Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görünüşünden dolayı toplum tarafından tecrit edilmiş yaşamlar... [Yaşam]

tarelif

Yasaklı Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Eksantrik yaşamlar…

Akşam metroda karşı koltukta kafası normalden çok farklı ve bunu kapatmak için bezle sarılı, yüzü eşit olmayan 2 boğumdan oluşan bir bey gördüm. Sırtında bir kambur, kollarını hareket ettirmesi de biraz zor oluyordu. Bir gözü yüzünün boğumundan kapalıydı, göz kapağı açılmıyordu. Sürekli bu gözünü peçeteyle sildi.
Bunlar yüreğinin göz yaşlarıydı, gözleri böyle içten ağlamazdı çünkü. İnsanın yüreği ağlar mı diye hiç sormayın. Hayatım boyunca hiç kimseyi böyle sırf görünüşünden dolayı, toplum tarafından tecrid edilmiş görmedim. Bir cüzzamlı misali…
Yanındaki boş koltuğa kimse oturmak istemedi. Bir genç kız geldi 12 dev adamdan biri gibiydi, kız önce oturdu sonra baktı ve ani hızla kalkıp başka yere oturdu. Farklı olandan ya da engelliden tiksinme ya da ürkme böyle olur. Ben arada sakin bir bakış fırlattım, bak ben de varım, kendini farklı hissetme sakın dercesine…
Otobüs durağında beklerken küçük şirin bir kız çocuğu beni görünce dehşetle yüz ifadesi değişti o kadar korktu ki, bunu kelimelerle ifade edemem. Annesi biraz teskin etti. Uzun zamandır bu şekilde bir olay yaşamamıştım, çok üzülmüştüm, çocuğun bu kadar korkmasına neden oldum diye.
Bazen yanımdan kişi yüz ifadesini o kadar tiksinmişçesine değiştiriyor ki. O esnada o kişi nasıl bir duygu dünyasında acaba?

Empatiye dokunmalı bir ucundan, yarın nasıl olacağını, ne sürprizle tanışıp, kostümünün ne şekilde değişeceğini bilemiyorsun. Kendini bu hale gelmeden önce upgrade edeceksin.
Saygılarımla…

evet elifcim haklısın.insanlarımız gerçekten çok önyargılıı herşeye karşı.keşke olmasa ama oluyo maalesef.peki bizlerde engelli olmasak bu yaşamı bilmesek zorluklarını güçlülerinii acaba empati yaparakk bizlerde düşünürmüydükkiii?herkes kendi kulvarında maalesef canım.bizlerin bile belli kategorisi var demii.oo bence manen gelişen bir duygu bizler çocuklarımıza bir engellininn bir acı çeken insanın içini bakışlarımızla daha da acıtmadan bakmamız gerektiğinii sevgiyle yaklaşmanınn hayatıı birlikte göğüslemeninn muhteşem tadınıı öğretmekle başlayımm benceee.sevgiyle kal canımm.

İşte bu acımasız dışlamaya karşı biz öteki-dışlananlar derhal tavır alabilmeli ve "o koltuğun yanına" oturuvermeliyiz. Sonra, tekinsiz bölgede ikamete zorlanan dostlar olarak, koyu bir sohbete dalmalıyız; göstere göstere, öğrete öğrete...

o an orada olmayı çok isterdim ...

göstere göstere ,öğrete öğrete ...

OturanBoğa' Alıntı:
İşte bu acımasız dışlamaya karşı biz öteki-dışlananlar derhal tavır alabilmeli ve "o koltuğun yanına" oturuvermeliyiz. Sonra, tekinsiz bölgede ikamete zorlanan dostlar olarak, koyu bir sohbete dalmalıyız; göstere göstere, öğrete öğrete...

Engelli,engelsiz ayrımı yapmadan,bende sevgili bülente katılıyorum.

Ama şunuda belirtmeden geçemeyeceğim doğrusu,on parmağında onu bir değil olduğuna göre,toplum içinde yaşayan,nefes alan insanlarında her biri aynı değil.Aslında tüm bireylerin aynı toplumsal bilinci anlaması ve yüreğinde ve aklında hisetmesi konusunda fikir birliğine sahip olmayı çok isterdim ama ne yazık ki böyle bir lükse sahip olamadık.Lüks diyorum çünkü hala bu türden bir bilinç bizim için lüks.

EĞİTİM ŞART
:!: Sloganın'dan yola çıkarak,sokakta,otobüste vaya toplumun yaşadığı her türlü mekan'da görünen,yaşayan,çalışan her engelli kimsenin,engelli olmayan kimseler ile aynı platform'da rahat ve huzurlu bir şekilde ve hatta aynı vücudun aynı tek parçası gibi benimsenmesi konusunda eğitimin büyük öneme haiz olduğunu düşünüyorum.

Bu ve buna benzer kötü örnekli konular bir çok kereler yaşandı ve üzülsekte,sıkılsakta yaşanmaya devam edecek.Asıl ve olması gerek şudur ki;Bizden sonra gelen nesillere,küçük bireylerimize,yaşamda farklılıkların olabileceği ancak bu farklılıkların yaşamın bir paçası olduğu olgusunu aşılamaktır.Bununla birlikte "Nush ile uslanmayani etmeli tekdir.Tekdir ile uslanmayanin hakki kotektir." den yola çıkarak O koltuğa oturmalı, insanları nush ( söz ) ile görüntümüz ile,beden dilimizle göstere göstere eğitmeye çalışmalıyız.Adam sendecilik böylesine toplumsal bir bilincin yerleşmesi için yapılabilecek en kötü iş olacaktır.

Saygılarımla.

Hepimiz meraklı ve acıyan gözlerle karşılaşıyoruz tabiki, ne tür olursa olsun görüntü bozukluğu karşı tarafın ilgisini çekiyor ve o bakışları gördüğümüzde ister istemez rahatsız oluyoruz ama onlar öyle bakıyor diyede kendimizi tecrid etmemeliyiz. Bizler dışarı çıkmaya azimle devam ettikce onlar bizi bizde onların bakışlarına alışacağız o yüzden önümüzden kim geçerse geçsin bakarken nasıl bakıyoruz diye düşünmeliyiz ve çevremizdekileride düşündürmeliyiz

TİKSİNMEK NEDİR YAA??
ALLAHIN YARATTIĞI İNSANDAN TİKSİNİLİRMİ SADECE FARKLI VE RAHATSIZ OLDUĞU İÇİN....YAZIK DİYORUM O KOCA OTOBÜSTEKİ İNSAN TOPLULUĞUNA.....ELİFİM HAKLISIN GÖNÜL AĞLAMADAN GÖZ AĞLAMAZ....BAZI İNSAN O KADAR HAİN VE İNSANLIK DIŞIKİ....KARŞISINDAKİ İNSANA RAHATSIZLIĞINI FARKLILIĞINI BELLİ EDERCESİNE MERHAMETSİZ YAKLAŞIR...YANİ HİSSETTİRMEMEK GEREK BUNU NEDEN BÖLE BİR GEREKSİM DUYARLAR...BAŞINA GELMEDİĞİ İÇİN SANIYORUM Kİ...BİLMEZLER DÜŞÜNEMEZLER AMA BUDA Bİ SAYGIDIR DÜŞÜNMELERİ GEREKİR BU İNSAN HANGİ PSİKOLOJİDE....KIRILIRMI KIRILMAZMI???O KOLTUĞA OTURUR NE OLUR...??
ALLAHMI DARILIR....HER ŞEY ALLAHTANDIR KİMSE GÜZELLİĞİNE SAĞLIĞINA GÜVENMESİN.....ALLAH ÖLE Bİ ALLAH Kİ....
DÜŞMEZ KALKMAZ BİR ALLAH....

Bunun gibi olayları okumak bile canımızı yakıyor yaa.
Ama bizler utanarakta sıkılarakta, bunun gibi toplumlara girmek zorunda kalıyoruz.
O devasa mı, yoksa gerçekten dev mi olan kız, bir empati kurup hiç düşünmedi mi - demedi mi acaba, Benim de yarınım, hatta 5 dakika sonra ne olucagım belli değildir diye?! güya insanmış kızmış utanç duydum dogrusu

Engeli olmayan fakat engelli adayı birisi olarak bir çift kelimede etmek hakkım diye düşünüyorum...
Uzun yıllardır Bolu'da ikamet ediyorum.Turizm açısından görülesi gezilesi bir yöre.İlk akla bol kar yağışıyla ve tıkanan Bolu dağıyla gelir hani...14 yıl sonra açılan tünelle gelende gidende rahatladı,bizlerde.Hafta sonları,Abant'a,Yedigöllere veya Gölcük'e giderim ailemle birlikte.Benim amacım şehrin gürültüsündendir uzaklaşmak,yeşille daha bir içiçe olmaktır.
Çevremi didikleyen bir yapıya sahibimdir.Her yönüyle,şikayet telefonlarım ASLA susmaz.Devamlı bir yerleri arar,bana göre yanlışları iletirim.
Gittiğim yerlere,ilk defa gelen insanların gözlerindeki şaşkınlığa her zaman tanık olmuşumdur.Farklı bir yer görmenin verdiği şaşkınlıktır bu.Bu şaşkınlığı,farklı vücut yapısındaki kişileri gördüklerindede veriyorlar.Hiç şaşırmıyorum buna.İnsanoğlu,ilk defa gördüğü bir şeye daha dikkatle bakar,doğaldır,hoş karşılanmalıdır.Ha ne zaman doğal olmaktan çıkar.Tepkisini "terbiyesizce" belli ettiğinde,yanından bir hışımla kalkıp gitmekle,alaycı veya acıma duygusuyla baktığını belli ettiğinde...
Eğitim diyoruz bir yere kadar doğrudur eğitimli olmak veya eğitim almak.
Bana göre;bende olduğu gibi çok sık görülen yerlerin bir cazibesinin kalmadığı gibi,engelli kardeşlerimle veya kardeşlerimizle,sürekli,birlikte,hep beraber,içiçe yaşadığımızda da aynı durumun yaşanacağını düşünüyorum.Lütfen kendinizi dört duvarın arasına hapsederek,yılda bir kezde sokağa çıkınca gördüğünüz gözlerden dolayı bizleri suçlamayın.Hep yanımızda olun ki,öncelikle hayatı beraber sırtlamayı öğrenelim,insan olduğumuzun farkına varalım,sonrasında da,sizlere baktığımızda kendimizden aman aman farklı bir görüntü görmeyelim...Asla var olduğunuda sanmıyorum.
16 yaşımdan beri yani 23 yıldır gözlük kullanıyorum.Ama o yaşlarda karşılaştıklarımı şimdi hatırlıyorumda,sizlere hak vermemek elde değil diye düşünüyorum.Hadi onlar çocuktu ve çocukca davranış sergiliyorlardı.Ya büyüklerin bugün gördüğümüz davranış biçimi,hah işte orda benimde çok canım yanıyor.Onların yüzü kızarmıyor ama benim onlar adına kızarıyor.Ve çok içim acıyor.
So sözüm;lütfen daha çok bizimle birlikte olun.İki kendini bilmezden dolayı hayatı kendinize zindan etmeyin.Hiç ama hiç kimse dünyanın sahibi değil.Hepimizin eşit yaşama hakkı var.Herkese,bir bank bir koltuk bir sandalye düşüyor.Lütfen unutmayın...
Ben hepinizi can-ı gönülden seviyorum... 8)

Üst Alt