Mümin Çelik
Hocam bir yanlış anlaşılma söz konusu sizin paylaştığınız eski kanun ehliyet sınıfları bile güncel değil kaldı ki paylaştığınız kanundaki haliyle bile benim sorduğum şeyin cevabı bu değil siz yukarıda eski yönetmelikteki monoküler ehliyet formatından bahsetmişsiniz ben monokülere girdiğimi sanmıyorum ki neden derseniz monoküler ehliyet şartı paylaştığınız eski yasada şu koşullarda veriliyor sağlam gözü10/10 görmek şartıyla diğer göz yoksa ya da hiç görmüyorsa veya 10/2 ve altında yani çok düşük bir oranda görüyorsa monoküler ehliyet verilir benim ise bir göz 10/10 görüyor orta dereceli tembel olan gözüm ise 10/4.5 görüyor monoküler şartı olan asgari sayı yani 10/2 den 25 puan daha fazla görüyor tembel olan gözüm kaldı ki yeni kanunun ilgili maddelerini copy paste yaapacam birazdan monoküler şartı sürücü adaylarının lehine değişti ve asgari sayı 10/1 görmeye çekildi güncel yönetmeliğin ilgili kısımları aşağıda:
MADDE 5 â (1) Sürücü/sürücü adayının motorlu bir aracı kullanmak için gerekli olan yeterli görme keskinliğine sahip olduklarından emin olunması için uygun değerlendirilme yapılır. Kişilerin görme keskinliğinin yetersiz olduğuna ve/veya göze ait bir hastalığa dair bir şüphe söz konusu olduğunda, uzman tabip tarafından muayene edilir.
(2) Görme derecesi snellen eşeli ile ölçülmelidir.
a) Birinci grup sürücülerde düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 0,1 den aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme derecesi toplamı 1,0 (tam) olmalıdır.
b) İkinci grup sürücülerde düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak az gören gözün görmesi 0,6 ve iyi gören gözün görmesi 0,8 den aşağı olmamalı veya sağ göz 0,7 ve sol göz 0,7 olmalıdır.
c) Monoküler sürücülerde görme gücü gören gözde 1,0 (tam) olmalıdır.
(3) Görme düzeltmesi;
a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
b) Kontakt lens ile düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken
Aradaki ilgili kısımları copy paste yapmıyorum geçiyorum monoküler ile ilgili kısım:
"(15) Şahsın tek gözü var, diğer gözü yok ise veya sadece bir gözünü kullanabiliyor diğer gözde görme yeterli değilse (İkinci fıkranın (a) bendi); (Monoküler vizyon var ise)
a) Görme gücü kriteri, gören gözün en az 1.0 görme keskinliği olmalıdır.
b) Görme alanı, şahsın yatay görüş alanı 120 dereceden daha az olmamalıdır.
c) Eğer şahıs herhangi bir nedenle hayatının herhangi bir döneminde tek gözlü (monoküler) olma durumuna gelmiş ise; olayın üzerinden en az 1 yıllık adaptasyon süreci geçmeli ve sonunda şahsın 120 dereceden daha az olmamak koşuluyla görüş alanına sahip olduğu saptanmış olmalıdır.
ç) Monoküler kişiler;
1) Birinci grup sürücü belgesi sınıflarından alabilir.
2) Ambulans, resmi veya ticari araç kullanamaz.
3) Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler kodu yazılır.
4) Kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 adet ayna bulunması zorunludur.
5) Sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz tabibinden sağlık raporu almaları zorunludur.
6) Kullanacakları araçların azami hız sınırları; yerleşim yeri içinde 50, yerleşim yeri dışında 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı Resmî Gazeteâde yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır.â
bu tırnak içinde attığım yeni yönetmelik 2016 dan beri yürürlükte olan kurallar yani monoküler şartı tek göz sağlam 10/10 olmak şartıyla diğer göz hiç yok ya da görmüyor veya 0.1 yani 10/1 den yani yüzde 10 dan az görüyorsa monoküler verilir diyor ve monokülerin ticari yasak vesaire şartları ve kurallar yazılıyor ee ben bir göz yüzde 10/10 görürken tembel olan göz 10/4.5 görüyor yani hiç görmeme ya da monoküler için asgari şart olan 10/1 den 35 daha fazla görüyorum yani demek istediğim ben monoküler olduğumu düşünmüyorum ya da şöyle sorayım bu göz oranlarımla monokülere girmediğimi farzedelim sormak istediğim şu monoküler değil de normal b ehliyet verilmişse eğer bu benim oranlara göre 102 kısıtlaması yine de verilebilir mi öğrenmek istediğim şey bu hocam?