insan sinir oluyor işte haklısın.

Şoför haklıdır tabi😟
anrlka0101
Ankara'da bir şizofreni var, aklı başında düzgün konuşması var at gibi kaçıyor. çok hızlı Yani.
hem bakım maaşı hem de engelli maaşı alıyor soruyorum bunun neresi engelli?

Son düzenleme:
Ben yıllardır bipoları insanlara anlatamadım. Dışımız sağlam ama içimiz / ruhumuz çürümüş işte.

Ama arkadaşlar işin farklı bir boyutu da var fiziksel engellilerin toplumun bakış açısı ayriyetten
fiziksel engellierin çocukluk okul öğrencilik ve arkadaşlarla ilişkisini inceleyin inanın bence fiziksel engellerin bu konuda sıkıntıları daha çok olmuştur

tabiikide fiziksel engelli kardeşlerimizin yaşamı çok daha zor. onlara kimsenin edeceği bir kelime olamaz zaten. ama içten süreğen hastalığı olanlarıda sağlıklıymış gibi gülünüp geçilmesi üzüyor beni.

yanlız06
bende düzgün konuşuyorum. koşabiliyorumda. ama engelliyim. o zihinsel engelli ; ben süreğen nörolojik.
tamda bahsettiğim konu buydu işte.

ben anlatayım

kronik böbrek yetmezliği hastalığım var , hormonal birçok şey yaşıyorum tansiyon problemi vs diyaliz almak zorundayım hergün..cihaza bağlı yaşıyuorum

ayda bir hastaneye gitmem gerekli değerlerime bakılması lazım ve bazı insanlar beni her ay gezmeye gidiyor sanıyor çok şükür demkki iyiyim diyorum beni motive edyor

2,5 ay hastanede yattım işyerinde sen yeteri kadar tatil yaptın dediler:) ne acılar yaşadım oysa ki...
engellilerin psikolojiside bozuk oluyor örn. ben panik hastası gibiyim hep en kötüyü düşünüyorum ne biliyim
engelli sırası var ben oraya geçtim herkes siz engellimisiniz diye bağırdı çok kötü hissettim kendimi

artık alıştım izin alıp hastanaeye gitmenin nesi cazip. akşama kadar sonuç vs koşturuyorum

nfrysmn;

tamda bahsettiğim konuyu başınızdan geçtiğinden dolayı çok güzel açıklamışsınız.

Önceden otobüse binince fotoğrafa bakayım diye uyarıyorlardı. Hiç istifimi bozmadan gösterip geçiyorum. Herhangi bir arıza çıkarsa o zaman yer lafı oturur aşağı. Şimdilerde öyle durumum yok iyiki atla motora git istediğn yere :) Otobüs gelecekmi, sıkış fıkış seyehat, gece şu saatte otobüs var mı derdi yaşamıyorum en azından. Kaşınanı kaşırım nokta :)

Bende de astım ve bel fıtığı var görüntüde sağlam gibi görünüyorum ama en ufak bir fiziki aktivitede nefes nefese kalıyorum ve bitmeyen bir bel ağrısı çekiyorum.Kimse bizim gibi iç hastalığı olan engellileri anlamıyor.Herkes önyargılı davranıyor tabi hastalığı ancak çeken bilir.
Kronik hastalıkla boğuşuyoruz sonuçta

evet cok haklı bir konu engelliyim denilince hemen fiziksel olarak bakılıyor insana ben bipolar hastasıyım 1 tam günde 10 tane ilaç içerek stabilite bir hayat haşayabiliyorum nasıl kanser,böbrek ,bir hastalıksa insanın beyin sağlığı bozulabiliyor

Engelli - özürlü denince akla hemen ortopedik engelli kişiler geliyor. Geçtiğimiz Haziran ayına kadar ben de öyle biliyordum. Kanunlara göre kendimin de engelli olduğunu bilmiyordum. Rahatsızlığım iç hastalıkları grubuna girdiği için aklımın ucundan bile geçmemişti engelli olabileceğim. Ne zaman ki bu siteyi buldum, malulen emeklilik, engelli emekliliği ve vergi indirimi meselerine ilgi duymaya başladım, o zaman özürlü sayıldığımı öğrendim. Bu nedenle aslında sokaktaki insanların tepkisini çok görmemek lazım bence.

Bu Engelli İstanbulkart meselesi benim de canımı sıkıyor. Normalde indirimli öğretmen kartım var. Eğer beyazkart aldığımda öğretmen kartımı iptal etmezlerse, özel halk otobüslerinde öğretmen kartımı kullanmayı düşünüyorum. Lafını sözünü bilmez şöförlerle sinir harbi yaşamak istemiyorum. Hayat zaten yeterince stresli olabiliyor :)

kesinlikle katılıyorum bende epilepsi hastasııyım benimde çok başıma geldi milletimiz çok cahil maalesef engelli deyince herkes genelde kör topal kolu bacağı olmayan adamı engelli anlaıyor cehalet başka bir şey değil.....

Üst Alt